25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

ESEJ: Kdo je tato vláda (2)

V první části textu jsme se věnovali jednomu z možných pohledů na politickou scénu, jedné z možností, jak ji vykládat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 10.2.2022 23:06

Dobrý článek, díky.

R. Polášek 10.2.2022 13:35

Trikolóru bych dnes za politickou stranu už ani nepovažoval. Nasednutím na antivaxerskou strunu se stala silně šaškoidní a politicky totálně nedůvěryhodná.

Mimo jiné v posledních volbách tím ztratila možnost soustředit pod sebe voliče ODS nespokojené se zradou ideálů ODS, euroskepticismu a díky antibabišovi taky podpoře podnikání. Úzkému vedení Trikolóry to nevadí, protože ti se do sněmovny dostali a mají tak na dalších 5 let lukrativní bydlo zajištěné, ale ti ostatní se tam nedostali, i když potenciál by byl.

P. Diviš 10.2.2022 14:48

Jako liberální strana fungovali Svobodní, ale ti odchodem Petra Macha prakticky zmizeli ze scény. Každopádně, i za toho Macha bylo dost jasně vidět, kolik je v Česku liberálních voličů. Liberálních v původním významu pojmu, ne zelených EUnijních socanů.

R. Polášek 11.2.2022 7:47

Ti se ale taky dali na antivaxerství.

Mach uměl myslet strategicky, dokázal potlačit okamžité taktické cíle ve prospěch dlouhodobých, ale udělal velkou chybu, že odešel za penězi do evropského parlamentu, aniž měl zabezpečenou základnu doma. Vyštípali ho ze strany právě ti, co preferovali okamžitou taktiku před dlouhodobou strategií. Nyní jsou ve straně Svobodných hlavně úředníci, co dobře vyřizují okamžitou agendu a taktici, co dělají to, kam právě vane okamžitý vítr, ale žádný visionář, kdo by dokázal nabrat kurs, který by začínal přitahovat lidi.

I. Schlägel 10.2.2022 10:31

Pěkná práce, autore.R^

T. Kohout 10.2.2022 10:28

Dal jste si s tím práci a není to až tak hloupé. Oceňuji!

Hlavní poučení je, že jak minulí vládci (tam už je to ložené), tak současní a jistě i budoucí nemohou nikdy myslet na to a tvrdit, že s nimi přišla jakási finální fáze vývoje a takhle už to bude napořád. Přitom jasně to tak není.

Nyní se zbožňuje "demokracie" a i já bych jí měl docela rád. Ale zapomíná se na to, že je to jen jedna z možností vlády a že dokonalá určitě není. Závisí na tom, kdo nejlépe zvládne propagandu té doby. Za komoušů se psalo v Ústavě něco o "vedoucí roli", nyní se tam píše o "demokracii" a přitom se dá čekat, že vývoj půjde dál, což může být i návrat k některým předchohím fázím.

Jak zpívali již V+W, "nikdy nic neměj za definitivní"..., byli to chytří kluci tenkrát....., když byli kluky.

P. Pepax 10.2.2022 10:00

Asi kvalitní popis toho co se nazývá současná vláda, já bych je pojmenoval partou výkuků a žvanilů.

V. Chrastina 10.2.2022 14:38

Ano, parta vychcánků a žvanilů, k tomu navíc jsou vesměs nekompetentní pro odpovědné hospodaření s národním důchodem, tedy s našimi daněmi. Už jen to, že si vymysleli jakási nová ministerstva, aby dostali všichni z fialové pětikolky své trafiky. Inu je to parta nenasytných zlodějíčků! :-/

P. Diviš 10.2.2022 9:33

Poměrně přesné, bohužel.

Ten segment pravice/konzervativní nemá v Česku prakticky voliče.

J. Pankovic 10.2.2022 9:56

Voličů by bylo dost, jenom to chce správnou stranu ;-)

T. Kohout 10.2.2022 10:46

Nojono, ale není paní Majerová až přílišná fanatička?

R. Polášek 10.2.2022 13:38

Vzhledem k jejímu antivaxerství a tomu, že kromě antivaxerství dnes evidentně už nic jiného nedělá, je dnes už spíš jen šašek.

P. Diviš 10.2.2022 14:50

Pokud by existovali, už by si ji založili. Nebo volili Svobodné.

J. Krásenský 10.2.2022 11:15

No hlavně definovat vliberalnim ideologickém jazykovém schématu pravici a konzervativce je stěží možné. I komunisti měli své pravicové a levicové úchylky i progresivity a konzervativce, pravověrné i revizionisty. Takže, začnete-li jim popisovat pravicovost začnou po chvíli ječet - "Ale podle našich liberálních definic tohle není pravicové!". Jak by mohlo...

Pravice neuziva ideologii, ale posuzuje co je prospěšné a racionální. To ovšem znamená, že vychází z definované morálky. A to je pro liberály nestravitelné. Zároveň se však míjí s liberálními uvažováním "svoboda, pokrok, změna jsou apriori dobré, meze jsou špatné !". Je to zjednodušení, ale tolikrát jsem se přesvědčil, že tak mnoho z nich uvažuje.

P. Diviš 10.2.2022 14:51

To jste asi narazil na "liberály" typu Pirátů, zelené socany.

A. Ová 10.2.2022 9:24

Já nechci národního ptáka, chodit v burce, ježíšikriste

T. Kohout 10.2.2022 10:55

To jsou holt ty problémy nové doby, davu se vždy něco předhodí, aby mohl o něčem dumat. V USA jistě každý stát má svého ptáka (i písničku i květinu atd) a je to spíš legrace, než vážná věc. V Čechách těžko říct, co by bylo národním ptákem. Ostatně je to blbost nad tím byť jen uvažovat. V Praze v 50. letech to mohl být vrabec ("létající myš"), ale kde ty časy jsou. Vrabci v podstatě rezignovali na moderní svět a odešli do dějin.

A. Ová 10.2.2022 11:45

Ahá, tož to su klidná...to bude jen takový neškodný ptáčíček (Fiala by se rád zapsal do něčích dějin)

R. Polášek 10.2.2022 13:29

To s vrabci v podstatě není pravda. Na vesnicích vrabci přešli od bydlení v podkroví stodol do bydlení v hustě rostlých bezúdržbových jehličnanech a křovích a místo krádeží krmení slepic se nyní živí kradením krmení psům a jiným dnešním zvířecím miláčkům. Ve městech nyní obsazují konstrukce autobusových a vlakových nádraží, benzínových stanic a hal supermaketů a podobných otenřených konstrukcí a živí se podobně jako holubi drobky potravy, co lidem spadnou na zem. A dokáží se uživit tam, kde se holubi už neuživí.

J. Pankovic 10.2.2022 9:07

Nemáte tam chybu?

Top 09 je napravo leda od Pirátů a ODS je s bídou středopravá...

J. Ošlejšek 10.2.2022 7:59

Jsem přesvědčen, že s Vámi bude souhlasit i pan Fiala, ale na čaj o páté Vás asi nepozve. Ale pojmenoval jste to opravdu pěkně.