4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Návrh odpovědi premiéra Nečase kancléřce Merkelové

Premiéři si často nepíšou dopisy sami. Zde tedy mám pro Petra Nečase návrh dopisu pro paní Angelu Merkelovou ohledně požadované půjčky devizových rezerv na eurozónu. Stačí podepsat a odeslat do kancléřství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 22.12.2011 21:27

Návrh odpovědi premiéra Nečase kancléřce Merkelové

Je to napsané bezvadně , já být panem Nečasem, tak  to pošlu paní kancléřce  a  všem, co byli proti navrhuji, zaplaťte  to za nás, vemte si půjčky, nebo šáhnete  do svého bankovního účtu, my na to nemáme a haury neděláme a nešahejte na naše rezervy. Každý za sebe. To jsme přece v 89 chtěli. a ne se zase družit a dělat někomu křeny. Už to zase jede, vše se centralizuje. Nevím , nerozumím tomu, jedno inkasní místo zdravotní sociální, to budeme všichni posílat na jedno místo a oni, kdo jsou oni? Každé  4 roky noví,  budou velkopansky rozdělovat už i naše zdravotní a sociální pojištění. Na co jsou pojišťovny?

J. Pospíšil 22.12.2011 20:40

formát dopisu

 tento text není ani diplomatický, ani noblesní. Jako kdyby ekonom viděl jen jednu stránku problému, bez širšího rozhledu, bez časovýcg dimenzí.

M. Prokop 22.12.2011 22:27

Re: formát dopisu

Ovšemže.

Vaše chápání slohových útvarů je zřejmě lehce omezené.

Jiná věc je, že brzy bude nutno komunikovat s EU tímto způsobem. Diplomacii ani noblesu nějak nechápou.

J. Kadeřábek 22.12.2011 16:59

Pokračování dopisu jinak než navrhuje pan Šejna

Zároveň naše vláda sděluje, že  Česko půjčku neposkytne, ale  vzdá se

všech dotací od EU a tím sníží výdaje, které EU zcela zbytečně realizuje na projekty velmi pochybné potřeby (jako je třeba enviromentální výukové středisko ve V. Pavlovicích) na kterých se napakuje jen zhotovitel a  úředník zadavatele.

Š. Hašek 22.12.2011 15:35

Pročpak zmizela sice poněkud zemitá,

ale jasná a stručná poznámka pana Janyšky? Shrnul úřední dopis (návrh) do dvou slov. A jeho příspěvek tím nikterak neztratil na hutnosti a zajímavosti. A nebyl namířen na osobu. Jen tak to pojmenoval. Oproti jiným, docela vulgárním příspěvkům, které to ovšem všelijak kódují.

Máme tu cenzuru na NP zapotřebí?

J. Anděl 22.12.2011 13:22

Něco mi říká...

... že kdyby se pan Mach se svou SSO dostal do vlády a byl jejím přesedou, přesně takovýhle dopis by nikdy neodeslal.

T. Blecha 22.12.2011 13:26

Re: Něco mi říká...

To máte pravdu, to už bychom totiž v EU nebyli.

J. Anděl 22.12.2011 13:29

Re: Něco mi říká...

No kdyby to prošlo nějakou koaliční dohodou či parlamentem, tak asi nebyli.

Jenomže kdoví jestli. Takových, co to tam šli "vymést", už tu pár bylo. A stejně se nakonec jede podle očekávatelné linie.

Ani na Slovensku, abychom se podívali taky k sousedům, to není jinak.

T. Blecha 22.12.2011 13:47

Re: Něco mi říká...

Na Slovensku kromě SaS lezou všechny strany EU do pr.... Proto tam vláda padla. S SaS v koalici by nikdy ty záchrané balíčky pro EU neschválili. U nás SSO, která si je se slovenskou SaS v názorech na EU podobná, ještě nemá takovou podporu voličů. Ale to je podle mě jen proto, že nemáme euro a lidi si tím pádem myslí, že se nás to tolik netýká. Slováci euro mají a už tam u nich lidi pochopili problémy eura, protože se jich ty problémy týkají víc než nás,proto tam SaS pořád rostou preference.

J. Heincl 22.12.2011 13:48

Re: Něco mi říká...

Pan Mach to jako jediný (nebo jeden z mála) alespoň veřejně prohlašuje na rozdíl od drtivé většiny ostatních politiků.

M. Hoblík 22.12.2011 10:51

Ten dopis je na nic!

Měl by být napsán Braillovým písmem, náš ministerský předseda je pravděpodobně slepý a hluchý a za ruku ho vodí velký mág Kalousek s tím ministrem z Černé hory...!

P. Fiala 22.12.2011 10:44

Státní dluhopisy jsou zlomkem výkonu soukromých ekonomik států EU

Škoda, že není ekonomickými-politickými analytiky reflektována soukromá sféra ekonomik a jejich ekonomické výkony.

Každý vnímáme, že tyto ekonomiky "odvádí" státům pár % ze svých ekonomických výkonů. A tento stát, respektive partajnické vlády a partajnické parlamenty, je neumí ani spravedlivě přerozdělit, natož s nimi "hospodařit" či "hospodařit" se státním majetkem, či objednat či neobjednat zbraňové systémy za stovky miliard.

Současný proces nápravy je o partajnictví spojeném se zbrojaři a bankéři, kteří si ukrajují větší krajíc než jim přísluší a to na úkor ostatních občanů.

Toto vnímají vzdělanější občané v západnější Evropě a paní Merkelová i pan Sarkozy na to standardně reagují, nápravnými opatřeními. Potrefení to ovšem zamlžují a média jako vždy ruku v ruce, či z ruky do ruky. Podobně se snažila pani Tacher a pan Kohl, aby byla ukončena Studená válka v Evropě a Železná opona zrušena a armády vybavené jadernými zbraněmi odstraněny. Nebýt jejich úsilí, žili bychom coby satelit SSSR s komunistickou vládou.

M. Prokop 22.12.2011 11:44

Re: Státní dluhopisy jsou zlomkem výkonu soukromých ekonomik států EU

Vy se k té západní Evropě denodenně modlíte, že?

J. Heincl 22.12.2011 13:50

Re: Státní dluhopisy jsou zlomkem výkonu soukromých ekonomik států EU

Pan Fiala to nějak zamotal do nesrozumitelna.

R. Langer 22.12.2011 15:15

Re: Státní dluhopisy jsou zlomkem výkonu soukromých ekonomik států EU

Pan Fiala je automatický spambot a někdy ty fráze za sebou vypadnou nekompatibilně... :-D

M. Konupčík 22.12.2011 10:07

kasparek

nice .)

M. Rejman 22.12.2011 10:06

Proč psát paní kancléřce dopis,

když se zítra jistě najde příležitost jí to říci z očí do očí. Dopis by nemusel dospět k adresátce, není nad osobní jednání.

S. Ševeček 22.12.2011 10:30

Re: Proč psát paní kancléřce dopis,

Jenom jestli by ten prostředníček nechápala po Topolčesku - Jsi Jednička !

A. Hrbek 22.12.2011 12:09

Re: Proč psát paní kancléřce dopis,

Také přání všeho nejlepšího a aby Vaše klávesnice byla stejně "ostrá" jako dosud. I já jsem po čase pochopil že u blbů lze argumentovat jen blbostmi, jinak nic nepochopí.

S pozdravem

O. Mayer 22.12.2011 9:29

smaozřejmě, to co píšete zní logicky...

.. a v řadě věcí s vámi souhlasím. Nicméně vycházíte z premisi, že nás čekají jenom růžové zítřky a průsery kolem se nás vůbec netknou. . Není třeba si nic nalhávat, populace u nás je naprosto stejně nenažraná jako v Řecku a tzv. vládnoucí vrstva stejně kleptokratická. Tzv. reformní a rozpočtově odpovědná vláda vydává za úspěch, že se "snížuje rychlost zadlužování". Co by rozpoutalo (resp. co se rozpoutá) kdyby o věci rozhodovali rozhazovačný socani si vůbec neumím představit. Celá naše tzv. stabilita stojí na tom, že je nás ještě pořád nekdo ochoten za slušných podmínek založit.  On každý chvilku tahá pilku a může se stát strašně rychle, že se ocitneme na druhé straně, tj v roli prosebníků.

Mimochodem, někdy koncem 90 let jsme snížili během několika dnů naše devizové rezervy o celou třetinu k záchraně kurzu koruny, který se stejně nakonec nepodařilo udržet. A taky dosti pochybuju, že se ve chvíly krachu EU (Eurozony), na který se všichni nevím proč hrozně těší, reálná hodnota těch devizových rezerv udrží.     

Taky je hrozně zajímavé jak se obsáhle mluví o  

O. Mayer 22.12.2011 10:44

Re: smaozřejmě, to co píšete zní logicky...

... té půjčce ale už ne o té ústavní pojistce vyrovnaného rozpočtu (jako by na ní jak jedna, tak druhá strana neměla nějak moc zájem)

P. Novák 22.12.2011 16:23

Re: smaozřejmě, to co píšete zní logicky...

A vám se zdá,že je některý stát v EU schopen udržet vyrovnaný rozpočet?

A. Hrbek 22.12.2011 9:27

Vážený pane Machu

měl jste přece jedinečnou možnost být předsedou vlády Vy. Stačila k tomu maličkost - vyhrát volby. Ale to se jaksi nepovedlo a voliči Vás spláchli do kanálu. Tak občas z něho vystrčíte hlavu a snažíte se každému radit.

Tak trochu jste zapomenul uvést, že vůbec nejde o to vydat 90 mld ze státního rozpočtu (o čemž rozhoduje vláda)ale pouze o přesun uložených peněz Státní banky z jednoho úložného místa na místo jiné. Tím se její rezervy nesníží ani o korunu. Víte vůbec v čem a kde má Státní banka uložené své rezervy? A Vy, jako zarytý liberál, chcete nechat nějakého politického předsedy vlády mluvit do záležitostí zcela nezávislé Státní banky?

Být Vámi, tak bych MMF nabídl těch 90 mld v CZK. To je přece, podle Vás, ta nejlepší měna, kterou uznávají na celém světě a mohou nám pro ní utrhnout ruce. Co je proti tomu nějaké naprosto nespolehlivé EUR. Nakonec bychom měli být rádi, že se ho zbavíme. Nebo ne?

Také, jak uvádí pan Šejna, jste zapomenul uvést, že jsme neomaleným čerpatelem dotací z EU, tedy seskupení, kde státy eurozóny mají více než významné slovo. A nikde není psáno, že musíme dotace z EU v dosavadním rozsahu dostávat. Zvláště, když, jak ukazují kontroly, jsou zdejší mafií (doufám, že k ní nepatříte) rozkrádány.

Až vyhrajete volby a stanete se předsedou vlády, tak budete mít plnou možnost z EU vystoupit. Panu Nečasovi se zatím do toho jaksi příliš nechce. Asi ví proč.

M. Rejman 22.12.2011 10:01

Re: Vážený pane Machu

Vážený pane Hrbku,

pan Mach nemusí být premiérem, aby mohl mít kvalifikovaný a správný názor. Souhlasím však s Vaším názorem, že zbavením se dotací z EU bychom se rázem zbavili velké části korupce. Dotační politika EU totiž už ze své podstaty korupcí je. 

A. Hrbek 22.12.2011 10:10

Re: Vážený pane Machu

Obecně máte pravdu, že kvalifikovaný a správný názor může mít i nepremiér. Lze i říci, že premiér nemusí mít kvalifikovaný a správný názor. Ale musí rozhodovat. A Dokonce i když má kvalifikovaný a správný názor, musí někdy rozhodnout proti němu.

Ale to se tohoto případu netýká. Převedení části rezerv Státní banky do MMF je čistě záležitost nezávislé Státní banky. Takže premiér nemá ve svobodném státě právo do toho zasahovat.

S pozdravem

S. Ševeček 22.12.2011 10:27

Re: Vážený pane Machu

Srdečně Vás zdravím, pane Hrbku, přeji Vám hezké Vánoce a hodně zdraví do roku 2012.

Drirving sportu zdar!

(BTW - Dvojhlavé tele Merkozy to nežádalo po Singerovi, ale po Nečasovi)

O. Mayer 22.12.2011 11:03

zbavením se dotací z EU bychom se rázem zbavili velké části korupce?

tak to jste teda idealista. Korupci lze omezit (úplně se jí zbavit nelze) až tehdy kdy, většina populace sezná že je snažší je řídit se nějakými (racionálními) pravidly a bude spíše hledat cestu jak ta pravidla splnit než důvody proč je nedodržovat (+ techniku jak je obechcat). Korupci omezíte až ve chvíli, kdy příslušnou doposud korumpovanou osobu zaplatíte tak, aby si nemusela hledat zdroj v nějakém vedlejšáku (a zároveň uplatňujete natolik tvrdé postihy, že se jí to nriziko prostě nevyplatí) o i když tohle, jak vydno např. na načelníkovy pražské policie vždy nefunguje. Zaplatit lidi pořádně můžete až ve chvíly kdy práci pro jednoho nedělají dva (říká se tomu produktivita práce). Tohle taky zatím moc nefunguje, neboť když převážné většině populace u nás (zjednodušeně řečeno) nabídnete, že bude muset pracovat 2x více za dvojnásobek platu, tak to bezpochyby odmítne.   

Takže svádět náš vlastní bordel na EU (nebo cokoliv  zvnějšku) mi přijde dost nefér a naše typická národní vlastnost.

M. Prokop 22.12.2011 11:51

Re: zbavením se dotací z EU bychom se rázem zbavili velké části korupce?

Korupce se zbavíte, pokud nikdo nemůže rozhodovat o penězích jiných lidí. Nebo poskytovat výhody na úkor jiných.

EU je toho plná, často to i nařizuje.

J. Kunes 22.12.2011 13:46

Re: zbavením se dotací z EU bychom se rázem zbavili velké části korupce?

Pane Mayere, realita zatim Vase slova prilis nepotvrzuje. Pokud si dobre vzpominam, tak jednim z mala odsouzenych za korupci u nas je jista urednice z konsolidacni agentury, o ktere se psalo jako o jedne z nejlepe placenych uredniku vubec. Plne souhlasim s predprispevatelem, ze je treba predevsim omezit moznosti rozhodovani o cizich penezich. Pokud bude tech prerozdelovanych penez mene, tak bude zakonite proporcionalne mene korupce a navic i ta, ke ktere bude dochazet se v mensim celkovem objemu financi hure schova.

R. Langer 22.12.2011 15:25

Re: zbavením se dotací z EU bychom se rázem zbavili velké části korupce?

To je pěkný nesmysl.