3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Euroschíza a metr piv

Německé kancléřce Angele Merkelové, dle časopisu Forbes nejmocnější ženě světa, se koncem února stala nemilá příhoda. Na setkání CDU jí číšník vylil na záda hned celý tác piv. "Pivo jí měla donést kolegyně. Ale byla tak nervózní, že mě poprosila, abych zaskočil za ni. Někdo však do mě zezadu strčil, a i když jsem se snažil piva zachytit, bylo už pozdě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 8.3.2012 16:50

Jde taky o to, kde se rozhoduje

Je nutné si rozmyslet, které kompetence EU má mít a které ne. V prvním případě si pak nemůžeme vybírat, co se nám z nařízení EU líbí a co ne. Takže není nic nenormálního, když někdo hájí určitý program, ale zároveň odmítá, aby se o věci rozhodovalo na vyšší úrovni. I kdyby momentálně třeba podle jeho představ.

Dávat si vyrovnaný rozpočet do Ústavy je za daných okolností poněkud nerealistické. Tím spíš to ovšem platí o paktu stability. Proč by ODS měla podporovat něco, co stejně nebude fungovat ?

J. Kanioková 8.3.2012 11:57

Vážený autore,

.." jako by nechápali, že volný trh předpokládá jednotný vymahatelný metr na celém území, kam má trh sahat, a tedy ZÁSADNÍ UNIFIKACI. A tudíž i potenciální OMEZENÍ SUVERENITY dílčích politických jednotek."....

Tímto je pro mě, i kdyby k tomu byly další desítky hezkých vět, tímto je pro mne váš názor naprosto záludný a nepřijatelný!

Před EU země neobchodovaly? Svět spolu neobchoduje, i když má rozdílné podmínky?

Kristovanoho...co to je za blbost...?!

A. Hrbek 8.3.2012 12:26

Re: Vážený autore,

Svět obchodoval, i když byla cla. Tady jde o rovnost podmínek na společném trhu.

J. Kostrba 8.3.2012 14:17

Re: Vážený autore,

Jen bych ještě dodal ... na společném trhu se společnou měnou.

Článek se přeci týká současných problémů současné EU v níž existuje společná měna případně závazek ji přijmout.

S. Ševeček 8.3.2012 21:34

Re: Vážený autore,

Rovnost podmínek?

Ano; ale jak na to - jak známo, čert sere na větší hromadu.

A. Hrbek 8.3.2012 21:54

Re: Vážený autore,

Ale modré straky zlaté prstýnky do vlastního hnízda!

S pozdravem

M. Prokop 8.3.2012 11:36

Závěr napovídá,

že pan politolog nepochopil o co jde. 

Problémem je přílišná regulace, ne jak si ji kdo vykládá.

V. Mlich 8.3.2012 9:26

Jaká schizofrenie?

V tom paktu se kromě závazku vyrovnaného rozpočtu píše o tom, že ho bude muset schvalovat Brusel a taky, že za nedodržení jsou sankce. Nemluvě o tom, že ti, co paktu nejvíc tleskají a tlačili se při podepisování dopředu, nemají žádnou šanci dlouhá léte ten rozpočet vyrovnat!

Až teď Nečas navrhne uzákonění vyrovnaného rozpočtu do ústavy, uvidíme, jak budou zástanci europaktu hlasovat, jestli jim opravdu jde o vyrovnaný rozpočet, anebo hlavně o ty sankce a kontrolu rozpočtu z Brusele.

P. Lenc 8.3.2012 9:43

Re: Jaká schizofrenie?

Výsledek je dopředu jasný.Nakonc,Bohouš Zlatoústý i z knížetem Pánem to říkají také jasně.

P. Lenc 8.3.2012 9:44

Re: Jaká schizofrenie?

Oprava-nakonec.

A. Hrbek 8.3.2012 10:34

Re: Jaká schizofrenie?

Zákon o vyrovnaném rozpočtu a dokonce do ústavy je absolutní nesmysl. To je to samé, jako žádat, aby domácnost utratila na haléř přesně to, co si vydělá. 

1. Plánovaný rozpočet může být jak přebytkový, tak i deficitní, záleží na jeho věcném obsahu a ekonomickém záměru.

2. Nikdo dosud neřekl, co se stane, když ústavním zákonem stanovený vyrovnyný rozpočet nebude splněn. Kdo ponese zodpovědnost za porušeni Ústavy. Jak bude potrestán ten, kdo nazvzdory ústavnímu zákonu vytvořil závěrečný účet přebytkový a jak ten, kdo navzdory ústavním zákonu vytvořil závěrečný účet deficitní.

3. Jak se budou při vyrovnaných rozpočtech tvořit potřebné rezervy? Např. u zdravotního, sociálního nebo důchodového pojištění.

V. Kolman 8.3.2012 11:32

Re: Jaká schizofrenie?

Proti přebytkovému rozpočtu by pane Hrbku asi málokdo co namítal. Navíc - myslíme-li to vážně se splácením státního dluhu, nic jiného, nežli přebytkový rozpočet to "nespraví".

M. Prokop 8.3.2012 11:37

Re: Jaká schizofrenie?

Pak ovšem je hovadina i ona smlouva z Brusele.

A. Hrbek 8.3.2012 12:24

Re: Jaká schizofrenie?

Tas nepředpisuje vyrovnaný rozpočet, ale parametry, které by neměly být překročeny.

V. Mlich 8.3.2012 11:43

Zákon o vyrovnaném rozpočtu

Nikdo tu neříká, že zákon by předepisoval vyrovnaný rozpočet na haléř. Úplně stačí převzít příslušnou část fiskálního paktu, tam se taky připouští, za jakých podmínek o kolik se rozpočet může mýlit a jak se mají tvořit rezervy, prostě jasně definované mantinely. Jen bych namísto GPD (kam EÚ započítává i tržby prostitutek a nezaplacené nájemné, když děti bydlí u rodičů) použil skutečné příjmy státního rozpočtu. Jiný problém je, že se rozpočet nedodrží. To lze sledovat i průběžně a příslušného ministra zavčasu odvolat s tím, že jeho nástupce by holt musel do konce roku vydržet s tím, co zbylo.

A. Hrbek 8.3.2012 12:29

Re: Zákon o vyrovnaném rozpočtu

Tak buď je to na haléř vyrovnaný rozpočet nebo byť i o haléř nevyrovnaný. Proto je přístup fiskálního paktu ekonomicky rozumnější.

Jen jsem nějak nepozoroval několikeré odvolání pana Kalouska.

S pozdravem

V. Mlich 8.3.2012 13:30

Re: Zákon o vyrovnaném rozpočtu

Proti rozpočtové části fiskálního paktu nic nemám, maximálně, že by ty mantinely mohly být ještě těsnejší (schválně dali větší vůli, aby měli prostor na spekulace). Na tom paktu mi vadí, že by rozpočet měla schvalovat Brusel a že za nedodržení by chudák stát, co to z nějakých důvodů nezvládnul, měl být ještě doražen finanční sankcí.

Kalousek tam sedí právě proto, že v ústavě žádná rozpočtová pravidla nejsou. Až se tam místo finančích sankcí dá pravidlo, že pokud při kvartální kontrole některé ministerstvo ulítne o X procent, bude ten ministr odvolán, tak uvidíte tu disciplínu!

V. Mlich 8.3.2012 13:43

Re: Zákon o vyrovnaném rozpočtu

Až teď jsem pochopil, že narážíte na titulek. Jde samozrejmě o zkratku, o vyjádření ducha zákona, t.j. že hospodaření by mělo být z dlouhodobého hlediska vyrovnané.  A co se tím přesně myslí, to je až ve znění.

Podobně, jako se říká "rovná daň" a vůbec se tím nemyslí, že každý občan zaplatí rovným dílem náklady státu, ale až v textu je upřesněno, že rovné je jen procento a to ještě jen z některých příjmů, takže lidi bez příjmu a s nižšími příjmy se jen vezou a všechno táhnou jen ti, co si pořádně máknou. Taky pohled na "rovné" podmínky.

J. Schwarz 8.3.2012 16:45

Re: Jaká schizofrenie?

je zajímavé, že se furt mluví o tom že pakt chce uzákonit vyrovnané rozpočty a totéž chtěla i ODS, ale zamlčuje se jak mají být rozpočty vyrovnány. Vyrovnaný rozpočet má i KLDR. ODS chtěla uzákoněním vyrovnaného rozpočtu zabránit zvyšování státních výdajů, kdežto socialistická eurobyrokracie tím míní "srovnání" čli zvýšení daní a odvodů.  Samozřejmě při zachování "podpory  alternativních zdrojů energie". A s tímhle způsobem vyrovnávání rozpočtů má nejspíš ODS, narozdíl od Kalouska  a Sobotky, problém.

M. Bezouška 8.3.2012 9:22

soudruh autor

by si měl ze všeho nejdřív v hlavě srovnat pojmy a jejich definice. Stavět do protikladu volný trh a suverenitu je doslova obludný myšlenkový kotrmelec. Stejně se to má i s ostatními jeho vývody. Asi nejlepší je podiv pana politologa nad tím, že dlužník v postavení Řecka spotřebuje většinu svých příjmů na obsluhu svých dluhů, tedy na placení úroků (o případném splácení jistiny nemůže být v podobných situacích ani řeči). Je to trochu zvláštní, ale on zjevně nepochopil mechanismus a podstatu bankrotu, jedno zda podnikového, osobního nebo státního. Ono to vždycky začíná tak, že někdo z hlouposti, nenažranosti, případně jiných bohulibých příčin začne dělat dluhy. Tím se mu peníze automaticky prodraží o příslušné úroky - jestliže neměl "dost" před tím, tím méně bude mít po tom. Takže začne dělat další, větší dluhy a smyčka s kladnou zpětnou vazbou je na světe. Vinit z tohoto banky a bankéře je jako vysrat se při večírku na stůl - oni dělají jen to, k čemu byly banky vymyšleny. Jediná jejich případná vina může spočívat ve špatném odhadu potencionálního dlužníka. Ovšem donedávna byly státní dluhopisy velmi spolehlivou investicí, teprve socialismus s "kapitalistickou tváří" to razantně změnil. A samozřejmě též voliči i jimi volení politici, vymýšlející na nápravu vlastních chyb a blbostí další a další nesmyslné regulace a všelijaká opatření.

I. Schlägel 8.3.2012 8:35

Drobná potíž autore

spočívá v tom, že dohoda o paktu rozpočtové odpovědnosti bude pravděpodobně sloužit jako mezistupeň ke stavu, kdy nám rozpočet od A do Z bude diktovat EU (Německo s Francií), samozřejmě s maximálním důrazem na blaho České republiky.

K. Kužel 8.3.2012 9:02

Re: Drobná potíž autore

Málokdo ocenil fakt, že se tu zrodilo svého druhu perpetuum mobile:

Když se někdo příliš zadluží, dostane pokutu. Aby ji zaplatil, ještě více se zadluží. Dostane další pokutu. A tak dále...

I. Schlägel 8.3.2012 9:12

Re: Drobná potíž autore

Bohužel ve finále se opět ukáže, že tento strojek nefunguje.

K. Kužel 8.3.2012 9:14

Re: Drobná potíž autore

Ano, ale než mu dojde šťáva, pár politiků se na něm pěkně přiživí.

J. Mrázek 8.3.2012 6:10

Prudce aktuální vtip :

Opsáno z facebooku:  Vejce jsou už dražší, než běžné střelivo 9 mm Luger nebo 7.62x39.

Takže je ekonomičtější  eurokomisaře střílet, než po nich házet vejce.

K. Kužel 8.3.2012 8:55

Re: Prudce aktuální vtip :

Přimlouval bych se za tu devítku. Jistota je jistota.

Z. Švrček 8.3.2012 9:44

Re: Prudce aktuální vtip :

Pokud to takhle půjde v EU dál, tak si kromě dvou kop vajec k naložení do vápenného nálevu, či vodního skla, nakoupím levněji i zásobičku browningovo nábojů do své krátké zbraně. Škoda, že vlastnictví zbraně dlouhé je tak velice zákonem zpřísněno. I ta dlouhá hlaveň se jistě bude hodit. Potvrzuje se tak ono známe přísloví, že optomisté se učí anglicky, pesimisté se učí čínsky a realisté se učí střílet.

M. Martin 8.3.2012 15:26

Re: Prudce aktuální vtip :

Já si budu muset počkat až vejce ještě trochu zdraží.Mám totiž pětačtyřicítku Colt.

J. Kanioková 8.3.2012 12:02

chichichi...... jsem pro :))))))

P. Fryš 8.3.2012 13:17

Re: chichichi...... jsem pro :))))))

Proč eurokomisaře ? Co když se někdo rozhodne postřílet všechny Jarky ? Líbí ? :-)