7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zásadní rozpor v programovém prohlášení vlády

Vláda chce vytvořit takové podmínky, aby byl odchod od uhlí možný do roku 2033. O pět let dříve, než navrhla uhelná komise. Je něco takového reálné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 11.1.2022 22:14

CHcete být informováni o JE ve světě ? Odborný článek: https://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.html

P. Brecík 11.1.2022 22:13

Občasné EZ + ostatní. Už by někdo měl definovat složení "mixu". Tj. minimální kapacitu 1000% zdrojů, schopných zabezpečovat El. Tyto zdroje, byť v pohotovostním režimu - když tedy garantujeme každému odběr ze solárů/větrníků + úložiště ( to jsou baterky, které u aut měníme co 3 až 5 let ) nám dají vyýslednou cenu za ElEnergii. Soláry vydrží max. 10 let 100%, 20 se sníženou účinností. Úložiště méně. Blok JE od SSSR už nám běží 40 let, vydrží 50 a pár. Kdyby do toho hlupáci z Brusele nepindali. Já si myslím, že každá země by méla mít k dispozici minim. 75% kapacit, které budou funkční v lednu o půlnoci, když bude - 20 a vítr se nepohne.!!

P. Diviš 11.1.2022 22:42

Baterky v normálních autech jsou olověné, ty jsou pro tyhle šaškárny nepoužitelné.

Baterky v elektrovozítkách jsou lithiové. Ty by jakž takž použitelné byly, ale jsou drahé, jak dlouho vydrží se v podstatě buďto neví nebo tají a tak velkou baterii, schopnou zálohovat energetiku, ještě nikdo nesestrojil.

To jen tak pro upřesnění.

P. Hák 11.1.2022 17:09

Proboha, přece vůbec nejde o to, zda to je nebo není reálné... Tato "převážně konzervativní vláda" ((c) politolog Mlejnek) prostě plní progresivistickou agendu. Copak s TOP09, Piráty a STANem v koalici mohlo být jinak?

V. Novák 11.1.2022 15:54

Někdo věří, že tohle vládní prohlášení přežije rok 2025?

V. Kolman 11.1.2022 14:33

Nezoufejte malověrní! Dosud zbývající volné plochy osadíme LUNÁRNÍMI PANELY a za měsíčních nocí nebudeme vědět, co s přebytečnou el. energií;-D;-D;-D

Nebrat prosím vážně.

J. Novák 11.1.2022 13:01

les: pro sekvestraci CO2 platí následující rovnice: 6CO2+6H2O+energie+živiny== PŘÍRŮSTEK DŘEVA C6H12O6(CELULÓZA)+6O2,... kyslík obohacený o terpeny,...1 ha lesa váže do dřeva cca 3 tuny CO2/ROK!!!

Proto Čína sází stromy v Gobi, a staví jádro+uhelky k pokrytí potřeb elektřinou, proto 95% mobility=MHD koleje, proto vyspělý svět řídí odborníci, ale v koloniích jako ČR jsou dosazeny loutky, CO DOKONAJÍ ZKÁZU!!!

J. Novák 11.1.2022 12:12

vláda nevládne ku prospěchu lidu,...ale plní rozvratné cíle a zisky šmelinářů, vyvolává nejistoty, a hyperinflace je cíl, nakonec i válka je skrytý cíl=kupuje BPV pěchoty a na to si půjčujeme všichni a zastavujeme lesy půdu vodu!

J. Machatý 11.1.2022 10:56

Ouvej bude teprve, až když budeme svítit loučemi a příjde zákaz spalování dřeva! ;-€

Š. Hašek 11.1.2022 10:34

Programové prohlášení vlády je z 85% "soubor přání, aby to dobře vypadalo". Plus věci/fráze snad přímo okopírované z podivných materiálů brusele. Četl jsem jej celé. A naštvalo mě, že nepočítají vůbec s tím, že každým rokem prodřu tkaničky u polobotek. Vůbec nic!!! Nic o tkaničkovém průmyslu nebo dovozu!

Budou to řešit v poklusu, vymlouvat se a levá ruka nebude vědět, co dělá pravá.

Televizním stanicím (nikoliv ČT09) doporučuji zvát si monistry, a potom jejich náměstky. Nějak narychlo, aby se "nemohli stranicky sjednotit". Sledovanost stoupne o 110%.

V. Kain 11.1.2022 11:55

Už dneska můžeme říci,že tato vláda je vládou špatnou.Ono se to brzy ukáže.A pokud jde o premiéra,tak od něho můžeme slyšet jenom prázdné fráze které omýlá pořád dokola.Ti kdo volili pětikolku budou zklamaní.Bojím se,že tato vláda nás přivede do stavu kdy už nebudeme moci couvnout.

J. Hajský 11.1.2022 10:17

Milchvilprdi dokázali přilákat na Letenskou pláň čtvrt milionu lidí, kteří protestovali proti Babišovi. Za Babiše ale ke snižování životní úrovně nedocházelo, elektřina i plyn byly stále a za nezvyšující se cenu, a teplo v bytech bylo v zimě také.

Zorganizují milchvilprdi také takovou demostraci proti Fialově vládě až cena elektřiny a plynu a návazně všeho dalšího poletí do obrovských výšek, až přijdou blackouty a v bytech bude teplo jako v Runůnsku za Ceaucesca?

V. Petr 11.1.2022 10:27

To víte že ne. Nicméně, co jsme si zvolili, to máme!

Z. Lapil 11.1.2022 12:11

Ad cena elektřiny a spol.: nedělejte, že si myslíte, že vláda drží ruku na nějakém reostatu a v okamžiku, kdy se ukáže, že půjde do opozice, přestaví hodnoty a ceny se zásadně zvednou, aby nová vláda nastoupila k řízení se zaseklým plynem a zablokovanými brzdami.

J. Hajský 11.1.2022 12:28

To si nemyslím. Ale tato vláda jistě kývne na všechny zelené nesmysly z Bruselu (ostatně Fiala už pravil, že Green deal je hotová věc), začne odstavovat uhelné elektrárny, jaderky ani nezačne stavět, ruského dodavatele, který by to asi postavil nejrychleji už vyřadila, ale je zajímavé, že ruský plyn (i když dodávaný třeba přes burzu, ale furt ruský) ji vůbec nevadí.

Z. Lapil 11.1.2022 12:53

Můžete mít pravdu, ale:

Green Deal je (zatím) nějaká deklarace, a jestliže je ve vládním prohlášení podmínka na způsob "odstavíme, bude-li náhrada", máme naději. Jen vás pošťouchnu tvrzením, že za socialismu se taky pořád plánovalo, ale ne vždycky to vyšlo.

Vyřazení Rosatomu ze soutěže je záležitost z dob Babišovy vlády. Rozhodně bylo už v pracovní verzi zadávací dokumentace v květnu 2022: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rosatom-rusko-jaderna-elektrarna-dukovany-zadavaci-dokumentace-pojistky-cez_2105050706_dok.

Jestli se Fialovi plyn líbí nebo nelíbí, o tom můžeme jedině spekulovat.

Nevím, jestli jste se všiml: řežští (Ústav jaderného výzkumu v Řeži) budou Egypťanům pomáhat "s papírováním" kolem Rusy dodávané jaderné elektrárny. Netvrdím, že je to příležitost průmyslově (spíš administrativně) špiónovat, ale nepochybně je dobré juknout podobné zakázce "pod sukně". Viz https://www.lidovky.cz/byznys/cesi-egypt-jadro-dozor-zakazka-dokumenty-podpurne-aktivity-ujv.A220109_211825_ln_ekonomika_lros?zdroj=LN_top (je to přes Premium, ale budete-li hledat, snad najdete něco víc).

V. Novák 11.1.2022 15:58

Rosatom zjevně nehodlá péct oplatky a klidně přenechá ústavu ze státu, který se chová jako ne-přítel, kšeft.

Co na to bývalý dementblok? Nezakáže pětikolka Řeži spolupráci se zavrženou firmou?

Z. Lapil 11.1.2022 16:55

No vidíte, a já si myslel, že zákazníkem je Egypt :-).

Vážně, ono to při pohledu za nejbližší roh dává smysl. Rosatom je, právem či neprávem, "na západě" podezřelý. Kromě toho: podle D. Drábové je technicky v pořádku, ale má všeobecně problém právě s "papírovou" částí projektu. Oni to postavěj a vůbec ne špatně, ale zdokumentovat, co PŘESNĚ postavili, to jim jde hůř.

Proto mi přijde velmi dobře přijatelné, když při stavbě v nějaké aspoň přibližně neutrální zemi (ochotně?) souhlasí s kontrolou/konzultací s někým z ČR, což je jak země EU, tak země, kde lidi řekněme uznávají azbuku za písmo a vědí, že Ciolkovskij byl PŘED raketoplánem.

Neboli počítají s referencí na způsob "V Egyptě to postavili dobře, Češi to viděli a potvrzují".

P. Hák 11.1.2022 17:13

Web "O energetice", kam podle mých informací technici zabývající se oborem dost chodí a píší, má v tomhle směru dost jasno. Ovšem - domníváte, že se bude rozhodovat podle racionálních kritérií? Ve chvíli, kdy někým cloumá nenávist, to jde dost blbě...

Z. Lapil 11.1.2022 18:02

Domnívám se, že nakonec se podle racionálních kritérií rozhodovat bude. Snad zase Churchill: Když se všechno prošustruje, pořád ještě zbývá pravda.

Viz poláci a Turów. Příslušný EU soud rozhodl, a co je to komu platné. Poláci si elektřinu nevypnou. Tak nějak mi po zkušenostech ze socialismu připadá, že plán a výsledná realita mohou dost lišit, zvlášť když "sliby nejsou zasazeny do reálného ekonomického rámce".

Nakonec i ten Mnichov: příslušná dohoda byla podepsána mj. proto, že Angličani a spol. neměli čím válčit. Až právě skrze Mnichov uvěřili, že to Hitler myslí vážně, a začali se chovat racionálně: zbrojit jak vzteklí.

A slavné čs. opevnění? I po těch letech vypadá dobře, ale když se přestanete dmout pýchou a vydáte se po místní naučné stezce, zjistíte takové věci, jako že v plánu bylo dokončení základní verze někdy v r. 1948 a definitivní někdy v 50. letech. Maginotova linie, kterou šlo "objet turistickým autobusem", taky není výplod extra racionální mysli.

P. Hák 11.1.2022 19:27

Začnu tím Mnichovem - existuje hypotéza, že to věděli už předtím, ale chtěli získat čas, aby se Hurricany a Spitfiry dostaly k útvarům. Na druhou stranu Churchill dodává "tím jsme přišli o 25 československých divizí". Ve srovnání s 10 divizemi BEF to je docela dost...

Naše opevnění dobudované opravdu nebylo a bez spojenců se hájit nešlo. Maginotka se ale tam, kde na ni Němci útočili, bránila docela úspěšně.

Poláci si elektřinu nevypnou, protože nechtějí, ale naše vláda se ideologicky, neracionálně rozhodovat chce - nebo to aspoň dává najevo. Rád bych věřil tomu, že se vláda pod vlivem reality začně chovat racionálně, ale zatím to nevypadá. Tohle je vláda ideologů, ne pragmatiků. Věcné lepší nápady neměla, zrodila se z nenávisti... a státy i vlády se udržují idejemi, na nichž se zrodily :-)

V. Kolman 11.1.2022 14:18

To se nám hodovalo - na úkor masivního zadlužování:-(:-(:-(

V. Petr 11.1.2022 9:41

To !píp! co volili pětikoalici bz měli chodit kanálama.

I. Lyčka 11.1.2022 11:34

No pozor. Volby jsou hlasem lidu. A co si lid zvolil, to dostane. Elektřinu jen na příděl, teplo rovněž tak, o dalších radostech nemluvě. Akorát ti, co "nevolili s lidem", ti to odnesou nechtěně, ale budou podezřelí.

P. Pepax 11.1.2022 9:20

Je naivní od této vlády očekávat nějaké racionální řešení. V podstatě nerozumí problémům které mají řešit a vůbec jim to nevadí.

J. Nevrkla 11.1.2022 8:44

Konání vlády před mnoha lety skvěle vystihl premiér Sobotka, když se před návštěvou Berlína zeptal: Co chce Merkelova slyšet? Fiala se už dopředu nechal slyšet, že Zelený úděl je hotová věc. Jsou to budizknicemove, ovšem demokraticky zvolení, tak co si můžem stěžovat.

F. Navrátil 11.1.2022 8:30

Energetická politika státu spočívá v tom, že těžba uhlí se zruší, dostavba bloků jaderných elektráren se zakáže a na plyn z Ruska se nesjednají dlouhodobé smlouvy. Kdo za to může? Komunisté, kteří nepostavili více jaderných elektráren!

V. Petr 11.1.2022 9:42

R^R^R^R^R^

Š. Hašek 11.1.2022 10:37

R^

J. Lukavsky 11.1.2022 7:32

"Aktivistické skupiny si dávaly jako nejzazší termín pro odchod Česka od uhlí rok 2033" a slavnostně prohlašují, že si od tohoto data berou na zodpovědnost zásobení ČR elektřinou. Myšleno i právní odpovědnost... "až po tepláky". J.L. end