19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EVROPA: Česká politika a spor o EU

Začnu ohlédnutím za posledními dvaadvaceti lety: nejprve jsme chtěli, aby se nám neříkalo východní Evropa, ale střední Evropa. Pak jsme odmítali přívlastek střední a chtěli jsme být pouze Evropou či Evropany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rajman 21.1.2012 7:58

Solidarita už existuje

Václav Klaus se nemusí obtěžovat, jen podat přihlášku.

M. Rejman 19.1.2012 16:34

Pan Hvížďala napsal chytrý článek.

nebo, lápe řečeno, vychytralý. Komu je určen? Informovaným jistě ne, na ty jeho článek nemíří, protože ty přesvědčit nemůže.Takže, zdá se, je určen neinformovaným, jako zoufalá snaha hájit neobhajitelné; i neinformovaní se však nemohou ohlupovat donekonečna.

Před rozpínavostí Ruska nás současná EU nijak neochrání, zatím nás chrání členství v NATO, ale před ruskou pátou kolonou se musíme chránit sami.  

P. Pruner 18.1.2012 21:31

ústavní zákon

Pane Hvížďalo, pokud by Evropský soudní dvůr byl v některých ekonomických otázkách nadřazen nad rozhodnutí národních parlamentů, tak je to omezení ústavních práv a příslušný zákon by měl být schválen ústavní většinou.

Je tedy docela logické pokud některé strany chtějí referendum a nelogické, že halasní propagátoři referend z ČSSD ho najednou odmítají.

U dopolední svačiny jsem poslouchal diskusi v rakouském parlamentu a ze stejného důvodu požadoval referendum předseda rakouských proevropských Zelených a méně proevropských Svobodných, tedy tamější opozice.

P. Čech 18.1.2012 20:42

Eurozóna není EU.

Evropskou unii tvoří státy i mimo eurozónu a je jich dost. Evropa, do které jsme, podle výsledků referenda, chtěli patřit, není současnou EU.Nikdo se nás, občanů, neptal na náš názor na Lisabonskou smlouvu, která zásadně změnila EU před ní. Žádný z tehdejších politiků, ani vládnoucích pol.stran neměli mandát občanů o této věci rozhodnout, protože toto nebylo obsahem jejich předvolebních programů. O tom to je, o demokracii, která u nás není ani náhodou. Vládnou nám politické strany zvolené menšinou voličů a nelegální a nelegitimní (definice těchto pojmů viz slovník cizích slov) koalice.

P. Fiala 18.1.2012 18:40

Občané v ČR napůl levičáci, napůl pravičáci

Je s podivem, že nejsou nastoleny politiky takové argumenty, které by tu druhou polovinu občanů přesvědčily. Zdá se, že stále platí, že čím hloupější občan a chudobnější tím lépe se ovládá (což se mu neříká).

A občane, pomni, naše strana tě ochrání ode všeho zlého (a vždyť tě to dosud stálo asi 150 000,- na hlavu tvé rodiny). Že my si platíme tuto sumu měsíčně, no ta ochrana přeci něco stojí, třeba ten benzín zase zdražil.

P. Čech 18.1.2012 20:47

Re: Občané v ČR napůl levičáci, napůl pravičáci

Ono se to nezdá, ono to tak je. Hloupý (vlastní vinou a leností) ovčan, chudobný duchem, který spolu se sobě rovnými tvoří stáda ovcí se ovládá nadmíru dobře. Svobodný občan se ovládat nedá. To politické strany dobře vědí a proto ona stáda ovčanů uměle podporují. Potřebují totiž, aby oni hýkali tak, jak si přejí.

M. Prokop 18.1.2012 14:05

Nezbývá, než si vzpomenout

na trefný výraz "užiteční idioti". Na Hvížďalu sedí jak Jandák na hrnec.

J. Láníček 18.1.2012 20:36

Re: Nezbývá, než si vzpomenout

Prokope, vy jste taky idiot, a navíc úplně neužitečný. Teda vlastně trochu užitečný - jako jeden volební hlas pro podvodníky a zloděje !

J. Jirát 18.1.2012 11:06

Zcestný pohled

Vůbec nejde o volbu východ - západ. Jde o udržení nutné politické a ekonomické samostatnosti Česka tváří tvář diletantismu eurocentristů. Současná dluhová krize je vyvolaná právě centristickým fanatismem a neschopoností včas reagovat na problémy. Vláda by měla ovšem jít dál, měla by ostře kritizovat jalovou hospodářskou politiku EU, vyznačující se zeleným dogmatismem, zemědělskými dotacemi, nemožnou energetickou politikou  podlamujícími konkurenceschopnost Evropy.

E. Heusinger 18.1.2012 11:54

Ekonomická samostatnost?

Jak dlouhom jste spal?

P. Jášek 18.1.2012 12:20

Re: Zcestný pohled

Eurocentrista? To je nějaký zjemňující název pro Bruselobolševika?

P. Čech 18.1.2012 20:48

Re: Zcestný pohled

A neodůvodněným a neodůvodnitelným socialistickým přerozdělováním prostředků, vybíraným od států EU tvořících.

J. Mrázek 18.1.2012 10:29

Sčítání hrušek a ananasů...

Tento autor cokoli přizpůsobí své obsedantní potřebě a těžko lze ty nesmysly komentovat, to by muselo být slovo za slovem a na to je nejen mého času škoda...

K. Kužel 18.1.2012 13:26

Re: Sčítání hrušek a ananasů...

Docela bych si na článku zgustnul, ale na tu úděsnou práci mám stejný názor, jako Vy.

J. Kratochvíl 18.1.2012 10:28

Pan Hvížďala má pochopitelně pravdu

dnes stojíme na křižovatce mezi východem a západem. Jestli se nepřipojíme ke sjednocování Evropy uděláme stejnou chybu jako v roce 1948. I tentkrát jsme byli chytřejší než západní evropané a jak jsme dopadli. I tenkrát jsme si mysleli, že stalinistická SSSR není pro nás nebezpečí a že se to zvládne, opak byl pravdou a dopadlo to ještě hůře. Jestli si někdo myslí, že český kocourkov je to samé jako Švycarsko nebo Norsko nebo dokonce Británie, tak se hluboce mýlí. Naše naděje je, že Klaus za rok končí a pak se bude vidět, co je to zač. Dnes díky funkci presidenta se o něj ještě někdo zajímá, ale potom by se měl hnát zodpovědnosti za to co tady za 22let napáchal. Myslím,že se tak také stane.

J. Hejna 18.1.2012 9:32

Komentovat se to nedá.

Chudák autor.

L. Šarina 18.1.2012 10:21

Re: Komentovat se to nedá.

Spíš chudák Klaus  "proti všem" no ruskou medajli  za zásluhy pro připojení už má.

J. Mrázek 18.1.2012 10:31

Re: Komentovat se to nedá.

Velký chudák Kratochvíl....ten taky myslí  jiným zadním orgánem...

P. Lenc 18.1.2012 9:22

Mám takový dojem pane Hvížďalo,

že žijete mimo realitu.Ti,kdo straší Evropu a to čím dál víc,jsou evropští socialisté,Barosso a s ním dosazená,nikoliv zvolená smečka všeho schopných individuí (viz.Maďarsko a Barossovo vyhrožování a vydírání).A po včerejší volbě socialistů a lidovců,kteří do čela Ev.parlamentu zvolili doslova nácka se váš článek jeví jako naprosto směšný.No a Klaus je příliš chytrý,tak když na něj nemáte,tak si aspoň kopnete.

P. Cevok 18.1.2012 8:51

marnost

...marnost nad marnost.To boševické "ozáření" z Vás ani po letech demokratické očisty nevyprchalo. Jsem rád že president takový jaký je Vám leží pěkně v žaludku.

V. Váňa 18.1.2012 7:59

Připadám si jako ve zlém snu

Podku má paměť sahá, ve více než 90% názorů, třebaže jich byla velká část proti evroskému a někdy i proti světovém trendu, měl náš prezident pravdu. Je jisté, že není člověk ten, aby se zachoval lidem všem, takže vnímám, že část lidí prostě Klause nemá ráda.

Přesto se domnívám, že na takového člověka, který se nebojí říci, co si myslí, a to i za předpokladu, že bude vnímán negativně, bychom mohli a měli být hrdí. (Nikomu ovšem tento postoj nevnucuji.)

Čemu ale naprosto nerozumím je, že nejsme my, jako Češi, schopni vnímat, že se EU skutečně dostává, a to jednoznačně, na platformu socialismu, ze kterého jsme před cca 20 lety vylezli. Centrální plánování a legislativa až do nesmyslných maličkostí, je toho zcela jasným znakem. To jenom páni v Bruselu nevědí o čem hovoří, protože to nezažili. My ale ano!!!

A přesto jsme ochotni půjčovat, ačkoli státní rozpočet je deficitní, omezujeme výdaje na sociální, kulturní, sportovní i zdravotní sféru. A zavážeme se k tomu, že nám někdo z těch, kdo teď vůbec nevědí kukdy kam z krize, bude předschvalovat státní rozpočet?

Neumím vůbec pochopit, kdo z lidí, kteří tady ekonomiku reálného socialismu zažili, může něco takového podpořit.

J. Schwarz 18.1.2012 8:34

Re: Připadám si jako ve zlém snu

Vidím to podobně. Náš rozdíl oproti "vyspělé Evropě" je stejný jako mezi sousedy, z nichž jeden má sice vilu o deseti pokojích a 4 auta a druhý  jen skromný domek a jediné auto - ale ten druhý soused jednou vyhořel a jednou mu domek probrala povodeň /socialismus/ zatímco "úspěšnějšímu sousedovi" se katastrofy vyhnuly a přesto jsou jeho vila i auta  v zástavě za dluhy jejichž výše jejich hodnotu vysoce převyšuje.  V čem je ten západ zas až tak úspěšný? Požadavek na naši pomoc eurozóně je jako žádat nádeníka, aby "pomohl" statkáři jehož syn prohrál v kartách majlant protože mu "dává práci" a je na něm tedy "z 90% závislý".

M. Košařová 18.1.2012 10:26

Re: Připadám si jako ve zlém snu

Pěkně obrazně vypodobněno. Je mnohem lepší, vypodobnit to takhle názorně, než rozebírat, jestli je evropská krize spíš krizí politickou nebo ekonomickou.

Z. Švrček 18.1.2012 7:59

Podoba

Dnes nám z EU chodí "doporučení a nařízení" co máme a nemáme vyrábět, co máme a nemáme jíst, čím máme a nemáme svítit, jakoou energii používat a jakou ne, co je dotování hodné a co ne. Nyní nastává zřejmě období koho volit a koho ne a jakou ústavu si přijmout a jekou ne. To nám říkají nikým nevolení euroúředníci - takové politické byro, a europarlament jim to následně po vzoru nejvyššího sovětu vše dodatečně schválí. Podobnost s érou RVHP čistě náhodná? Jak silná ta podoba je, kam EU kráčí a zda to nekonec bude nejen podoba, ale jistá variace shody - tím bych se začal zabývat pane Hvížďalo, než se začnete navážet do lidí, kteří neprojevují dostatek vlezdobruselizmu.

A paní Špronglové bych doporučil totéž zamyšlení, ještě je na něj čas.

A. Špronglová 18.1.2012 7:46

Jako obvykle pane Hvizdalo....

Jako obvykle kvalitni clanek nastavujici zrcadlo Ceskemu Absurdistanu v cele s nebezpecnym sebestrednym, vsehoznalym a nikdy se nemylicim egoistou obcanem V Klausem a jeho vyznavace.....!

I. Schlägel 18.1.2012 8:38

Re: Jako obvykle pane Hvizdalo....

Zkuste u Vás doma hospodařit jako v EU a za čas Vás odpojí od internetu i od elektřiny. Nevím, co si potom počnete.

T. Kočí 18.1.2012 9:26

Re: Jako obvykle pane Hvizdalo....

Nenávistná kreaturo!Opusťte tento Absurdistán a přestěhujte se.Sev.Korea,Rusko,Čína,AFGHANISTÁN-SAMÉ RÁJE.Klaus se zatím moc nemýlil.

P. Lenc 18.1.2012 10:10

Re: Jako obvykle pane Hvizdalo....

Už jste se dnes podívala do zrcadla?Pokud ne,tak to udělejte,ať vidíte pořádnou nánynku.

J. Hruška 18.1.2012 7:09

Nepřátelé.

Dobrý den. Tak podle pana Hvížďali má polská vláda vyřešeno, kdo je větším NEPŘÍTELEM. Všimněte si, česká vláda má řešit otázku, kdo je větším NEpřítelem. Podle stejného myšlení je veden celý článek i kritika prezidenta. Hledá se nepřítel na cestě do Evropy. Samé nebezpečné smyšlenky, dejme si pozor. Josef.

F. Eliáš 18.1.2012 7:07

Ach ten Hvížďala

Autor nezapře svou závist vůči Klausovi. Nedá se nic dělat, Klaus je chytřejší, talentovanější a umí lépe psát.