29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ESEJ: Parlament je lepší než referendum

Názorově jednotná společnost není ideální, ale ani příliš rozdělená není požehnáním. Balancuje totiž na hraně občanské války. Většina nemusí mít ve všem pravdu, názorové menšiny mohou společnost obohatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Apolen 10.2.2018 15:32

Re: Teť už jde

Mikulče, on už se brexit zajídá většině Britů ! Možná proto tak dlouho trvá vyjednávání, že spekulují, jak vystoupit-nevystoupit.

Š. Apolen 10.2.2018 15:29

Re: Souhlasím pane Jochu,

Mikulče, Vám nestačí výstraha v podobě přímé volby presidenta ?!

O. Uživatel 10.2.2018 14:45

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 10.2.2018 14:44

Uživatel požádal o vymazání
L. Štos 10.2.2018 14:38

Dotaz na p. Haška - prohlášení loajality

Pane Hašku, mám na Vás prosbu. Zaujala mě Vaše věta "Merkel "zahřmí" před německým lidem, Kalousek s Ferim musejí honem vydat prohlášení loajality.", ale nejsem schopen toto prohlášení najít. Mohl byste prosím uvést odkaz ? Díky.

M. Mikulec 10.2.2018 14:20

Re: Souhlasím pane Jochu,

Jasné není nic: jasné bylo všechno za totality. Brát přímou demokracii jako nedemokratickou, to je trochu silná káva.

J. Chaloupka 10.2.2018 14:18

Mé svědomí je čisté, já i celá moje rodina jsme volili

proti vstupu. Naivně jsme se domnívali, že s námi budou jednat jako s "chudými příbuznými". Je to ještě horší, nejednají s námi vůbec, jen diktují.

A naše "národní" povaha je dána i místem a naší zkušeností. Ostatně jeden americký autor napsal knihu: Větry války (četli jsme ji v srbštině v 80. letech, možná že v originále by se jmenovala jinak). Tam byly úryvky toho, co psal "jako" jeden vysoký německý důstojník: pamatuji, že napsal, že Češi jsou jako obilí, když přijde bouřka tak se skloní a pak zase narovnají. Srovnával Polsko a Československo. Psal, že Poláci ztratili 6 milionů lidí, zatímco Češi "jen" 350 tisíc. A pokládal otázku, která vláda byla chytřejší? Bez odpovědi.

J. Černý 10.2.2018 14:02

Souhlasím pane Jochu,

stačí se podívat o čem se hlasuje ve Švýcarsku a pak na komentáře níže. A je to jasné.

Š. Hašek 10.2.2018 13:51

Re: Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

Jsou dvě možnosti: a) referendum, b) zákony parlamentu a začít dělat po svém (s tím, že kšefty hospodářské budou fungovat). Kšeft je kšeft, lidskoprávem ať vytváří reservy naší ČNB nějaká Smetana (V tísni), Pánek.

Stejně to nakonec skončí tím "dělat si po svém". Zatnout zuby a vypráskat ty dozorce, co si to přihasí z brusele. Oni stejně neznají nic než drzé řeči, nové směrnice a (vlastní) strach. Proč my se máme bát strašpytlů???

Oni kašlou na zákony, my začneme (už konečně) také. Kdo uteče, vyhraje.

Š. Hašek 10.2.2018 13:41

Re: Váš článek

Přesné! A tuplovaně.

Štrasbrusel má panickou hrůzu z toho, že by se musel stěhovat. Kam? Domů! Jourová do kanclu v nějakém okresním městě! Hrůzu z toho, že by najednou museli ve své obci, doma, se s někým hádat o konkrétních věcech.

Na mezinárodní soužití snad máme lidí tam nahoře dost! Tak proč Junckera a stěhovací kamiony mezi brusele a štras???

Nejhorší na tom je, že se opravdu naše politická vrchnost (čest výjimkám) může pokakat, že na nás nějaká zadlužená komise udělá bububu. Merkel "zahřmí" před německým lidem, Kalousek s Ferim musejí honem vydat prohlášení loajality.

Neplní snad oni právě závazná znění vlastních zákonů?? Potom i já se necítím vázán jejich "směrnicemi"! A zatím nemají brusele armádu v Čechách a na Moravě. Ani zastupujícího bruseleprotektora v Panenských Břežanech.

J. Schwarz 10.2.2018 13:27

Re: Skvele napsano!

Ve všem se ale taky netrefil - kupříkladu nejspíš vždycky, i ve středověku měli lidé z jedné vesnice k sobě blíž, než k přespolním. Málokdo se kdy setkal s někým mluvícím jinou řečí, pokud nešlo o "pána" cestujícího s družinou okolo nebo o kupce. Vzdělanců, co znali jazyky, urozených a jejich sluhů byla malá menšina. Domnívá se pan Joch, že například německy mluvící poddaní českého krále oplývali loajalitou, pokud král mluvil česky? Navíc ve středověku tu nebyli žádní černoši ani jiné exotické rasy, Španěl nebo Polák, oba vypadali docela podobně. Silně pochybuju, že běžný poddaný francouzského krále měl nějaké ponětí o tom jak je království veliké a co pod ně všechno spadá. Národy se začaly konstituovat kolem jazyka zhruba v časech, kdy se rozšiřoval knihtisk a větší procento lidí se začalo vzdělávat. Pak se logicky začali víc identifikovat s těmi, s nimiž se domluvili a jejich myšlenky mohli sdílet.

M. Mikulec 10.2.2018 13:18

Re: Teť už jde

Jen si nedělejme iluze o bohatých zemích: podívejte se, jak Sněmovna lordů hází klacky pod nohy brexitu, protože většina lordů měla v minulosti nějakou funkci v Bruselu a berou tudíž doživotní eurovýsluhy. O které nechtějí přijít.

J. Schwarz 10.2.2018 13:15

Re: Váš článek

Hrozně by mne zajímalo, v jakém smyslu to "Angláni rozhodli i o zbytku Evropy". Navíc v EU není miliarda obyvatel, ale jen půl miliardy. A mimochodem, kdo by víc tratil na "czexitu" - pracující v montovnách, které západnímu kapitálu vynášejí stamiliardy ročně nebo naše "politická a intelektuální elita" která by přišla o hračku a přístup do salonů mezi "ty, co spolu mluví"? Západní kapitál by montovny asi nepřestěhoval, proč taky, když Bělorusko ani Ukrajina beztoho v EU taky nejsou a pokud by se mu to mělo vyplatit, už by tam byl. O tom, že by západ u nás investoval z nějakého altruismu si dovoluji pochybovat. Na cestě do Alp rád ukážu pas - za předpokladu že různí vousáči a zahalené baby budou na cestě k nám donuceni učinit totéž...

M. Mikulec 10.2.2018 13:09

Jsem pro referendum

vždycky se totiž ukáže, že důsledky rozhodnutí dopadnou na daňové poplatníky, na nikoho jiného! Oni ale i zaplatí ta hloupá rozhodnutí politiků, která mnohdy nejsou slučitelná se životem.

Není potřeba mít osypky z vašich třeba nevzdělaných sousedů. Možná se ukáže, že vaše vzdělání je nanic proti zdravému rozumu a přirozeným instinktům.

Podívejte se, jak dlouho trvalo politikům, jestli vůbec, aby jen zmínili migranty a islamizaci Evropy. V předvolebním Německu to bylo např.tabu v kampani, a teď při vyjednávání o vládě to bylo klíčové téma. Tak co si myslet o takových politicích???

J. Schwarz 10.2.2018 13:03

Teť už jde

jen o to, aby "zastupitel" nějakého vlastního úsudku byl schopen aq nebil se jako lev za názory, za které mu někdo zaplatil. Koupit si pár desítek "zastupitelů" je mnohem snazší než zmanipulovat miliony voličů. V bohaté zemi může zastupitelská demokracie fungovat docela dobře, v chudší zemi se snadno může stát, že zastupitelé budou prosazovat cizí a svoje osobní zájmy spíš než zájmy svých voličů.

M. Mikulec 10.2.2018 13:02

Re: Váš článek

Pane Hruško, kdyby Evropská unie a její vyjednavači neprojevili po brexitu až hysterickou hamižnost a zadání Brity trestat (dnes už se o tom otevřeně mluví a pojmenovává), Britové by si samosebou rozhodli o sobě. Také to udělali: co by dělali v takové EU- když nechtějí schengen, nechtějí euro, jen platí a nic z toho, a ještě jim strasbourgský soud pro lidská práva hází klacky pod nohy, že nemohou vyhostit teroristy.

Š. Hašek 10.2.2018 12:48

Pane Jochu,

problém nebude až tak v našem parlamentu, náš parlament už jen má implementovat. Část občanů se logicky necítí být vazaly nějaké sešlosti lidových komisařů štrasbrusele.

Švýcaři jsou jistě úctyhodní. Jen nechápu, proč říkáte, že my tady jsme neschopní. Jsme jen jiní.

Jste člověk študovanej, tak mi vysvětlete ....... . Pokud bylo slavnostně a s fanfárami vypsáno referendum o tom "Že jdeme všichni do brusele".

Proč nemůže být v klidu, bez fanfár, vypsáno referendum o tom "Že tedy smluvní podmínky o výrobku štrasbrusel jsou naprosto nedodržovány, vypovídáme smlouvu".

Ani mi už není líto těch dnešních vykladačů demokracie. Osmdesát procent z nich si přejí jen "jednosměrné budování". Život (demokracie) je o něčem jiném!

J. Hruška 10.2.2018 12:41

Re: Váš článek

Co kdyby jste se zasazoval o celoevropské referendum o existenci EU, to Vás nenapadá?? Miliarda občanů rozhodne nebo jen deset milionů?? či deset tisíc?? Nezapomeňte, že Angláni nerozhodli jen o sobě, ale i o zbytku Evropy. To Vás nenutí k "zamyšlení"?? Nějak si berete za samozřejmé, že jsme to "MY". My Češi, my všichni, my dav, my lůza, my lumpenproletariát, my spodních deset milionů, my establišment, my elita, my inteligence, my komunisté to aspoň netajíme. Já nejsem my! i když jsem se narodil v Evropě na Zemi Čechem. Zdař Bůh, Josef.

Z. Lapil 10.2.2018 10:36

Re: Jsme Švýcaři,

Proč se souhlasem poražených? Vláda musí dostat důvěru, 99 poslanců souhlasit nemusí.

Dokonce mi ani nevadí, že současná vláda bude zřejmě dost dlouho fungovat v demisi. Co mi vadí: v novinách nějak není slyšet, že by se někdo Babiše ptal, co pro vznik vlády s důvěrou dělá. Protože jemu to takhle vyhovuje a nebude-li buzerován, mohl by to klidně do dalších voleb doklepat.

B. Brousková 10.2.2018 10:13

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

" Co si politici za dvacet pět let." Stačilo by začít tím nejjednoduším. uzákonit Romštinu či cikánštinu jako jeden z úředních jazyků. Švýcaři tam mají dokonce čtyři úřední jazyky. Retorománů je při tom v poměru k těm třem dalším asi jako cikánů u nás. Vsadím se že Tomio bude první kdo to podpoří. Je přece vlastenec.

V. Kotas 10.2.2018 10:10

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Že ty jsi tady, ta ba ba z Deníku cz., johanazarku !

V. Kotas 10.2.2018 10:07

Re: Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Ani po 28letech, nemáme ani jedno. Bohužel !

F. Navrátil 10.2.2018 9:56

Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Otázka nestojí zda zastupitelská nebo přímá demokracie! Autor stanoví chybně cíl a pak věnuje stovky vět, aby se do cíle trefoval. Jde přece o to, aby zastupitelská demokracie byla "posílena" a ne oslabena prvky přímé demokracie. Problém spočívá v tom, že v určitých momentech se zastupitelská demokracie a zastupitelé ocitají odtrženi od reálného života a nerespektují, ba přímo devastují, přání občanů. Referendum musí mít ovšem zákonné mantinely, stejně jako je má zastupitelská demokracie.

P. Lenc 10.2.2018 9:42

Váš článek

nutí k zamyšlení.Domnívám se, že ve většině máte sice pravdu, ale je zde to velké ALE.Jak se bez referenda vyvléct například ze smyčky stále více škrtící EU? A dle mínění nejen anonistky Válkové, ale i jiných stran blokujících referendum o mezinárodních smlouvách to bez něho nepůjde.

B. Brousková 10.2.2018 9:38

Re: Jsme Švýcaři,

"Jen se souhlasem poraženců" ? Jednoduchý recept.Stačí vyhrát volby se ziskem padesát a půl procenta. A není co řešit. Podkarpatskou Rus si Stalin zabral také po vyhraném referendu, které vyhráli milovníci sovětského systému.

J. Pražák 10.2.2018 9:17

Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

A EUrovůdci budou distribuovat ilegály po celé Evropě. Etnobyznys, tedy novodobý obchod s lidmi, vynáší více než drogy nebo prostituce a "naši" poslanci si nenechají utéct lákavé provize. Nebo "dostanou nabídku, které nelze odolat", např. pohlídání dětí na neznámém místě nebo pravidelné příspěvky na jejich konto.

H. Gene 10.2.2018 9:07

Bohužel.

J. Krásenský 10.2.2018 9:07

Re: O.k.

Jde o to, abyste nezaměňoval příčinu a následek. Mají-li lidé oprávněný pocit, že mají vliv a pečují o vlastní, pak se starají velice dobře. Připočteme-li k tomu "kupní sílu", nejsme na tom tak špatně. Jen nepřipustit k rozhodování úředníky.

V. Hájková 10.2.2018 9:00

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Jako vždy - vaše duševní omezenost z článku naprosto nic nepochopila . Také je ale možné, že jste si jej celý pozorně nepřečetl! Jak jinak si vysvětlit, tu stupiditu , s 25 LETY - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

V. Kotas 10.2.2018 8:37

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Co se politici za 25let pokusili převzít od Švýcarska ? Nic. Ani se o něco nepokusili. Takže je potřeba takové vyměnit.