16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ESEJ: Parlament je lepší než referendum

Názorově jednotná společnost není ideální, ale ani příliš rozdělená není požehnáním. Balancuje totiž na hraně občanské války. Většina nemusí mít ve všem pravdu, názorové menšiny mohou společnost obohatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 10.2.2018 9:56

Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Otázka nestojí zda zastupitelská nebo přímá demokracie! Autor stanoví chybně cíl a pak věnuje stovky vět, aby se do cíle trefoval. Jde přece o to, aby zastupitelská demokracie byla "posílena" a ne oslabena prvky přímé demokracie. Problém spočívá v tom, že v určitých momentech se zastupitelská demokracie a zastupitelé ocitají odtrženi od reálného života a nerespektují, ba přímo devastují, přání občanů. Referendum musí mít ovšem zákonné mantinely, stejně jako je má zastupitelská demokracie.

V. Kotas 10.2.2018 10:07

Re: Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Ani po 28letech, nemáme ani jedno. Bohužel !

Š. Apolen 10.2.2018 15:43

Re: Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Ano, referendum musí mít zákonné mantinely ! Nelze vypisovat referendum o státoprávním uspořádání a účasti v mezinárodních organizacích. Například by někdo mohl vyvolat referendum o členství v OSN ! Kdyby udělal úspěšnou kampaň a ČR vystoupila z OSN, mělo by to nedozírné následky.

J. Kanioková 10.2.2018 20:06

O vstupu do EU referendum bylo,

a o vystoupení odtamtud by být němělo ?

J. Pospíšil 11.2.2018 16:14

Re: Referendum není popřením, ale aktivizací občanství

Pane Apolene, fakt nelze vypisovat referendum o státoprávním uspořádání a účasti v mezinárodních organizacích?

Já si myslím, že existence je nejlepším důkazem možnosti.

A referendum o účasti v EU proběhlo a nesporně bylo před tím vypsáno.

To stačí k tomu, že vaše tvrzení není správné.

P. Lenc 10.2.2018 9:42

Váš článek

nutí k zamyšlení.Domnívám se, že ve většině máte sice pravdu, ale je zde to velké ALE.Jak se bez referenda vyvléct například ze smyčky stále více škrtící EU? A dle mínění nejen anonistky Válkové, ale i jiných stran blokujících referendum o mezinárodních smlouvách to bez něho nepůjde.

J. Hruška 10.2.2018 12:41

Re: Váš článek

Co kdyby jste se zasazoval o celoevropské referendum o existenci EU, to Vás nenapadá?? Miliarda občanů rozhodne nebo jen deset milionů?? či deset tisíc?? Nezapomeňte, že Angláni nerozhodli jen o sobě, ale i o zbytku Evropy. To Vás nenutí k "zamyšlení"?? Nějak si berete za samozřejmé, že jsme to "MY". My Češi, my všichni, my dav, my lůza, my lumpenproletariát, my spodních deset milionů, my establišment, my elita, my inteligence, my komunisté to aspoň netajíme. Já nejsem my! i když jsem se narodil v Evropě na Zemi Čechem. Zdař Bůh, Josef.

M. Mikulec 10.2.2018 13:02

Re: Váš článek

Pane Hruško, kdyby Evropská unie a její vyjednavači neprojevili po brexitu až hysterickou hamižnost a zadání Brity trestat (dnes už se o tom otevřeně mluví a pojmenovává), Britové by si samosebou rozhodli o sobě. Také to udělali: co by dělali v takové EU- když nechtějí schengen, nechtějí euro, jen platí a nic z toho, a ještě jim strasbourgský soud pro lidská práva hází klacky pod nohy, že nemohou vyhostit teroristy.

O. Uživatel 10.2.2018 14:44

Uživatel požádal o vymazání
J. Schwarz 10.2.2018 13:15

Re: Váš článek

Hrozně by mne zajímalo, v jakém smyslu to "Angláni rozhodli i o zbytku Evropy". Navíc v EU není miliarda obyvatel, ale jen půl miliardy. A mimochodem, kdo by víc tratil na "czexitu" - pracující v montovnách, které západnímu kapitálu vynášejí stamiliardy ročně nebo naše "politická a intelektuální elita" která by přišla o hračku a přístup do salonů mezi "ty, co spolu mluví"? Západní kapitál by montovny asi nepřestěhoval, proč taky, když Bělorusko ani Ukrajina beztoho v EU taky nejsou a pokud by se mu to mělo vyplatit, už by tam byl. O tom, že by západ u nás investoval z nějakého altruismu si dovoluji pochybovat. Na cestě do Alp rád ukážu pas - za předpokladu že různí vousáči a zahalené baby budou na cestě k nám donuceni učinit totéž...

Š. Hašek 10.2.2018 13:41

Re: Váš článek

Přesné! A tuplovaně.

Štrasbrusel má panickou hrůzu z toho, že by se musel stěhovat. Kam? Domů! Jourová do kanclu v nějakém okresním městě! Hrůzu z toho, že by najednou museli ve své obci, doma, se s někým hádat o konkrétních věcech.

Na mezinárodní soužití snad máme lidí tam nahoře dost! Tak proč Junckera a stěhovací kamiony mezi brusele a štras???

Nejhorší na tom je, že se opravdu naše politická vrchnost (čest výjimkám) může pokakat, že na nás nějaká zadlužená komise udělá bububu. Merkel "zahřmí" před německým lidem, Kalousek s Ferim musejí honem vydat prohlášení loajality.

Neplní snad oni právě závazná znění vlastních zákonů?? Potom i já se necítím vázán jejich "směrnicemi"! A zatím nemají brusele armádu v Čechách a na Moravě. Ani zastupujícího bruseleprotektora v Panenských Břežanech.

V. Pavelka 11.2.2018 16:42

Boha jeho

A tihle lidičky chtějí rozhodovat v referendu ? Jak děti.

J. Kanioková 10.2.2018 22:34

Přesně !

Š. Apolen 10.2.2018 15:50

Re: Váš článek

Lenci, co to žvatláte o škrtící smyčce EU ?! O mezinárodních smlouvách mají vyjednávat kompetentní lidé, kteří mají dostupné informace, ne neinformovaní občané ! V referendu se nemůže rozhodovat například o těžbě lithia. Prostě proto, že občané nemají dostatečné výstupy z výpočtů ziskovosti.

J. Pražák 10.2.2018 9:17

Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

A EUrovůdci budou distribuovat ilegály po celé Evropě. Etnobyznys, tedy novodobý obchod s lidmi, vynáší více než drogy nebo prostituce a "naši" poslanci si nenechají utéct lákavé provize. Nebo "dostanou nabídku, které nelze odolat", např. pohlídání dětí na neznámém místě nebo pravidelné příspěvky na jejich konto.

Š. Hašek 10.2.2018 13:51

Re: Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

Jsou dvě možnosti: a) referendum, b) zákony parlamentu a začít dělat po svém (s tím, že kšefty hospodářské budou fungovat). Kšeft je kšeft, lidskoprávem ať vytváří reservy naší ČNB nějaká Smetana (V tísni), Pánek.

Stejně to nakonec skončí tím "dělat si po svém". Zatnout zuby a vypráskat ty dozorce, co si to přihasí z brusele. Oni stejně neznají nic než drzé řeči, nové směrnice a (vlastní) strach. Proč my se máme bát strašpytlů???

Oni kašlou na zákony, my začneme (už konečně) také. Kdo uteče, vyhraje.

Š. Apolen 10.2.2018 15:56

Re: Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

Hašku, neplácejte nesmysly. Nejsme MY a BRUSEL, jsme my v EU a EU u nás. Úředníci v Bruselu mohou vymýšlet co chtějí. Dokud my to neimplmentujeme, mohou si to zastrčit do spodního šuplíku.

Š. Hašek 10.2.2018 16:06

Re: Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

Ale já přece psal "takové nesmysly". Tedy, že si to brusele bude/může strkat do šuplíku.

Nenazýval bych brusele prostor honosným termínem EU. S tím, že brusele je u nás, musím, ač nerad, souhlasit.

Z. Koutecký 11.2.2018 1:19

Re: Bez reerenda se z Evropského Žaláře Národů nedostaneme

Pane Apolene, asi jste přehlédl, že právní předpisy EU jsou nadřazené našim právním předpisům. Směrnice musíme implementovat do našeho právního řádu ve stanoveném termínu pod hrozbou tvrdých sankcí, Nařízení platí přímo, není třeba ho ani implementovat, stejně tak Rozhodnutí. Evropský soudní dvůr je dokonce toho názoru, že primární právo EU je nadřazené i naší Ústavě. Tento názor my akceptujeme v souladu s čl. 10 naší Ústavy. Ovšem v tomto případě skutečně může náš Parlament buď implementovat nebo neimplementovat. Naše Ústava nám dokonce dává možnost v takových případech uspořádat referendum. To jsme však využili jen jednou - při vstupu do EU. V případě ostatních právních předpisů máme jen dvě možnosti - implementovat nebo platit, či strpět jiné sankce.

I. Mertl 10.2.2018 8:12

O.k.

Stačí se podívat na čistotu a pořádek kolem našich obydlí. A srovnat to se Švýcarskem.

J. Krásenský 10.2.2018 9:07

Re: O.k.

Jde o to, abyste nezaměňoval příčinu a následek. Mají-li lidé oprávněný pocit, že mají vliv a pečují o vlastní, pak se starají velice dobře. Připočteme-li k tomu "kupní sílu", nejsme na tom tak špatně. Jen nepřipustit k rozhodování úředníky.

J. Krásenský 10.2.2018 7:56

No jo, když se referendum hodí

k řešení takových prostých a jednoduchých otázek, jako je jaderná energetika, úložiště, spalovna nebo vstup do EU a přijetí eura, tak je třeba jej zatrhnout pro otázku vystoupení z EU. Mohlo by se ukázat, co si vlastně lidé přejí, tak jako se stalo v Irsku, Francii a Nizozemí, a museli občané skládat reparát. Lidé Evropy mají silný pocit, že jejich vlády jsou v područí nadnárodních korporací, kterým sjednocení vyhovuje.

V. Němec 10.2.2018 6:01

Jsme Švýcaři,

jen se nám to upírá a stále se tu mele neco o demokracii, co demokracie neni! U nás je zastupitelská šalebnost nazývaná demokracií a ti "splnou mocí" si pak dělají co se jim zamane a tak to pak dopadne.

Nevím, proč by vítězná strana měla vládnou jen se souhlasem poraženců. Je to nelogičnost té zastupitelské demokracie.

B. Brousková 10.2.2018 9:38

Re: Jsme Švýcaři,

"Jen se souhlasem poraženců" ? Jednoduchý recept.Stačí vyhrát volby se ziskem padesát a půl procenta. A není co řešit. Podkarpatskou Rus si Stalin zabral také po vyhraném referendu, které vyhráli milovníci sovětského systému.

Z. Lapil 10.2.2018 10:36

Re: Jsme Švýcaři,

Proč se souhlasem poražených? Vláda musí dostat důvěru, 99 poslanců souhlasit nemusí.

Dokonce mi ani nevadí, že současná vláda bude zřejmě dost dlouho fungovat v demisi. Co mi vadí: v novinách nějak není slyšet, že by se někdo Babiše ptal, co pro vznik vlády s důvěrou dělá. Protože jemu to takhle vyhovuje a nebude-li buzerován, mohl by to klidně do dalších voleb doklepat.

J. Pospíšil 10.2.2018 2:39

Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Argumentovat tím, že nejsme Švýcaři a tak tu nejde referendum je nesmysl. I ve Švýcarsku kdysi s referendy začínali.

Ona i jízda na kole se učí ježděním na kole, počty počítáním a zacházení s referendy se učí zavedením a používáním referend.

V. Hájková 10.2.2018 5:46

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Nechci Vás urážet. Ale buď jste nečetl článek pozorně- nebo na jeho obsah vaše mozková kapacita naprosto nestačila !

Vy, jste přesně ten člověk, který mě děsí, že by měl o závažných věcech státu mít možnost rozhodování svým hlasem

V. Kotas 10.2.2018 8:37

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Co se politici za 25let pokusili převzít od Švýcarska ? Nic. Ani se o něco nepokusili. Takže je potřeba takové vyměnit.

V. Hájková 10.2.2018 9:00

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Jako vždy - vaše duševní omezenost z článku naprosto nic nepochopila . Také je ale možné, že jste si jej celý pozorně nepřečetl! Jak jinak si vysvětlit, tu stupiditu , s 25 LETY - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

V. Kotas 10.2.2018 10:10

Re: Jakkoli dlouhá cesta začíná prvním krokem.

Že ty jsi tady, ta ba ba z Deníku cz., johanazarku !