1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGIE: Máte dost? Šetřete!

Omezíme spotřebu elektřiny v době největšího odběru, oznámila ve středu ve středu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že to bude návrh jednoho z opatření pro páteční jednání ministrů energetiky EU v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 9.9.2022 9:25

Mohu srovnávat, takže přes všechny mnohé nectnosti EU je stále lepší než Rusko.

K. Křivan 9.9.2022 9:34

Ty "necnosti" jsou zločiny ! Hrdelní zločiny. Cenzura, odstavení JE, zastavení téžby uhlí, podpora zločince Zelenského, ...atd. ...atd.

L. Novák 9.9.2022 10:33

... a Putinovo vraždění doma i na Ukrajině.!!

V. Kuhaj 9.9.2022 11:45

Svatá pravda, špatnost EU nečiní Rusko dobrým. Jenže víte, já žiju tady, v EU. Proto mě víc irituje diletantství a ideologická zaslepenost zdejších...jak to napsat...no dobře, politiků. Víc než to, co se děje v Rusku.

V. Kučer 9.9.2022 8:28

Němci mají trojnásobné platy v porovnání s námi proto drahou energii snáze zaplatí. Hlavně že zachrání planetu.

P. Pepax 9.9.2022 8:15

První krok k jakési energetické nápravě v Česku asi bude muset být odstranění Fialovy vlády.

K. Křivan 9.9.2022 9:00

Správné ! Jenže ta verbež se drží koryta jako lejno košile. Ti dobrovolně neodejdou. Ty odstraní pouze občanská válka. Velice se obávám, že mám recht.

V. Pavelka 9.9.2022 7:38

Drogová závislost na Bruselské zelené ideologii ! A naprosto Lživé zdůvodnění pro veřejnost! O nějaké 3% ulitbě do světového mixu klimatu , Je sprostota a Zlodějina Mocných ze západu !Bojkot všeho z Bruselu !EUEU!!;-€

P. Rada 9.9.2022 8:02

S tou "drogovou závislostí" máte poněkud pravdu - ale ve smyslu fosilní zdrogovanosti lidstva.

Kdekdo s průměrných evroských občanů totiž už zhruba století a tedy už od narození, žije na vlně konzumu energií který zhruba 100x převyšuje běžné energetické toky průměrných jedinců všech civilizací za tisíce let dříve. Průměrný američan dnes konzumuje zhruba dvojnásobek, naopak čínan polovinu...

Není tedy divu, že si kde kdo vytvořil energetický životní stereotyp až závislost. Leckdo se pak až vzteká silně afektivně a to analogicky, jak narkoman kterého postuhují abstinenční příznaky.

"Bojkotovat" takový systém sice možná lze (i děti si to snad mohou odskoušet mezi skauty...) ale za efektivnější považuji zdrojovou transformaci směrem k obnovitelným zdrojům a ke zvyšování měrné efektivity při využívání energie na tvorbu HDP. V tomto směru paří Česko mezi nejzaostalejší a tedy nejostudnější v EU:

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

J. Ganaur 9.9.2022 8:17

Ble ble ble ble blééé perpetuum mobile.....Grýn Debíl se (naštěstí) začíná hroutit!:-)

V. Hošek 9.9.2022 8:54

Pane Rado, až vyléčíte 90% světa z drogové závislosti na fosilních palivech, tak až pak budou mít vaše příspěvky smysl. To vaše neustálé mentorování je již nesmyslně únavné.

P. Rada 9.9.2022 9:15

Mentorování je "únavné" zejména od stereotipních, kteří se tematicky opakují jak Milan Smutný, v diskusi věcně nereagují na výhrady a presentují se egoisticky jen na portálech nevyžadujících jakékoli předběřné oponování.

L. Novák 9.9.2022 10:35

Milan smutný je na rozdíl od tebe vzdělaný a orientovaný člověk. Ty jsi jenom agitující pomatený "stereotipní" debil. :-P

M. Smutný 9.9.2022 23:50

Když už chcete ovlivňovat veřejný prostor za prvé se naučte pravopis, pane Rado, stereotyp se píše s tvrdým -y-, plus řada překlepů a zastaralého pravopisu. Ostatně kvalita pravopisu odráží kvalitu myšlení. Za druhé: např. dle bilanční zprávy ERÚ (viz jeho web) za rok 2021 dodala kapacita 2,2 GW FVE v lednu 2021 pro spotřebu elektřiny 0,7 %, v dalších zimních měsících to bylo podobné. I kdybychom zvýšili podíl FVE za stamiliardy dotací i čtyřnásobně (což má skutečně v plánu "zelená strategie" ČEZ), budou to jednotky procent potřebného výkonu. Takže kde je ten váš zelený ráj a "zaostalost" stabilních zdrojů? Naučíte Čechy hibernovat? Nemůže váš mozek pochopit, že právě slepá sázka na OZE nás dostala do naší dnešní krize hrozící reálně rozvrátit společnost? Pokud ČEZ potlačí ve svém mixu uhlí, tak už za 2 roky bude muset Česko dovážet v nekritičtějším období roku i elektřinu. Každý energetický zdroj je nutno hodnotit jedině podle kritéria, zda a jak dokáže dodávat potřebnou energii v od listopadu do března. Ostatní je jen lobby zelené oligarchie. Hlavně nic neblábolte o všespásném zeleném vodíku, to by bylo lépe, abyste navštívil rovnou Bohnice. Kde si od vás můžeme konečně přečíst nějaký analytický materiál, komentář či obsáhlejší článek, než obsahují vaše zelené plivance v diskusích? Pro vás platí totiž to dobře známé: "Nejen že se nic nového nenaučil, ale nic starého bohužel nezapomněl."

J. Ferenc 9.9.2022 9:23

Pane Rado, nesrovnávejte současnou spotřebu energie se spotřebou před tisíci lety. Není možné se vracet o tisíc let nazpět. Tedy je, budují se OZE, tzn. náhodně fungující zdroje na principu rozptýlené energie (zatímco naše civilizace vyrostla na koncentraci a regulaci energie) a Češi skupují petrolejky. To není ani udržení životní úrovně, natož její zlešpování. Lidé, kteří se do této naší civilizace narodili a žijí v ní, nejsou vinni tím, že na elektřinu už jsou i auta a cigarety. Mohou přemýšlet, mohou šetřit, ale nemohou řešit krizi, kterou sami nevytvářejí.

J. Majzlík 9.9.2022 9:52

Z rozhořčené diskuse o ne/smyslu projektu Green dealu se zcela vytratilo srovnávací hodnocení energetické účinnosti výstavby a provozu jednotlivých typů zdrojů elektrické energie, dále ZEE. Účinnost, efektivnost posuzovaného díla, projektu je možno objektivně vyhodnotit jako poměr elektrické energie, dodané během provozu ZEE do sítě ku součtu pokud možno všech složek, vynaložených na výstavbu, provoz a likvidaci ZEE. Provedení podrobného komparativního rozboru energetické účinnosti OZE a klasiky představuje jistě náročný úkol. Zde mohu namítnout, že podobným způsobem se postupuje při zpracování normy materiálového krytí výroby velkosériových i velmi složitých zařízení. Komplexní analýza energetických ztrát, vynaložených na realizaci a provoz rozličných typů ZEE by mohla přispět k uměřenému a efektivnímu využití energetického potenciálu všech dostupných zdrojů planety. Nepochybuji o tom, že tento úkol je nám všem společný.

L. Novák 9.9.2022 10:29

Skutečnost, že efektivita tzv. OZE je ve srovnání s konvenčními elektrárnami naprosto zoufalá, už je známa řadu let. A totéž platí o vnucené elektromobilitě a dalších "zelených" nesmyslech, které vedou celou společnost k bankrotu.

J. Majzlík 9.9.2022 17:07

Pokud již byla někdy provedena nějaká, třeba i odhadová analýza energetické účinnosti rozličných typů ZEE, pak nejsou její poznatky dostatečně známy. Zdánlivá výhodnost alternativních zdrojů byla vsugerována části naší veřejnosti několika cestami: Zamlčuje se nevýhodný vztah mezi energetickou měkkostí větrného proudění a vysokými investičními náklady na energetické dílo. Totéž platí pro fotovoltaické ZEE. Není vyřešeno pokrytí energií v hluchých časech. Veřejné debaty jsou diskreditovány tím, že při nich převažují hlediska finanční, politická, sociální a pseudointelektuální. Zapomíná se na to, že příděl energetického potenciálu naší planety je možno vyjádřit s určitou mírou věrohodnosti pouze a jen ve wattsekundách.

M. Pecina 9.9.2022 7:34

Naprosto přesně. Uvidíme jak se k tomu postaví tihle eurohujeři.

P. Rada 9.9.2022 8:02

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

D. Krajíček 9.9.2022 8:40

Přečetl jsem článeček a mohu konstatovat, že jde o obecné kydy, jak se přerozdělováním domoci prosperity. Pokud snížíme energetickou závislost výroby, bude muset někdo jiný a jinde tu energetickou závislost zvýšit (Čína, Indie, Vietnam, USA). Akorát my tady zchudneme a budeme posílat přerozdělované peníze (vybrané z povolenek) tamnějším výrobcům.

Ale přechod k ekologii to bude rychlý, o tom žádná.

L. Beneš 9.9.2022 8:55

Rovni v energetické spotřebě, rovni v chudobě a nouzi.

L. Novák 9.9.2022 10:45

"Zelený" komunizmus! !!

O. Vašíček 9.9.2022 12:46

Dobrý pokus :). Článek z roku 2020, kdy se nabízely dotace na cokoli zeleného a málokdo je byl schopen využít. Ono ocelárnu na OZE nelze provozovat. Ta by raději vlastní jaderný reaktor. :)

Stejný alibismus stále trvá. Odlivem průmyslu sice, jako země, snížím svoji energetickou spotřebu, ale ten průmysl jinde pokračuje se stejným nebo i horším zatížením.

Energetickou spotřebu jsem schopni snižovat jen zvýšením účinnosti jednotlivých procesů. A toho lze dosáhnout jen technologickým pokrokem. Na ten je potřeba energie a finance. Stabilní energie generuje i finance. Je to takový uzavřený kruh. Ekologie jde ruku v ruce s ekonomikou a ta potřebuje zdravý trh a průmysl. Pokud cokoli z toho pokřivím ideologií a dotacemi má to, v konečném důsledku, vliv na životní prostředí.

R. Langer 9.9.2022 7:23

Myslím, že toho budeme mít brzy dost všichni... ;-)

V. Šťastný 9.9.2022 6:24

Naše vláda by si měla zajít komplet k ušnímu. Ne, že by byla současná situace neřešitelná a nikdo si s ní nevěděl rady, ale Fialskyj a jeho panáci jsou hluší.

L. Beneš 9.9.2022 8:58

Hluší, ale zásadoví. Filipika páně Fialova proti ruským agentům a přisluhovačům v ČTV ukázala, že pan Fiala je opravdu zaníceně zásadový.

P. Dvořák 9.9.2022 5:54

Bestie se probudila, vylezla z díry a začíná škodit:

Greta se vyjádřila k energetické krizi. Chce další omezení! Poslanci Evropského parlamentu budou příští týden hlasovat o revidované směrnici Evropské unie o obnovitelných zdrojích energie. Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová v souvislosti s tím vyzývá evropské politiky, aby ze seznamu obnovitelných zdrojů odstranili dřevo. Zároveň vzkazuje veřejnosti, aby lidé přestali topit dřevem.

J. David 9.9.2022 6:45

Blahoslavení chudí duchem, neboť království nebeské jejich jest. Tuto dementní holčinu (její výraz a chování) by měl každý cvokař poslat do ústavu pro choromyslné (blázinec). Ale máme inkluzi, Afred Nobel by asi užil dynamitu na Gretchen. Asi může dopadnout, jako Jana z Arcu, byť má vize. U Gretchen by asi jen platila léčba "masáží obhýždí řemenem", tedy zapudit ten zelený autismus v ranném stadiu.

D. Uhlár 9.9.2022 5:50

Tak konkrétně tahle neschopná vláda je v bruselských análech zabořená tak hluboko, že už si ani nepamatuje, kde vládne a komu má sloužit. Třeba signalista Fiala jel k papeži s vlajkou úplně jiného státu.