19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EU: Když nevíte, co by...

Na konferenci najdete to, co chtějí všichni Evropané. Co si přejí, o čem sní a bez čeho nemohou existovat natož spokojeně žít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Juraška 29.6.2022 11:35

Tak jsem se dočetl že paní Ursula von der Leyen prohlasila že Ukrajina je demokracie plná života.

To mají v té EK opravdu v hlavách naděláno?EURv

M. Pivoda 28.6.2022 19:28

Citace: "Když nevíte, co by... dnes svoláte Konferenci o budoucnosti Evropy."

Komentář. kterým parafrázuji začátek článku

Když nevíte koho dnes svolat na konferenci o budoucnosti, svoláte jen politiky a ekonomy. Bohužel.

P. Kotyza 28.6.2022 16:17

Většinové hlasování aneb neposlušné rebely eliminujeme.

L. Severa 28.6.2022 14:35

Jen jestli se význam předsednictví Radě Evropy trochu nepřeceňuje.

P. Diviš 28.6.2022 15:29

SE (ne)přeceňuje? KDO přeceňuje?

V. Němec 28.6.2022 14:32

Mlhavě, ale s jistotou, že tomu tak bylo, si vzpomínám na jakousi deklaraci o tom, že EU měla být v roce 2010 nejdynamičtěji se rozvíjející ekonomikou na světě.

A zároveň se mi vybavují mnohá usnesení X-tého sjezdu KSČ.

P. Diviš 28.6.2022 15:29

Lisabonská strategie ... :-(

M. Adam 28.6.2022 18:47

Nebo Lisabonska tragedie?

P. Brich 28.6.2022 16:46

A není snad. Máte kliku, že je ještě povoleno pochybovat!!;-€EU;-O

M. Pivoda 28.6.2022 19:22

Administrativním úkonem vytvořené prostředí je také důležité, ale ke konkurenceschopnosti to nestačí.

Některé státy světa, tedy nejen EU, se také (administrativně) snažily napodobit nejinovativnější území na planetě Zemi, tj. Křemíkové údolí, ale jen administrativním přístupem neuspěly.

Nemůžete proto křivdit jen Bruselu. Čeští Pepíci by se měli dovzdělat! Ale kde?

M. Pivoda 28.6.2022 20:08

Pro ekonomy doplním, že Křemíkové údolí je rozlohou jen několik kilometrů čtverečních velké teritorium, které ale produkuje největší přidanou hodnotu na osobu na planetě Zemi.

A toto území bylo již v 90. letech středem pozornosti ekonomů a manažerů s otevřenou hlavou. Nedostalo se ale do středu pozornosti ekonomů 19. století.

O. Kaucký 28.6.2022 23:18

1. stupeň: dohnat a předehnat

2. stupeň: alespoň dohnat

3. stupeň: neztratit stopu

M. Pivoda 28.6.2022 14:02

Komentář k poslední větě: Viděli jste film "Rozpuštěný a vypuštěný" ???

Cituji z první části článku: "... Evropa po 2. světové válce a zvláště pak po roce 1989 vypadala jako úžasné místo pro život. ..."

Komentuji

V roce 1992 jsem byl na studijním pobytu v USA (poté, co jsem byl vyhozen z VUT Brno, protože tam nikoho nezajímala budoucnost této země). Hovořil jsem v USA o geografickém (nikoliv ekonomickém!) Srdci Evropy, Československu, které se v té době už rozpadalo.

V té době Evropa a post-komunistické státy nebyly pro zemi USA vůbec nijak atraktivní. Jeden vlivný pán mi to tehdy řekl natvrdo: "Čína je pro nás mnohem důležitější teritorium než Evropa".

Z. Lapil 28.6.2022 17:22

Jestli tomu dobře rozumím, tak Evropa po 2. světové válce, mj. tedy vč. SSSR, nevypadala jako úžasné místo pro život, protože vás v r. 1992 vyhodili z VUT a v USA vám někdo říkal, že středo- a východoevropské státy byly pro USA méně důležité, než Čína.

Zkuste méně sebestřednosti, prosím.

M. Pivoda 28.6.2022 19:15

Zkuste více namáhat své mozkové závity pane Ladislave Pícho.

Z. Lapil 28.6.2022 21:43

Že já se s váma vůbec bavím...

M. Pivoda 29.6.2022 15:40

Méně cílené demagogie a více světového rozhledu. To jsou na Neviditelném psovi odlišné pohledy.

D. Polanský 28.6.2022 13:38

Není nad konference, vize, strategie, reformy a podobné nesmysly.

P. Molík 28.6.2022 12:38

Od podvodného Lisabonu je EU už jen gangsterským spolkem, kde jsou bez uzardění lídrů EU uplatňovány praktiky známé z mafiánského prostředí, jako třeba povinné placení výpalného v podobě tzv. emisních povolenek, jde o jakýsi eurohujerský racketeering, a to v rámci budování bruselského příkaznického režimu. Též v rámci prohnilých společenských poměrů se pochopitelně prodrali do vedoucích struktur EU největší všiváci a hlupáci v rolích užitečných idiotů. Podle mého názoru vedení EU ztratilo kredit a oprávnění nám občanům cokoliv nařizovat. Nechci se na povel se shora radostně oddávat autodestruktivním aktivitám tak, abych uspokojil nízké pohnutky padouchů ve vedení EU. Na hrubou záplatu hrubá záplata, proto je zapotřebí posílit právní snahy zastupující zájmy lidí a poškozených firem ve vlastnictví státu, např. třeba nyní žalovat Markétu, která veřejně protlačuje svůj parciální zájem prodat Budvar, slepici snášející zlatá vejce. Stát by měl žádat Markétu Pekarovou o náhradu škody za znejistění zákazníků Budvaru atd. Též je nutno žalovat EU za všechny způsobené škody pod tlakem různých podvodných projektů typu Green deal. Mě (ne)udivuje ubohá devótnost našich politiků vůči prosazovatelům požadavků, jenž evidentně působí škody a ničí důvěru občanů v EU. Je jasné, že čím víc více budeme sklánět šíji a strkat hlavu do eurohujerské ohlávky resp. oprátky, tím více nám bude bruselem naloženo na hrb. Cožpak Fiala a spol. toto nechtějí pochopit ?

M. Pivoda 28.6.2022 14:07

Lisabonská strategie bylo sice správné pochopení klíčového tématu Evropy, ale byl zvolen nesprávný administrativní přístup. Tudy cesta určitě nevede, pokud zvolená administrativní opatření nejsou doplněna tou hlavní strategií k podnikatelství a inovacím.

V. Petr 28.6.2022 14:12

R^R^R^R^R^R^

V. Chrastina 28.6.2022 16:00

Pane Molíku, vidíte to správně, nicméně se lze obávat, že nikdo z pětikolky nemá dost rozumu, aby to viděl stejnýma očima. Těm, co volili pětikolku, je přáno, aby si ten marast, co už způsobila a ještě způobí, vyžrali do dna, jenže bohužel my ostatní jsme v tom s nimi. Bůh nás všechny, i ty provinilé, ochraňuj!!

O. Zuckerová 28.6.2022 20:54

P. Molík: správný komentář, ale myslím, že přeceňujete Fialu a spol.: v jejich mozku není kapacita pro pochopení současné situace, a jejich slepota je ještě posílena pocitem, že jsou tzv. "ve vatě". Tudíž dosáhli "úspěchu" (jsou i v televizi) a nic dalšího je nezajímá. Dle mého názoru jde o lidské nuly, které byly ve správný (pro sebe) okamžik na správném místě ve správné partaji, co je národ vůbec nevědí.

V. Povolný 28.6.2022 12:01

Ano, ztotožňování EU a Evropy se stalo záležitostí tak běžnou, že už to skoro nikomu nepřijde. Je to sice fejk, ale náš, eurofejk. Stokrát opakovaná lež ... Jinak - EU je organizace, která přestala zastupovat zájmy členských států a zastupuje jen zájmy své vlastní. Z tohoto pohledu vzato je úplně jedno, jaké má priority naše momentální fialová vláda. Nakonec bude stejně rozhodovat Německo, kolonie má držet hubu a krok. I když nám to cpe ČT vrchem spodem.

Na závěr malou perličku k významu českého předsednictví: někdejší předseda ČSSD Paroubek se kdysi po shození Topolánkovy vlády během předsednictví EU po novinářských otázkách vyjádřil asi takto: Prosím vás, předsednictví EU, to není žádný problém. To zvládne pár šikovných úředníků.

P. Molík 28.6.2022 12:45

Ano, Paroubek měl tehdy pravdu a ostatně má téměř vždy pravdu. Jeho výroky a resultáty jsou občas protkány jemně sžíravou ironií tak, aby byla podtržena hloupost prosazovatelů zhoubných záměrů a jindy třeba zdůrazněno falešné pózování atd. Paroubek by byl podle mého názoru kvalitním nástupcem na Hrad po Zemanovi. Paroubek není typ gumáka, který se gumově natáhne nebo smrští podle požadavků Bruselu, a též nikdy by se nesnížil k degradaci postu prezidenta ČR na post místodržícího ve službách bruselských eurohujerů typu šílené Uršuly či fanatika Timmermanse.

J. Jurax 28.6.2022 12:49

A má sexy mozek. Pánové, kdo z Vás to má?

V. Povolný 28.6.2022 12:58

Vaše názory vám neberu, ale pro mě je Paroubek odstrašujícím příkladem. ČSSD se jako silný muž hodil, když bylo třeba napravit škody po katastrofě jménem Gross. Jakmile byla katastrofa zažehnána, tak se zase až tak nehodil ... ostatně podobně jako "kraken" Ráth. Zaplať pámbu, že už je tato příšerná partaj pryč a doufám že se už nevrátí.

Ten jeho výrok byl v ostrém kontrastu s proklamovanou prounijní politikou ČSSD a bral jsem ho taky jako výraz naprostého zmatku poté, co ČSSD shodila vládu a evidentně neměla tušení, co bude dál.

V. Kuhaj 28.6.2022 11:35

Dobrý článek, děkuji. Jen co se týká požadavku paní Kozumplíkové na technické vzdělání těch, kteří rozhodují, myslím že není třeba. Fiala je politolog, to stačí. Poradci ze Zelených vládnou obory jako sociální geografie, gender studies apod. Co víc bychom si mohli přát? Řečeno slovy autorky: "teď přeháním"! ;-D

L. Písařík 28.6.2022 10:24

Fiala má značnou šanci svým jalovým kecáním a nic neděláním rozbít hospodářský systém i EU. Byl by to asi jeho nejzáslužnější čin. Ale to by musel po něm přijít někdo, kdo by na troskách EU postavil jinou organizaci spolupráce v Evropě. Bohužel, nikoho takového nevidím.

T. Hraj 28.6.2022 10:28

Naopak, ta šance je velmi malá. Metodu jalového kecání zkoušeli už před ním ... v podstatě všichni, kdo byli před ním.