30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ESEJ: Rozdělení Československa

Mnozí, a já osobně to cítím velmi silně, považujeme za zcela mimořádné, v podstatě za unikátní a za dlouhou dobu více než potřebné, že se nám podařilo přivést bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara do Prahy a pozvat ho k veřejnému vystoupení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Donát 15.12.2017 9:26

Re: Vidím to zásadně jinak.

Vy jste jak rozbitý gramofon. Pořád dokola.

Š. Hašek 15.12.2017 9:25

Re: Ocenit je

Asi tak.

Ale s "nobelovkou bych to nepřeháněl", to by se nám Václav Klaus dostal do pěkné party - arabský terorista před časem a nověji socialistický rovnoprávoblázen bez dokladů (z té severní Ameriky).

Taky má nobelovku brusele.

J. Jelínek 15.12.2017 9:16

Re: Uvědomme si,

Ač nerad (VK nemohu ani cítit), musím souhlasit. Rozdělení Československa proběhlo podle toho nejlepšího scénáře. Žádné střílení, žádná válka, žádní hrdinové, žádní váleční zločinci, žádné hromadné hroby. Co si přát víc?

J. Schwarz 15.12.2017 9:03

Re: Vidím to zásadně jinak.

Pan Čech by dal zjevně přednost konfliktu "ústavních práv" - práva na odpor proti útlaku / pocit Slováků / a principu územní celistvosti státu. Je to jeho právo, ale já dávám přednost civilizovanému rozdělení tak, jak je provedli Klaus s Mečiarem. Mimochodem, k občanské válce by úplně stačilo, kdyby si na Slovensku přála samostatnost třeba jen třicetiprocentní menšina. Jak by došlo k prvním násilným střetům brzy by to už byla většina na národním základě.

D. Stirský 15.12.2017 8:38

Uvědomme si,

že se vlastně skoro nic nezměnilo. Na Slovensko jedu s občankou jako za federace, bez problémů se tam domluvím, zákony jsou velmi podobné (někdy i skoro stejné). Jestli za něco K. a M patří dík, tak za poklidné rozdělení.

M. Zdobinský 15.12.2017 8:31

Re: Vypasený kohout na svém hnojišti spokojeně kokrhá.

To jsou kecy pane Malečku, já to pamatuji, v té době jsem na Slovensko jezdil pravidelně pracovně a většina lidí na Slovensku si přála samostatný stát. Je zásluha Mečiara s Klausem,že to proběhlo kulturně. Zkuste na Klause plivnout za něco jiného,když už ho nemáte rád.

M. Krátký 15.12.2017 8:31

Re: Vypasený kohout na svém hnojišti spokojeně kokrhá.

zase hned po ránu kecáte kravin v tom druhém odstavciy, že se nestydíte ???

P. Čech 15.12.2017 8:30

Vidím to zásadně jinak.

"Vyjímečně přátelského, pečlivě a zodpovědně organizovaného na kooperativní bázi koncipovaného rozdělení Československa" . Pan Klaus asi záměrně zapomněl dodat že protiústavního a tedy zočinného nikoliv rozdělení, ale rozbití společného státu. Protiústavního proto, že celé jednání bylo konáno v zásadním rozporu s čl. 1, odst.2 ústavního zákona č. 327/1991 sb. Pan Klaus tak pečlivě, organizovaně a na kooperativní bázi zradil svou vlast (i mou vlast) , ČSFR. Šlo o tak zásadní krok, rozhodující o existenci státu, že podle zmíněného ústavního zákona mělo vše být řešeno referendem či referendy. Podle mne a i podle toho zákona mají občané státu zásadní a prvořadé právo se k takovým krokům vyjádřit. Protože takto postupováno nebylo, dopustili se aktéři vlastizrady a za tuto měli být odsouzeni a ne velebeni.

J. Koubek 15.12.2017 7:05

Ocenit je

Myslím, že páni Klaus a Mečiar za roztdělení zasluhují Nobeluvku

P. Maleček 15.12.2017 6:13

Vypasený kohout na svém hnojišti spokojeně kokrhá.

Pravda z pohledu jugoslávské krvavé reality se to rozdělení ČSR jeví jak zázrak a Klaus toho mistrně zneužívá. Ono to však přeci jen bylo o něčem jiném.

Prostě dva kohouti Klaus s Mečiarem se na jednom ČSR hnojišti nesnesli.A tak si plácli, že než se prát o ty tučné červíky, co v hnojišti jsou, si hnojiště raději rozdělí. Stačilo trochu poškádlit nacionální tendence a z dvou echt podvodníků, s velkou praděpodobností vyškolených ruskou KGB, se stali národní zachránci.

Ano žádné echt neštěstí z toho zatím není, ale už brzká budoucnost ukáže v čí prospěch bylo ono známé - rozděl a panuj.

P. Rychetsky 15.12.2017 1:52

dobre napsano, dobre udelano

Ano, pan Klaus rozdelovaci situaci dobre pochopil, rychle se zorientoval a dobre se rozhodoval. Mohlo to skoncit tisicem horsich variant. Byl v te dobe skvely muz na spravnem miste. Bravo. Ja jsem v te dobe take vubec netusil, jak silna je slovenska touha po samostatnosti a to jsem polovicni Slovacisko a travil jsem tam hodne casu (tehdy jako mlady vykuleny blb).