29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: Bezpečnost, nebo byznys?

V poslední době se množí názory, že vystoupení naší země z EU není možné z důvodu naší ekonomické a hospodářské provázanosti se zeměmi EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 27.7.2016 12:20

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

"Wir schaffen das!" :-))))))))))))

A. Richtr 27.7.2016 12:18

valka made in...

Pokud v Evrope vypukne obcanska valka... tedy islamiste se socialisty na jedne strane a vetsinova spolecnost na druhe... tak aby jsme nedopadli(EU) tak ze nas nekdo bude humanitarne bombardovat kvuli obcanskym pravum a pravo na sebeurceni imigrantu.

J. Fialová 27.7.2016 12:17

Re: Nesmysl

K předposlednímu odstavci - více by mě zajímalo, jaká budou budoucí čísla. Třeba za rok. Ono se to letos mění poměrně svižným tempem :(

V. Klepetko 27.7.2016 12:16

Re: "Když je organismus nemocný, tak je potřeba jej vyléčit"

Pane Popovský, dobrý den! Problém je v tom, že za daných okolností musíme postupovat čistě pragmaticky. Ta "záchrana" je kategorickým imperativem! A jsem si jistý že k záchraně je třeba zmobilizovat výraznou většinu společnosti. 50% ani 60% nestačí! To ale znamená, že musíme najít nejmenší možný společný jmenovatel pro velkou spoustu různorodých skupin lidí, kteří se nechtějí utopit. A sjednotit je kolem nějakého krátkého hesla, jasné a stručné myšlenky, jednoduchého a konstruktivního plánu. Co nejméně ideologického, co nejméně kontroverzního! Jakého? To bohužel zatím nevím. Jsem si ale jistý, že na myšlence okamžitého Czexitu v tuto chvíli výrazný kosensus prostě nebude... Rozpolcený a nejednotný pacient je mrtvý pacient! Je třeba najít něco, co nás sjednotí ihned, v nebližších měsících, ne až za rok nebo za dva!

A. Samková 27.7.2016 12:10

Souhlasím

EU nechrání vlastní obyvatelstvo. Ani se o to nesnaží. Nevyřešila jedinou vážnou krizi. Na terorismus reaguje jen frázemi. Ta proklamovaná záruka míru už tedy podle mě přestává pomalu (či rychle!?!) platit. Investice je slabé zaklínadlo. A frontu na hranicích si klidně vystojím.

S. Netzer 27.7.2016 12:09

Re: Nesmysl

Přečtěte si ještě jednou předposlední odstavec a potom http://www.watson.ch/Wissen/Schweiz/982459207-Die-vergessenen-Jahre-des-Terrors--In-den-70ern-und-80ern-zogen-Terroristen-eine-Blutspur-durch-Europa

J. Fialová 27.7.2016 12:04

Re: Nesmysl

Nebo ještě jinak: Postát hoďku na čáře mi nevadí. Kamery na každém rohu a davy policajtů v ulicích - to by mi vadilo moc, to by byl subjektivní pocit že svoboda jde do kélu.

L. Popovský 27.7.2016 12:02

Re: Provázanost?

Děkuji Vám, pane Aldo, za zajímavý postřeh.

L. Popovský 27.7.2016 12:01

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

I já hledám chybu nejdříve u sebe... Ale všeho moc škodí a jsou určité hranice.

J. Fialová 27.7.2016 12:00

Re: Nesmysl

Také je otázka, jak dlouho si svobody užijete... Zamyšlení v dnešním Weltu:

Wer geht gerade heute noch ohne mulmiges Gefühl in ein Einkaufszentrum? Wer mischt sich noch unbeschwert zu Feuerwerk in eine Menschenmasse? Noch drastischer: Fühle ich mich in einem beliebigen Zug noch sicher? Unmöglich, dass ein Mitreisender unter arabischen Segensformeln auf mich zuspringt, um mich totzuschlagen?

In Frankreich ist der Ausnahmezustand gerade wieder verlängert worden; Bürgerrechte auf unversehrte Wohnung oder unbegründete Verhaftung gelten dort nicht mehr. Kameras werden an allen Ecken installiert.

Zahlen belegen, dass die Opfer von Terroranschlägen in Europa in den Siebzigern und Achtzigern viel höher waren als heute, nämlich im Durchschnitt mehr als 188 Tote in jedem Jahr. Gleichzeitig stieg seit "Charlie Hebdo" die Angst der Deutschen vor einem Anschlag um 68 Prozent.

Es ist der Verdacht, der ausreicht. Unsere lockere mitteleuropäische Lebensweise beruht auf dem unausgesprochenen Grundvertrauen, dass wir uns auf die einigermaßen friedlichen Absichten unserer Mitmenschen verlassen können – überall. Ob in der Bahn, ob beim Einkaufen, ob beim Fest, ob im Stadion oder auf der Straße. Aber können wir das wirklich noch?

V. Klepetko 27.7.2016 11:55

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

Ano, mám. Ale vážně: pokud nějaká komunikace nefunguje, tak vždy hledám chybu u sebe. I kdyby to nebyla pravda...

A. Alda 27.7.2016 11:55

Provázanost?

S Rakouskem a Uherskem jsme byli mnohem provázanější, a přesto jsme s nadšením tu mravně pokleslou mnohonárodní říši opustili. S Třetí říší jsme byli provázáni zcela fatálně, a přesto jsme byli šťastni, když jsme se této vázanosti zbavili. Se Sovětským svazem a ostatními socialistickými státy jsme prostřednictvím Rady vzájemné hospodářské pomoci a Varšavské smlouvy byli provázáni rovněž tísíci tenkými nitkami i tlustými lany - a s jakou radostí a rasancí jsme VS i RVHP rušili a Sovětskému svazu ukázali dlouhý nos. Se Slovenskem jsme byli propojeni naprosto, až do úrovně rodinných vazeb, a přesto jsme se s ním bez vážnějších následků rozešli (jen v tomto případě proti vůli občanů).

Rozlučka s EU nám neublíží, byli jsme před EU, budeme i po ní.

L. Popovský 27.7.2016 11:06

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

Vtipkuje se mi na toto téma teď těžko, ale zkusím to tedy odlehčit. Co třeba...

Z příspěvku paní Netzer jsem, pane Klepetko, nabyl dojmu, že jsem vlastně lidožrout, spíše než diskutovat, si tedy budu raději brousit zuby. :-)))

A o potlačování diskuse zde nemůže být řeči, já s paní Netzer diskutovat budu, ona však neuslyší moje odpovědi. Vyjadřovat se zde vulgárně nemohu, takže takto vlastně budu moci diskutovat svobodně.

Doufám, že máte rád černý humor...

L. Popovský 27.7.2016 10:54

Re: "Když je organismus nemocný, tak je potřeba jej vyléčit"

Dobrý den, pane Klepetko. Rád Vás tady vidím. Dnes je to tady... náročné.

Já nad Němci ani Francouzi hůl nelámu. Jen odmítám, aby svoje problémy řešili jejich transferem k nám. Jsem přesvědčen o tom, že nejvíce jim pomůžeme tím, že si ubráníme vlastní bezpečnost a poskytneme jim bezpečný týl. Tím, že se potopíme s nimi, tím jim nepomůžeme.

Ano, jsem pro spolupráci, pro spolupráci svobodných a sebevědomých zemí, ne pro spolupráci nadřízených a podřízených zemí. Nejdříve se však musíme stát svobodnou a sebevědomou zemí, tou podle mého názoru nejsme.

Ano, musíme se snažit o spolupráci v rámci V4 a okolních zemí, ale pokud to nepůjde, tak raději se utopím při pokusu o záchranu, než abych spáchal sebevraždu s ostatními.

Pojďme krok po kroku, teď nás čekají jiné výzvy.

V. Klepetko 27.7.2016 10:50

Nesmysl?

Pane Rudolfe, vidím zde velký etický problém. Ve jménu své svobody neohrozím bezpečnost svých bližních! A nejde jen o rodinu. Máte právo rozhodovat takto i za jiné? Chlapec Ajlan neměl možnost volby, do mizerného člunu bez záchranné vesty ho naložil jeho otec! Jaký je rozdíl mezi Ajlanem a nějakým vesničanem z Horní Dolní, jehož bezpečností chcete riskovat ve jménu své svobody?

S. Netzer 27.7.2016 10:48

Re: Nesmysl

Ano. K tomu není co dodat. Jenom to, že svoboda není zadarmo.

Je to otázka volby.

Někdo se jí rád vzdá, protože mu nevadí "postát hoďku na čáře", nebo protože 40-letý azylant z Eritreje znásilnil v neděli na hřbitově 79-letou ženu.

A. Richtr 27.7.2016 10:44

Re: Uprostře Evropy tohle fungovat nemůže.

Proc je tedy nyni o VB vetsi zajemze zahranicnich investoru? Ted po referendu?

V. Klepetko 27.7.2016 10:32

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

Pane Popovský, nevím jestli je to dobrý nápad, nereagovat... Neobáváte se, že by zde mohlo dojít k rychlé radikalizaci, pokud potlačíte možnost diskuse? :-) Ani ty Vaše návodné odkazy na kebaby se mi nezdají být rozumné! :-)))

P. Rudolf 27.7.2016 10:14

Nesmysl

1) Zajištění bezpečnosti (relativní, ta absolutní je pouhou iluzí) vlasního území už v dnešním globalizovaném světě nedokáže bez spolulupráce s ostatními zajistit nikdo. Ani ty nejsilnější USA.

2) Situace v Evropě (nejen v té západní) je neklidná, nicméně ještě nikdy v historii nežila Evropa v takovém míru. Výbušná je na mnohých jiných místech světa, či v evropských zemích, stojících mimo EU (Ukrajina, Gruzie, Turecko).

3) Schengen má své problémy, avšak opakem by byly oplocené hranice se samostříly, tak, jak jsme je zažili za bolševika. Děkuji, nechci.

4) Vyjádření lítosti a spoluúčasti s postiženými je známkou kultivovanosti lidstva, a to snad bez rozdílu kultur. Samo o sobě nepomůže, ale je nesmírně důležité (na pohřbu někoho blízkého taky vyjadřujeme soustrast, máme smutek spolu s pozůstalými, a zapalujeme svíčky).

A odpověď na autorovu otázku: důležitější než relativnî bezpečnost (ta absolutní neexistuje, je pro mne svoboda.

V. Klepetko 27.7.2016 10:11

"Když je organismus nemocný, tak je potřeba jej vyléčit"

Věřím, že to ještě stojí za pokus, společně s Němci i s Francouzi, oni se vzpamatují! Dejme jim ještě šanci... Naše bezpečnost v "ostrovním režimu" možná není, pokud usoudíme že členství v EU je neudržitelné, musíme ho nahradit nějakým jiným věrohodným regionálním projektem spolupráce! 1. Pokus o transformaci. 2. Hledání alternativy. 3. O vystoupení z kosmické lodi do volného prostoru bez skafandru bych hovořil teprve když vše ostatní selže!

Vašim motivům ale rozumím a velmi Vám fandim, pane Popovský!

Bezpečnost považuji za prioritu číslo jedna.

L. Popovský 27.7.2016 10:11

Re: Uprostře Evropy tohle fungovat nemůže.

Ano, to nepopírám. Ale cítil jsem potřebu vás na to upozornit.

Jste inteligentní člověk a nemyslím si o vás, že jste zde proto, abyste likvidoval a dusil diskusi.

M. Valenta 27.7.2016 10:03

Re: Uprostře Evropy tohle fungovat nemůže.

To černobílé extrémní vidění světa sice existuje na obou pólech, ovšem mezitím je naštěstí stále dost barevno. A do extrému se tu zatlačují, ve svatém zápalu či pouze z cvičných důvodů, obě strany.

L. Popovský 27.7.2016 9:51

Re: ach jo,

Ještě si vás dovolím opravit, jsem EUskeptik (= myšleno skeptik vůči EU, ne ve smyslu eufobie), ne EUROskeptik.

K. Frauknecht 27.7.2016 9:50

Re: Ano.

Ale jděte. Postojím hoďku na čáře a potom 4 v koloně na mnichovské A8. To je život. A předbíhat se nemá :-)).

L. Popovský 27.7.2016 9:48

Re: Ano.

Opět používáte stejnou metodu. Podsouváte nám řešení, které se nám nelíbí a které tady rozhodně neprosazuji. Co se týče mě, tak odjet by si mohl kdokoliv. Co se týče příjezdu do naší země, to už by byla jiná.

L. Popovský 27.7.2016 9:40

Re: ach jo,

Probuďte se pane Šejno. Zjistěte si nárůst počtu muslimů v naší zemi dejme tomu za posledních 5 let.

Moc si přeji, aby jste měl pravdu, pane Šejno. Budoucnost nám vystaví vysvědčení. Udělejte si upomínku za 5 let a potom si to zhodnoťte sám.

L. Popovský 27.7.2016 9:36

Re: Uprostře Evropy tohle fungovat nemůže.

1) To, co si dnes nedokážeme představit, si za dalších padesát hromadných vražd bezbranných lidí dokážeme představit velmi jednoduše.

2) Je kontrola a kontrola. Nejde o buzeraci na hranici, jde o to vytvořit nástroje a zákony a ty se nebát použít. Dnes jsme díky pseudohumanistickým zákonům a mezinárodním úmluvám prakticky bezbranní. Jednou se k tomu, pane Valento, vyjádřím podrobněji. Potom to můžeme prodiskutovat podrobněji.

Štve mě to černobílé extrémní vidění světa. Kdokoliv vyjádří jiný názor, tak je jeho názor automaticky významově posunut do extrému, a tak dehonestován. Přitom je zde celá paleta možných reakcí a nástrojů.

M. Valenta 27.7.2016 9:35

Re: Ano.

Pánové, až budete stát zase tu vytouženou frontu při odbavování na hranicích ( tedy jestli vůbec dostanete povolení vycestovat), tak tam už se předbíhat nebude.

S. Netzer 27.7.2016 9:33

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

Máte až tak špatnou paměť?

http://pravyprostor.cz/o-znasilnovani-deti-snadne-bile-maso/ , autorem je onen Rogozov, kterého vyhodili z práce, protože údajně "kritizoval islám".

Odkaz je na Vašem článku "EVROPA: Dekadence" na http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-dekadence-0kf-/p_zahranici.aspx?c=A160623_204305_p_zahranici_wag

Dzp.

J. Fialová 27.7.2016 9:32

Re: Souzním, 1***. Naprosto.

A co byste, paní Netzer, řekla na tento článek?

http://www.welt.de/regionales/nrw/article157308562/79-Jaehrige-auf-Friedhof-vergewaltigt.html

(40-letý azylant z Eritreje, který žije v Německu od roku 2013, znásilnil v neděli na hřbitově 79-letou ženu.)

Momentálně je na Die Welt v chlívku Nejčtenější články. J. Fialová