6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Rusko a demokracie

Během „úklidu“ jsem narazil na tento starý text. Nevzpomínám si na rok, kdy jsem jej napsal. Ale je tu a chtěl bych jej připomenout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 26.9.2017 20:52

Re: Sovětský svaz

Jo a dodatek, já fakt nevím, proč bych zde musel být politicky korektní a žádný důvod k oblibě nebo i neutrálního názoru na Rusy nemám. Nic dobrého jsem od nich nezažil, horšího dost.

P. Portwyn 27.9.2017 9:53

Re: Sovětský svaz

Jen mne zajímalo, zda měříte stejným metrem.

Mně zas nikdy neublížili Rusové. Němci poslali rodinou známou mé babičky do plynu.

J. Jurax 26.9.2017 23:01

Re: Já jsem tušil, že jste hlupák, ale že takový,

No, nevím, udatní rusobijci se stěží k podobným informacím dostanou.

A ta anektovaná území - obývaná arciť hodně, ne-li převážně Ukrajinci - s těmi je to vzhledem k vývoji polského státu a jeho území krapet složitější. Viz mapy https://cs.wikipedia.org/wiki/Polsko#/media/File:Languages_of_Central_Europe_1910_v_%C4%8De%C5%A1tin%C4%9B.png

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko-polsk%C3%A1_st%C3%A1tn%C3%AD_hranice#/media/File:Curzon_linia.svg

Ono koneckonců nám už taky nikdy nevrátili Horní Slezsko ani obě Lužice, že ... :-) ... ne že bych o to stál ...

F. Houžňák 26.9.2017 17:58

Ano, výstižné a pravdivé, a ještě tam chybí detail,

že Lenina do Ruska dopravilo Německo a vybavilo ho pro zavedení komunismu deseti milióny zlatých marek (nebo dvaceti, prameny se v tomto liší). A tohle Německo je dneska náš (tedy havloidů, české věrchušky a řady jednodušších spoluobčanů) největší přítel a spojenec, a chce nám sem násilím poslat milióny příslušníků ekvivalentu německé "panské rasy", abysme je živili, aby nám mohli poroučet a aby tady všehno rozvrátili a zničili.

P. Khail 26.9.2017 17:20

Ano,

Rusové jsou největší obětí komunizmu a Stalina. Proto je dnes v takové oblibě a staví mu zase sochy. To je fakt fór dne, směji se až mi tečou slzy.

M. Prokop 26.9.2017 18:21

Re: Ano,

Tak ona je to v podstatě pravda. Problém je jen, že si to ti Rusáci nechtějí uvědomit.

P. Rychetsky 26.9.2017 17:13

uklizet ucineji, prosim

Az budete zase uklizet, pane Haasi, mohl byste to delat jako normalni lidi, tedy hodit clanek rovnou do smeti, kam patri, a to bez zbytecneho oprasovani a znovuvystavovani? Ja po svem psikovi hovenko taky seberu, ale rozlozit ho na stole by me nejak nenapadlo.

J. Kubik 26.9.2017 15:12

Rusko- tatarská říše

Příliš mnoho slov o ničem.A ́T už byl historický vývoj Ruska jakýkoliv,počítaje v to 250 let pod mongolskou nadvládou a bolševiky

konče,jedno je jisté.Ruský člověk není svojí mentalitou vhodný pro

demokraci.Češi a v tom lze s autorem souhlasit tak sotva na 50%.

Demokracie v Rusku je nemožná věc a je zbytečné o tom spekulovat.

Krom toho tam žije 25 milionů muslimů a islám je zakázáno kritizovat.

A. Trick 26.9.2017 16:25

Re: Rusko- tatarská říše

"Ruský člověk není svojí mentalitou vhodný pro demokracii."

Jak se to pozná? A "jiní člověkové", třebas Ukrajinci?

M. Prokop 26.9.2017 16:48

Re: Rusko- tatarská říše

Ukrajinci už alespoň přišli na to, že by se měli o demokracii pokoušet doma.

M. Varadinková 26.9.2017 17:03

Re: Rusko- tatarská říše

Násilným převratem?

P. Mach 26.9.2017 17:53

Re: Rusko- tatarská říše

Když v Bulharsku v roce 2013 díky pouličním protestům kvůli skokovému zdražení elektřiny padla vláda, tak to taky byl násilný převrat? Na Ukrajině i v Bulharsku se vzápětí po pádu vlády konaly regulérní volby ... na rozdíl od rusácka, kde v rozporu s jejich vlastní ústavou už třetí volební období vládne psychopat puťka.

M. Prokop 26.9.2017 18:23

Re: Rusko- tatarská říše

V rozporu s ústavou Ruska to není. Pomohl trpaslík Medveděv.

M. Prokop 26.9.2017 18:22

Re: Rusko- tatarská říše

Nechtějte zázraky od někoho, kdo posledních pár staletí prožil v područí Ruska.

M. Prokop 26.9.2017 16:47

Re: Rusko- tatarská říše

Češi na tom nejsou s demokracií lépe ani hůře než jiní evropští národové.

I. Schlägel 26.9.2017 14:48

Polemizoval bych s názorem,

že neexistuje něco jako standardní demokracie. Za standardní demokracie lze považovat (i s jejími zjevnými nedostatky) státy tvořící euroatlantickou civilizaci + Japonsko, Austrálii a pár dalších států. K této formě standardní demokracie se klopotně přibližují státy bývalého tábora míru a socialismu. Míra zaostávání těchto států za "standardními demokraciemi" je dána délkou pobytu v onom táboře míru a socialismu a intenzitou uplatňování revolučních myšlenek vyvolenými soudruhy směrem k prostému lidu. Kam lze v této časové ose zařadit Rusko je poměrně zřejmé. V Rusku je demokracie nikoliv standardní, ale v mnoha ohledech formální. Kdo není slepý, tak to vidí. Současní "demokraticky" zvolení vládci Ruska dělají efektivní kroky k tomu, aby demokracie v jejich zemi byla stále formálnější. Rozdíly v kvalitě demokracie mezi zeměmi jako je Rusko a např. Francie či Německo jsou naprosto zřetelné i přes to, že standardní západní demokracie dle mého názoru pomalu ale jistě degenerují.

M. Prokop 26.9.2017 16:52

Re: Polemizoval bych s názorem,

No, jako hrubé rozlišení snad, ale rozdíly jsou veliké. Japonsko je velmi specifické, i forma tamní demokracie zasetá z USA. Anglosaská demokracie se dost liší od té kontinentální. Mezi státy bývalého soclágru jsou značné rozdíly a konec konců, v západní a střední Evropě také.

O Rusku bych se v souvislosti s demokracií moc nezmiňoval, někdy o ní něco někdo řekne, ale praxe je úplně mimo ni.

I. Schlägel 27.9.2017 7:34

Re: Polemizoval bych s názorem,

Rozdíly mezi jednotlivými státy v kvalitě jejich demokratického uspořádání určitě jsou. Každý stát má svá specifika. Řeč je ovšem o Rusku a jak správně podotýkáte, to ke standardní demokracii v podstatě ani nepřičichlo. Příčiny tohoto stavu jsou zřejmé. Střední a východní Evropa je napůl cesty k západnímu standardu, možná na 75%, kdo ví. Ovšem standardy západoevropských demokracií se mění pomalu k horšímu a jdou nám naproti,tak že je možné, že ten západ alespoň v něčem skutečně doženeme a předeženeme. ;-)

P. Vaňura 26.9.2017 14:41

Problém je ÚPLNĚ JINDE, Rusko totiž považuje některé

nezávislé státy za svou "zájmovou sféru" a přisvojuje si právo je v této své zájmové sféře držet třeba vojenskou silou. TOTO je případ Ukrajiny, kde to ministr zahraničí Lavrov říká zcela otevřeně ale i případ Gruzie.

To samozřejmě vyvolává obavy v zemích, které v minulosti byly také součástí ruské zájmové sféry nebo dokonce Ruska/SSSR samotného (Pobaltské státy, Polsko).

A neměla by nás nechat chladným ani změna postoje Ruska k okupaci Československa r. 1968. zejména, když to Brežněv Dunčekovi přímo zdůvodnil tím, že patříme do sovětské zájmové sféry "a proto, abychom tento stav udrželi, jsme ochotni vést i další válku" dodal v srpnu 1968 Brežněv!

J. Kombercová 26.9.2017 15:20

Re: Problém je ÚPLNĚ JINDE, Rusko totiž považuje některé

Mohu s Vámi stoprocentně souhlasit (jindy tomu tak nebývá, což Vás ale mrzet nemusí).)

M. Prokop 26.9.2017 16:52

Re: Problém je ÚPLNĚ JINDE, Rusko totiž považuje některé

Ano.

J. Kulheim 26.9.2017 13:42

Rusko není SSSR a RVHP.

Socialistické vlády si musí zajít nějakého nepřítele, proti kterému je nutné se sjednotit a předat část svojich poravomocí vládě. V moskevském socialismu to bylo NATO, zajména USA. V Bruselském je to Rusko.

Každý mocný stát má svoji zájmy, které se snaží nějakým způsobem prosazovat. Rusko je velký stát a není tomu jinak jako u jiných velkých států. Německo a Francie vládnou v Evropě a prosazují svoje zájmy trochu jinými prosředky než Rusko.

Komunistickou ideologii vynalezli v Německu. Po pádu režimu se sovětské imperium rozpado téměř bez problémů. Kdo nechtěl být součástí tohoto uskupení, tak získal samostatnost. Rusové to přijali se skřípěním zubů, ale velké problémy nedělali. V.B vystoupila a kladou všemožné překážky.

Je možná demokratická vláda podobná jako u nás i v Rusku? Já si myslím, že není. Rusko je na východě Evropy a v histirii mělo jiné starosti než Francie, Německo ap. Bojovala s následníky z východu a bránila jejich dalšímu postupu. Základem jejich tradice je jiné náboženství. ATD. K boji proti východním nájezdníkům byla potřebná disciplína. K tomu se propojilo náboženství a vláda.

Demokracie není žádná ideální forma vládnutí. Ta neexistuje. Demokracie je vláda většiny nad menšinou a dá se lehce zneužívat. Není to trvalá forma vládnutí a musí někdy skončit. K moci dojdou lidé, kteří se nezakecají. Politický systém můžeme posuzovat z různých pohledů. Lidé se nikdy neměli materiálně lépe než dnes. Měli jsme víc svobody, než v komunistické bloku. V některých aspektech ano. Sovětský svaz dával svým satelitům podstatně větší míru samostatnosti, než dává dnešní EU. Režim v NDR byl jiný než v Polsku, tam byl jiný než v Maďarsku, tam byl jiný než v Československu. Nebyla žádná tendence všem vnutit stejnou kulturu.Většina české ekonomiky patří nadnárodním korporacím, státní televize bude plivat na české dějiny a lidé budou pronásledováni za názor, že maminka má být žena a tatínek muž. Atd.

S. Ševeček 26.9.2017 13:47

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Navíc - sovětská ropa nás stála polovinu.

M. Prokop 26.9.2017 14:26

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Počítáte i celkovou devastaci ekonomiky?

S. Ševeček 26.9.2017 21:25

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Devastací? SSSR byl obrovský trh pro naše produkty.

J. Kombercová 26.9.2017 17:33

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Jo? A co za to? (Nechci slevu zadarmo.)

P. Mach 26.9.2017 17:55

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

.. a proto jsme rusákům veškeré zboží a investiční celky dodávali za dumpingové ceny (tedy se ztrátou)?

M. Prokop 26.9.2017 14:28

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Ano, v Bruseli je spousta věcí špatně.

Jen bych nerad přehlížel, že celkový souhrn v Rusku je ještě horší.

M. Valenta 26.9.2017 15:18

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Tohle Vás muselo stát ale dost sil. Budu si to pamatovat.

J. Kombercová 26.9.2017 15:34

Re: Rusko není SSSR a RVHP.

Konzistentní názor, proč jste překvapen?