28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ESEJ: Je křesťanství slučitelné s politikou SPD?

Někteří lidé hlásící se ke křesťanství mají dilema: různými kanály se k nim dostává názor, že hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je pro ně v nadcházejících parlamentních volbách seriózní alternativou: Je proto dobré podívat se na takový názor podrobněji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hlad 8.9.2021 13:08

Závěr. Proč je politika SPD a podobných extrémistů neslučitelná s křesťanstvím? Kristus neříkal lidem, co chtějí slyšet – nebyl populista. Neobchodoval s lidským strachem, ale nabádal lidi, aby se nebáli. Nenaváděl ke lhostejnosti vůči bližním, ale ke skutkům milosrdenství (např. podobenství o Samaritánovi). Neříkal, že tvoji sousedé jsou tví nepřátelé. Nepodváděl na daních. Nepodnikal v exekucích. Nezískával své stoupence šířením nenávisti a bojové pohotovosti. Nedefinoval slovo vlast jako něco, kde se člověk může úkryt za drátěnou hranicí. Nedělil svět na vyvolený židovský národ a ty ostatní méněcenné. Nelhal a neúčastnil se konspiračních teorií. Nenaváděl by dnes lidi ke kácení stromů na koleje.

Ani jedinou větu z tohoto výplodu nemůže Svoboda prokázat.Takže blábolí.

H. Lukešová 8.9.2021 13:19

Vysokoškolsky učitel a komunista Richard Pokorný: "K Ježíši Kristu má my (komunisté), blíže než současná KDU-ČSL".

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/filip-ma-dalsiho-silneho-kritika/r~ff5ffa3cd5fe11e8b295ac1f6b220ee8/

L. Netolická 8.9.2021 14:37

Pan Bok neuvěřitelně blábolí, lže.

J. Vlček 8.9.2021 17:07

Nedělá se vám z té pravdy špatně, paní Netolická? Vemte si něco na uklidnění, abyste nakonec neomdlela. ;-D

J. Kraus 8.9.2021 11:37

Připadá mi, že je několik navzájem více či méně se lišících křesťanství. Rozdíl je v míře vnitřního prožitku, empatie, schopnosti proniknutí za slova Písma a pozor - i nekanonisovaných evangelií a apokryfů. Někdejší církevní otcové, počínaje už sv.Petrem, si Krista přizpůsobili své ideologii a táhne se to až do dneška. Za císaře Konstantina, asi tři sta let po Kristu, existovalo asi osmdesát variant evangelií. Koncil vybral čtyři, ostatní spáleno, přičemž Konstantin určoval, co v nich smí být a co ne. Kdo nesouhlasil, byl z koncilu vyloučen. Za císaře Justiniána, při dalších koncilech, už šlo nesouhlasícím o život. Nebyla odsouhlasena reinkarnace, z Máří Magdaleny udělána prostitutka, z Jidáše zrádce. A tak dál, a tak dál. Kromě toho Ježíš mluvil k pastevcům a rybářům, musel být srozumitelný a tedy jeho řeč omezená. Z původního se zachovaly jen trosky. Někdo se drží litery, není vtažen do dějů, do atmosféry, jinému se jakoby pootevřou dveře a postupně získá vhled.

Ale radši k dnešku a zkraťme to. Vezměme třeba křesťanskou tv Noe. Prosycena sluníčkovstvím, vyrůstá na středověkém zkostnatělém pojetí křesťanství a podle úrovně vystupujících je zřejmě neschopna k němu přitáhnout inteligentnější mladé lidi. Ustupuje zlu, "nastavuje ráně i druhou tvář", nechápajíc smysl onoho Kristova výroku a tím zlo zmnožuje. Navíc se občas hloupě a trapně naveze do různých odstínů esoteriky, neschopna přijmout k diskusi a oponentuře něco co není v Bibli. Výsledek je pro křesťanství kontraproduktivní a devastující.

SPD se brání pronikajícímu aktivnímu zlu a dovedu velmi dobře pochopit lidi řídící se duchem křesťanství, nikoli ustrnulou a nepochopenou literou, že ho budou volit.

H. Lukešová 8.9.2021 11:45

Tak křesťané byli a jsou bez pochyby různí, jednak takoví, jak píšete vy, sluníčkoví, ustupující, nastavující druhou tvář, ale na druhé straně i křižáci, váleční bojovníci, z dnešního pohledu rasisté a xenofobové a co takoví Templáři? Rytíři svatého hrobu Krista v Jeruzalémě, než je francouzský král Filip IV. Sličný nechal rozpustit a templářské rytíře upálit z důvodu údajné hereze. A ve 20. století byli také křesťané, kteří v obou světových válkách žehnali zbraním, které zabíjely nepřátelské vojáky.

V. Bok 8.9.2021 12:02

Nejen křesťané...

L. Beneš 8.9.2021 14:02

To žehnání zbraním se provádí i u Armády České republiky. Nedávno jsem něco takového spatřil v televizi. Jedině snad naši vojáci nemají ještě na opasku slova Gott mit uns. Namísto politruků vojákům poskytují školení polní kuráti neurčité církevní denominace. Takže je-li slovo Allah arabským ekvivalentem českého slova Bůh, schovávají se za Nejvyššího (?) i naši čačtí bojovníci. V Afghánistánu se ale Allah s Bohem nějak nedomluvili.

H. Lukešová 8.9.2021 14:06

Tak je také pravdou, že izraelští vojenští rabíni také žehnají izraelským vojákům, jedním z nich je Shmuel Eliyahu, což je ovšem dobře, izraelská armáda brání svou zemi a domov proti palestinským teroristům. Láska k vlasti a obrana proti terorismu není zavrženíhodná, ale jedná se o ryzí ctnost.

J. Pavelka 8.9.2021 12:54

Čtyři evangelia byla vybrána už dávno před koncilem...Je zajímavé, že církev akceptuje něco co vlastně pochází z apokryfů (např. neposkvrněné početí panny Marie v lůně její matky Anny apod.) ...Byla vybrána evangelia, která jsou řekněme morálně v pořádku, ne tedy třeba evangelium Ježíšova dětství, a zázraky jaksi aby byla ještě v míře v tehdejší době uvěřitelné...Nebylo vše spáleno, i Aopkryfy se četli, např. Nikodémovo evangelium a Didaché se hojně četlo i ve středověku, z Nikodémova evangelia pochází i Dqantův obraz pekla..

J. David 8.9.2021 11:12

Je křesťansví slučitelné s politikou SPD? Autor by se měl nazvat volem, pokud by chtěl. Položme analogickou otázku: Je křesťansví slučitelné s politikou a dogmaty ŘKC? Kolik jiných křesťanských obcí, kongregací a spolků existuje? Nu, představitel ŘKC, zajisté křesťan msgre. Graubner, jakou měl slučitelnost s politikou uloupení vinných sklepů v "okolí Holomóca"? Holt Moraváci jsou asi bigotní, msgre. dodnes celebruje a požívá privilej "žvanila košilatého v díži". Křesťan, ale bohužel Katolík. Luteráni (také křesťané), holt bonzáka Sarkandera potrestali, prý nekřesťansky, jako v české kotlině Karla Čurdu.

V. Petr 8.9.2021 10:51

Lágr v Letech byl primárně určen pro KRIMINÁLNÍKY! Že tam převládalo jisté etnikum souvisí s tím, že tehdy přtevážně nepracovalo a živilo se trestnou činností.

J. David 8.9.2021 11:32

Osoby nepřizpůsobivé, potulné a práce se štítící. Jiná doba, jiný mrav, kterak zatočit s parazity.To byly Lety, žádný koncentrák v paravém smyslu slova. Koncenrovali tam pouze hajzlíky práce se štítící.

Dnes "dafky" pobírají parazité i 30 let. Nějak mi to neštymuje, abych byl furt berní symbiont. Co etnický spoluobčan, to vyžranec hodný dietologa, co etnická spoluobčanka, to gravidní pupek a hejno oplégrů okolo ní, dělají kravál a bordel (navzdory Green dealu), přímo rozkoš pro berního poplatníka, kterému goverment utahuje furt "fajfku na šnóblu jako nunvář". A tuto verbež (a i přišedší máme zálovat?).

V. Braun 8.9.2021 13:15

Potulny dratenik do koncentraku. I vy pravý křesťane.

K. Křivan 8.9.2021 16:29

Kecáš blbe. Dráteník se živil prací, a pokud nekradl slepice tak nebyl ani kriminálník.

J. Černý 8.9.2021 12:16

Tábor v Letech a i ten někde u Hodonína byl primárně určen pro " osoby zijici cikánským zpusobem" A vznikal za 1.republiky.

V. Hlad 8.9.2021 12:57

Jenom tehdy ?:-)

L. Beneš 8.9.2021 14:09

A co se od té doby změnilo? Hodně. Pokud jde o Lety, z objektu v Letech se stal po vynaložení jisté částky finančních prostředků státu památník. Jen jsem někde zaslechl, že při té konverzi prasečí farmy na památník šlo spíše o likvidací imisí nelibého odéru na okolní pozemky, jež by jejich majitel se sídlem v nepříliš vzdáleném zámku rád prodal.

J. Hajský 8.9.2021 10:42

Sešel se někdy pan Svoboda s panem Okamurou v hospodě? Třeba by si dobře pokecali a vlecčems by si se stoupající hladinou alkoholu v krvi notovali.

Z čeho tak soudím?

Před zřiceti lety, při likvidaci odborářské knihovny v naší fabrice se mi dostala do ruky kniha bývalého ministra propagandy Václava Kopeckého z názven KSČ a ČSR. Tam se mimo jiné píše:

Za války se v bratislavských vinárnách scházel Gustáv Husák (v době vydání knihy bručel v kriminále) s představiteli Luďáků (protikomunistická katolická strana) pod heslem: "Co politika rozděluje, slivovice spojuje".

V. Bok 8.9.2021 11:57

Jo, četl jsem. Akorát píše konkrétně o schůzkách se Šaňo Machem, tehdejsim ministrem vnitra. Pry se pak znovu sešli po válce ve vězení... Jinak větsinou se ta knizka dobře čte jak humoristicky roman. I když to autor asi tak nemyslel... Ono tam píše i o spoustě budoucích model z osmašedesátého... A ne moc hezky, z dnešního pohledu, že. Ta knizka ostatně byla stažena z tehdejších knihoven, i když ne důsledně, že. Stejně jako paměti Vasila Bilaka... Jo i komousi znali politicky boj mezi sebou..

J. Vágner 8.9.2021 10:41

Hezky rozebráno. Přesto mám silné podezření, že pro křesťanské hodnoty jsou daleko větším nebezpečím lidé jako je pan Svoboda, roky posluhující těm, co se v Západní Evropě křesťanství rozhodli zakroutil krkem, než nějací popletenci od pana Okamury.

J. Nevrkla 8.9.2021 10:24

Autor se dopouští neuvěřitelné manipulativních blábolu, drze demagogie. To je křesťanské? Měl by si především zamést před vlastním prahem.

J. Vlček 8.9.2021 10:21

Pane Svobodo, nechte na lidech samotných, ať si sami zváží, kdo je jim prospěšnější, zda Lidovci nebo SPD. Preference nakonec o tom vypovídají celkem jasně.

Vaše dlouhosáhlé rozpravy na tom sotva co změní, stejně jako vaše lži, že SPD pokládá všechny cizince za potenciální teroristy.

Na takovýchto nesmyslných a lživých tvrzeních se pod vaší taktovkou vypisují diplomové práce u vás na fakultě. Fuj tajbl!

Jděte se vycpat! Rv

V. Povolný 8.9.2021 9:34

Tak tohle je opravdu manipulativní článek, pane Svobodo. Já sice nevím, proč se zaměřujete zrovna na křesťanství, takové porovnání by se hodilo spíš pro KDU-ČSL, nemyslíte? A bůhvíjak by to dopadlo. Ale pár věcí mě obzvlášť nadzvedlo. Populismus - na vzestupu je teď obzvlášť populismus levicový. Levice potřebuje nakoupit voliče, podívejte se, co vymýšlí Maláčová. Rozpor slov a činů - no, řekl bych, že to je průvodní jev dnešní mainstreamové politiky, ale tam to jaksi nevadí, že? Ekonomický projekt, ekonomické potíže - zřejmě potřebujete připomenout, že např. ČSSD je neplatící dlužník a dlouhodobě se vyhýbá splnění závazků vyplývajících ze smlouvy uzavřené s advokátem Altnerem. Dokonce až tak dlouho, že Altner mezitím umřel. Ale opět, tam to jaksi nevadí. Xenofobie, nacionalismus, suverenismus (!) - no, nacionalismus ve smyslu vlastenectví, to se dnes holt nenosí. "Suverenismus" - to je nová politická nadávka? Zájem o ochranu státu před vlivy, které ohrožují jeho tradice, samostatnost, bezpečnost atd. by přece měl být hodnocen pozitivně, ne? Naši předkové za takové věci umírali a teď se to nehodí? Já nejsem fanoušek SPD, ale SPD a TSS jediní jasně pojmenovávají ty hrůzy, co se na nás valí z EU. Pro vás je to zřejmě jako živá voda. Brr.

J. Jurax 8.9.2021 12:17

On je autor praktikující eurohujer.

J. David 8.9.2021 19:08

To také, ale především je akademickým klasickým blbem.

O. Kaucký 8.9.2021 13:11

Přidal bych, co má evropská integrace společného s křesťanstvím, že by „Svatá říše římská národa německého“?

B. Rameš 8.9.2021 9:14

Toliko poznámka na okraj: skutečnost, že Hana Lukešová i Tomáš Halík jsou členy téže církve, je důkazem flexibility lidského ducha nebo toho, že v oné knížce si každý najde to svoje?

H. Lukešová 8.9.2021 9:24

Já Vás zklamu pane Rameši, katolictví není mou pravou srdeční záležitostí, sice jsem chodila před koronavirovou nákazou na nedělní katolické mše, protože to vyžadovaly okolnosti, lidé na vesnici a bylo mi výrazně zdůrazněno, že bych na katolické mše měla chodit, no a tak jsem chodila, ta nedělní hodinka mi tolik času nezabrala, ale srdcem jsem sionistka, miluji Izrael a vše s ním související.

V. Mokrý 8.9.2021 10:15

ono katolictví a křesťanství, není úplně to samé