23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

EVROPA: Návrh odpovědi premiéra Nečase kancléřce Merkelové

Premiéři si často nepíšou dopisy sami. Zde tedy mám pro Petra Nečase návrh dopisu pro paní Angelu Merkelovou ohledně požadované půjčky devizových rezerv na eurozónu. Stačí podepsat a odeslat do kancléřství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Blecha 22.12.2011 10:48

Re: Vážený pane Machu

Když si pořídíte malé štěně tak ho odnaučujete nekálet si v domě tím, že mu v tom namočíte čumák. Pan Mach se nás to snaží naučit dřív než se doma vykálíme jako to udělali v Řecku, Portugalsku, Irsku, Itálii atd. Evidentně ale většina obyvatel naší republiky potřebuje mít hubu od hoven aby pochopila.

J. Kanioková 22.12.2011 21:34

Se obávám že ani ta celá "huba od h.." u nás stačit nebude,

že teprve až bolestný držkopád většinu probere. Tak jako dlužníky až exekutor..

K. Kužel 22.12.2011 8:33

Perfektně napsaný článek...

vyvolal kvalitní diskusi. Tak to má být! Jsem rád, že pan Mach uplatnil správný mix odborných faktů a ironického humoru, který v Česku naštěstí pořád platí!

S. Ševeček 22.12.2011 10:23

Re: Perfektně napsaný článek...

;-)

(inu, to víte, je to čecháček)

M. Šejna 22.12.2011 7:48

ten dopis by měl pokračovat

Ten dopis by měl pokračovat tímto textem:

"Zároveň naše vláda sděluje, že pokud Česko půjčku neposkytne, vzdá se všech dotací od EU na dobu 10 let. Není od nás férové brát si dotace od splečenství, kterému jsme odmítli půjčit. Dotace jsou totiž narozdíl od půjčky nevratné. Tohle chápeme a v rámci korektních vztahů se proto dotací vzdáváme"

M. Prokop 22.12.2011 7:58

Re: ten dopis by měl pokračovat

Přidejte k tomu i platby ČR do toho spolku socanů a vřele s vámi souhlasím!

V. Oslej 22.12.2011 7:58

Re: ten dopis by měl pokračovat

A proč by to dělala, nepovíte? Dotace do ČR plynou podle dohodnutých podmínek, kdy i my přispíváme svým dílem do společného. Tohle je mimo tyto podmínky. Ale vy jen tak plácáte, že?

J. Hejna 22.12.2011 8:07

Re: ten dopis by měl pokračovat

Neplácá, je excentricky inteligentní.

I. Schlägel 22.12.2011 8:23

Re: ten dopis by měl pokračovat

Možná je pouze intelektuálně nesmělý. Pravda je, že dotace obecně jsou v ekonomice převážně špatně. Zemědělská politika EU nechť je příkladem za všechny.

M. Moravcová 22.12.2011 8:03

Re: ten dopis by měl pokračovat

Dotace na nesmysly opravdu nepotřebujeme. To akorát kamarádi kamarádů. Na silnice odnikud nikam, na aquaparky bez vody, na zasklená pole. O tyto dotace bychom mohli posílat do EU méně.

O. Mayer 22.12.2011 9:13

Re: ten dopis by měl pokračovat

Mate samozřejmě pravdu, takovéhle dotace opravdu nepotřebujeme. Možná by bylo ale lepší se postarat o to , aby si je (a i ostatní veřejné peníze) nerozdělovala partička navzájem se podporujících darebáků, kteří jsou rozhodně naši vlastní a s EU nemají nic společného. Občas se tak trochu nemůžu zbavit dojmu, že tahle partička se hodně kreje se všema těmahle národovcema, protože nějakých pravidlech či kontrole zvenčí rozhodně nemá zájem. A o tom jak nám báječně funguje česká cesta se můžeme přesvědčit dnes a denně, žeáno.    

T. Blecha 22.12.2011 10:56

Re: ten dopis by měl pokračovat

Jak nemají s EU nic společného? Oni nás do ní vedou. Oni chtějí hlubší integraci a více přerozdělování peněz, při kterém by se mohlo více peněz ztrácet. A Česká cesta je 40% HDP dluh, EU cesta je 80% a více, žeáno?

J. Kanioková 22.12.2011 21:37

s jakýma národovcema?

trošku alternativní názor, nemyslíte?

J. Schwarz 22.12.2011 8:10

Re: ten dopis by měl pokračovat

Souhlas! S tím, že taky na dotace EU jiným přestaneme přispívat.

Z. Bílý 22.12.2011 13:05

Re: ten dopis by měl pokračovat

Souhlas, pod jednou podmínkou:

"Dále také ohlašujeme výstup z EU. Díky a nashle."

P. Novák 22.12.2011 16:29

Re: ten dopis by měl pokračovat

že nepůjčíme neznamená že řádně nepřispějeme dle pravidel

V. Kolman 22.12.2011 7:26

BRILANTNĚ NAPSANÉ!

Konečně někdo řekl, že: "Král je nahý!" Díky pane Machu!

       Brilantně napsané! Škoda jenom, že se nejspíš nenajde nikdo odvážný, někdo se smyslem pro absurdní humor, kdo by ten fiktivní dopis skutečně na správnou adresu odeslal :-))

       Kam se podělo logické uvažování tvorů živočišného druhu homo sapiens, když někdo míní vážně situaci, že by si MMF od někoho zadluženého!!!, kdo by se musel zadlužit ještě více, půjčil nemalé peníze, aby je vzápětí opět "půjčil" (=dal!) někomu jinému, někomu krajně nedůvěryhodnému, kdo již mnohokrát porušil dané slovo??? Jsem kategoricky proti takovémuto "půjčování". Ale pokud je někdo opačného názoru, prosím, nechť MMF půjčí, ale SVOJE VLASTNÍ!!! peníze - ne moje!

       Něco jiného jsou různé živelní katastrofy - tam je opravdu třeba lidem pomáhat.

       Ale pomáhat bankéřům, kteří se dostali do šlamastiky díky vlastní nenažranosti a nejspíše i hlouposti - to nemíním podporovat.

J. Schwarz 22.12.2011 8:12

Re: BRILANTNĚ NAPSANÉ!

stačilo by přeložit do němčiny a poslat spolkovému kancléřství mailem.

B. Volarik 22.12.2011 6:25

Dopis je fikce.

Škoda.

J. Mrázek 22.12.2011 6:22

Úspěšná slepá ulička se musí realizovat!

Následná katarze snad uvízne v myslích lidstva a další slepé uličky budou vynechány....ani, jsem nemístný optimista...

V. Bok 22.12.2011 3:07

Ježíši to je blábol

pro začátek bych doporučil dostudovat něco o MMF a pak něco o podmínkách půjčky. Zná nějakou výhodnější? A kam tedy ty rezervy uložit, poraďte. No a znáte bonitnějšího klienta než MMF? No, snad čína, ale ta dluhopisy jen kupuje. Její moc k mání nejsou. Dluhy totiž nedělá.

S. Sedlák 22.12.2011 5:27

Re: Ježíši to je blábol

Mach celkem racionálně argumentuje. Je-li to tak výhodné, tak se jistě najde plno zájemců z celého světa.

Snad vám pomohou dvě drobné nápovědy, které byste mohl pochopit. Pokud uzemníme v MMF dalších 90 miliard korun, tak, v případě poklesu kursu eura ztratíme a zaplatíme právě ten pokles. Druhá je to, co říkal guvernér ČNB Singer. Pokud bychom to udělali, tak by 25% našich rezerv bylo v MMF a to není výhodné.

A ještě jedna odpověď. Kam to uložit? Kamkoliv, kde se dá očekávat výnos a kde je možno, v případě negativního vývoje, provést přesun. Evropské dluhopisy (přímo či nepřímo) to evidentně nejsou. Alespoň podle výhledu ratingových agentur je čas k pohybu opačným směrem.

T. Matušák 22.12.2011 6:26

Re: Ježíši to je blábol

asi jste ho nepochopil,článek je dobře a trefně napsán.Sdílím tutéž ideu a ruku na srdce ty peníze se na 99% nikdy nevrátí.Jih evropy do 5 let pokrachuje bo ty národy nejsou a nebyli na práci

T. Blecha 22.12.2011 6:33

Re: Ježíši to je blábol

Vám bych doporučil prostudovat něco o MMF a o ekonomice. Ve chvíli kdy si MMF musí půjčovat aby mohla půjčit druhým, tak je něco sakra špatně.

R. Langer 22.12.2011 15:28

Re: Ježíši to je blábol

Jo, znám výhodnější investice - Řecké dluhopisy! :-D

R. Langer 22.12.2011 15:33

Re: Ježíši to je blábol

Tedy - pořád tady někdo tvrdí, že státní dluhopisy jsou nejlepší a nejbezpečnější možnou investicí, kdepak nějaké zlato, nebo tak. Prý to platí pro jakýkoliv stát. Doufám, že už máte patřičně nakoupeno, podle toho, co píšete, to tak vypadá. A doufám, že jste do těch dluhopisů investoval i svoje rodinné zlato, je to přece jenom mnohem lepší a bezpečnější investice, než pár třpytek, ne? :-P

J. Kanioková 22.12.2011 2:21

S autorem souhlasím,

jen bych se trošku Nečase zastala. Vůbec mu tuhle situaci nezávidím. To hnusné vydírání a vědomí, že ho po skutečném krachu (což je hodně blízko) budou centralizační eurokrati jmenovat mezi největšími viníky... to je opravdu pro dost statečné nátury s vyřídilkou Vladimíra Menšíka. Ovšem vzdorovat jim je pořád ještě snazší, než přesvědčit domácí pátou kolonu, P&L, která chiméru mocné EU už přijala za svou novou víru. Odmítá vidět, že Centralisté jen recyklují a kosmeticky upravují své letité recepty. Že EU kdysi lákala na ideu být spolkem nové kvality, ale postupně se z ní stala stará evropská struktura, ve které velcí diktují a malí poslouchají.. Oni se nikdy nevzdají "boje za světlé zítřky" a kohokoliv, kdo není jejich víry, okamžitě řadí mezi heretiky, které je nutno permanentně dehonestovat..

K. Kužel 22.12.2011 8:29

Re: S autorem souhlasím,

Souhlasím s Vámi, jako ostatně s velkou většinou vašich diskusních příspěvků.

J. Milota 22.12.2011 17:14

Au

Vážená paní Kanioková, souhlas s autorem i s Vámi. Ještě prosím dodatek ke zlatu. Je známo, že státy jako Italie nebo Portugalsko disponují velkými zásobami fyzického zlata. V případě Portugalska to bylo zásluhou tehdejšího presidenta Salazara, označovaného některými medii dodnes za diktátora. Bylo by jistě proveditelné, aby Portugalsko (a asi i Italia) svoje dluhy uhradilo prodejem Au. Ovšem to by Portugalsko muselo změnit ústavu, která jim takovýto úkon zakazuje. Moc bych se divil, kdyby jí kvůli tomu změnili.To my jsme byli jiní pašáci, za guvernéra ČNB Tošovského  jsme zlato směnili údajně za dluhopisy.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek . S pozdravem Milota

Š. Hašek 22.12.2011 1:24

Rozumná slova.