3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ESEJ: Zvoní demokracii hrana? (1)

Jeden můj bývalý kolega prohlašoval, že se lidé pomalu začínají odvracet od demokracie, neboť pochopili, že tento model nikdy nemůže fungovat. Pro doložení svého tvrzení uváděl situaci z roku 2013, kdy se zakladatel firmy Dell rozhodl stáhnout svoji firmu z burzy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 3.5.2017 10:23

Re: Problém demokratičnosti ...

Pane Lukavský pokud by jste zkusil porovnat, jak se zmněnila míra těch či oněch zásob např. za jednu generaci dnešní či před tisíciletíím dospěl by jste až k mnoha-řádovým rozdílům - a o tom to je.

Něco jiného jsou také obsahy surovin v zemském plášti versus fakticky těžitelné zásoby dané aktuální technologií. Např fosforu roztroušeného v zemském plášti v různých sloučeninách je relativně velmi mnoho - ale ten dostupný pro těžbu bude při dnešních znalostech už do konce století vyčerpán. Jiným příkladm je aktivní dusík v biosféře kterého je na planetě v důsledku antropogeního vlivu posledního půlstoletí už dvojnísobek jak za celou její geologickou minulost.

Je dobře pokud čtete a odvolávte se konkrétně - ale ještě lepší je čerpat s recenzovaného zdroje. Lomborg se totiž dopustil v úvahách řady chyb které mohlo odstranit běžné recenzní řízení. Tuto základní skepsi/pochybnost si ale odpustil a nekritickým přístupem pak zneužil tento a další pojmy.

Pokud už jste naznačil míru plnění apelů Ř.K. pak se naopak ukazuje, že se tyto předpovědi naplnují a k diskusi Vám dávám text který se mírou věrohodnosti zabývá:

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

J. Lukavsky 3.5.2017 9:55

Re: Problém demokratičnosti ...

"podmínky na planetě s vyčerpatelnými zdroji" Všechny zdroje jsou vyčerpatelné, i Slunce za cca 5 miliard let vyčerpá svůj vodík a vyhasne. Máme tedy přestat stavět solární panely a elektrárny? Nicméně pokud si počtete v knize Lomborg "Skeptický ekolog" tak u té tolik diskutované neustále docházející ropy zjistíme, že zdrojů C je na cca 1500 let. Kupř. USA má v břidlicích tolik ropy kolik celý zbývající svět dohromady. A v principu jak někdo pravil "doba kamenná neskončila proto, že došel pazourek". Ty vědecké odhady vyčerpání zdrojů mají jednu společnou nevýhodu - dosud se vždy nesplnily, např. Římský klub. Samozřejmě, že má smysl recyklovat suroviny a hledat šetrnější technologie, jako dosud. Ale hlavně posuzovat všechny návrhy - hezky znějící - kriticky a nebrat, "že to sice není pravda, ale slouží to dobré věci". Tož tak.

R. Kříž 3.5.2017 8:36

už před 10 lety

http://liho.cz/clanek-detail/clanky/o_zmatenosti_pojmu/i_-_demokracie/cz

M. Prokop 3.5.2017 8:30

Re: Problém demokratičnosti ...

Může ji vyřešit JEN demokracie, pokud někdy něco takového skutečně nastane a nebude to jen strašák moci a peněz chtivých zelených.

R. Langer 3.5.2017 7:51

Re: Problém demokratičnosti ...

Myslím že ano, doufejme, že jednou demokraticky odstavíme od válu takové Zelené sedmilháře, jako jsi ty, a nebude se to muset dělat nějakou krvavou revolucí, jak to máte ve zvyku vy, soudruzi.

P. Rada 3.5.2017 7:18

Re: S demokracií je to jak s Yetim.

"Touha" života po sobě samém je zřejmou podstatou.

Tuto podstatu lze ale rozvíjet bud víc demokraticky nebo autoritativně. Mám za to, že žáleží na podmínkách prostředí jaká míra autoritativnosti a na jak dlouho je v které situaci úspěšnější.

P. Maleček 3.5.2017 6:51

S demokracií je to jak s Yetim.

O Yetim také všichni hovoří, ale ještě ho nikdy nikdo neviděl. Oni totiž onu mýtickou idealistickou demokracii do života uvádějí lidé. A tak ani demokracie nemůže být prosta moci a majetku chtivých lidských chyb, kterými jsou jak krůta nádivkou nacpáni hlavně ti z lidí, co touží po moci nad druhými. A bez této vnitřní touhy se ani v demokracii neprosadíte.

P. Rada 3.5.2017 6:47

Problém demokratičnosti ...

... nastává pravidelně ve chvíli, kdy se společnost dostává do dynamicky se měnící/nestabilní situace. Např celkové ohrožení od vlivů infekcí, přes nedostatku zdrojů ... až po přímé válečné - kdy adaptivnější na podnět bývá pravidelně totalitnější uspořádání jak demokracie.

Čím to, že tento historicky doložitelný aspekt omezující období prosperity demokracie autor při výběru dokladů jejich předností nereflektoval?

Vždyt právě takovýto případ nyní dokonce celosvětově nastává. Nastupuje totiž éra Antropocénu. Dynamicky se přitom mění podmínky na planetě s vyčerpatelnými zdroji, omezenou recyklační schopností a to navíc při rostoucí spotřebě i populačním růstu.

Může takovou obtížnou až kolizní situaci vyřešit demokracie?