8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

ESEJ: Problémy bez snadných řešení

V poslední době se často mluví o současném stavu demokracie ve světě. Jaký tedy aktuálně doopravdy je? Hned zkraje se sluší říct, že nepříliš povzbuzující. Budeme-li parafrázovat slova klasika: Tento způsob naší demokracie zdá se mi poněkud nešťastným.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Jouza 11.1.2022 12:33

Bývalý Komouš ze Strakonic není ničím jiným než

poskokem a takovým "vovčáčkem" absolutního ješity, demagoga, zloděje per a charakterové zrůdy, která má tu drzost, že opět koketuje s myšlenkou dosáhnost stejného počtu termínů jak měl pan Prezident Havel, kterému nesahá ani po kotníky.Rv

J. Fráňa 11.1.2022 12:32

Všimli jste si, kolik již proběhlo voleb jejímž hlavním mottem bylo slovo změna? Je komické, že Babiš porazil ODS slovem změna a nyní byl stejným slovem poražen ODSkou. Přitom k žádné převratné změně nedošlo a nedojde, vlastně ani nemůže, protože to slovo změna říkají titíž lidé.;-D

J. Fráňa 11.1.2022 12:17

Ještě jedna připomínka, proč do toho pletete Rusko a Maďarsko? Autor něco takového napsal? Vy jste někdy četl, nebo slyšel, že by IVK chtěl, aby to u nás fungovalo, jako v Rusku? Já ne. IVK dlouhodobě kritizuje fungování EU a jasně popisuje proč a říká jak by to mělo být. Každý kdo si dovolí kritiku EU je označen za ruského švába, ale to problémy EU nevyřeší. Funguje to jen na eurohujery, ti jsou pak v klidu a mají pocit, že EU je úžasná. Není.;-D

J. Fráňa 11.1.2022 12:10

V čem mám krátkou paměť? RVHP=dotace, kvóty, centrální ovládání ekonomik soc. států. EU= dotace, kvóty a centrální ovládání ekonomik kap.států. V čem se pletu?;-D

L. David 11.1.2022 12:01

Tak se zdá, že nejlepší formou vlády by bylo království nebo císařství s Bohem osvíceným monarchou a parlamentem, který by měl pouze poradní hlas. Něco na způsob Rakouska-Uherska v závěrečné fázi.

Jenže kde vzít Bohem osvíceného monarchu, jestliže výkvětem naší politické scény je např. vším hnisem prožluklý, nějaký Kalousek?? Který po všem svinstvu, které za svůj bídný život dokázal napáchat, má tu nehoráznou drzost ráčit uvažovat o své kandidatuře na prezidentskou funkci.

O. Kaucký 11.1.2022 11:55

Správně. Už abychom byli z toho spolku pryč.

V. Petr 11.1.2022 11:28

Ale ani ten veskrze odporný režim si nekladl za cíl likvidaci české ekonomiky grýndýlem a jak se ukazuje, postizeno má být i zemědělství.

Lidé měli v bytech teplo, stavěly se pro ně alespoň ty "králíkárny" a nikdo se nás nesnažil předělat na vegetariány (to ostatně nechtěl ani Gottwald a dokonce ani Hitler).

Vůbec si neuvědomujete, jaká zkáza se na nás z Bruselu valí. Vždyť to jsou šílenci nebo zločinci. Připomínají jakéhosi černošského šamana z devatenáctého století, který před válečným tažením přikázal spálit zásoby potravin, načež samozřejmě vypukl hladomor.

M. Valenta 11.1.2022 11:16

Všímám si, že to není ideální, maďarská cesta a ruská už vůbec, však řešeními nejsou. A srovnávání s RVHP? To máte krátkou paměť. Spolky fungují vždy na kompromisech, které se pochopitelně nelíbí skoro nikomu.

F. Kusák 11.1.2022 11:11

Ještě dnes se mně zvedá kufr, když vidím ruského důstojníka v placaté čepici. Jsem šťastný, že se nemusím dívat na ksichty pánů Husáků, Jakešů, Bilaků, Jindrů a dalších vlastizrádců. A že vy to relativizujete, je váš problém, mě ta doba zkazila nejkrásnější léta života.

Š. Hašek 11.1.2022 11:09

Z blahobytu se blbne. Zejména mládež, kterou rodiče nenaženou před školou nakrmit králíky a po škole minimálně totéž.

Určitě se tu potulují "třicetileté děti". Ve větší míře, než je zdrávo. Rovněž masa "dvouletých vzdělanců".

V. Petr 11.1.2022 10:17

Ta kolaborantská a veskrze odporná vláda se tak jevila TEHDY. Ve srovnání s tím, co se právě dostalo k moci byla ještě zlatá!

V. Petr 11.1.2022 10:16

R^R^R^

V. Petr 11.1.2022 10:13

Autor nevysvětluje, proč se naprostá hovada dostala k moci např. v Německu, kde jsou velké politické strany...

Možná je to tím, že Evropa dlouho neválčila a proto tu místo bojovníků vládnou "humanoidi."

J. Fráňa 11.1.2022 10:08

R^

J. Fráňa 11.1.2022 10:08

Že se EU změnila na RVHP a socialismus bují především na západě jste si nevšiml?;-D

J. Machotka 11.1.2022 10:02

Pokud jde o efekt voleb, ten je do jisté míry předurčen všeobecným volebním právem. Přesto bych velice varoval před úvahami vracet se k volebnímu cenzu - historie ukazuje, že otevření této Pandořiny skříňky povede s velkou měrou pravděpodobnosti ke vzniku autoritativního režimu - viz nastolení moci Napoleona III. https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=741772

Jinou možností je zaměřit se na odstranění slabin současného systému při zachování jeho přínosů. Jednou z nich je volební cyklus, po který jsou politici de facto nedoktnutelní. Více na toto téma https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-nase-nejlepsi-volby.A211002_214548_p_politika_wag a https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769346

Problémem s největší setrvačností je eliminace nadvlády byrokracie. Slovy Orwella, "ti nahoře" se dávají velký pozor, aby proti sobě nepopudili "ty uprostřed", protože si jsou dobře vědomi, že při křehkosti rovnováhy mohou být "ti uprostřed" snadno jazýčkem na miskách vah, který "ty nahoře" vymění. V současnosti mizivá až blížící se nule, šance na změnu je od "těch dole", popř. prostřednictvím zmínených ostrůvků rozumu (nenechají-li se zkorumpovat). Jedinou další nadějí je to, že dojdou peníze a systém se zhroutí sám od sebe.

Snad by mohly pomoci dvě věci - a) větší zapojení veřejnosti ("těch dole") do kontrolních mechanismů (např. pro sestavování rozpočtu https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomie-reforma-rocniho-rozpoctovani.A190803_212347_p_ekonomika_wag) a b) výrazné snížení počtu agend, redukce počtu úředníků a rozdělení agend na "politické" (vytvořené na základě bodů z programů vítězných stran) a "úřednické" (dlouhodobé, pomalu se měnící, zajišťující definovanou službu, jinak mimo vliv politiků - vzorem budiž např. NKÚ či ČÚZK)

Š. Hašek 11.1.2022 9:50

R^

M. Valenta 11.1.2022 9:46

No a já si myslím, že stát má být malý, starat se a určovat základní pravidla a být aktivní navenek a co nejvíce rozhodování se má dít na oblastní a místní úrovni. Okouzlení Čínou Ruskem a Maďarskem je v článku nepřehlédnutelné. U karierního komunisty žádné překvapení.

A. Ová 11.1.2022 9:38

Například tento text měl být dávno na papíře shazován z útrob letadla a měly jím být zasypány ulice a lidé jej měli sbírat a natahovat k němu ruce do vzduchu a hltavě jej přebíhat očima a nemělo by se jim zdát, že je až příliš dlouhý, nemělo by se z něj, pro lepší zkousnutelnost, vymazat kažé druhé slovo, protože pak by lidem nedával smysl a oni by jej jen nedbale pohodili do popelnice a nezúčastněně by si šli zase po svých. Co to jen s těmi lidmi je? Hraniční stav rozumu. Kam se překotí miska vah? Žijeme ve vědomí, že "můžem být ještě rádi". Protože z historie víme, že se lidé měli hůř. Takže čekáme. To je věčnost

J. Machotka 11.1.2022 9:35

Ano, úpadek stranictví, vláda byrokracie a faktická neschopnost dosáhnout změny prostřednictvím voleb jsou bezpochyby problémem. Přidal bych ještě polarizaci společnosti, protože ta do jisté míry poukazuje na to, že tyto problémy jsou propojeny - společnost je rozdělena na dva, přibližně stejně velké, avšak naprosto nesmiřitelné tábory, o jejichž vítězství ve volbách rozhoduje a) jejich angažovanost (jestli přijdou) b) pár procent nevyhraněných voličů, kteří se rozhodují zpravidla dle aktuální nálady v den voleb.

Co s tím? Stranictví z dob minulých už se patrně obnovit v této podobě nikdy nepodaří. Jeho model vycházel z podhoubí spolkového života, které chybí. Tyto spolky měly každý jistou ideu, kterou se snažily zastávat či prosazovat. Některé z těchto idejí už zmizely (např. národnostní boj mezi Čechy a Němci, hluboké sociální rozdíly), jiné přetrvávají (město vs. venkov či Čechy vs. Morava), ale v porovnání se silou hlavní polarizační osy (kolektivismus vs individualismus) mohou být nanejvýš drobnými vylepšeními, které přidají či odeberou pár desetinek procent, a to ještě nejspíš jen dočasně.

Modelem dnešní doby je "influencer" - známá osobnost, která (nezřídka za úplatu) zastává určité názory, které jsou její následovníci nekriticky ochotni přebírat. Jiným modelem je "hub", kdy získáním jednoho členaje možné oslovit i jeho kontakty, pokud nějaké má, byť nikoliv s takovou účinností, jak je tomu u influencera, za to však výrazně levněji či dokonce zadarmo. V něčem to je podobné spolkům, chybí však ona nosná idea. Pokud by se podařilo alespoň do některých těchto diskuzí dostat některé nosné ideje, pro začátek patrně s kratší dobou životnosti, mohly by časem vznikat "ostrůvky rozumu", které by mohly vytvořit chybějící podhoubí. Tento návrh je detailněji popsán zde: https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=660538

Další nutnou podmínkou je ovšem to, aby se tyto ostrůvky naučily navzájem spolupracovat. V ideálním případě by se podařilo oslabit i zmíněnou polarizaci.

F. Kusák 11.1.2022 9:32

Ale neblázněte. A co jsme tady měli čtyřicet let, a dokonce posledních dvacet let stála v čele kolaborantská a veskrze odporná vláda s podporou cizí vojenské moci. Takže nepřehánějte. A není dobré, že napíšete svůj názor a někdo, sice bezvýznamný, si jej přečte a polemizuje s Vámi. Já vím, spoustu věcí stojí za h...., ale může být i hůř.

M. Juraška 11.1.2022 8:46

R^ Ano přesně tak to je.Světlo na konci tunelu nevidím.Bohužel.

I. Pávek 11.1.2022 8:13

R^ ano, jak z toho!

J. Nevrkla 11.1.2022 8:06

Trump tomu říkal bažina hlubokého státu, kterou je třeba vysušit. Nepodařilo se mu to. I my se v tom bahně topime, vysušit ho může už jen požár, než se utopime.

J. Vlček 11.1.2022 7:56

Velmi dobře napsáno, pane Weigle. R^

Náš volební systém nestojí za nic, je to pouze hra na demokracii. Počet stran, straniček a nejrůznějších uskupení hlásících se do voleb se pohybuje mezi stem a dvěma sty.

Takováto roztříštěnost politického spektra je děsivá. Zachraňovat ji předvolebními koalicemi je pouze oblbování voličů a podvodem na nich páchaným.

Připomíná to stav armády, ve které je víc generálů než vojska. Stejně tak je více mocichtivých politiků, bojujících především za svoje zájmy, než těch, co poctivě pracují pro blaho našeho státu a jeho obyvatel.

R. Langer 11.1.2022 5:51

Nijak. Jedině umřít v pravou chvíli. A nemyslím to ironicky, bohužel. :-(

M. Krátký 11.1.2022 3:31

jsem stár 79 let let a jímá mě hrůza porozumět šílenému tempu úpadku naší civilizace - po přečtení tohoto pokusu mě napadá jen toto : ajakztohoven ??? dobré ráno - dnes budu mít zase 100pro pojízdné auto a zmizím v lesích Středního Posázaví bez netu a dalších hrůz tohoto světa R^R^R^

J. Brunner 11.1.2022 2:47

R^