27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ESEJ: Je křesťanství slučitelné s politikou SPD?

Někteří lidé hlásící se ke křesťanství mají dilema: různými kanály se k nim dostává názor, že hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je pro ně v nadcházejících parlamentních volbách seriózní alternativou: Je proto dobré podívat se na takový názor podrobněji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 8.9.2021 10:19

No jo no, ale na nedělních katolických mších nám pan farář zdůrazňoval, že je katolická Církev jedna svatá a všeobecná a apoštolská církev a mimo ni nikdy nikdo nemůže dojít spásy.

O. Uživatel 8.9.2021 10:48

Uživatel požádal o vymazání
H. Lukešová 8.9.2021 10:57

Já nejsem znalá křesťanské teologie, ani katolické, ani protestantské, takže těžko můžu soudit, nakolik máte či nemáte pravdu.

Jen k Vaši poznámce o sionismu. Že si Židé přivlastnili sionistické hnutí? Vždyť je to logické. Sionismus je židovské vlastenecké hnutí, na kterém Stát Izrael stojí a sjednocujícím ideovým směrem většiny Židů je právě sionismus. Otcem sekulárního sionismu byl známý Theodor Herzl a otcem náboženského sionismu byl rabín Avraham Yitzchak HaKohen Kook. To je spojil myšlenky sekulárního sionismu s hodnotami Tóry.

Jak moc je křesťanství slučitelné se sionismem. Co vím je, existuje v rámci evangelikálních hnutí směr křesťanský sionismus. Ti podporují Izrael a židovský národ. Jistě znáte organizaci ICEJ (Mezinárodní křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě), ta má pobočku i u nás. v USA CUFI (Sjednocení křesťané pro Izrael). V USA žije až 70 milionů evangelikálů, kteří vyznávají ideový směr křesťanského sionismu.

V. Bok 8.9.2021 12:01

No, p. Halik je konvertita... Ale myslim, ze jeho ekxtremni, elitařske a nenávistné nazory by byly pro většinu lidi nepřijatelné at uz by byl v jakémkoliv církvi.

K. Křivan 8.9.2021 16:22

"Jak moc je křesťanství slučitelné se sionismem." ?

Asi tak, jak je slučitelný syn Ježíš s otcem Bohem.

H. Lukešová 8.9.2021 16:32

Jsem moc ráda, že to tak chápete. Konec konců samotný Ježíš byl Žid, rabín, obřezaný, kázal v synagogách, sice měl určité spory s některými židovskými předáky, ale on svůj původ lásku ke svému židovskému národu nikdy nezpochybnil. A Ježíš citoval Tóru, tehdy Nový zákon ještě nebyl sepsán.

K. Křivan 8.9.2021 18:37

Jsem moc rád, že jsem se Vám trefil do noty. Ježíš a rabín ? To jsem nevěděl. Jak se k tomu jobu dostal ? Nemusel na to nejdřív študovat ? Neměli tehdy rabíni něco jako profesionální komoru ? Od Vás se vždy dovím něco nového. Apropo, tu knížku "Ó Jerusaléme" tu znáte ? Mám ji už dlouho, nevím vůbec odkud, protože jsem ji měl už ve Frankfurtu, tedy 70.léta, ... je fantastická !!!

H. Lukešová 8.9.2021 18:42

Ježíš, když byl mladý, chodil do židovské školy, dnes bychom řekli do "ješivy". To tragické nedorozumění, které se přihodilo mezi Židy a křesťany, bylo velmi smutné, ale snad je již většinově za námi.

Já miluji židovskou i křesťanskou kulturu, jsem "načichlá" obojím, Vánoce a Velikonoce, velké křesťanské svátky také miluji. Tu knížku "Ó Jeruzaléme" neznám, ale zkusím si ji pořídit, když o ní včera psal pan Vlček a Vy pod mým článkem.

H. Lukešová 8.9.2021 19:54

A nejlepší píseň na meditaci před spaním Ana Bekoach, jedna z nejsilnějších modliteb v judaismu...

https://www.youtube.com/watch?v=Y1gkqO91YYc

B. Rameš 8.9.2021 13:32

Děkuji za vysvětlení. Tak nějak jsem očekával, že ČBK bude podporovat někoho, kdo je katolického vyznání. Zklamaný nejsem, je to samozřejmě Vaše věc. Z vrozené lidské zvědavosti by mne zajímalo, ke kterému ze sionistických směrů se hlásíte a jak to jde dohromady s Vaším angažmá ve Volném bloku - něco mi říká, že tam mnoho lidí stejného přesvědčení nebude - ale i to je jistě Vaše věc a nechci být dotěrný.

H. Lukešová 8.9.2021 13:38

Pane Rameši, já nejsem paní Lipovská, ale Lukešová a Volný blok nevolím, to jste si mě spletl. Paní Lipovská je za Volný blok, já ne, já pana Volného volit nebudu.

B. Rameš 8.9.2021 15:04

Jejky, promiňte. Už mně to nějak vynechává, asi bych ten tramínek měl omezit...

H. Lukešová 8.9.2021 13:48

Pane Rameši, já nejsem paní Lipovská, ale Lukešová a Volný blok nevolím, to jste si mě spletl. Paní Lipovská je za Volný blok, já ne, já pana Volného volit nebudu.

Paní Lipovská je skutečně katolička, podporovaná ČBK, já ne. Máme podobná příjmení, tím ale naše shoda končí. Já její názory moc neznám, takže ji nesoudím a její angažmá v ČT je mi ukradené, obecně celá ČT. Mně je blízký židovský náboženský sionismus, tj. věřím, že Stát Izrael by měl dbát Tóry a proroků, že Izrael bez judaismu jen jako obyčejný, západní stát by byl mrtvý. Právě dvojí Izrael, jeden sekulární, vědecký, start-up a druhý ten židovský, náboženský a charedi, to dělá z Izraele okouzlující stát, klenot Blízkého východu.

K. Křivan 8.9.2021 8:52

Pane Svobodo, kecat můžete do haleluja, naše rodina volí Okamuru.

H. Lukešová 8.9.2021 8:57

Tak čeští Romové vyzývají k likvidaci Okamury, vyzývají Romy, aby si opatřili nože a šli Okamuru ubodat a vyzývají celý svůj národ, aby volili všichni do jednoho Piráty a důvod? Okamura chce odebrat sociální dávky nepřizpůsobivým občanům... Média jsou potichu, ale kdyby nějaký bílý nacista vyzýval k pogromům proti Romům, média by spustila hysterický ryk.

I. Pávek 8.9.2021 9:16

Jen vám to doplním, na co jste zapomněla paní Lukešová - média by spustila hysterický ryk a policie by konala.

O. Uživatel 8.9.2021 10:51

Uživatel požádal o vymazání
E. Korbelová 8.9.2021 8:41

Katolíci a komunisti k sobě měli vždycky blízko. Zejména Jižní Amerika, odkud Franta pochází, je tím proslulá. A jakmile někdo začne mluvit o společném dobru, je třeba se mít hodně na pozoru.

H. Lukešová 8.9.2021 8:52

Papež Franta Bergoglio není ani tak načichlý stalinským komunismem, ale tím novým komunismem, neomarxistickou ultralevicovou ideologií "teologií osvobození", která přijímá do křesťanství učení marxismu, levičáctví, vítání migrantů, agendu vyhraněného gender, feminismu, LGBT ideologie a rovněž antisemitismus, ale to by bylo na dlouhé vyprávění.

Ale ne jen katolíci tíhnou tolik doleva, ve Švédsku jsou velmi levicovou církví, luteránská církev, ti hlásají ideologii "Chrislamu", chtějí spojit křesťanství s islámem, je snadné si domyslet, které náboženství by více triumfovalo...

F. De Winter 8.9.2021 8:37

Dle mého soudu je s křesťanstvím naprosto neslučitelná politika KDU-ČSL. :-P

Blíží se volby a máme šanci udělat tečku za kovidfašismem. Za kovidem nikoli, to může udělat jen příroda nebo Pán Bůh! A ještě jednu bábovičku euromagorům musíme rozšlapat. Green Deal !

Proti tomu je kovidfašismus dětská hra !

Proto budu volit SPD a ne KDU-ČSL. [>-]

J. Nevrkla 8.9.2021 10:27

R^[>-]

R. Voráček 8.9.2021 8:05

Zaplať pánubohu, že jsem nevěřící.

V. Mokrý 8.9.2021 8:14

Ale o křesťanství přece jenom něco víme, když v jeho regionu žijeme.

R. Langer 8.9.2021 9:45

Právě proto... ;-)

J. Pavelka 8.9.2021 8:05

To je věc osobního přesvědčení...Byli třeba i komunisté, kteří třeba v Itálii, se považovali za dobré křesťany a katolíky...Prostě, náboženské přesvědčení a politický názor se spolu často míjí a obojí je "o něčem jiném"...Politické subjekty, které se přímo hlásí k nějaké konfesi, také jsou pro řadu jejích vyznavačů nevolitelné...

E. Korbelová 8.9.2021 8:42

Nemusíte chodit tak daleko, stačí Slovensko.

V. Klepetko 8.9.2021 8:00

Ten článek je hodně saducejský... chybi v něm křesťanská láska. Autor nevnímá svět kolem sebe jako křesťan, ale jako přísný soudce! A víte že to nebyl papež František kdo v podobné situaci řekl jako první : "Kdo jsem já, abych soudil jiné?"

Víte vůbec, koho citoval, pane Svobodo?

H. Lukešová 8.9.2021 8:37

No tak pan monsignor Halík řekl, že by konvičkovcům nikdy nedal hostii, (katolickou terminologií svátost oltářní), také ukázka křesťanské lásky k bližním, že...

Zde můžeme vidět nenávist levicových liberálů ke všemu pravicovému a konzervativnímu. Takhle dělit křesťanskou lásku jen pro někoho.

Přitom na jednu stranu hlásají liberálové, jak má být náboženství nepolitické, přitom ho také politizují a indoktrinují nenávistí ke všemu pravicovému.

L. Beneš 8.9.2021 7:58

Pan P. Svoboda by se rád vrátil do doby před rokem 1918 a ještě mnohem dál, kdy politiku státu (spolu)diktovala katolická církev. Proč ho nebylo slyšet hlasitě svolávat šiky na obranu lidstva (tedy i křesťanů) proti násilí z rukou muslimských násilníků, kteří páchali (a ještě páchají) teroristické útoky nejen v Evropě? Zapomíná na to, že mnozí z těch, kteří do kostela chodí, jdou tam kvůli někomu jinému než kvůli katolickému kléru, který si rozstřikováním svěcené vody na zástupy vydělává na živobytí.

V. Mokrý 8.9.2021 8:16

Tak jest !