5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ESEJ: Mesianistické iluze vs. smysluplná politika státu

V dnešní éře koronaviru jsme svědky narůstající autokracie (či despotismu), neboli opětovného diktátu politiky a omezování svobody a demokracie občanů – ve jménu iluzorních morálních imperativů, které jsou absolutizovány a vydávány za nesporné a nediskutovatelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Černý 14.11.2020 17:50

Stále mi uniká proč určitý typ tak zvaných ekonomů odmítá vzít na své vzácné vědomí fakt, že epidemie nového vysoce nakažlivého patogenu, která bez protiepidemickych opatření nutně vede k přetížení zdravotnictví, má sama o sobě významné ekonomické dopady.

Že ono "něco za něco" stojí možná nebo spíše pravděpodobně tak, že buď budeme bez protiepidemickych opatření riskovat kolaps ekonomiky a tisíce předčasných úmrtí nebo se rozumnými opatřeními, která samozřejmě vždycky něco stojí, kolapsu a tisícům zbytečných úmrtí vyhneme.

Neumím se rozhodnout, zda se v případě výše zmíněných "ekonomů" jedná o naivitu, exhibicionismus a nekvalitní vzdělání nebo o snahu při každé příležitosti škodit.

P. Milan 14.11.2020 18:17

Je to jednoduché, na rozdíl od vás uvažují o řešení, které napáchá nejméně škod.

P. Černý 14.11.2020 18:37

A za tím účelem systematicky ignorují základní a primární mechanismus, kterým v době nebezpečné epidemie vznikají ekonomické škody? Nehledě na ztráty na životech? Ale jděte. Povídejte, přehánějte.

P. Milan 14.11.2020 21:16

To tvrdíte vy, že ignorují. Což na průkaznost tvrzení nestačí.

J. Kubík 14.11.2020 20:56

Nebo uvažují o tom aby těch škod bylo co nejvíce jak jim

velí jejich velící důstojník v Moskvě. Může to také být obyčejná senilita abychom nebyli příliš paranoidní.

P. Milan 14.11.2020 21:15

U vás obě možnosti.

D. Hulka 15.11.2020 8:21

Myslim ze u vas by se dalo i neco vice pridat Rv zamestnace IVK Co byste asi delal kdyby vas nezivil ten mudrc sveta vydrzovany Kellnerem?

D. Hulka 15.11.2020 8:30

Klaus byl vzdy pro ruskej a sel vzdy proti dobre veci. To jenom zde ty jeho fandove co ho zde opevuji a on je zivi;-D Opevovat ho musi jinak by posli hladem;-D

D. Hulka 15.11.2020 8:30

Klaus byl vzdy pro ruskej a sel vzdy proti dobre veci. To jenom zde ty jeho fandove co ho zde opevuji a on je zivi;-D Opevovat ho musi jinak by posli hladem;-D

J. Kubík 14.11.2020 20:56

Nebo uvažují o tom aby těch škod bylo co nejvíce jak jim

velí jejich velící důstojník v Moskvě. Může to také být obyčejná senilita abychom nebyli příliš paranoidní.

V. Čermák 14.11.2020 18:40

V případě Klause je to uražená ješitnost ekonoma bez zodpovědnosti, poslaného současnou vládou do penze, kde se mu podobně jako např. dříve Grebeníčkovi, či později Zemanovi nelíbí...

P. Milan 14.11.2020 21:17

Jak poslala současná vláda pana Klause do penze?

D. Hulka 15.11.2020 8:35

Ja si myslim ze vlada by Klause mela poslat do saskarny za ty rozbroje co dela a roznasi svojim bezmozkem;-D

J. Kulheim 14.11.2020 19:04

Epidemie nejsou nic nového. Od roku 1880 proběhly v Evropě čtyři větší pandemie způsobené chřipkovým virusem a téměř každoročně probíhají epidemie chřipky v různé intenzitě.

Poslední pandemie proběhla v roce 1968. Téměř každoročně se vyskytuje sezonní chřipka, která většinou dosahuje stadia epidemie tj. 1600-1800 nemocných na 100 000 obyvatel. Současné hromadné onemocnění těchto čísel nedosahuje. I sezonní chřipka má různý průběh a v kombinaci s oslabením organismu se podílí na předčasných úmrtích.

Virus Covid-19 je lehce přenosný z člověka na člověka, silně virulentní a rychle se šíří. Jedná se o kapénkovou infekci, podobně jako u chřipky. Koronavirus není nic nového. U zvířat způsobuje hromadná onemocnění už mnoho let.

V souvislosti s každoroční sezonní chřipkou zemře v ČR kolem 2000 lidí. Pokud nebude fungovat ekonomika nebude fungovat ani zdravotnictví. Veškerá opatření je nutné pečlivě zvážit.

P. Černý 14.11.2020 20:02

Rozdíly mezi tzv. smrtností, závažnosti zdravotního postižení části nemocných a tske nakažlivostí stávajících kmenů chřipky, kterými je již populace promořena, a stejnými důsledky, které sebou nese šíření nového koronaviru, jsou vám jistě známy.

Takže jen k poslední větě vašeho komentáře. Jistě chápete i to, že rozdíl mezi pečlivým zvážením nezbytných opatřením a naprostým ignorováním či dokonce zesměšňováním hrozící katastrofy může být nebetyčný.

P. Han 14.11.2020 20:26

A Klaus píše o pečlivém zvažování. Ten střelec od boku jste vy.

J. Kulheim 14.11.2020 22:33

Mutantů chřipky může být nespočet a těžko si kdo troufne předpovědět jaké překvapení nám může chřipkový virus připravit. V současnosti žije na zemi víc jak 7 miliard lidí, v městských aglomeracích žije víc jak 10 milionů lidí. To jsou ideální podmínky pro vznik velmi nebezpečných infekčních onemocnění. Dá se předpokládat, že se s podobnými problémy budeme muset setkávat častěji než v minulosti.

Všichni jsou omylní. Pravdu má, a všechno ví, pouze Pan Bůh. Problém je v tom, že pánové Babiš a Prymula, asi v Boha nevěří, a jsou přesvědčeni o své neomylnosti. Chtějí poručit virusu, který má všechny znaky virusu pandemického. Pokud by to někdo uměl, tak by to udělal hned na počátku a nemluvili bychom o pandemickém viru. Problém přestane být problémem až bude většina vnímavých jedinců vůči viru odolná a přestane být nebezpečí vzniku epidemie.

Zdraví je nejcennější majetek, který jsme dostali. Moje zdraví není pana Babiše, ani nikoho jiného. O svoje zdraví se chci starat sám. Svěřovat starost o svoje zdraví někomu jinému bych nepokládal za dobré rozhodnutí. K tomu potřebuji solidní informace. Místo toho mě neustále někdo straší, rozkazuje, zakazuje, přikazuje. Jsem přesvědčen o tom, že v současnosti mnoha lidem pomohl do hrobu stres, způsobený změnou počasí a psychická zátěž, kterou přináší, zejména sdělovací prostředky. Nic nového. Potvrzuje se jenom to, co je známé.

P. Černý 15.11.2020 10:08

Uvedení pánové neomylní nejsou. A premiér se dokonce za své chyby veřejně kal.

Někde jsem četl v souvislosti s touto epidemii názor jednoho mikrobiologa. Pro viry jsme jako lidstvo jeden jediný organismus, ve kterém se množí a mutuje. O sve zdraví se starejte, ale kolektivní imunitu bohužel nikdo v rukou nemáme.

J. Kulheim 15.11.2020 10:16

Koronaviry jsou vázané na jednoho hostitele. Pro chřipkové viry slouží jako "míchačka" prase. U ptačí chřipky byla část chromosomu ještě ptačí.

J. Kulheim 14.11.2020 22:34

Jsem daleko od toho abych zesměšňoval vládou vydaná opatření. Ti, kteří opatření proti šíření infekčního onemocnění vydávají jsou jenom lidé vše nevědoucí a jak několikrát sami přiznali, chybující. Opatření, která nařizují respektuji i když s mnohým nesouhlasím. Opatření, která jsou účinná v Chebu nemusí odpovídat situaci na Jižní Moravě.

Vládě chybí pokora. Není schopná respektovat realitu. Před virem se není kam schovat. On si na nás počká do té doby, než bude většina lidí vůči viru odolná. Budeme nuceni se s ním naučit žít. Myslím, že bychom si měli dávat pozor na ty, kteří říkají, že virus nějak zkrotí, usměrní apod. Ono se to asi nedá. Pokud se bude se tkávat s vnímavými jedinci, bude posilovat jeho nakažlivost a pokud se bude setkávat s odolnými jedinci, tak bude agresivita klesat.

P. Černý 15.11.2020 10:02

Domnívám se, že už dnes prakticky všichni chápou, že tento nový virus může dokonale vymýtit jenom vakcína. Oproti jiným snad již vymycenym virům tohoto typu jako Sars či Mers má údajně delší inkubační dobu, jiný průběh onemocnění a naštěstí mnohem menší smrtnost. Takže infikovani jedinci mají šanci nakazit mnohem větší počet lidí a tento velký počet není současně možné efektivně vytrasovat.

Politici už dnes většinově chápou, že tuto epidemii bude bez účinných vakcín pravděpodobně možné pouze zpomalovat. Ale naštěstí už také vědí, že není možné nechat tento patogen šířit v populaci nekontrolovaně. Opravdu hrozí, že se nakazí velký podíl populace najednou. A pro masu lidí to skutečně není jako rýma.

J. Kulheim 15.11.2020 10:21

"...dokonale vymýtit jenom vakcína." Já tomu nevěřím a myslím, že tomu nevěří ani ti, kteří to říkají. Faktem je pouze to, že je to ohromný byznys.

J. Kulheim 14.11.2020 22:40

Ještě bych se z dovolením zeptal. Chápu opatření v počáteční fázi když se virus v ČR objevil. Nechápu v čem spočívá v současné situaci užitečnost testování a trasování. Např. v Praze si vystojím frontu na testování. Za dvě hodiny mi přijde zpráva, že jsem pozitivní. Mezitím pojedu metrem, nakoupím v obchodě. Jaký se z toho dá udělat závěr nebo opatření.

Předem děkuji za vysvětlení. Kul.

P. Milan 14.11.2020 23:57

Trasování by mohlo pomoci omezit kontakty s nakaženými. Kdyby ovšem fungovalo.

Krátkodobé kontakty nejsou moc nebezpečné, pokud mají lidé v metru a v obchodě náhubky.

J. Kulheim 15.11.2020 10:11

Jenomže nefunguje a v případě pandemií nemůže.

Drahá zbytečnost, dobrá jenom k obohacení některých našich spoluobčanů.

P. Černý 15.11.2020 9:50

Právě že to trasování při současném počtu nakažených ztratilo smysl. I kdyby na něho byly dostatečně kapacity, tak těch rizikových kontaktu je tolik, že je není možné v reálném čase ani zpracovat, natož na ně účinně reagovat. Epidemii v tomto stádiu už mohou zpomalit pouze plošná opatření, a to ještě za předpokladu je veřejnost přijme a bude je respektovat.

Proto je antirouskova propaganda tak odporná. Zesměšňovat úsilí milionů lidí aspoň nějak proti epidemii bojovat, je že všeho nejvíc dokladem mravního úpadku či spíš nějaké formy odsouzeníhodné sociopatie. Lidé, kteří toto činí, si nejspíš ani neuvědomují svoji vlastní trapnost.

J. Kulheim 15.11.2020 10:26

V tom s vámi souhlasím.

Roušky jakýsi význam mají, ale v řešení epidemie nehrají zásadní roli. To, nemusí nařizovat vláda ani pokutovat policie.

J. Koníček 15.11.2020 2:02

Vite pane Kulheime, pokud nebude fungovat zdravotnictvi, tak se ekonomika zhrouti sama od sebe.

Kdysi Werich prohlasil, kdyz nekdo rekne, ze je Bulhar, vybavi se mu "zelinar". Co by se mu asi vybavilo, kdyz pan Klaus rekne, ze je :ekonom".?

J. Kulheim 15.11.2020 10:03

Moje zdraví není ministra zdravotnictví ani pana prezidenta. Je na každém z nás, jak o svoje zdraví pečuje. Předat zdraví do péče státu je drahý luxus. Stát sebere peníze a pravomoci. Očekával bych, že za to, že jsem 50 let platil nemalé částky peněz dostanu alespoň nějaké informace. Místo toho jsem dostal stejné informace jako lidé v období, kdy probíhala Španělské chřipka. Noste roušky a zavřete se doma.

Zvyšuje se průměrný věk dožití. Ale už nikdo neříká, že průměrný věk dožití ve zdraví je stejný jako v šedesátých letech minulého století, tj. kolem 62 let u žen i u mužů. Podívejte se do matriky. Je volně dostupná na internetu.

I v době, kdy probíhaly morové epidemie lidé museli pracovat, aby měli co jíst. I v té době nosili přes pusu šátky, když šli do kostela. Dnes lidé žijí ve světě, který neexistuje. Myslí si, že paní účetní Schillerová natiskne peníze a oni si všechno nakoupí v supermarketu.

Š. Hašek 15.11.2020 13:42

Přesné, pane Kulheime.