16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EUROVOLBY: Proč je vládní koalice prohraje

Výsledek evropských voleb bude pro českou vládní koalici studenou sprchou – a že si za ni může sama. Co mne k takovému závěru vede?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 14.3.2024 12:52

Zjednodušeně řečeno - koalici prohraje volby jednak její složení a druhak její konání.

M. Kanda 14.3.2024 9:05

Největším zastáncem Green Dealu je Babiš. To on ho podepsal za Českou republiku. Mohl ho vetovat, ale neudělal to. Právě jemu by se tedy měli odpůrci Green Dealu vyhnout širokým obloukem.

A jinak pro mě určitě hlavním tématem Green Deal nebude. K omezení fosilních paliv bude muset dojít bez ohledu na něj. Jejich zásoby nejsou nevyčerpatelné a za pár desítek let dojdou tak jako tak. Greendeal Negreendeal. A nechceme li zažít náraz do zdi v plné rychlosti, tak nějaký plán B mít musíme.

Koalici SPOLU jsem minule volil a ani nyní neuvažuji o nikom jiném. A už vůbec ne kvůli nějakým malicherným důvodům, jež uvádíte.

P. Diviš 14.3.2024 9:24

Je rozdíl, když něco dojde přirozeně a pomalu (uhlí, ropy a plynu je stále dost) a když je vyhovující technologie z ideologických důvodů zakázána a povinně nahrazována nevyhovující.

Spolu jsem nevolil a volit nebudu, současnou opozici ovšem také ne. Chybí mi zde liberální (v původním významu slova) strana.

M. Kanda 14.3.2024 10:39

Když něco dojde, tak to prostě není. A je jedno, jestli to dojde pomalu nebo rychle.

A ta liberální strana zde chybí prostě proto, že není poptávka. Čas od času se něco takového objeví a vzápětí skončí v propadlišti dějin s výsledkem okolo dvou procent.

Věřte tomu, že kdyby taková poptávka byla, tak by se rychle našel subjekt který by se nabízených hlasů ujal. Ale kde nic tu nic.

S. Dedic 14.3.2024 12:42

Vidite to spatne. Poptavka je. Je to patrne napr. z toho, ze 20% (cela petina !!) hlasu ve volbach propadla - lide volili, ale NIKOHO z tech, co se dostali do parlamentu.

Jenze - po skutecnem liberalnim subjektu rozhodne neni poptavka z politickych a medialnich kruhu. Tech veci, ktere by bylo treba zmenit je totiz tolik, ze okamzite dostane nalelepku dezolat, zpatecnik, ...

mozna je lepsi volit co nejvetsi hujery, nechat system a ekonomiku doslova krachnout ... protoze PAK opravu uz nebudou moci blabolit nejake vzdusne zamky, kdyz (s prominutim) nebude co zrat.

Nemene dulezite je pak uz nikdy nepustit do verejneho zivota, podobne jako jsme po 89 lustrovali komunisty. Konec koncu, mnohe dnesni "elity" nic jineho nez komuniste - byt s jinou ideologii - nejsou.

M. Kanda 14.3.2024 16:31

No tak když se dívám komu propadlo nejvíce hlasů:

- ČSSD

- Šlachta (Přísaha)

- KSČ

Kdo z nich je liberální demokrat?

V. Pitrs 14.3.2024 23:23

V 70,letech pesimisté tvrdili že ropa dojde do roku 2000. Optimisté tvrdili, že vydrží do až do roku 2010. Žádný z těchto odborníků nezveřejnil proč vyřvával blbosti a žádný nebyl obviněn z šíření poplašné zprávy.

P. Hák 14.3.2024 8:37

"Zastánce Green Dealu bude patrně hlasovat pro Stranu zelených. Pro kandidátku s TOP09 nejspíš ne, protože by tím hlasoval i pro ODS a tedy proti Green Dealu."

To je humoristický článek?

Nebo pán nežije v ČR a nemá z ČR žádné informace?

Zastánce GD může hlasovat jak pro progresivistickou kandidátku Pir+STAN, tak pro de facto už progresivistickou kandidátku zfialovělé ODS s TOP09 a eurolidovci. KAŽDÁ probruselská strana nakonec začne GD prosazovat, viz Fialovo předsednictví EU. Dokonce může hlasovat i pro Babišovo ANO, protože Babiš nakonec všechno podepíše a europoslanci ANO jsou velmi "euro", tudíž i pro GD.

Pro nevládní strany pak volič 5K hlasovat nebude, protože přece jsme smrtelně ohroženi tím, že Babiš nás prodá russssssssssssssssssssssssssákům, vybombardovat, válku, ZNIČIT KRTKA!!! Že Babiš nakonec hlasoval vždycky s EU? No a? Vy neznáte doublethink?

Eurovolby budou stejně jen vnitropolitickým vyjádřením podpory/nepodpory vládě. A samozřejmě jde jen o to, zda se opozici podaří dostat voliče k urnám, protože dosud chodili volit převážně voliči probruselských stran. GD je sice téma, o kterém se bude mluvit, ale primární důvod, jak volit, to není. V Čechách vždy nakonec jde o vnitrolitické spory.

Pro ty, co tu jsou pracovně: Komentář je o přístupu voličů (především 5K) ke GD a k volbám a o článku pana Matušinského. Není o zahraniční situaci, o válce na UA, o Babišově zámečku, o Lipavském, o dvou svetrech, ani o květeně Jindřichohradecka s přihlédnutím ke Kardašově Řečici.

A. Teplý 14.3.2024 21:37

Pořád se tu píše o kandidátce Pir+STAN - což podle mého neodpovídá skutečnosti.

Nejsem si vědom, že by Piráti opakovali katastrofální chybu z parlamentních voleb.

A zastánci Green Deal (mezi zmanipulovanými mladými jich zase tak málo není) - to nejspíš hodí Pirátům.

P. Kubáč 14.3.2024 8:11

Jediná strana kterou má smysl volit v Euro-volbách je ohlášená koalice Okamura + Svobodní - a kroužkovat ty inteligentnější jedince ze Svobodných.

Jakákoliv jiná volba je poukázkou na podivování se "co tam ta Jourová (za ANO) v té Burseli dělá"

V. Mokrý 14.3.2024 8:15

?

P. Hák 14.3.2024 8:46

Můžete prosím uvést nějaký pramen o koalici Okamury se Svobodnými?

P. Diviš 14.3.2024 9:25

Pohřeb Svobodných.

M. Vlasák 14.3.2024 9:28

Co lžete, Svobodní nejdou s SPD!

O. Kaucký 14.3.2024 12:09

Nejsou, ale volit je budu.

A. Pakosta 14.3.2024 9:51

Svobodní NIKDY neohlásili jakoukoliv spolupráci s SPD - podívejte se na jejich web. Naopak, už loni se ohradili proti jakýmkoli fámám podobného druhu, viz zde: https://svobodni.cz/novinky/svobodni-se-ostre-ohradili-vuci-volebni-spolupraci-s-spd-a-predestreli-svuj-plan-pro-eurovolby/

Možná těmto fámám nahrál fakt, že bývalý předseda Svobodných Petr Mach je opustil, "převlékl kabát" a vstoupil do SPD. Mám za to, že se zkazil na postu eurokomisaře, jako už tolik jiných před ním.

L. Novák 14.3.2024 10:49

Co to ;-O melete? 8-o Petr Mach nikdy eurokomisařem nebyl a z výnosného postu europoslance sám dobrovolně (předčasně) odešel když zjistil, že zelená mašinérie má hlasovací převahu v EP. !!

O. Kaucký 14.3.2024 12:06

To byla škoda, protože jsem se od něj dozvěděl, jak hlasovali naši poslanci proti zájmům našeho státu.

A. Pakosta 14.3.2024 18:18

Zklidni hormon, Nováku. Ano, přeřekl jsem se, Mach nebyl eurokomisařem, ale JEN europoslancem. Omlouvám se těm, kterým můj omyl zvedl hladinu adrenalinu. Je mi to líto.

R. Tichý 14.3.2024 7:56

Kdo chce zastavit green deal, musi volit SPD, byť s blicim pytlikem v ruce. To je deklaratorne jedina protiunijni strana.

Jinak je rozbor perfektni.

P. Pavel 14.3.2024 8:11

Souhlas, v EP může SPD škodit jenom EU, a to je v pořádku.

T. Kučera 14.3.2024 8:15

Která ovšem kandiduje do EP.

M. Dvořák 14.3.2024 7:23

Tedy do urny prázdnou obálku.

S. Dedic 14.3.2024 7:58

To nic neresi, je to neplatny hlas; jako byste u voleb nebyl.

Specialne ODS potrebuje poradnu facku, aby se zbavila profesora, ktery ve jmenu sve osobni kariery dokazal obetovat prakticky vse z programu vlastni strany.

Stejne jako autor vubec nechapu ne proc se s ideove opacnymi trpasliky spojuje, ale proc se jimi necha vydirat ... ba dokonce se ani nebrani. Tahle strategie "nevyhry" pada na hlavu Blystiveho Peti.

L. Hančar 14.3.2024 7:19

U nás vyhraje eurovolby 6ti koalice ( 5+ANO, prostě na bruselském cecíku přisáté bratrstvo ). To ovšem v rámci Evropy neznamená NIC. Rozhodující bude výsledek voleb v největších zemích EU. A tam se budou dít věci! A jen podle těchto výsledků se u nás bude dál hrát pimprlové divadlo. Nejsme Slováci, Maďaři, Francouzi, Italové, Němci. My potáhneme s proudem. Do pr de le.

F. Navrátil 14.3.2024 7:07

Rozdíl mezi ANO a Pětikolkou spočívá v tom, že ANO akceptuje z Bruselu vše, co je vhodné pro Agrofert, zatímco Pětikolka plní odezírá přání ze rtů Bruselu a plní je se svazáckou horlivostí.

V. Mokrý 14.3.2024 7:11

:-)

P. Diviš 14.3.2024 9:26

Takže prašť jako uhoď.

J. Jurax 14.3.2024 12:58

Výstižné ... takže shrnuto je to furt ta samá stejná eurohujerná pakáž opticky dělená barvou fanglí, pod nimiž se její podmnožiny shlukují ...

F. Navrátil 14.3.2024 15:26

Pokud bude Babiš postaven před problém, zda hlasovat ve prospěch Agrofertu nebo České republiky, bude volit Agrofert. Pokud bude fialová vláda postavena před problém volit to co je výhodné pro Brusel a nevýhodné pro Českou republiku, pak bude volit Brusel s jehož milostí a podporou jí byla svěřena vláda nad českou satrapií.