28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ESEJ: K 75. výročí ukončení druhé světové války

Vzpomínat 75 let od konce II. světové války v Evropě znamená připomenout a ocenit její výsledky, hrdinství bojovníků proti německému nacismu a hodnoty, které spojenecká koalice v čele se Spojenými státy, Sovětským svazem a Velkou Británii vytyčila pro budoucnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 14.5.2020 9:19

Ještě byste nám měl objasnit, proč SSSR měl tak obrovské ztráty, zda do nich nebyly přivtěleny počty zahynulých v gulazích, jak přesné jsou statistiky SSSR, jaká byla válečná logistika. Existují publikace, které tvrdí, že se Stalin chystal na výpad do Evropy, tomu podrobil přestavbu obrany v útočnou, přezbrojil Rusko na útočné plány, a proto byl začátek války pro SSSR tak tristní. Taky je známo, že RA podle hesla "nas mnógo" nešetřila životy svých soldátů, neuznávala zajetí a sovětské zajatce, kdoví, kam připočítali jejich ztráty. A nebýt spojenecké technické pomoci, těžko by se rusáci udrželi. Také územní poloha spojenců neumožnila okamžitě podpořit RA, která bojovala na souši, problémem byly vzdálenosti a oceán. Spojenci měli více front, na těch také těžko krváceli. 40 let nám to bylo zatajováno nebo přímo lháno, nedivme se tedy dnešnímu dění. Chci znát pravdu.

L. Severa 14.5.2020 11:03

O Stalinových útočných choutkách jsem také četl. Bůhví.

J. Kratochvíl 14.5.2020 11:44

Vy nechcete znát pravdu, vy jí pochopitelně znáte nejlépe, ale bohužel, je to něco jiného než se píše v tomto článku. Neschovávejte se za pravdu.

P. Grigar 14.5.2020 12:20

..tož nás poučte, jak lze vyhrát válku a vyhnout se ztrátám na vlastních lidech. Dovoluji si upozornit, že opravdový boj není totéž co zápolení na žíněnce, kde stačí dvojí úder rukou o podložku a rozhodčí odpíská konec.

Spojenecká technická pomoc by neměla význam, pokud by neměla být komu poskytnuta.

K. Kocourek 15.5.2020 2:02

Třeba Američani nebo Britové takové ztráty neměli a přesto si počínali docela úspěšně. Dokonce s postupem války čím dál tím úspěšněji. Takže jenom několik bodů:

- Sověti záměrně neměměli s Německem uzavřené smlouvy o humánním zacházení se zajatci. To zvyšuje ztráty hned ve dvou ohledech: 1. vlastní voláci v zajetí více hynou, 2. protivník se odhodlaněji brání, protože je pro něj nepřijatelné vzdát se.

- Sověti záměrně pronásledovali spoustu vlastních lidí z politických důvodů, načež je používali na takové činnosti jako čištění minových polí, taktiku lidských vln a pod.

- Sověti v závěru války soutěžili se Spojenci, komu se podaří obsadit větší kus Evropy. Zatímco Spojenci postupovali uvážlivě, ale se stále se zvyšujícím materiálním tlakem, Sověti provozovali zoufalé akce typu zda do Berlína dřív dorazí Žukov nebo Koněv, zda jim nějaké německé jednotky utečou do zajetí k Američanům (přestože měli dohodu, že jim je Američani vydají a oni to dodržovali), zda se jim podaří z politických důodů obsadit Prahu (kam to měli z Berlína dál a přes německé území, zatímco Američani kousek a přes české území.

A tak by se dalo pokračovat. Spojenci měli v některých bitvách taky velmi těžké ztráty, ale rozhodně se je nesnažili zvyšovat okázalou bezohledností vůči vlastním vojákům.

P. Staronový 14.5.2020 13:11

Ty ztráty jsou asi reálné, dané hlavně sovětským (ne)způsobem válčení.

P. Grigar 14.5.2020 18:26

..pane Prokope, jste tuším ekonomicky vzdělán a tudíž řeč čísel a jejich vzájemných vztahů pro vás jistě bude něčím tak přirozeným, jako řeč mateřská.

Zkuste si dát dohromady údaje o velikosti území dobytého Rudou armádou(RA) a jejími pomahači na východní frontě od okamžiku, kdy válečná štěstěna odvrátila svou tvář od německé branné moci, až do chvíle invaze v Normandii. Zkuste spočítat též ztráty RA za stejné období a získáte index spotřeby mrtvých vojáků na km² v době, kdy bojovala osamoceně. Můžete totéž spočítat pro západní frontu, i když tento údaj bude mít menší vypovídací hodnotu s ohledem na to, že už byli nacisté v presu ze dvou stran. A finálně můžete spočítat velikost území, oběma uskupeními obsazených. Vlastnoručně sestavené statistice přece můžete věřit a mě potěšíte.

Děkuji předem.

J. Jurax 14.5.2020 15:55

Chcete-li znát pravdu, studujete. Dostupných knih i v češtině je opravdu hodně. Z různých politických i odborných směrů pojímaných. Pravda, jsou nezřídka tlusté a chce to čas. A nezbytná je ideologická nepředpojatost.

P. Grigar 14.5.2020 18:38

..velmi zajímavá je kniha Válka jako peklo; Erhard Rauss, Waldemar Erfurth, Hans von Greiffenberg.

Š. Hašek 14.5.2020 9:18

1. Stalin začal budovat gulagy podél Rýna. Honil bavorské sedláky.

2. Francie (ČR) začala budovat pevnosti proti Stalinovi, proti gulagům.

3. Došlo k všelidovému, demokratickému povstání německého, mírumilovného lidu pod vedením Adolfa Hitlera. Postavili pár křižníků, ponorek ...

4. Pak se to nějak zašmodrchalo, ..... nemocní, Židé, plynové komory, Poláci, Lidice, Srbové, Bělorusko, Lidice, Řecko, Francie, ........

Až to (konečně) rozšmodrchal Kolář a historický podvýbor štrasbrusele. A dá se to do televize a škol. Bude jasno, Beneš se bude začerňovat ..... Koněv?! No, to už vůbec! Zkráceno.

V. Heidlerová 14.5.2020 9:21

Už jste vzal prášky? S jakým výsledkem jste ukončil VÚML???

Š. Hašek 14.5.2020 9:40

Na mě se vykašlete.

Věnujte se studiu "historické vyhlášky brusele". A tajně posílejte potraviny a psací potřeby Kolářovi.

To se Vám to píše, pokud Koněv vypráskal Wehrmacht až do Berlína, co? Možná, že byste asi v opačném případě byla ale "snadno" poněmčena. A nemáte židovské předky.

J. Jelínek 14.5.2020 9:43

Je to ještě horší, než jsem si myslel.

Š. Hašek 14.5.2020 9:45

Tak přestaňte myslet.

J. Jelínek 14.5.2020 9:52

Nebudu si z vás brát mustr.

P. Grigar 14.5.2020 12:23

..neberte si z něj mustr, na vaše dva závity by toho bylo příliš.

P. Lenc 14.5.2020 9:59

Pane Hašku, bohužel se musím přidat,poslední dobou jste pouze agresivní bez aspoň nějaké schopnosti rozumně reagovat a vyvrátit to, co diskutující říká.Jak jde o Rusko a nedej bože válku, tak to jsou od vás keci z čítanky padesátých let.

Š. Hašek 14.5.2020 12:31

Pane Lenci,

pokud berete za -0- na stupnici výroky Koláře, Novotného, potom se Vám vskutku může zdát, že i ironie nějakého Haška jest vysoce agresivní.

Čítanky padesátých let jsem četl, místy bžunda - místy holá pravda. Četl jsem i Mein Kampf. Četl jsem i Kapitál. Poslechnu si i Vyvadila, čtu Vodvářku, Pehe. Lustiga. Též Gustu Fučíkovou ....

Holt mi nevyvrátíte "moji, bláznovou a fiktivní teorii", že Hitler nás chtěl vyhladit a Stalin mu to zatrhl. Říkal to i můj otec o roku 1945, a jak i Vy uznáte, o článcích v čítankách padesátých let (i o plkání hejhuly Koláře) nemohl mít ani tušení!

Zkráceno.

J. Jelínek 14.5.2020 9:39

Jinak jste v pořádku? Žádné hlasy neslyšíte? Pouštějí vám sousedi do zdi elektriku? Aspoň že ta stolice, jak vidno, dobrá!

Š. Hašek 14.5.2020 9:45

Jsem zdráv.

Myslíte, že Kolář je též zdráv?

Myslíte, že Stalin v Berlíně (Koněv v Praze), se octli sami od sebe? A Hitler jen dbal o kvalitu mnichovského piva? A beneš mu blokoval zásilky žateckého chmele???

Zdáte se mi, poněkud (dejme tomu chápáním i jen textu) zamrzlý na pěti letech. Děti nadsázku také nemají rády a někdy pláčí.

J. Jelínek 14.5.2020 9:55

Aha, tak to byla "nadsázka". No, pěkně blbá a poněkud přes čáru.

A. Nový 14.5.2020 10:29

Hašek šašek. Zkráceno.

Čestík. :-))

Š. Hašek 14.5.2020 12:33

To se tady ví!!!

Furt nevykládejte, slavnostně, že volej je mastnej.

A. Renjascu 14.5.2020 8:52

Pro nás byl před Mnichovskou dohodou nejnebezpečnější Pakt Piłsudski-Hitler , který vedl k agresivním Polským územním požadavkům vůči Československu, které se jen částečně realizovali právě po Mnichovské dohodě. Žel tato dohoda je až dodnes platnou součástí německého právního řádu a i při jednání o Česko Německé deklaraci Německa strana odmítla její zneplatnění.

J. Kindl 14.5.2020 9:14

Pakt Piłsudski-Hitler existoval ve vaší fantazii.Původní plán nacistického Německa byl, že společně s Polskem napadnou SSSR. I když Německo slibovalo Polsku vše možné, pokud dohodu s Německem podepíše. Maršál Pilsudki, tak i jeho nástupce kategoricky odmítli spojenectví s nacistickým Německem. Ministr zahraničních věcí Polska Beck, řekl na adresu nacistického Německa : ....byli bychom porazili Rusko a pak bychom na Urale vodili Hitlerovy krávy na pastvu. Místo spojenectví s Německem v dubnu 1939 podepsalo Polsko s V. Británií smlouvu o spojenectví a ochraně Polska a k té smlouvě se připojila i Francie. Hitlerův plán se tím sesypal. Vše mu vycházelo a najednou tohle. Pokud chtěl zahájit válku, musel znát postoj SSSR. Obrátil se na Stalina a ten souhlasil s jednáním. Stalin znal nacistickou averzi vůči Židům a odvolal ministra zahraničních věcí Maxima Litvinova, protože byl Žid a nahradil jej Vjačeslavem Molotovem. V Británie a Francie měla snahu uzavřít se Stalinem dohodu o společném postupu proti Německu společně s Polskem.. Stalin si kladl takové požadavky, které nemohli spojenci přijmout. Dochoval se dokument, kde Stalin nadiktoval Klimentu Vorošilovi pokyny, jak postupovat při jednání s cílem nedohodnout se. Jak to vyjádřil k otázce paktu se Stalinem Hans von Herwath " Byli jsme schopni dosáhnout dohody se Sověty, protože jsme mohli bez problémů ze strany německé veřejnosti nabídnout Rusku pobaltské státy a východní Polsko. To Britové a Francouzi s jejich veřejným míněním udělat nemohli " To je přesně to, co chtěl Stalin po Francii a V. Británii, aby souhlasila s anexí východního Polska a pobaltských států, stejně tak Finska.

A. Renjascu 14.5.2020 9:21

Při odjezdu ze Ženevy 28. září 1934 ministr zahraničí Polské republiky Beck prohlásil: „Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“

Myslím, že to je dost jasné prohlášení, které vyplývalo z této dohody. Mám Poláky rád, ale to neznamená, že na událostech kolem Mnichova, okupaci, později rozbití ČSR a 2 světové neměli svůj dost razantní podíl.

P. Grigar 14.5.2020 12:17

"Pakt Piłsudski-Hitler existoval ve vaší fantazii."

To je velmi odvážné tvrzení, pane Kindle. Co bylo tedy podepsáno 26.ledna 1934 v Berlíně, pod názvem "Erklärung zwischen Deutschland und Polen über den Verzicht auf Gewaltanwendung/ Deklaracja między Polską a Niemcami o niestosowaniu przemocy", dohoda o hospodářské výměně?

J. Nevrkla 14.5.2020 8:39

Souhlasím s autorem. Taky si říkám, proč se to proboha děje. Snad nejspise z té poplatnosti nějaké nové a pokrokové postnacisticke ideologii. Myslím, že se rodí nějaká nová forma korporatniho socialismu.

V. Zadák 14.5.2020 8:00

3.září 1939 Francie a Británie vyhlásily válku Německu.

To bruselanti do zahájení války nepočítají?

J. Jelínek 14.5.2020 9:01

My bruselanti, na rozdíl od vás moskalenků, jsme za školu nechodili a tak aspoň základní souvislosti historických událostí chápeme.