2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: EU nebo Rusko – falešné dilema

Slýcháváme to poslední dobou často. Kdo kritizuje EU či uvažuje o tom, zda a nakolik je naše členství pro nás výhodné, je agentem Kremlu a chce naši zemi opět posunout do sféry vlivu Ruska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 3.3.2016 8:12

Když máme svobodu, každý si může dělat co chce

a ti chytřejší jsou zkrátka chytřejší.

Mně se "líbilo", když Václav Klaus ukončil svou úspěšnou politicko dráhu slovy: "Pravda a láska zvítězila". Má dosti peněz ve své kapse a tím to pro něj končí. Basta fidli.

Nejde ani o neposlušnost, ale spíše již půjde o to, udržet se nad vodou. Kdo má mnoho peněz, bude na tom líp?!?

E. Tocháček 3.3.2016 7:30

Samozřejmě,

že se jedná o falešné dilema. Dělicí čárou ve společnosti není vztah k Rusku, ale vztah k aktuální podobě EU ( potažmo Západu obecně ). Jedna část společnosti si již bolestným procesem ztráty iluzí a rozčarováním z podoby EU prošla. Druhá část se bojí, že když přizná " přehmaty a neúspěchy ", že zpochybní smysluplnost pokusu o změnu směřování společnosti. Míra rozpolcenosti a nejistoty této druhé skupiny se dá přesně vyčíst z žárlivosti a popuzení s jakým brání Západ a Rusku nasazují masku SSSR.

S. Rehulka 3.3.2016 6:57

Zdravím....

....pane Vanku !

Děkuji Vám za perfektní rozbor a názor, který sdílím, ale neuměl bych jej tak pěkně vyjádřit.

Nevystupovat z EU, ale nebát se těch marxistických a maoistických byrokratů a tvrdě jim vzdorovat .

Vážit si členství v Severoatlantickém obranném Společenství (NATO) a v tom rámci plnit svoji (AČR) úlohu a blízkou spolupráci s malými spojenci Viszegrád 4.

Ano, současné světové nebezpečí je ISLAM a jeho invazní bojůvky do Evropy, ale zároven je třeba hlídat medvěda, který když dostane příležitost, vyvádí jak vzteklý, i když předstírá, že je křestan !

A. Reček 3.3.2016 7:17

Re: Zdravím....

Ano. A pokud v europarlamentu budou mít více poslanců opět po volbách v r.2019 levičáci všech odstínů a liberálové, tak ve vedení v Bruselu se toho moc nezmění.

P. Kmoníček 3.3.2016 7:30

Re: Zdravím....

Pane Rehulko,napsal jste to daleko lépe a srozumitelněji a hlavně myslíte na budoucnost. NEVYSTUPOVAT Z EU,ALE NEBÁT SE TĚCH MARXISTICKÝCH A MAOISTICKÝCH BYROKRATŮ A TVRDĚ JIM VZDOROVAT!To je to důležité.

R. Gramblička 3.3.2016 8:03

Re: Zdravím....

... své závazky neplníme ani v NATO, jakože by jsme měli, naši dluhoslavové raději korumpují své voliče, než aby nám všem zajistili dostatečnou obranu

R. Gramblička 3.3.2016 8:07

Re: Zdravím....

mno, ten vzteklý Medvěd si za celých 25 let od rozpadu Sovětu jednou odkousnul krajíc Gruzie a po druhé trochu Ukrajiny. Na vzteklýho medvěda teda nic moc. (teda néé, že bych chtěl, aby vyváděl víc...)

V. P 3.3.2016 6:46

Pozdě honit bycha

No, tohle "falešné" dilema slýcháváme už od doby Palackého, tehdy šlo o říši Rakouskou. Když na Palackého slova došlo, bylo už pochopitelně pozdě bycha honit. Některým evidentně jedna zkušenost nestačila.

"hospodářskou spolupráci si lze představit v rámci V4 a EFTA..." - A to má být náhrada za současných 80% exportu v rámci EU? Jistě, lze si představit i hospodářskou spolupráci v rámci Eurasijského ekonomického svazu.

V. Šťastný 3.3.2016 7:04

Re: Pozdě honit bycha

a vy si myslíte, že se těch 80% přes noc někam vypaří? Obchodujeme se státy EU protože je to výhodné pro obě strany, pro mnohé z nich dokonce mnohem výhodnější, než pro nás. Kde by EU tyto dodávky tak rychle nahradila? V Kongu nebo u syrských, alžírských, iráckých a bůh ví jakých ještě inženýrů?

R. Gramblička 3.3.2016 8:10

Re: Pozdě honit bycha

s tou EFTA se autor pořádně seknul, mněl patrně na mysli EHP, což je prakticky celá Evropa

V. Vovák 3.3.2016 9:08

Re: Pozdě honit bycha

Já se domnívám, že když autor napsal EFTA, že měl opravdu na mysli EFTA přesně v intencích zakladatelů. V EHP je už tak trochu cosi shnilého. Koneckonců Švýcaři to vycítili také.

P. Scheck 3.3.2016 6:43

Poučte nás, prosím!

Mluvíte, pane Vaňku, o těch: "...kdo si dovolili kritizovat „tábor míru a socialismu“". Promiňte, ale z úst vám páchne lež. Tohle můžete zkoušet možná leda tak na ty (a zkoušíte to velmi vytrvale a cílevědomě), co v totalitě nežili. Máte asi dobře spočítáno, že jich rok co rok logicky přibývá a mnozí by se rádi nestyděli za své tatínky a dědečky. Můžete laskavě uvést nějaké noviny nebo pořad v tehdejší TV, kde někdo mohl v ČSSR opravdu svobodně kritizovat KSČ, STB, SSSR, lidové milice nebo třeba parlament? Těm mladším napovím - pan Vaněk neuvede.

K. Frauknecht 3.3.2016 7:20

Re: Plácáte.

Pokoušíte se měnit autorův text, podobně jako EU se pokouší měnit národní integritu. Naštěstí marně :-)!

P. Scheck 3.3.2016 10:27

Re: Plácáte.

Přečtěte si to, prosím, znovu. Autor dává do roviny tehdejší a dnešní podmínky. To je prostě hloupost. Leda že byste považovali tehdejší hospodské camrání (v hospodě, ne v mediích) za kritiku...

I. Schlägel 3.3.2016 8:32

Re: Poučte nás, prosím!

Autor něco psal o svobodné kritice nesvobodného režimu v nesvobodných časech? Nepsal. Kritici byli, vesměs topili v kotelnách. Do rudého práva nepřispívali. Vy jste opravdový trumbera z masa a kostí.

S. Donát 3.3.2016 9:17

Re: Poučte nás, prosím!

Přesně tak. Mě by třeba zajímalo, kam zmizel mlíkař :)

I. Schlägel 3.3.2016 9:44

Re: Poučte nás, prosím!

S největší pravděpodobností šel vyrábět jitrnice :-)

S. Donát 3.3.2016 9:45

Re: Poučte nás, prosím!

Nebo kopat rudu do Jáchymova :)

P. Vaňura 3.3.2016 11:10

Klidně Vás poučím. Samozřejmě, že ve státem

ovládaných mediích, a to byla za komunistů VŠECHNA se žádná kritika režimu neobjevila. ALE režim nebylo povoleno kritizovat VŮBEC, např. signatáři Charty 77, která byla publikována pouze na západě, také z části skončili ve vězení či byli existenčně persekvováni. Úplně bezpečná nebyla dokonce ani "kritika" režimu v hospodě!

Navíc byli lidé pod nejrůznějšími pohrůžkami nuceni prokazovat režimu formální loajalitu. Nejúčinnější zbraní režimu bylo vyhrožovat lidem, že pomstí na jejich DĚTECH!

P. Scheck 3.3.2016 11:31

Re: Klidně Vás poučím. Samozřejmě, že ve státem

Přesně jak říkáte, pane Vaňuro. O kriticích a jejich kritikách se u nás nesmělo nikde nic psát. Hlavně nedejbože obsah těch kritik. Proto mi rovnítko do dnešní doby přijde značně utažené za vlasy.

P. Boublíková 3.3.2016 6:08

Prapůvodní idea EU

bylo zajištění míru v Evropě - zamezení ozbrojených konfliktů mezi členskými státy.

Jinak s článkem do puntíku souhlas.

R. Gramblička 3.3.2016 6:37

Re: Prapůvodní idea EU

přidávám se

K. Frauknecht 3.3.2016 7:26

Re: Prapůvodní idea EU

měla zůstat na ekonomické úrovni! Kde se obchoduje, tam se neválčí. Vzletná "mírová" hesla jsme tady už měli :-))).

Článek samozřejmě super.

T. Pansky 3.3.2016 1:41

Bravo !!! Jeste ziji v Cesku lide, kteri jsou schopni ...

... pouzivat vlastni zdravy rozum. Je jich tam vetsina? Obavam se, ze uz ne. Pro obchodni sferu je samozrejme jednodussi otevreny prostor, ktery je levnejsi pri prenosu zbozi a penez. Aby se EU socialiste pojistili sve "otroky", zacali rozdavat dotace na vsechno mozne. A pojistili si to i jinak: na nasi domaci politicke scene si vytvorili patou kolonu - zapojili do hry sve socialisticke bratry z CSSD a Babisovcu. Takze najde se tu jeste par lidi, kteri jsou schopni pouzivat vlastni rozum a maji trochu hrdosti? Obavam se, ze ne.

K. Pavlik 3.3.2016 1:39

Smutna pravda

Smutna pravda je ze Cesko ma jen dve moznosti. Zustat na lodi a modlit se ze to dopadne dobre nebo vyskocit a utopit se. Takze asi zustat na lodi je asi nejlepsi reseni - vzhledem k naproste ekonomicke zavislosti na Nemecku.Slovensko by asi vyplnilo diru ktera by vznikla dodavkou levnych pracovnich sil.

Pritulit se k velkemu dubisku je asi ekonomicka pitomost a jina moznost neni.

P. Dvořák 3.3.2016 2:15

Re: Smutná pravda.

Smutná pravda je že máme tři možnosti.

1) Zůstat na palubě a utopit se s Merkelovou 2) Skočit do vody a utopit se sami 3) Skočit do toho, co vypadá jako záchranný člun a utopit se, protože tu ďábelskou bárku řídí Putin.

R. Gramblička 3.3.2016 6:40

Re: Smutná pravda.

přidejte ještě čtvrtou - postavit si vlastní loďku, resp. se ve vodách naučit plavat. To poraženectví si oba strčte někam

K. Frauknecht 3.3.2016 7:32

Re: :-)))

Pro Boha vlastní loďku? To jako myslíte mít odpovědnost za svůj život? No to sme vod Bílý Hory udělali jenom asi dvakrát!

R. Gramblička 3.3.2016 8:01

Re: :-)))

No jó, já vím, pro některé je to hrůzná představa :-))), ale měli bychom to zkusit opět (pokud to s EU půjde z kopce)- jak se říká, do třetice všeho dobrého

P. Švejnoch 3.3.2016 9:23

Re: Smutná pravda.

Díky, alespoň to nemusím psát já ;-).