7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: Republika, nebo unie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Hrbek 26.11.2008 15:32

Re: Republika nebo Unie? Ne, je to jinak

Proč si myslím, že by bylo dobré, aby tu byla nějaká alternativa k Lisabonské smlouvě? Protože je určitá naděje, že by to byl dokument lepší nebo aspoň pro lidi srozumitelnější. Alternativou k jakémukoli návrhu není "nedělejme nic". To je jen falešné zdání, že když nic neuděláme, že se ani nic nestane. Trvám na svém výchozím tvrzení, že současná Evropa se někam pohnout musí, protože stojí na zjevném rozcestí. Samozřejmě po nikom nepožaduji, aby něco předkládal, pouze konstatuji, že tu alternativa není. To snad není důvod k rozčilování.

Jiří Hrbek 26.11.2008 15:27

Re: ...Ale, ale, pane!...

Vkládáte mi do úst něco, co jsem neřekl. Jsem občan jako Vy, důkazní břemeno tedy neseme oba stejně. Tak se nerozčlujte. Jestli o alternativě k Lisabonské smlouvě (nikoli k EU!) víte, napište to sem a já se Vám hluboce omluvím.

jízlivec 25.11.2008 22:41

Pro Kerima...

Salaam alejkum, vážený Kerime. Nevím, proč myslíte, že latinu vynalezli Američané. Přece už Saláheddínova vojska udatně bojovala proti rúmijským (=římským) křižákům z Evropy v době, kdy původní Američané honili bizony po prériích pěšky...

A jestliže jste četl opravdu konsolidovaný text, tak tam právě nemohly být odvolávky a změny předchozích paragrafů. Ta konsolidace totiž spočívá právě v tom, že se tam ty změny zanesou...

Magor Milda , Mgr. etc. 25.11.2008 22:18

Re: ...Poněkud "znečištěný pramen"...

jak Josef Goebbels, tak Heinrich Himmler byli svým stylem a přesvědčením jesuité. Ke svým úchylným sklonům však užívali zcela klasického způsobu zdůvodnění, šlo jim pouze o dobro národa atd. Těch Goebbelsových 50 let je už za námi, potrvá to ještě dalších 50 roků, ale jedna podstatná odchylka v tom je. Nejedná se dnes  o Evropu v německém nacionálním socialistickém podání, nýbrž o Evropu demokratickou. I když dnes ještě nějaké ty socialistické tendence přežívají, já věřím v Evropu liberální, ve které každý Evropan může být strůjcem svého osobního štěstí a nepotřebuje k tomu ani vůdce, ani  stranu, či ideologii.

Bedra 25.11.2008 20:35

Pěkně vysvětleno

ale ten závěr si Macalíku potentoval......

šakal 25.11.2008 19:51

...Poněkud "znečištěný pramen"...

„Během padesáti let se budou pokolení, jež nás budou následovat, s jistým pobavením dívat na spory, které se v Evropě momentálně odehrávají. Jsem přesvědčen, že během padesáti let se nebude myslet pouze v pojmech zemí, mnoho dnešních problémů pak úplně vybledne a mnoho z nich již nebude existovat. Bude se myslet v pojmech kontinentů. Národy, které se do tohoto procesu zapojily nebo ještě zapojí, stojí nyní před otázkou, zda v tomto procesu budou spolupracovat rády a z plného srdce, nebo zda se mu budou vzpírat. Na skutečnostech samotných to ale nezmění nic Tak jako v rodinách nemůže mít jeden její člen právo rušit trvale svou sobeckostí její vnitřní mír, tak nemůže ani jednotlivý národ v Evropě mít natrvalo možnost stavět se proti všeobecnému procesu a pořádku“.

(J. Goebbels) ;-P  ;-D

Magor Milda , Mgr. etc. 25.11.2008 19:30

Ti švýcaři se hlavně bojí honzáků a jiných imigrantů

dosud tu svoji alpskou pevnost před cikány, muslimy a balkánci jakž takž ubránili, s EU by je ti vyžírkové zavalili. U nás je ta situace mnohem klidnější, i když koruna posiluje, příliv zbídačelých Němců , Italů , Rakušáků a Francouzů do Čech se drží v úzkých mezích.

F.VÍZEK 88.100.57 25.11.2008 19:28

Čisté víno...

Vždyť Češi byli v minulých staletích fackováni ze všech stran...a "severenita" nejen jejich byla zadupána kdykoli si mocní a nejmocnější zamanuli.   Kdykoli se v Evropě sešli dva potentáti, pokaždé pouze kuli pikle, jak zatočit se třetím. A sešli-li se tři, potom aby domluvili postup na jiné tři... Tak to bylo po celá staletí.

Není těžké pochopit, že EU nabízí docela nové řešení.  Ovšem i 50 letech fungování je to pořád ještě pokus, který se nemusí zdařit, ale je nadějí... Pokud ovšem díky klausistům nebude v soukolí více písku, než je zdrávo...  

Magor Milda , Mgr. etc. 25.11.2008 19:26

Diletanti na Hradě se bouří proti EU

protože tam nejsou pašalíky jako ten běloruský nebo připravovaný český. Smlouva platí pro všechny, není tam nic, co by bylo zaměřeno přímo proti Česku. Samozřejmě musí mít EU také možnosti, opravdu něčím pohnout a nenechat se od každého V..a blokovat. Takže ten český pašalík se buď připojí, nebo vystoupí z EU a ukončí tu trapnou hru. V.Klaus už ví, ke kterému tam se mohutnému slovanskému stromu přimkneme, odkud k nám teče ropa , plyn a strdí. Soudruh Lukašenko už teskně hledí k západu, odkud mu přijdou vstříc mudrcové čeští.

Pete Brich 25.11.2008 18:57

Re: Republika nebo Unie? Ne, je to jinak

!!R^>-PB

b.mr@tiscali.cz 25.11.2008 18:40

Re: Republika nebo Unie? Ne, je to jinak

A pročpak by někdo měl předkládat jakoukoliv alternativu Lisabonské smlouvy. EU funguje tak jak je konstituovaná¨nyní a LS nedává naprosto žádné záruky, že bude fungovat lépe. Kdopak jiný by mohl EU nahradit? Čína? Rusko? A nahradit v čem? V hegemonii v Evropě? Jděte se se svými požadavky vycpat. Ti co nesouhlasí s LS nejsou povinni komukoliv jakoukoliv alternativní smlouvu předkládat.

honzak 25.11.2008 17:52

zase mi přišli

na mysl ti blbí Švýcaři. Ne a ne dát všechny pravomoci největšímu kantonu. Vždyť by se podle euroteorií museli mít o hodně lépe a radostněji!

honzak 25.11.2008 17:50

Re: Republika nebo Unie? Ne, je to jinak

Uff! Navrhuji, aby se naše suverenita alespoň prodala tak, aby z toho jeden každý obyvatel měl znatelnou finanční částku. Jinak budeme mít euroúřední buzeraci zadarmo....

šakal 25.11.2008 17:41

...Ale, ale, pane!...

...Jaképak "alternativu ale nikdo nepředložil"!...

Jakým právem po nás žádáte jakoukoliv alternativu k nikým nevyžádané zdeúřední zvůli? VY A VÁM PODOBNÍ chcete měnit stávající stav, TAKŽE DŮKAZNÍ BŘEMENO toho, že to bez vašich výmyslů nejde, LEŽÍ JEN A JEDINĚ NA VÁS!  ;-P

Jiří Hrbek 25.11.2008 16:51

Republika nebo Unie? Ne, je to jinak

Lisabonská smlouva asi není nejšťastnější, vždyť její kritici nejspíš nejsou úplní pitomci, alternativu ale nikdo nepředložil. Přitom se Evropa někam pohnout musí. Problém nestojí "Rebublika nebo Unie", ale "Unie nebo někdo jiný". ČR je v tom opravdu hodně malé kolečko. Hrát na zachování formálních znaků suverenity za cenu ztráty aspoň té malé suverenitičky, která nám (z logiky věci a naší velikosti) v Evropě připadne, je krátkozraké (velmi mírně řečeno).

Vašek 25.11.2008 14:19

Mám obavu

že současný příklon převážné většiny politiků a médií ve prospěch schválení Lisabonské smlouvy je motivován přízemním oportunismem ke Klausovi,což může mít neblahé důsledky,protože význam národních institucí může klesnout na minimum,k závislosti na velkých státech,kde jejich váha se zvýší u každého státu dvounásobně,zatím co u malých klesne na polovinu,tj.4:l,takže 5 velkých států bude mít stejnou váhgu jako 2O malých.K tomu pak lze přičíst celou řadu dalších omezení národních států a je tu otázka,k čemu naše instituce budou.Nebo to tak je dobře?

honzak 25.11.2008 14:09

Re: Smlouva

tak, tak! Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer, akorát  že se to bude  smět psát i francozisch.

Zatím to ÚS neschválil, snad to neschválí ani v budoucnosti.

janoryna 25.11.2008 13:39

ksč i skinhedi v boji proti LS

jsou s námi. nad lisabonem zvítězíme a s eu se konečně rozloučíme. kdo tehdy podepsal naši přihlášku a vstup ? jedině levičáci v čele s tehdejším panem prezidentem

kerim 25.11.2008 13:37

Re: Smlouva

Napsal jsem  svůj názor - jaké argumenty byste rád.  Zakládající země EU si dají pozor, aby jim nějací nýmandi z nějaké ČR foukali do kaše. Celá ta východní expanse EU je jen zvětšující se ekonomický prostor pro export zakládajících členů. O jejich sobeckosti se nedá pochybovat. Tak aspoň jeden případ. Rozloha vinic v ČR je směšná, činí asi 3% francouzské rozlohy. Přesto je na nové vinice moratorium, co se nestihlo do určitého data, už se nesmí. Aby, nedej bože, nemohl někdo těm socialistům konkurovat. S vinem, kromě toho že ho rád piji,  nemám nic společného. Co se týká těch černoušků, byl to žert, nicméně, projděte se v noci po Václaváku. Budete se divit....

Antonin.Valenta 25.11.2008 13:12

Re: V tom názvu článku

Vyřadit se dobrovolně z Unie by bylo obdobou odmítnutí Marshallova plánu. Výzva Rusku, aby zde mělo opět gubernii.

L'ego 25.11.2008 13:08

Re: Jdetě už s tím svým pos.... nacionalismem někam

úplně stejně jako zamává s Prahou. Máme evropský parlament, který sice zatím nemá potřebné pravomoci (právě kvůli lidem jako Klaus), ale není problém mu tyto pravomoci přiřknout. O to se mj. snažila ústavní smlouva, že. Ale byla zamítnuta. Roli evr. parlamentu posiluje práve i smlouva Lisabonská.

Podle vaší logiky by pak třeba měla chtít samostatnost třeba Jižní Morava, nebo obec Otrokovice. 

Ale je to furt tatáž písnička - lidé jako Vy nebo Klaus si prostě myslí, že národní stát je přirozený a tudíž dobrý, kdežto EU či evropský superstát je nepřirozený a tudíž špatný. To, že český národ existuje asi 200 let, že ideu samostatného českého státu máme asi sto let a samostatný český stát asi 15 let Vám nijak nebrání tvrdit, že český stát tady byl odjakživa a proto jmusíme za každou cenu bránit jeho svrchovanost, která je sama o sobě hodnotou. Např. Habsburské soustátí existovalo mnohem déle než samostatný český stát nebo novodobý český národ - ale jeho obnovení z důvodu "přirozenosti" se nidko nedožaduje. Proč?

Lapil 25.11.2008 12:56

Re: Zakleti z vlastní viny

Ne! Nebe ne!!!

Já mám dost starostí s EU!!!!

Lapil 25.11.2008 12:53

Re: A proto volte KSČM !

Omyl. Já je taky podporuju a komunista nejsem.

echidna 25.11.2008 12:17

Re: Smlouva

No tak to alespoň zkuste. Problém je v tom, že nemáte argumenty.

Karel 25.11.2008 11:54

Zakleti z vlastní viny

Ovládají vás z Temných světů, a to díky vašich voleb, které jste učinili v minulosti a které činíte neustále i dnes. Přijímáte ten ovládací program. V něm je i tohle všechno, co tady máte - pseudo prožitky, pseudo názory, pseudo snahy - to je jen program, ve kterém jste uvízli. Tak se konečně proberte, zakletí z vlastní viny. Změňte se, a pochopíte víc. Pak se vysvobodíte. Teprve vás poznání svobody čeká. nebe-lidem.cz

kerim 25.11.2008 11:41

Re: Smlouva

No, božím prosťáčkům je nutno vše dlouho a trpělivě vysvětlovat. Na to nemám náladu ani čas...

pat 25.11.2008 11:38

Bože

media přece nebudou proti LS-vždyť jejich vlastníci jsou v Německu a to včetně regionálních deníků. Takže media jedí Německý chléb a tak proti jít nemohou!!!!!!!!!!

echidna 25.11.2008 11:38

Re: Ale to EU nechce.

Vy jste v USA evidentně nebyl, viďte?

echidna 25.11.2008 11:37

Re: Smlouva

A jak by ta kvóta asi měla vypadat? Dokud bude životní úroveň v Česku znatelně nižší, než v západní části Evropy, tak tady nikdo nedostane ani ty africké uprchlíky. A i pokud by tady někdo, podle Vašich fantasmagorií, přivezl, tak další den jsou pryč - hranice jsou otevřené.

kerim 25.11.2008 11:26

Smlouva

je k nahlédnutí na internetu. Má pouhých 512 stran  "konsolidovaného" textu (čert ví, co tenhle amerikanismus znamená), s pěknou předmluvou p. Vondry (to abychom lépe smlouvě porozuměli). Odpadl jsem na straně 52, souvisle to číst nejde, jsou to samé odvolávky a změny předchozích paragrafů. Stačil jsem  zaznamenat, že zahraniční politiku vede Vysoký komisař, a vzpoměl jsem si na Solanu. Načež mě obestřely milosrdné mrákoty. Podle mého, pro vládu nezajímavého názoru, podepsat podobný paskvil, je naprostá pošetilost. Je to legalizace nové  Svaté říše římské německého národa, kde malé státy jsou jen satrapy, kteří sedí ve svých lénech a dostávají příkazy. Čím začneme - no viděl bych to třeba na povinnou kvotu uprchlíků z Afriky, které už nechce Francie ani Italie.