15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EVROPA: Kolik stojí opatrnost?

Zvláště ta předběžná? Vyplatí se? A je reakce na hypotetické nebezpečí ta správná, rozumná? Pokud ano, jsou opatření kvalitně a s co nejnižšími náklady realizována?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 8.2.2014 10:12

Pro volby do Europarlamentu je ODS jednoznačná volba,

ale to se nelíbí celkově až MILIONU parazitů jenom v ČR, o jiných státech ani nemluvě, přisátých přímo či nepřímo na státní rozpočet.

Protože nemáte ani ponětí o technických omezeních, jinak byste takovýto příspěvek nemohl totiž napsat, pak Vám mohu říci, že podpora OZE nepřinese ŽÁDNÝ pokrok, jenom ztráty, zaostávání a nezaměstnanost. Vyplývá to ze základní podstaty toho, co se dnes podporuje jako "OZE:" totiž velmi málá "hustota" energie. Zařízení tudíž vyjde obrovské a málo výkonné.

Mohu udat jednoduchý příklad z minula. Před zavedením páry existovaly jen dva druhy mechanické energie, kterou mohl člověk využít, větrná a vodní. Větrné mlyny, obrovské kolosy s malým výkonem, zmizely rychle, ale vodní mlýny byly modernizovány, vodní kola nahradily vodní turbiny a fungovaly dál. Malé vodní elektrárny za komunistů zmizely z toho důvodu, že komunisté zlikvidovali rodinné firmy. Tyto zdroje tehdy ještě vyžadovaly obsluhu, což pro mlynáře, který v mlýnu navíc bydlel, nebyl problém. Platit obsluhu na tři směny by ale vyšlo moc draho. Další, možná podstatnější důvod byl ten, že tehdy bylo problémem přifázovat jakýkoliv zdroj na síť a to by musela zase dělat obsluha, u malých zdrojů neefektivní.

Mimochodem, o OZE se bájí a vyhazují se na ně peníze už od druhé poloiny 70 let, kdy s tím začli v USA. To je 40 let. Výsledky pro všeobecký pokrok, NULA. S vývojem velkých řiditelných raket začali Němci už někdu kole r. 1940. A před r. 1980 už chodili lidé po měsíci. ALE s příchodem "užitečných idiotů," z řad humanitně "vzdělaných" intelektuálů kosmický výzkum skomírá, zato se vyhazují peníze na podporu nemakačenků!

P. Lenc 8.2.2014 9:42

Re: Už vidím, jak lidé přijdou z práce,

V podstatě potvrzujete to, co jsem napsal.Víte, píši to jako reakci na neustálé fňukání občanů, že nejsou "dostatečně" informováni.Když dostávám meily ve kterých jsou různé doslova ptákoviny, které musel dotyčný(ná) na netu pracně hledat a pak je rozesílá po všech možných známých, tak by opravdu neměl pro něj být problém najít relevantní informaci o tom či onom problému. A o tom to je.Jde opravdu především o nezájem a lenost.Vždyť je lepší nadávat.

J. Fleiszner 8.2.2014 9:32

Re: Už vidím, jak lidé přijdou z práce,

Ano, největší prasárny tu opravdu vyrobila levice. Pravice tu od revoluce žádná nebyla. I když se třeba ODS sama nazývá stranou pravicovou. Její kroky nebyly jasně levicové.

L. Krajíček 8.2.2014 9:15

Re: Už vidím, jak lidé přijdou z práce,

Dejme tomu, že s vámi budu na 100% souhlasit.

Ani to ale nic nezmění na tom, že drtivá většina lidí tyto informace vůbec nemá, protože je ani nevyhledává. Hlavně proto, že a) neví kde b) nechce se jim c) vyhledávají naprosto jiné informace.

J. Kostelanský 8.2.2014 8:53

Predpokladám, že ste čítali Klausovu knihu.

Podobné myšlienky má totiž V.Klaus vo svojej knihe Modrá, nikoli zelená planéta. Niektoré názory vyplývajúce z pravicového dogmatimu sú fakt "husté": Odlesnilo ľudstvo obrovské plochy? Nevadí, veď aj iné civilizácie tak v minulosti urobili a ani v našich končinách už nerastú pôvodné rastliny. Hrozí veľkému množstvu živočíchov vymretie? Nevadí, veď aj v minulosti vymrelo veľa živočíchov - napr. megafuna. Dochádza ropa? No problem! Počkáme, až dôjde úplne, a až POTOM začneme hľadať nejaký iný zdroj energie.

Účtovníctvo je založené na zásadách a princípoch. Kto ich ovláda, vie si odvodiť účtovné prípady. Najdôležitejšou zásadou je zásada opatrnosti-nerátať s možnými ziskami, ale rátať s možnými stratami. Inak povedané nezvyšovať si účtovný zisk o peniaze, ktoré sú ešte "na streche", a naopak znižovať si účtovný zisk aj o položky, ktoré by v budúcnosti mohli, ale aj nemuseli znamenať stratu.

Prečo to píšem? Pretože na tom je založená ekonómia, a na tom by malo byť založené aj myslenie normálne uvažujúceho človeka - a je jedno, aké má vzdelanie.

Čo hovoria antiekológovia? Vykašlime sa na ekológiu a na hľadanie nových zdrojov energie - veď múdre hlavičky V BUDÚCNOSTI, keď už nebudú mať žiadne iné riešenie, na niečo prídu. A čo budú robiť dovtedy, kým na TO NIEČO prídu? A čo keď neprídu na nič? Nemá sa rátať s možným úspechom, ale naopak s možným neúspechom.

Žijeme v civilizácii, ktorá je neuveriteľne bohatá. V civilizácii, ktorá doslova vyhadzuje stovky miliárd eúr von oknom. Vyčleniť pár desiatok miliárd na skúmanie a zavádzanie ekologickejších zdrojov energie túto civilizáciu príliš nestojí-ani si to nevšimne. Navyše potenciál výskumu v tejto oblasti je obrovský. Podobne ako dobývaní vesmíru vzniklo množstvo technológií, ktoré sa potom uplatnili masovo v úplne iných oblastiach, tak aj pri výskume alternatívnych zdrojov energie to môže byť podobné. A potom-z bezpečnostných dôvodov môže byť výhodnejšie o niečo drahšie vyrábať elektrinu doma ako byť závislý od zahraničia.

P. Lenc 8.2.2014 8:40

Re: Už vidím, jak lidé přijdou z práce,

Pane Krajíčku, trošku nebudu souhlasit.Jsem důchodce a většinu meilů mám od svých vrstevníků. A jejich opravdu dost.To znamená, že mnoho starších občanů ovládá funkci počítače na to, aby byli schopni vyhledat potřebný údaj.Jde pouze u většiny nejen starších spoluobčanů o lenost a nezájem příslušné informace vyhledat.A bohužel, autor má pravdu, že největší prasárny tady "vyrobila" a nejen tady, ale i v EU levice.To neznamená, že by snad pravice byla čistá, ale oproti levici pouze příštipkaří.Ono opravdu stačí zjisti na internetu jak kde kdo hlasoval a mnoha lidem by se otevřely oči.

V. Mlich 8.2.2014 8:29

Svobodné na ně!

Ti nejlépe dají bruselským panáčkům za vyučenou. Sice Lisabonská smlouva brání, aby takový malý státeček jako Česko cokoliv změnil (však taky Klaus dobře věděl, proč s jejím podpisem otálí, bohužel byl převálcován eurohujery), ale doufám, že stejně to cítí i zbytek Evropy a v nejbližích volbách tam nebudou volit přikyvovače "za zásluhy", ale aby tu cestu do pekel zastavili.

L. Krajíček 8.2.2014 5:18

Už vidím, jak lidé přijdou z práce,

zasednou k počítači a celý večer nebudou dělat nic jiného, než si doma vést evidenci toho, který poslanec ke kterému zákonu jak hlasoval a vést si o tom svoji statistiku, aby jako volič za čtyři roky jeho stranu nevhodil nebo naopak vhodil do urny. Co myslíte, kolik lidí vůbec neví, kde to hledat? Je to 90% nebo spíš 98% ?

Nehledě na to, že každá strana po volbách okamžitě přestane poslouchat jakýkoliv hlas svých voličů, dokud někdo nezačne ze střech házet molotovovy koktejly.