23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

ESEJ: Obrana demokracie před liberální demokracií

Politický, intelektuální i mediální establishment zemí Západu se cítí ohrožen rostoucí nespokojeností nemalé části občanů s jeho politikou a chováním. Přechází proto do protiútoku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 26.6.2018 17:19

Re: Nejdůležitější je směr

Řídí, ale špatně... :-D

J. Sinnreich 26.6.2018 17:14

Svedsko

Typickym prikladem "Liberalni demokracie" je Svedsko. Pokud hrozi parlamentni debakl vladnoucich stran (Socialiste, Levicovi a Zeleni) ze strany protiimigrantskeho hnuti (Svedsti demokrate), tak se volby proste zrusi a je vymalovano. A navic se o tom NESMI psat.

S. Netzer 26.6.2018 15:23

Re: Není problémem

Ke kádrování mé osoby jste neměli příležitost, nesoudruhu.

K. Janyška 26.6.2018 14:24

Re: Naštěstí máme ještě svůj jazyk.

Akademik Bukovský, sovětský disident, žijící ve Švýcarsku ve své studii prokazuje, ža EU je jak SSSR. Já, který ho k ničemu nepotřebuji, to vím z kompozitivní teorie... Dzp.

M. Valenta 26.6.2018 13:46

Re: Naštěstí máme ještě svůj jazyk.

...a šavle, sice jen ty roztroušené na cestách od hospod, ale aspoň něco generále.

A. Alda 26.6.2018 13:17

Naštěstí máme ještě svůj jazyk.

https://www.youtube.com/watch?v=6LV8R2Uv4_w

Dokud se budeme domlouvat svým jazykem mateřským, máme naději, že přečkáme i bruselský diktát (který je ostatně vlezlejší než býval diktát moskevský).

D. Bystriansky 26.6.2018 13:03

Re: Nejdůležitější je směr

Vy brepto, kde byly spontánní síly, když Alexandr Veliký, Augustus, Napoleon, Stalin, Hitler, Mao zakládali své říše. Kde byla civili-

sace obchodem a spontánní řád? Šly si zdřímnout a svět řídili diktátoři po celé generace.

P. Han 26.6.2018 12:24

Re: Není problémem

A u vás, ad rem soudružko?

K. Janyška 26.6.2018 11:51

Re: Nejdůležitější je směr

Směr vývoje lidského světa neurčují hloupí lidé, ale spontánní síly jeho vývoje. Civilizaca obchodem a jeho spontánní řád... Dzp.

D. Bystriansky 26.6.2018 11:49

Nejdůležitější je směr

Přijatý směr po roce 1989 /vyšumění socialismu/ byl správný, přes-tože se dělaly chyby, lidé žili spokojeně a usilovně pracovali, těšíce se z nabyté svobody. Staré marxistické kádry se přeskupují do podnikání a nové politiky - Nová levice, zatím rychle rozlezlá do všech politických stran, po vzoru Západu, přejímá nový marx-ismus.

Po roce 2004 /euforie pod heslem návrat do Evropy, ve skutečnosti vstup do rodící se EU/ lidé žili spokojeně a pracovali, postupně trnouc, kolik svobody a státnosti jim bude ukradeno pod slůvkem "integrace".

Po roce 2015 /migrační katastrofa/ lidé nevěřícně zírali, jak je svoboda, s láskou rozdávána negramotným a nepracujícím. Liberální aktivisté usilovně pracují /agitují, zastrašují, hledají xenofoby a rasisty.../, u lidí se elán vytrácí, vrací se totiž socialismus, tentokrát ten "ještě lepší" s tváří lidských práv a nadživotní sochou K.Marxe. Tento čínský danajský dar je vysvěcen nejvyšším představitelem EU v katolické katedrále v Trevíru, kavárna mlčí a mne si ruce!!! Ježíš je dehonestován nejen v Trevíru, na jevišti NdB, leč v celém křesťanském světě v souladu s Lisabonskou smlou-vou a ideou liberálních demokratů. Soudruh Si Ťin-pching je prohlášen vůdcem nadosmrti a ÚV přijímá cíl dovršení budování čínského socialismu v roce 2049. EU nechce být pozadu, zařazuje Manifest z Ventotene do svých Základních dokumentů a přijímá Bílou knihu EU, soudruzi si lišácky popletli barvy. Internacionalisté stupňují útok na zbytky suverenity národních států, národního cítění, křesťanských a rodinných tradic za použití všeho druhu menšin a adorace lidských sexuálních poruch. V USA a Evropě zvoní budíček demokracie a národního uvědomění, volby vyhrává D.Trump, v Polsku národní konzervativci, ve Spojeném království vyhrává brexit, v Maďarsku upevňuje ústavní většinu Orbán, v Rakousku a Itálii... Červená hvězda pozvolna zapadá, přes rudé mraky sílí světlo Demokracie. Multikulturalisté vaše vize jde do kopru!

V. Lunák 26.6.2018 11:30

Re: Není problémem

Pokud jste to četl pozorně, tak zřejmě "dnešní dobu" chápete v poměrně rozsáhlém slova smyslu. Jinak vaše reakce snad nemohla lépe dokumentovat a potvrdit to, o čem píšu.

S. Netzer 26.6.2018 11:29

Re: Není problémem

Kádrový posudek taky v pořádku?

P. Zinga 26.6.2018 11:26

Re: Není problémem

Srovnávat práva žen s "právy" homosexuálů je zvrhlost, typická pro dnešní dobu. A i o tom článek je.

Homosexuálové mají právo provozovat svou sexuální úchylku, v soukromí a nemají se cpát do věcí,které pro ně příroda zavřela. Punktum.

Já chtěl být pilotem, ale když jsem se poblil na kolotoči, bylo jasné, že pilotem nebudu, ačkoli jsem byl výborný žák i sportovec. Holt, příroda a ze vzdušného elementu jsem přestoupil na vodní.

S. Donát 26.6.2018 11:22

Re: Současný politický establishment

Pro vás asi ne. Zkuste comicsy, třeba něco relevantního najdete.

S. Donát 26.6.2018 11:21

Re: "Za hlavní hrozbu pro demokracii

Se svinstvem je nutno bojovat, vždy a všude. Liberální demokracii nevyjímaje, pátá kolono.

P. Zinga 26.6.2018 11:20

Re: "Za hlavní hrozbu pro demokracii

Zabučí, pane Tesaříku, zabučí. Prská křeček.

M. Vondráček 26.6.2018 11:19

Re: Nezbývá než

:-)

M. Vondráček 26.6.2018 11:18

Re: Jasně.

Takhle Vás zdravil Váš dědeček ??

V. Lunák 26.6.2018 11:18

Není problémem

hlásit se ke konzervatismu resp. republikánství v tom smyslu, jak byly například založeny USA, což má zřejmě nejblíže tomu, jak autoři interpretují parlamentní demokracii. Je to jistě legitimní postoj.

Problém je však argumentace autorů obhajoby parlamentní demokracie vůči liberální demokracii, která je zcela ahistorická a evidentně účelově zasažená do jejich vlastního boje proti EU. Pokud se člověk podívá na historii např. abolicionismu otroctví, dostává se z hlediska masového jevu do 18. století, jako diskuze na úrovni elit se člověk dostává ještě mnohem dále, minimálně do 16. století. Pokud jde např. o volební práva žen, z hlediska masového jevu se dostáváme do 19. století, pokud jde o legalizaci homosexuality, v některých případech až do 18. století (pochopitelně, že někde nebyla nelegální nikdy). Jinými slovy, to, co autoři vydávají za výstřelky posledních dekád spojené se současnými mnohdy pouze údajně levicovými elitami, jsou ve skutečnosti velmi dlouho trvající společenská tažení a diskuze. Dnešní diskuze např. o homosexuálních svazcích není o nic méně ani více kontroverzní než např. diskuze o volebním právu žen před sto a více lety.

Na závěr si nemohu odpustit poznámku o tom, že bez ohledu na to, zda někdo preferuje spíše republikánství či liberální demokracii, ten hlavní z autorů to druhé svou politickou praxí dokonale ve zdejším prostředí zdiskreditoval.

P. Han 26.6.2018 11:16

Re: Jediné, co mi na tom článku vadí,

To je Manifest IVK, čili dílo kolektivní a mluvící za kolektiv. Stejně tak nenajdete autory pod zněním programových prohlášení politických stran nebo třeba i zákonů či ústav.

P. Han 26.6.2018 11:12

Re: Jasně.

Mupy mup, soudružko.

V. Student 26.6.2018 11:11

Jediné, co mi na tom článku vadí,

je to, že není podepsaný. Nějaký hlavní autor, byť díla kolektivního, snad existuje, ne? Ale to je opravdu všechno,co bych mohl vytknout.

Ano, kvazivědecké počiny jsou stále častější, hlavně v neziskové oblasti, která čím více účelových "výzkumů" na nějaké téma má, tím více se ohání nutností používat "vědecké" metody, rozuměj opřené o jejich "vědecké výzkumy". Myslím, že ten pravý chaos nás teprve čeká. Vědecká skupina A bude prohlašovat přesný opak toho, co vědecká skupina B, a nebude nikdo, kdo by jim byl ochoten dokázat, že lžou obě, protože ostatní odborníci na tom budou více či méně finančně závislí...

P. Han 26.6.2018 11:10

Re: "Za hlavní hrozbu pro demokracii

Tak. Úplně stejně byste za bolševika bránila "socialistickou demokracii" proti té bez přívlastků.

Ovce: Ať mě zabijí, jen když mě vedou. (Karek Čapek, Bajky a podpovídky)

R. Tesařík 26.6.2018 11:06

Re: "Za hlavní hrozbu pro demokracii

Já věděl, že vás to vytočí a zaprskáte.

M. Vondráček 26.6.2018 11:00

Re: "Za hlavní hrozbu pro demokracii

Degenerace myšlení Vám nepochybně nehrozí. Nikdy jste žádné nevlastnila :-)

M. Vondráček 26.6.2018 10:58

Re: Jasně.

A je to jasné. Netzer je komouš :-)

M. Vondráček 26.6.2018 10:57

Re: Současný politický establishment

To že jste tam nic relevantního nenašel, nemusí být chyba článku :-)

S. Netzer 26.6.2018 10:54

Re: Jasně.

Čest, soudruhu!

S. Netzer 26.6.2018 10:53

"Za hlavní hrozbu pro demokracii

na Západě nepovažuje IVK tzv. autoritářské režimy nepohodlných populárních vůdců, ale právě onu tolik opěvovanou liberální demokracii (a její exponenty)."

Tentoto "výron verbálního radikalismu" který má údajně „bránit demokracii před liberální demokracií“ - http://forum24.cz/klaus-se-pustil-do-boje-proti-liberalni-demokracii-o-to-vice-je-treba-ji-branit/ - se nedá nazvat jinak než maligní degenerace myšlení.

M. Valenta 26.6.2018 10:48

Re: Současný politický establishment

Nebylo Lenci. Nic relevantního tam není. Snad by se dalo podiskutovat krátce o tom, proč Kellner tuhle Klausovu hračku jménem IVK stále ještě financuje.