23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

ESEJ: Obrana demokracie před liberální demokracií

Politický, intelektuální i mediální establishment zemí Západu se cítí ohrožen rostoucí nespokojeností nemalé části občanů s jeho politikou a chováním. Přechází proto do protiútoku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Donát 26.6.2018 10:43

Re: Chybí tu

A Baldová-Sohorová. Už se mi po ní stýská :)

J. Schwarz 26.6.2018 10:37

Re: Jasně.

Sieg, Gavláku!

P. Lenc 26.6.2018 10:35

Re: Jasně.

Jejda Gavlák, teda vám to jde! To jste nacvičoval před zrcadlem? Nemluvě o tom, že Klaus je přece "Putinův agent", nebo zase ne?Máte v tom poněkud zmatek, soudruhu.

P. Lenc 26.6.2018 10:33

Re: Současný politický establishment

Valenta, jak vy dokážete z hov.. upléct bič, tak na to opravdu každý nemá.Co tak něco relevantního k článku by nebylo?Na to asi vaše levičácká dušička holt nemá...Nebo chcete tvrdit, že článek není pravdivý?

K. Janyška 26.6.2018 10:24

Re: Já demokracii nebráním a vím proč. Je cestou k totalitě.

Musíte ke kompozitivní teorii. To je vždy nejvýše možné vědění lidstva, výhradně na vědecké bázi. Je k mání, ale velmi, velmi složitá... Dzp.

R. Tesařík 26.6.2018 10:12

Re: Současný politický establishment

A to je pokus o co? Vyvrátit článek?

R. Tesařík 26.6.2018 10:11

Chybí tu

Netzerová, to je marný.

B. Rameš 26.6.2018 10:08

Re: Já demokracii nebráním a vím proč. Je cestou k totalitě.

Ať dumám, jak dumám, zaboha nemohu přijít na to, co řídí tenhle svět, či spíše, co jej drží (jakž takž) pohromadě. Nebo alespoň tu jeho malou část, která je postižena mojí fyzickou přítomností. Nemohl byste mě osvítit a sdělit mi zásady oné kompozitivní teorie, která sice existuje jen ve vaší hlavě, ale to nemusí nutně znamenat, že není správná, neb všechno ostatní zatím zklamalo?

P. Jirkovský 26.6.2018 9:59

Re: Ještě jednou popis situace v antickém Řecku.

A sorry, přehlídl jsem titul. moje nepozornost a chyba

P. Jirkovský 26.6.2018 9:57

Re: Ještě jednou popis situace v antickém Řecku.

Jenomže Heller tu knihu vydal už v roce 1961, voni chytráku ....

M. Valenta 26.6.2018 9:45

Současný politický establishment

Tahle lidmi z IVK stále dokola omílaná mantra je vlastně co? Babiš, Macron, Orbán, May, Kurz, Merkl, Putin, Kaczynski.......?

P. Han 26.6.2018 9:44

Re: Jasně.

Čest práci, soudruhu.

P. Han 26.6.2018 9:43

Re: Touha po silných národních státech je krásná

To není v rozporu. Až do nástupu Hitlera byly hranice propustné, lidé chodili "do světa na zkušenou", vědci či umělci hostovali v zahraničí, aniž by to kdokoliv pokládal za něco divného. A přesto není pochyb o národním charakteru tehdejšího našeho státu, naopak někteří mu to kladou za zlé.

R. Jonák 26.6.2018 9:42

Re: Jasně.

a jinak jste normální?

M. Gavlák 26.6.2018 9:39

Jasně.

Sieg heil, Vašíku...

T. Hraj 26.6.2018 9:38

co hůře: na mušce nejen demos, ale i logos

Myslím, že IVK tímto textem dokázal analyzovat problém v jeho nejobecnější rovině, tj. vystihnout samotnou jeho podstatu.

K v podstatě shodným závěrům ostatně došel i kanadský profesor Jordan Peterson (považovaný dnes někdy za největšího současného akademického myslitele anglosasského světa):

Levicový progresivismus je ideologií skupinových identit. Příslušnost k té či oné skupině je to jediné podstatné pro posouzení toho, kdo je diskriminován/diskrimuinuje, kdo má/nemá pravdu, či kdo vůbec smí/nesmí(!) promluvit. Tím je nejen předem zrelativizován a znepodstatněn obsah jakéhokoli projevu, ale znemožněn (protože je zbytečný) jakýkoli dialog. A dialog není nic jiného, než veřejné myšlení.

P. Han 26.6.2018 9:34

Nezbývá než

oprášit a inovovat starý vtip, který bohužel není vtipem.

Rozdíl mezi demokracií a liberální demokracií je stejný, jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou.

K. Janyška 26.6.2018 9:31

Já demokracii nebráním a vím proč. Je cestou k totalitě.

Viz například Hitler, komunisti u nás v roce 1948 a EU.

Lidský svět není organizací, ani jednotně myslící a jednající osobou, ani lidským chovným stádem, který řídí lidi. Je spontánním řádem a odjakživa a navždy. A to má své důsledky a úplně jiné, než si nezorientovaci, a jsou vás miliardy, myslí.

Totalita většin ve věcech, které jim k rozhodování nepřísluší, a na tom je tzv. demokracie, tedy vláda tzv. lidu, založena je nesmyslná a vůbec neodpovídá tomu, co se v lidském světě děje skutečně. A tam se děje to, že ho řídí síly neosobní a spontánní v interakci s jinými takovými a celé to velmi složité hemžení a složitosti vysvětluje jen a jen kompozitivní teorie. Kdo ji nezná je stejný jako ostatní s tituly i bez. Tedy zmatkař... Dzp.

J. Schwarz 26.6.2018 9:31

Re: Touha po silných národních státech je krásná

Tohle ale prozrazuje jediné a to, že nejrůznější dotace a "státní politiky" bez pravidel návratnosti jsou buďto ideologií podmíněný nesmysl, nebo záměrná manipulace ve prospěch bohatých. K čemu je "podpora sportu", pokud nejde o údržbu hřišť pro veřejnost nebo placení trenérů pro mládež? Vrcholový sport je přece lukrativní byznys a kdo má prospěch ze systému, kde stát pomocí nákladných politik vyselektuje a vychová sportovní hvězdu, která ale následně vydělává miliardy už jen sebě, svému manažerovi a majiteli svého klubu? Proč má být "zadarmo" vzdělání, když se úspěšný absolvent může "prodatů kdekoli komukoli, kdo zaplatí víc aniž by měl vůči tomu, kdo jeho vzdělání financoval jakékoli závazky? Vždyť je to fajn propagovat že "vzdělání je lidským právem" když chudá země má povinnost svým občanům zajistit vzdělání, aby ty schopné bohatá země mohla přeplatit? Dost na tom, že čert sere vždy na větší hromadu a i bez "společenské podpory" by ti schopnější migrovali do bohatých center. Současný stav jim přesun za lepším za cizí peníze ještě sponzoruje.

P. Zinga 26.6.2018 9:25

Ještě jednou popis situace v antickém Řecku.

"Nemalujte si to.":

Autor: P. Zinga Datum: 25.6.2018 8:07

Tak se jmenuje kniha Josepha Hellera, autora slavné "Hlavy XXII", z roku 1988. Ano, před třiceti lety takto popsal stav v Řecku a zároveň svět dnešní:

"Výsledkem všeho toho revolučního kvasu bylo, že se v celém řeckém světě začaly projevovat všechny možné formy zkaženosti a jednodušší způsob nahlížení na svět,daný zdravým rozumem, kterým se vyznačují ušlechtilé povahy,se stal terčem pohrdavého posměchu a postupně zcela vymizel; naplno se uplatňoval antagonismus dvou ideologicky protikladných světů,opepřený všeobecnou vzájemnou nedůvěrou".

Joseph Heller "Nemalujte si to", nakl. BB art 1989

R. Tesařík 26.6.2018 9:00

Re: IVK: Obrana dobré věci špatnou zbraní... Protože:

Pravdu má Jakl.

D. Polanský 26.6.2018 8:18

Re: Klid, pánové

To oni dobře ví, jenomže když je člověk závislý i na nějakém tom externím finančním zdroji, musí něco vyprodukovat.

D. Polanský 26.6.2018 8:15

Touha po silných národních státech je krásná

a docela ji lidsky rozumím, ale hezké holky často své klíny nabízí bohatým podnikatelům z cizích krajin a pak si je berou, mládež si studuje na vysokých školách v cizině, stáže vědátorů po celém světě, nadnárodní firmy, lidé pracují v cizině a často tam zůstávají natrvalo kvůli lepším podmínkám, sportovci daně platí kdekoli, jenom ne v ČR, žije zde spousta cizinců, nové technologie udělaly svět menším a informačně snadno ovládnutelným, generálové se nestarají o ochranu ČR, místo aby řešily ochranu před migrací, ale kují plány, jak vykroutit krk Rusku. No a pochopitelně ještě EU. A teď, milý občan, buduj klasický národní stát!

V. Klepetko 26.6.2018 8:11

IVK: Obrana dobré věci špatnou zbraní... Protože:

https://1url.cz/nt7DI

V. Církva 26.6.2018 8:05

Liberální demokracie

Jedna věc je jistá, tak jako se totalitní státy nazývaly Německá DEMOKRATICKÁ republika, používají dnes pro politiku omezování svobody název LIBERÁLNÍ. Jen se divím, že se lidé nechají zblbnout strom se pozná po ovoci. Třeba když se někdo jmenuje Dobrý a jedná křivácky, je jasné co je zač.

I. Mertl 26.6.2018 8:01

Klid, pánové

Nechte tu starost těm, kdo to mají za povinnost. Na každé společnosti se dají snadno najít chyby, to byste ve vašem věku již měl(-i) vědět.

J. Fridrich 26.6.2018 6:04

Projevy úpadku Západní civilizace mají mnoho podob a

Projevy úpadku Západní civilizace mají mnoho podob a nejen v politice a vedení Evropských zemí k rozvratu otevřením dveří zcela nepřátelskému islámu.. V reakci na článek paní Šichtařové jsem napsal - " Ženy nepotřebují kvóty. Nejsou v politice nikoli proto, že by potřebovaly pomoci. Nejsou v politice proto, že mají důležitější věci na práci." Také pravdivé upozornění na nyní se " rozjíždějící " rasismus proti bílým lidem a nenávist části zatrpklých až zapšklých žen vůči mužům - to jsou znepokojivé projevy ve vývoji lidské společnosti dnešní doby.. Obecně - v naší době ztráty zdravého rozumu MENŠINY vítězí nad VĚTŠINOU.

Tak jsem celý život - až donedávna nevěřil, že se bude s vážnou tváří v naší Západní civilizaci-společnosti řešit v Parlamentu - a nejen tam, otázka - " Poslanci se hádají o definici manželství " - svět se opravdu nevyvíjí dobře a Římská říše po své 1,5 tisícileté skvělé existenci upadla a PADLA.. To, že kdysi ČTYŘPROCENTNÍ ( nyní jich ale přibývá ) již nejsou pronásledovaní je jistě dobře, ale oni své požadavky stále stupňují, v městech nutí lidi koukat na své " pochody hrdosti " (nevím na co jsou hrdí, přiznám se, opravdu to nevím) a nyní chtějí - " svatby před oltářem " a naučit se dělat děťátka.. Není toho náhodou už dost ?

M. Mařák 26.6.2018 5:49

A o kompozitivní teorii

ani čárka, mistr spokojen nebude.