2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EVROPA: Havlova politika byla správná

Nařídit dekretem, že se česká zahraniční politika nesmí vymykat z evropského hlavního proudu, by znamenalo zbavit ji jakékoli váhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Donát 26.6.2014 13:35

Re: Havloidi

No hlavně se nesnažte něco vysvětlovat mně. O komunistických hrůzách toho vím dost (i když zprostředkovaně), ale že by byl Havel nějaký zachránce, s tím souhlasit nemohu.

M. Prokop 26.6.2014 15:05

Re: Havloidi

Ačkoliv vám do toho hov.o je, odpovím: Pracoval jsem jako THP v továrně a nikdy nebyl v žádné straně.

Náruč KSČ vám plně přenechávám, podezříváte-li kdekoho, že v ní byl, asi ji důvěrně zevnitř znáte.

M. Prokop 26.6.2014 15:02

Re: Havloidi

No ano, dokud Klaus a Havel působili (přes občasný rozpor) společně, bylo to pro Č(S)R velmi výhodné.

R. Langer 26.6.2014 11:31

Re: Havloidi

Hm, asi tak.

P. Čech 26.6.2014 12:11

Re: Havloidi

Změna politického režimu a zrušení čl.4 minulé ústavy je Vám jako program málo? Takovýto program totiž mají jen vyjímečné vůdčí osobnosti. Pokud jej dodrží, což se stalo, potom je takovýto člověk hrdinou. Podržtaška, zločinec a vlastizrádce Klaus se s panem Havlem vůbec nedá srovnávat. Nesahá mu totiž ani nad paty. Samozřejmě i pan Havel nadělal spoustu chyb, stejně jako i T.G.Masaryk, jejich přínos pro stát a jeho občany však byl neddiskutovatelný. Vedle toho Václav Klaus dělal jen chyby, za které dodnes platíme. Kdyby byl volen přímo občany, jak je tomu dnes, nikdy by se prezidentem nestal. A o tom to je.

S. Donát 26.6.2014 13:36

Re: Havloidi

To je pravda, Klause s Havlem skutečně srovnávat nelze. Raději dese Klausů, než jednoho Havla...

M. Prokop 26.6.2014 15:09

Re: Havloidi

Já bych to řekl tak, že Havel byl přínosný před "plyšákem" a po něm už jen ta ikonka pro zahraničí, Klaus nic moc před plyšákem, ale vrcholně potřebný po něm.

On si málokdo uvědomuje, že nestačí jen něco zrušit, ale je nutno vědět, co a hlavně jak vybudovat. Tam byl Klaus velmi silný a Havel celkem vzato nula.

E. Sevrát 26.6.2014 15:16

Re: Havloidi

Souhlas.

P. Čech 26.6.2014 18:57

Re: Havloidi

Jediné, co dokázal václav Klaus po listopadu 1989 bylo vyzvednout a protěžovat lidi, kteří rozkradli co se dalo a to formou malé a velké privatizace. Vesměs se jednalo o "bývalé" komunisty. Ti, kteří byli zcela náhodou za tyto krádeže obviněni a odsouzeni, formou prezidentské amnestie dostal z vězení. Založil ODS, stranu zlodějů a podvodníků, stranu t.zv. kmotrů, kteří svým vlivem a penězi dodnes podplácejí politiky, aby konali v jejich zájmu.Abych nehaněl pouze ODS, stejná je i ČSSD, strana plná "bývalých" komunistů, kteří podvádějí a rozkrádají státní majetek naprosto stejně. Václav klaus že něco vybudoval? Pokud vím, tak pouze zradil svou i mou vlast Československou federativní republiku, kterou proti vůli většiny občanů a za pomoci  stejných vlastizrádců (Mečiar, Čarnogurský, Stráský a další) rozbil. Rozbíjení státu říkáte budování? Zajímavé!

M. Stuchlik 26.6.2014 23:11

Re: Havloidi

Jinými slovy je vám milejší 10 KGBáků než jeden mimoň. Hmm, dočkáte se, mimoně v rusku Putlerovci mučí a vraždí, dočkáte se toho i u nás.

J. Jílek 26.6.2014 17:32

kúrňa, ten se předřel....

http://www.libinst.cz/clanky-a-komentare/958-10-let-ekonomicke-transformace/

E. Sevrát 26.6.2014 11:50

Re: Havloidi

Byl jste někdy kromě Řípu také někdy také v cizině ? Podle průzkumu na Ruzyňském letišti ,dnes tedy Havlovo jen cca 30 % cizinců zná jméno V.Havel.A z toho si jich cca polovina myslí,že to byl slavný hokejista či fotbalista. Ani Havel a ani Klaus a ani ČR (ČSFR) nikoho v podstatě nezajímá.Taky proč.

E. Sevrát 26.6.2014 11:51

Re: Havloidi

A vy budete zřejmě Havlův papoušek.

P. Čech 26.6.2014 8:43

Re: Havloidi

Zajímavý názor! Asi jste, pane Humpolíku nikdy nebyl v cizině a nehovořil s tamními lidmi. Pokud byste se v cizině zajímal o tyto věci, velice rychle byste zjistil, že prezidenta Havla zná téměř celý svět a to pouze v dobrém slova smyslu. Dokonce i lidé, kteří vůbec netuší kde a co je to Česká republika, jakmile uslyší slovo Havel, ihned vědí o kom je řeč a v které zemi byl tento člověk prezidentem. Uvědomte si prosím, že kdyby nebylo pana Havla, asi byste dodnes byl nucen vykřikovat na povinných demonstracích : "Ať žije Sovětský svaz, ať žije soudruh Jakeš a podobné nesmysly". Vaše děti, pokud nejste náhodou dělník, by neměly možnost studovat, do západních zemí byste se podíval jen pokud by Vám stát dal devizový příslib. Dokonce i za to, co jste zde napsal, pokud byste to vztáhl na třeba soudruha Jakeše, by Vás do druhého dne zavřeli. A teď mudrujte!

S. Donát 26.6.2014 9:31

Re: Havloidi

Vy si myslíte, že konec vlády jedné strany byl zásluhou Václava Havla? Že kdyby neexistoval, komunisté by tu vládli dál? Neupírám mu jistý vliv na tehdejší dění, zafungoval dobře jako symbol, ale to je podle mého názoru tak asi všechno. "Samet" by proběhl i bez něj, nebyl žádným "hybatelem" dějin. A k jeho pozdější politice a postojům mám nemálo výhrad...

J. Gogo 26.6.2014 9:32

Re: Havloidi

A to je na tom to zajímavé. Proč zná Havla "celý svět"? Když se zeptáte oněch lidí, co vlastně Havel pro tuto zemi a své občany udělal dobrého, co vám odpoví? Naučené fráze, které slyšeli v televizi a rozhlase? Jelcina taky znají po celém světě a západní potentáti ho plácali po zádech. Čímpak to asi tak bude? Mimochodem i v Thajsku znají Havla, ale proto, že se tak ožral, že ho královská rodina nepřijala. A rovněž tak v Německu, kde byl Havel hospitalizován pro otravu alkoholem. A s tím studiem nelžete. Kde vystudoval Ivan Havel a další, kteří nebyli z dělnických rodin? Není všechno černobílé.

J. Bureš 26.6.2014 9:42

Re: Havloidi

Za to, že tady dnes nemusíme křičet na povinných demonstracích "Ať žije Sovětský svaz" vděčíme úplně někomu jinému než V. Havlovi. Vděčíme za to bývalému presidentu Spojených států Ronaldu Reganovi a jeho opravdové protikomunistické politice. V. Havel svými skutečnými činy, po listopadu 89 jen dokázal jak to bylo s jeho protikomunistickými postoji. Z echtovního komunisty Čalfy si udělal poradce a rodinného přítele, peníze STBáka Junka mu nesmrděly a prodal mu Lucernu a alespoň nějaký náznak iniciativy o postavení komunistů mimo zákon a odsouzení zločinů komunismu nikde. Já jsem od V. Havla očekával, že to bude právě on, který to udělá. Bohužel jsem se zmýlil. A to, že v zahraničí lidé tuší kdo je V. Havel mě opravdu nechává chladným, když se mi tady po náměstích prohání legální komunisté se srpy a kladivy nebo si chodí oficiálně pobrečet k hrobu komunistického vraha a zločince Gottwalda. .

P. Čech 26.6.2014 12:31

Re: Havloidi

Že se dnes po náměstích prohánějí komunisté se srpy a kladivy je pouze a jen důsledek volebních zákonů a ústavy, která stanoví poměrný volební systém do poslanecké sněmovny. V případě většinového, dvoukolového volebního systému obecně by komunisté jako strana již dávno neexistovali.

M. Prokop 26.6.2014 10:41

Re: Havloidi

"asi byste dodnes byl nucen vykřikovat na povinných demonstracích : "Ať žije Sovětský svaz, ať žije soudruh Jakeš a podobné nesmysly"."

Vy jste asi vykřikoval, já ne, s Havlem nebo bez.

Slušný člověk takové věci nedělá a Havla na to nepotřebuje.

K. Pavlik 26.6.2014 5:46

Jako Benes blahe pameti

Mmznosti Ceska v zahranicni politice jsou vicemene nulove. Da se toho dost pokazit - viz Lisabon, ale moc se toho neda ziskat.

Toz tak.

P. Čech 26.6.2014 8:51

Re: Jako Benes blahe pameti

Dá se toho dosáhnout hodně. To se však nesmíme chovat jako pohůnci t.zv. mocných. Musíme vystupovat jako hrdí občané svobodného a suverénního státu, který jsme ochotni bránit svou krví. Jen takový stát má totiž naději tvořit vlastní zahraniční politiku. To vše nám však zatím chybí. Obecně.

K. Pavlik 26.6.2014 13:50

Re: Jako Benes blahe pameti

Male nikdo neposloucha. Ukrajinu si na zaver domluvi (nebo nedomluvi) Nemecko a Rusko (mozna ani ne USA). Je nulova sance ze si do toho daji nekym kecat a uz vubec ne Ceskou republikou.

P. Čech 26.6.2014 19:11

Re: Jako Benes blahe pameti

Švýcarsko je stejně malý stát jako ČR. Do své zahraniční politiky si nenechá nikým kecat, ani USA, ani Ruskem, ani Německem, ani Francií, ani EU (není členem a dobře ví proč). Nevím, proč by zrovna ČR měla kecat do dění na Ukrajině. Tamní situace je věcí Ukrajinců a nám do toho nic není. Jestli si do svých věcí nechají Ukrajinci kecat Němci, Američany či Rusy, je to jen jejich věc.

J. Jílek 26.6.2014 1:13

oportunní Drulák

Hlavní konstruktér vstřícnější politiky vůči nesvobodným režimům, Zaorálkův první náměstek Petr Drulák, v rozhovoru pro LN tvrdí, že dosavadní kurz byl omyl, a obhajuje, proč se Češi poklonili čínským komunistům.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/havlova-politika-byla-chybna-a-skodliva-fci-/zpravy-domov.aspx?c=A140530_111312_ln_domov_jzl

J. Jílek 26.6.2014 1:16

k tomu 3 citace P. Druláka z posledních 7 měsíců:

P. Drulák 11. října 2013 (těsně před volbami, ještě nevěděl, kdo vyhraje a jestli mu někdo nabídne funkci)....Deník Referendum: "Všechny vlády po roce 1989 se hlásily k dobrým a čilým vztahům se sousedy, s Evropou a s USA. Většina ministrů mluvila o ekonomické diplomacii a o lidských právech. Na tom není třeba nic měnit."

P. Drulák, 13. ledna 2014 (2 týdny před jmenováním vlády)....Deník Referendum: "Podpora lidských práv patří k velkým politickým myšlenkám, které dokáží propojit základní principiální stanovisko s hmatatelnými praktickými přínosy. Jinými slovy, podporovat lidská práva je správné i užitečné. Správné z důvodů naší přirozené lidskosti, která se bouří,pokud jiní lidé v bídě, ponížení a zoufalství ztrácejí svoji důstojnost. Užitečné proto,že svět,který vytváří bědné, ponížené a zoufalé, není bezpečný ani pro ty, kteří se v něm dokáží pohodlně zařídit. Bída těch druhých je bude vždy ohrožovat. Je proto škoda, že naše zahraniční politika brala lidská práva tak často za špatný konec."

P. Drulák, 1. náměstek ministra zahraničí, 30. května 2014,....v tomto rozhovoru: "Já si ale vůbec nemyslím, že by s Havlovským pojetím lidských práv bylo spojeno nějaké významné renomé České republiky. To, že je něco jasné a jednoduché, neznamená, že je to správné. Já považuji dosavadní politiku za chybnou. Říkám tomu falešný univerzalismus"

V. Venc 26.6.2014 0:35

Ať se líbí nebo nelíbí

R. Joch zastává, jak se zdá, právě překonávané politické hledisko. Překonávané v důsledku změny politického vedení státu, ovlivněné přirozeným střídáním “stráží” - vlivných hospodářsko-politických osobností ve společnosti a v neposlední řadě také vyhrocením vztahu euroatlantické demokracie, definované příklonem k multi-kulti, relativizmu, genderizmu, (dirigizmu), s demokracií realizovanou v Ruské federaci.

Ruská demokracie je založena na podpoře klasických křesťanských kulturních principů a na odporu k nejnovějším neokonzervativním výdobytkům svobody a rovnosti, s více než neblahými výsledky.

Autorův správný imperativ “Podstatné totiž je, co je dobré pro Českou republiku!“ je tím kruciálním názorovým momentem, kterým, podle mého mínění, právě prochází česká zahraniční politika.

První náměstek Drulák je určitě významným činitelem této důležité procesní změny, ať se to R. Jochovi líbí nebo nelíbí.

J. Jílek 26.6.2014 1:19

Re: Ať se líbí nebo nelíbí

s demokracií? :-))))

J. Jílek 26.6.2014 1:38

Putin zvýšil voj. rozpočet na rok 2014 na 40 mlrd USD na rok

myslím, že momentálně je překonávané jiné hledisko.....iluze, že studená válka s Ruskem skončila, čehož měl být důkazem prodej francouzských válečných lodí typu Vladivostok. Padla iluze, že se Rusko začíná blížit standardům demokracie....ony to naznačují už dva roky staré titulky: BBC News - Putin's Russia 'now a mafia state'....Vladimir Putin: 'the godfather of a mafia clan' - Telegraph.....WikiLeaks: Putin řídí stát-mafii....28. 3. 2013

U Černého moře cvičí tisíce ruských vojáků. Putin nařídil neohlášené vojenské manévry. Do manévrů se podle mluvčího vlády zapojí 7000 vojáků, 36 bitevních lodí ze základen v Sevastopolu a v Novorossijsku i vojenské letectvo. Agentury ale upozorňují, že tento krok může vyvolat napětí v sousední Ukrajině a zejména v Gruzii, která vedla s Ruskem před pěti lety válku....loni Putin zvýšil voj. rozpočet na rok 2014 na 40 mlrd USD a na rok 2015 na 115 miliard USD....loni se ještě ruští experti divili, proč zvyšuje vojenské výdaje na úkor zdravotnických, sociálních a školských....dnes se už nediví nikdo

P. Dvořák 26.6.2014 4:00

Re: U Černého moře cvičí tisíce ruských vojáků.

To je fakt děs běs! Předpokládám, že kdyby Rusové manévrovali v Perském zálivu, bylo by to v pořádku.

P. Švejnoch 26.6.2014 8:34

Aáá pozor!

Věhlasný ekonom pan Jílek nás opět poučí o nějakých makroekonomických veličinách. Doufám, že nedopadnete jako v nedávné debatě o HDP - tedy jako sedláci u Chlumce... :-)