19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EVROPA: Přestává legrace?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 29.11.2007 9:38

Platy jsou nižší,

protože jsme se 40 let flákali. EU zaostává, protože na plat je nárok a nikoliv, že plat je výsledek.

JK 29.11.2007 9:23

BlLábol

Tento článek napsal ekonomický diletant. Trochu zaspal dobu. Má to ale racionální jádro: buď se začne se skutečnou podporou podnikání nebo budeme pořád chudý. Bohatství totiž nevzniká narůstáním státního dluhu (špidlismus) ani omezováním spotřeby (bursíkismus), ani "poctivou prací" (komunismus), ale jen a jen vytvářením hodnot každým z nás. To, co je třeba, je zrušit všechny administrativní překážky a dramaticky snížit státní administrativu. Srovnávání produktivity je dosti ošidná disciplína. Snadno se dá dokázat, že nejvyšší produktivita je v Las Vegas.

Ivan Nový 29.11.2007 9:39

Re: BlLábol

R^

libero 29.11.2007 9:11

Tohle

http://www.lidovky.cz/mit-dobre-mozky-nestaci-0si-/ln_noviny.asp?c=A071124_000113_ln_noviny_sko&klic=222607&mes=071124_0

vysvětluje mnohem více než autorův nekonkrétní nářek.

A EU si doufám časem uvědomí, že s penězi efektivněji zacházejí ti, kteří je vydělali a ne úředníci, kteří jim je sebrali.

kritik 29.11.2007 8:48

produktivita práce v USA?

těch fabrik v USA by na prstech spočítal... i Indiáni prodávají barevná poncha s cedulkou "made in China"

honzak 29.11.2007 8:12

to je článek!

pán bude patrně intelektuál, odtržený od reality. Já jsem už dlouho neviděl chataře/chalupáře, který veze z místa bydliště stavební materiál na víkendou stavbu. Proč by to dělal, když mu to místní stavebniny dovalí v sobotu ráno až před barák?

Taky bych rád viděl tu "vyspělou produktivitu" např. u obsluhy NC stroje u soudruhů v NSR. Moc rád!

Tino 29.11.2007 8:23

Re: to je článek!

 Pán Hruštinec kope za úplně jinou partu, než za českého občana. Musel by totiž napadnout i samotnou EU za byrokratický postoj v každém směru, pokud by se měl držet reality všedního dne každého z nás!

dvd 29.11.2007 8:43

Re: to je článek!

Pan je hlavne intlektualni hospodsky z Blovic

JE 29.11.2007 8:50

Re: to je článek!

Taky jsem ještě neviděl profesionální partu zedníků, která by práci neodflákla, nebo vás nechtěla natáhnout, nebo nejčastěji obojí.

honzak 29.11.2007 9:12

Re: Re: to je článek!

Já bych se zedníků zastal - proč zrovna oni by neměli šidit, když to dělá každý? A kvalita jde ošetřit systémem placení. 

portwyn 29.11.2007 14:55

Re: to je článek!

Myslíte? A zkoušel jste na malým městě sehnat třeba sádrokarton? Nebo plovoucí podlahu? Buď vůbec, nebo drahý. Vyplatí se to dotáhnout z desítky kilometrů vzdáleného Baumaxu.

Tino 29.11.2007 8:11

Pan Hruštinec poukazuje mylně na viníka špatné efektivity práce.

 Nejsou viníci ti, kteří se musí uživit ve špatně organizovaných podmínkách! Viníky špatné efektivity jsou ti, kdo práci dávají a organizují. Ne na posledním místě pak stát, který cílevědomě stěžuje podmínky pro drobný soukromý sektor a preferuje velkokapitál a sociální výhodnost práce pro něj. To by měly řešit politické strany, ale ty nejsou ochotny pracovat pro střední vrstvu v kladném smyslu. Na té střední vrstvě totiž nekynou nejrůznější prebendy, u střední vrstvy nelze očekávat "spolupráci" odborových bosů, protože tam žádné odbory nenajdeš.

Střední vrstva se nutně z důvodů sebezáchovy musí chovat efektivně. Nemůže si držet nejrůznější neumětely, flákače, sociální křiklouny a musí makat na svůj blahobyt. V soutěži s velkokapitálem ji však zoufale chybí podpora státu a v neposlední řadě kapitál. Na svůj životně důležitý kapitál si musí půjčovat v nevýhodných podmínkách a banky z prosperity těchhle malých tyjí a drobného podnikatele absolutně nešetří.

V důsledku to vypadá tak, že drobný podnikatel nakonec ukončí firmu a přelije si majetky do svého soukromí. O práci pak příjdou ti, kteří efektivně pracovali pro ony malé firmy. Efektivita práce se systematicky s pomocí státu likviduje. Stát upřednostňuje firmy velké a nadnárodní, kde poctivá a efektivní práce není prioritou zaměstnanců. A ODTUD ČERPAL AUTOR SVÉ POZNATKY O EFEKTIVITĚ PRÁCE!!!

ciric 29.11.2007 9:56

Re: Pan Hruštinec poukazuje mylně na viníka špatné efektivity práce.

Vážený pane, to je ale naprosto přirozená věc, že velcí požírají malé. Toto je přeci nosnou myšlenkou kapitalismu. Co se tedy tak divíte.  Trh je trh a ten přeci vyřeší vše sám.

skip 29.11.2007 11:04

Re: Re: Pan Hruštinec poukazuje mylně na viníka špatné efektivity práce.

Pokud jste četl příspěvek toho pána nad vámi pozorně, tak jste mohl pochopit, že problém není v požírání velkých malými - to je v pořádku, když někdo umí něco dělat lépe, levněji a více. Problém je v současném způsobu regulace a přerozdělování. Stát fakticky oškubává střední třídu, která je zatížená největšími daňovými odvody a vybrané peníze dává na sociální dávky nižší třídě nebo naopak na podporu velkých zahraničních investorů, které tím zvýhodňuje. Aby toho nebylo málo, drobným podnikatelům hází pod nohy klacky v podobě přebujelé administrativy a nesmyslných předpisů, čímž opět trh deformuje. Netýká se to jen ČR, ale čím dál více celé EU, takže nechápu, nad čím Evropská komise fňuká, ryba smrdí od hlavy.

Kolombo 29.11.2007 12:05

Re: Re: Pan Hruštinec poukazuje mylně na viníka špatné efektivity práce.

Velcí a efektivnější možná, to je opravdu podstatou kapitalismu. Náš socialistický stát ale nadnárodní korporace podporuje, promíjí jim daně, buduje zdarma infrastrukturu, vyvlastňuje kvůli nim soukromý majetek... Bez socialistů a jejich nekompetentních zásahů by to tu vypadalo úplně jinak...

Jura Jurax 29.11.2007 11:05

Re: Pan Hruštinec poukazuje mylně na viníka špatné efektivity práce.

No jo, ale od 10 000 malých tuzemských podnikatelů se nedá vyrazit takový vejvar za státní podporu jako z jedné jediné zahraniční firmy o mohutnosti sumy těch 10 000 malých tuzemských podnikatelů. A politikové a ouředníci se tolik nenaběhají a i diskrétnost je zaručena - no uznejte, je možné, aby 10 000 tuzemských subjektů něco nevykecalo?

A je to 29.11.2007 8:07

K článku

Nevím proč nám autor podsouvá produktivitu práce dělníka u nás a v USA.Chtěl bych vidět průměrného 120Kg vážícího  američana jak je produktivnější.Nevím proč by si jakákoliv osoba nemohla na chatě zazedničit.V USA totiž nikdo chatu nemá.Dále mám pocit ,že autor nám podsouvá a dost bláznů tomu fandí,že nejlepší v životě je makat 16 hodin děnně a nejlépe až do 70 let.Jako v USA.Takový život je opravdu špičkový.Díky nechci.Ale pološíleným negramotům to třeba vyhovuje. 

Diverzní centrála 29.11.2007 8:47

Re: K článku

své informace o USa čerpáte z "práva", řečené "rudého"??;-D

derik 29.11.2007 5:59

Obavam se o budoucnost Evropy

Jakkoliv je v ni zivotni styl prijemnejsi a "humannejsi" pro drtivou vetsinu obyvatel, tak to pri rostouci globalizaci je spis na prekazku, protoze ostatni krajiny to nenasleduji. Kdyz se ve Francii nebo Nemecku zavadel pracovni tyden o 35-ti hodinach.tak v Jihovychodni Asii byli ochotni pracovat i 35 hodin denne (pokud by to bylo mozne). Nebo ted ve Francii ochromi hospdarstvi jen kvuli tomu ze nekdo chce mit moznost odchazet to duchodu v 55 (v USA se ted odchazi do duchodu tusim az v 67). Dobre uz asi bylo. Ted se jedna o preziti. USA jsou podtatne vic otevrenou ekonomikoiu a dokazi se tam postupne adaptovat na vnejsi zmeny. Evropa sve chrani obchodni barierou, zije tak v urcite iluzi, bez prime konfrontace a problemy odklada i za cenu kazdorocnihi narustu zadluzeni. Bud se Evrope podari presvedcit ostatni staty aby prijaly jeji socialni model nebo bude muset Evropa bojovat o preziti.  A nedostatetcny rozvoj vedy a techniky tomu moc nepomaha.

Lerak 29.11.2007 7:29

Re: Obavam se o budoucnost Evropy

R^!

patpong 29.11.2007 15:13

Re: Re: Obavam se o budoucnost Evropy

R^

Šumavák 29.11.2007 1:58

Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

zvyšovat produktivitu práce při stoupající zaměstnanosti !

Jo a ta Lisabonská strategie( tak se to nazývá!) dohnat, předehnat a vydržať už se změnila na "neztratit stopu!"

Lapil 29.11.2007 3:17

Re: Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

Přesně.

Proč mám pořád pocit, že každý předpis přišedší z EU komplikuje činnost velkých, znemožňuje činnost malých a - což je snad nejhorší - zakazuje činnost nestandardních. Legenda o kozím sýru, který je nutno prodávat pod názvem krmivo, protože se dělá, jak se sejra dělat má, je perlou mezi všemi.

A když se v rámci boje o efektivitu evropská komise nebo kdo pokusí zavést nějakou obchodní značku zaručující kvalitu, tak si ji nedá registrovat a tuším paní Hybášková nám tu pak pláče, že úplně stejnou značku si drze a arogantně zavedla Čína. Himlelement, vláda má vládnout a ne se kakat do činností, které příslušejí profesním či hospodářským komorám, protože to neumí (ta vláda/komise), jak zrovna tímhle docela roztomile předvedla.

Jenže to je pořád dokola - jak mě chce stát, ať už pražský nebo bruselský, přesvědčit, že je lepším správcem mého života, než já, když dělá takovéhle nesmysly.

honzak 29.11.2007 6:28

Re: Re: Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

Politická korektnost a utopistické vize eurokratů nás brzy přivedou na buben.  Kolik asi stojí provoz a mzdy té bandy v bruseli?

Jim 29.11.2007 20:58

Re: Re: Re: Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

sedm miliard euro, pane.

libero 29.11.2007 9:14

Re: Re: Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

Chcete-li se stát správcem svého života, staňte se úředníkem z Brusele. To na to ještě obdržíte peníze.

janoryna 29.11.2007 11:13

Re: Re: Re: Ste trochu pozapoměl na druhý hlavní cíl EU:

nevím, v čem nám bruselský úředník škodí víc než ten pražský. brusel konkuruje pražským úřadům a mocipánům a proto ten řev. lepší služby zajistí konkurence. i v úřadech !

Jan 29.11.2007 1:47

Predesilam, ze mam Ameriku rad,

prednasim tam na konferencich, stravil jsem tam nejaky cas jako student (ne jako CSSR student za normalizace jako pan Klaus) a otiskli mi tam clanek v impaktovanem casopise (na rozdil treba od falesneho profesora Klause ;-D). Ale tvrzeni o "zvysujicim se" (sic!) rozdilu mezi Amerikou a zapadni Evropou patri do rise pohadek.

MM 29.11.2007 6:56

Re: Predesilam, ze mam Ameriku rad,

A to taková studovaná hlava napíše takový výblitek.Styďte se!!!

dvd 29.11.2007 8:40

Dotaz

A co jste tam studoval a publikoval? (Ono by to pak leccos vysvetlovalo.)