Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EU: Když nevíte, co by...

diskuse (70)

svoláte Konferenci o budoucnosti Evropy. Tam najdete to, co chtějí všichni Evropané. Co si přejí, o čem sní a bez čeho nemohou existovat natož spokojeně žít.

Výsledek vyhodnotíte, slavnostně vyhlásíte za přítomnosti těch nejdůležitějších představitelů Evropy (konference ukončena 9.5.2022) a začnete přemýšlet, jak s výsledkem naložit, aby byla Evropa ještě spokojenější a šťastnější.

Ale ouha! I ti alespoň průměrní žáci ze základní školy si z hodin zeměpisu zapamatovali, co je to Evropa, kde leží, kde jsou její hranice a kdo její obyvatelé. Vědí proto, že Evropa je kontinent, nikoli poloostrov Asie, leží (přibližně) mezi Uralem a Atlantikem, severním polárním kruhem a jižním cípem Španělska, má 745 mil. obyvatel, kteří se historicky sdružili podle místa, kde se kdysi původně vyskytovali, podle svého naturelu, vlastností, jazyka, zájmů, vztahů, vazeb, obývání v zemljankách, dřevěných hradištích či antických vilách. Výsledkem sdružování byl vznik různých národů. A takové tlupy, hordy, kmeny, národy se dle zájmů, síly mečů, šípů či kanónů, ale i intelektu a kultury identifikovali s jednotlivými státními celky, kterých na území Evropy vzniklo dnešních 46. Sice sem-tam proběhly i bratro či národovražedné boje, ale Evropa po 2. světové válce a zvláště pak po roce 1989 vypadala jako úžasné místo pro život. Tolik tedy Evropa.

Ale vysocí představitelé jednoho uskupení uvnitř Evropy a po nich možná i ti, kdo nedávali v hodinách zeměpisu pozor (nevím, kdo byl první a jak je rozlišit), se stále snaží do našich hlav vnést zmatek. To uskupení se jmenuje Evropská unie, je v ní 27 evropských států se 450 mil. obyvatel a její představitelé jsou umanutě přesvědčeni, že stokrát opakovaný omyl-nikoli lež, pouze omyl, se stane pravdou. Evropa totiž není totéž, co EU! Pro někoho překvapivé, ale pro vysoce postavené představitele EU diskvalifikační. Mohlo by to mít i nepříjemné diplomatické souvislosti a třeba i politické zádrhele nedej Bože zápletky.

Ouha! může pokračovat tím, že v jednotlivých sekcích Konference o Evropě (zůstávám u oficiálního, i když zavádějícího, názvu) a také ve veřejné debatě, tj. elektronicky zaslaném názoru, se z těch 450 milionů obyvatel vyslovila „veliká většina“ celých 19 tisíc. Z názorů, které ta devatenáctka zaslala, vydedukovala Komise 49 závěrů a ty se bude snažit, zcela jistě pro naše blaho, uvést v život. Důraz prý je potřeba klást na větší soudržnost-čti integraci, možná i většinové hlasování v orgánech EU, životní prostředí-více OZE, také např. jednotnou politiku EU ve zdravotnictví-důsledek kovidu? a společnou obranu-důsledek dění na Ukrajině ( přehled všeho, co Komise připravuje, sleduje a uveřejňuje ve svých článcích Tomáš Břicháček).

Od 1. července bude Radě Evropské unie předsedat Česká republika. Pro propagaci takové události vzniklo krásné logo: kruh, složený z různobarevných kompasových střelek. Každá ukazuje jinam. Že by jemnější obdoba Entropy Davida Černého z roku 2009? Co se bude snažit naše předsednictví během dalších 6 měsíců ovlivnit, je sepsáno v šesti prioritách (možno najít na stránkách vlády ČR).

Jako první je uvedeno zahraničně politické a bezpečnostní téma Ukrajiny. Další dvě důležitá témata jsou dnes velmi aktuální: energetická bezpečnost. Dovolím si přidat prioritu sedmou, poslední, nejdůležitější: aby ty, kteří budou ČR zastupovat „Pán Bůh rozumem obdařiti ráčil“. A bylo by velmi potřeba, aby jako důsledky toho „obdaření rozumem“ byly, pro dnešní situaci velmi nutné, znalosti z oblasti technického vzdělání. Množství elektřiny, ropy a plynu pro 10 mil. obyvatel je otázka trojčlenky (tady zjednodušuji). Díky takovým znalostem a vědomostem by mohly vzniknout rozumné návrhy. Aby pak poté byly tyto návrhy předneseny, uplatněny, prosazeny a uskutečněny. Tady už ale končí trojčlenka a začíná politika. A v politice se nelze obejít bez vůle, síly a spojenců. Má někdo z představitelů ČR takovou vůli a sílu? Máme spojence? Nebo je to pouze zbožné přání? Skutečným projevem vůle a síly by bylo nastolení témat s opačným znaménkem, než která vyselektovala Komise z výsledků Konference pro Evropu. Nejdůležitějším tématem našeho předsednictví by mělo být jednoznačně nerozšiřování počtu společných politik nad dnešní situaci-i dnes už je jich až dost. Oblast školství, zdravotnictví, sociální péče by měla zcela jistě zůstat pod vlivem našich zákonů. Obrana? Na co bychom pak měli NATO? A dnes tak důležitá oblast energetiky? Přece jenom blázen dává všechna vejce do jednoho koše!

V době mezi 1. červencem a 31. prosincem 2022 se snad najde někdo, kdo bude mít vůli, sílu a najde spojence. Výše popsané by ale mělo platit i mimo tato data. Jinak se rozpustíme jako kostka cukru (moto českého předsednictví 2009)

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz