6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zastavte devastaci

Zatímco se 1. července po převzetí předsednictví v unijní Radě Evropy objímal na úvodní párty premiér Petr Fiala se šéfkou EK von der Leyenovou, české domácnosti a podnikatelé k tomu dostali „dárek“ v podobě zvýšení cen elektřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 4.7.2022 9:12

Boj proti globálnímu oteplování je vítězně dobojován - během letošní topné sezóny bude lidem zima jak za Maryčky Magdonové.

J. John 4.7.2022 9:12

Rozdělení výroby, distribuce, prodeje,... bylo povinné na základě nařízení bruselské vrchnosti. Oni si mysleli, že vše vyřeší trh a konkurence na burze. Jenže pro výrobce je výhodnější mít jistotu na léta dopředu dlouhodobými smlouvami a tak omezili dodávky na burzu a tím je u plynu nedostatek a tím rostou ceny. K tomu překupníci, kteří si přirazí svůj zisk a nic pozitivního nepřidají. Elektřina na burze má cenu podle závěrné elektrárny, která udrží stabilitu sítě - a ta bývá vtšinou plynová.

R. Langer 4.7.2022 9:08

Odkopal ses tak jedině ty, prolhaný Zelený bolševiku, placený Putinem! :-P

T. Hraj 4.7.2022 9:08

R^R^R^

R. Langer 4.7.2022 9:06

Čekám. JSOU TAK BLBÍ! ;-€

R. Langer 4.7.2022 9:05

Nutnost snižování emisí CO2 je LEŽ Zelených bolševiků snažících se vyhladit lidstvo tím, že ho přivedou do středověku. ;-€

Nic takového není potřeba, a CO2 je užitečná a NORMÁLNÍ součást atmosféry! :-P

R. Langer 4.7.2022 9:02

Energije levnější nebudou, protože LEVNĚJŠÍ JSOU!

Drahé je dělají jenom Zelení bolševici! ;-€

M. Horák 4.7.2022 8:55

To neni zadarmo, ale chuda spolecnost na cistou prirodu nebude mit penize. Takze tato zelena politika smeruje nakonec k tomu, ze budeme mit i horsi zivotni prostredi. A levne energie jsou zaklad prosperujici spolecnosti. Opak vede k ekonomickemu dnu.

M. Horák 4.7.2022 8:52

To se pletete. Snizovani emisi CO2 je nesmysl a je z toho jen zhoubna ideologie.

F. Kusák 4.7.2022 8:49

No paradoxem je, že elektřinu na burze prodává ČEZ výroba a nákup provádí ČEZ Prodej. A tu elektřinu nám po těch drátech dodá ČEZ Distribuce. Všechno jsou to akciovky, samostatné právní subjekty, ovšem akcie vlastní Skupina ČEZ, která výsledky vykazuje v tzv. konsolidované uzávěrce. Je zajímavé, že i část akcií Skupiny ČEZ vlastní EPH, ovládaný panem Křetínským a managery PPF s vazbou na brněnské kruhy ODS.

K. Novák 4.7.2022 8:46

Čistá příroda a vzduch není zadarmo. Levnější už energie nebudou. Lidé se musí naučit hledat nové, čisté zdroje elektřiny a také s ní šetřit!!R^EU

J. Vintr 4.7.2022 8:45

Je projev stupidity, jak všichni blábolí o nutnosti zbavit se závislosti na Rusku a Rusko je při tom ten nejspolehlivější dodavatel. Na někom závislí budeme vždycky.

M. Adam 4.7.2022 8:41

Ti,kteri Fialovou vladu 5splacance ridi, ti nedovoli, aby odstoupila. Nejprve je nutno zajistit dostatecne prijmy tem spravnym zajmovym skupinam. A to chvilku trva.

D. Krajíček 4.7.2022 8:40

Rv

F. Kusák 4.7.2022 8:34

Spíše vnímám chaos ve Vaší hlavě. Promiňte. Každému je jasné, že dotovat předražené projekty OZE, třeba fotovoltaiku na střechách domů, z daní těch, kteří si to nemohou dovolit, je drzost. A pak, TOP deseti největších dodavatelů fotovoltaických systémů je osm čínských, pak je to další paradox. Nebo ne?

M. Adam 4.7.2022 8:32

jeste je treti moznost. Fialova vlada je nekym placena za ozebracovani ceskych. obcanu a devastaci vyroby a sluzeb v Cesku. A je nutne uznat, ze to ji jde temer dokonale. Holt profici.

F. Kusák 4.7.2022 8:27

O Vy naivko. Znáte někoho z vedení ČEZ? Jsou všechno možné jen ne hlupáci. Neumětelové jsme my, jejich klienti, že si to necháme líbit. Pokud by třeba vznikla nezávislá organizace, která by profesionálním způsobem hájila zákazníky nenažraných dominantních společnosti, jsem přesvědčen, že by to tak snadné neměly. Mohla by to být také úloha odborů, ale nic nevidím, jsme jako ovce, které jdou na porážku, tak dobře nám tak.

J. Rejzek 4.7.2022 8:21

Pane Rado, odkopal JSTE SE. Já, stejně jako pan Langer tvrdím, že Rusko nezdražilo ani ropu, ani plyn. Plní nasmlouvané a zaplacené objemy dodávek. Je to slušný a předvídatelný dodavatel, stejně jako Ukrajina přepravce. Oba státy potřebují peníze a tak nedělají problémy. Zřejmě jste podlehl Fialovu projevu k národu, kde jako marioneta rozhazoval ručičkama, aby národu sdělil, , že za vše může Babiš a další předchozí vlády , spolu s Putinem a válkou. Celý jeho projev byla samá lež až na tvrzení, že bude hůře. Na příkladu Maďarska pak vidíme, že to jde i jinak.

Jenom pro upřesnění, marioneta je loutka, ovládaná shora. Loutkář, který ji ovládá, se nazývá manipulátor a je buď skrytý či odhalen publiku. Nechám na vás, jak to sním je.

P. Černý 4.7.2022 8:15

Pokud jste přesvědčen, že zničení České republiky povede ke snížení emisí CO2, pak určitě vidíte hodně daleko.

R. Meišner 4.7.2022 8:05

naše vláda se momentálně chytila nové mantry: a sice, že za Babiše by bylo ještě hůř. ( nejnoněji Stanjura dnes) ano, takovou máme vládu a takové vysvětlení. 8-o

V. Braun 4.7.2022 8:05

Ten autor toho zase zmatlal dohromady mraky. Například jeho "výpočet" průměrné ceny kWh energie, kde do ceny kWh započítal a rozpočítal vše je toho jasným příkladem. Kdyby alespoň napsal, že je to pro průměrnou domácnost nebo za jakých podmínek to uvažuje. Snižování emisí CO2 je obecně správnou cestou, otázka je jak. Sázka na plyn jako přechodné alternativy je z technického hlediska ok, nikoli však geopolitického jak nám Putin jasně ukázal.

P. Černý 4.7.2022 8:05

Nevypustí si ho. Raději udělají v lodi díru pod čarou ponoru, aby se potopila sama.

Pokud má současná vláda za cíl (už definitivně) zničit Českou republiku, pak postupuje správně.

V. Šťastný 4.7.2022 8:03

On Putin nemusí ničím točit, při cenách, které nám Fialskyj zařídil, klekne také, jen to bude trvat o něco déle.

J. Nevrkla 4.7.2022 8:01

My se sami plynu zrikame. Nord Stream dva je plynu plný a může být kdykoliv spuštěn, odmítáme to, opravené turbíny pro Nord stream I Kanada nedodává, proud přes Ukrajinu Zelenskij o třetinu omezil, někteří nechtějí platit rubly. A pak ještě obvinujeme Rusy. Absurdistan, drzost.

V. Šťastný 4.7.2022 7:59

R^

J. John 4.7.2022 7:59

P.S. Julia Tymošenko, bývalá ukrajinská premiérka, vydělala na „obchodech“ s plynem miliardy dolarů. Její manžel u nás dostal politický azyl. Neporadil našim politikům, jak na to?

J. John 4.7.2022 7:58

Hlubuček a Rath kradli 3. ligu. V první lize se neztrácejí miliony, ale miliardy. Politici této 1. lize minimálně připravují podmínky. Je možné, že se také účastní. Je totiž nepravděpodobné, že by nevědomky schvalovali zákony, které mnohamiliardové ztráty veřejných i soukromých financí umožňují. Vzpomeňte na podvody s LTO v 90. letech a projekt „solárních baronů“. Dnešní drahé energie mohou být jen vylepšená metoda těchto podvodů.

ČEZ prodává elektřinu se ziskem na Lipské burze, kde ji za ještě vyšší cenu nakoupí čeští „obchodníci“ a prodají ji se ziskem v ČR. Elektřina přitom neopustí území ČR. Prodej přes burzu není nařízen, je dobrovolný. Jistě není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého, který má dobré styky na politiky a jejich kumpány. Německé firmy kupují levně plyn na základě dlouhodobých smluv s ruským Gazpromem. České firmy dlouhodobé smlouvy z velké části zrušily. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém i do tohoto řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat. Na Slovensku se výrobci elektřiny dobrovolně dohodli se státem, že budou do konce příštího roku prodávat elektřinu za zastropovanou cenu. Je to pro ně výhodnější, než sektorová daň, o níž se uvažovalo. Stát tam vlastní jen 30% akcií (ČEZ je státní ze 60%). Dtto ve Francii, kde EdF prodává elektřinu za max. 60 €/MWh. Česká vláda také odmítla koupit podzemní zásobníky, které nyní prodává RWE. Ty jsou klíčové pro možnost nákupu levnějšího plynu v létě a tím snížení jeho ceny.

Proč „naše“ vláda problém neřeší? Zdá se, že „naší“ vládě vyhovuje drahá energie, krachující firmy a finančně vyčerpané domácnosti. Zvýší se inflace a tím se sníží poměr státního dluhu k HDP. Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala. Čeští kapři si sami nevypustí rybník.

L. Písařík 4.7.2022 7:55

Většina našeho průmyslu jede na plyn, technologické zpracování kovů, skla, keramiky, stavebních hmot a celá výroba tepla. Když Putin otočí kohoutek, průmysl klekne.

L. Písařík 4.7.2022 7:51

To není způsobeno kapitalisty, ale neumětely, kteří se za kapitalisty vydávají.

L. Písařík 4.7.2022 7:49

Fiala a jeho vláda opět předvedli své umění jalových řečí. Nyní je bude zaměstnávat "řízení" EU a pro občany tohop mnoho nedokážou. Není schopen vysvětlit, kam mizí zisk z prodeje elektřiny přes burzu v Drážďanech, dost možná, že Němci při zpětném prodeji vyšperkují cenu jejich zdaněním ale to ten nedouk ani neví. Je příkladem, jak při volbě lze střeliti kozla, stát by měl řídit manažer a ne učitel.