3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kolombo 27.4.2009 12:02

Celé je to

pitomost, ne-li sprosťárna.  Ten, kdo si zateplil sám, bez úředního doporučení, ostrouhá, zatímco ten, který na všechno kašle a čeká až na finanční "pobídku" vydělá. ideální výchova k pasivitě a postoji "zadarmo ani kuře nehrabe". Navíc peletky a biomasa jsou levné, pokud jimi skoro nikdo netopí. Až si kdekdo pořídí "ekologické" topení, nebude biomasy dost a její cena se převelice zvedne. Dobrý nápad to může být leda pro člověka, který vlastní les nebo farmu s dostatkem odpadní "biomasy".

Petr Kiebel 27.4.2009 11:57

Re: Konečně to někdo napsal na rovinu

...já to vidím jinak - emise se sice přesunou, ale někdo platí za to, že je prase. A tím je motivován, aby se snažil neplatit, tzn. neemitovat hnusy. My jsme odměněni, že se chováme odpovědně. Zas tak špatná idea mi to nepřijde.

honzak 27.4.2009 11:55

Re: Hanzlíčku, Hanzlíčku,

Japonci nejsou blbí a jdou cestou nejmenšího odporu. Oni to mají dobře spočítáné, že na investici do bursílka vydělají. A ten hýzl bursík taky - 1 % z celkové částky je hezká sumička na rozhazování. To ani katuška mrkvička žakesová neutratí!

MGM 27.4.2009 11:45

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

odstavec 1 - souhlas. Moje "přání a sny" na tom nic nezmění, jestliže lidí podobně smýšlejících bude menšina, což dosud tak je.

odstavec 2 - nepleťte si proces přerozdělování. Spotřeba daní na činnosti státu vymezené není žádné přerozdělování. To jsou úkoly, které státu přísluší a existují zákony, jak je má vykonávat (například soutěž při výběru dodavatelů). Nesmí to ale být podpora některé firmy nebo odvětví, to je nekalá soutěž a naše i evropské normy ji zakazují. Nepamatujete se na pokuty, které republika obdržela za podporu hutnictví nebo při vývozu cementu? A dnes se nepřímo pomocí dotace na zatelení podporují některé obory.

Odstavec 3 - jsem nepochopil. Nevyjadřuji se k protestům proti závislosti na fosilních palivech. Naopak píšu, že tyto prostředky měla vláda použít třeba na podporu výstavby nových jaderných elektráren. Za pomatence považuji ty, co se domnívají, že zásoby fosilních paliv budou dostupné na věky. A ještě při dosavadním růstu počtu obyvatelstva. Za pomatence považuji především ty zelené, kteří brojí proti CO2 a současně proti jaderné energii. A na pana R se nevymlouvám, jen nechci opisovat to, co napsal on.

Zebra 27.4.2009 11:25

Re: dotace na zateplování jsou lumpárna, jako ostatně vždy.

Tanky a roury na mazut prodat do šrotu, sklad na pelety postavit nový. Jeden by čekal, že na to „starý technokrat“ přijde sám.

Zebra 27.4.2009 11:18

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

S tím pletením bych si nebyl tak jistý. Zdravotní se sice jmenuje pojištění, ale je to daň jak vyšitá a vaše přání a sny na tom nezmění ani ň.

No a s tou normální „spotřebou“ prostředků, to už je nepochopení na pováženou ! Kde se ty „prostředky“ berou ? Z daní. Co s nimi stát při plnění svých úkolů dělá?  Přerozděluje je. Nebo snad vy máte někde označený svůj kus silnice, kolejí, kanálu, máte svůj kus vojcla, policajta, doktora, akorát za svý daně ?

A na pana R. se nevymlouvejte a zkuste mi sám vysvětlit, proč ti, kdo protestují proti snižování závislosti na fosilních palivech výstavbou atomových elektráren jsou pomatenci a vy, který protestujete proti snižování závislosti na fosilních palivech dotováním úspor vytápění jste bojovník proti lumpům. A pak se můžete pustit do vyjasňování pojmu protimluv.

i.h. 27.4.2009 11:15

A hlavne,

biomasy je absolutne MÁLO, a ne jenom o pulku nebo tak, je ji neco mezi tisícinou a setinou mnozstvi potrebneho pro vsecky. A vic ji nebude.

Milda 27.4.2009 11:08

Souhlas

Zebra 27.4.2009 10:55

Re: Hanzlíčku, Hanzlíčku,

Takže myslíš, že Japoncům je úplně jedno, že za svý emise cálujou ? Pravda, s představou, že japonská vláda se skládá z tamních variací na starostu Dubského a rádního Buška z Hronic zatímco nám nikdo nikdy žádného bulíka na nos ani náhodou nezavěsí  celkem zapadáš do Hanzlíčkovského panoptika, ale bacha na realitu, občas bývá náraz pěkně tvrdý.

honzak 27.4.2009 10:33

Re: dotace na zateplování jsou lumpárna, jako ostatně vždy.

co to krafáš blbečku o přímotopech?  Normální člověk nahradí uhelný kotel elektrokotlem, víme? Zbytek ústředního topení zůstává. Akorát musíš mít dimenzpvanou elektrizační soustavu na masívní špičkový odběr (a vedení do baráku taky).

Ale to pro tvůj slepičí rudý mozek je marginálie, že?

honzak 27.4.2009 10:30

Re: dotace na zateplování jsou lumpárna, jako ostatně vždy.

ty jsi vůl jak lev! Víš prd a kecáš. Můžeš např. pospat, jak bys předělal 3 tanky na mazut, včetně rozvodu na skladování pelet? Těžko, že?

Fleischer 27.4.2009 10:29

Re: dotace na zateplování jsou lumpárna, jako ostatně vždy.

Zkuste se příteli poptat v Rakousku, jak to tam funguje. V Rakousku totiž někde biomasou (dřevem) topit nikdy nepřestali, dnes přecházejí na komfortnější peletky (které zčásti dovážejí i z Česka). Jako švindl jim to určitě nepřipadá.

U rodinných domů se samozřejmě pro skladování nabízejí dosavadní sklepy na uhlí. U zmíněných "bytovek" to mohou být rovněž dosavadní sklepy na uhlí. Hezčím řešením však určitě je kotelna, společná pro několik "bytovek". Kotelny na biomasu již existují na několika místech v Česku. Biomasou se tak vytápí celá obec (např. Kněžice, okr. Nymburk), případně celé sídliště. Cena za teplo je zde srovnatelná s uhelnou kotelnou, je výhodnější než u plynové kotelny, o elektrice ani nemluvě. Cena elektriky výrazně klesat nebude, pravděpodobně bude naopak stoupat.

honzak 27.4.2009 10:27

Re: Hanzlíčku, Hanzlíčku,

Panebože, do čehos to duši dal? TYo by řekla moje moudrá babička. Jsi jasným důkazem toho, že i inteligentní člověk si nechá vymýt mozek různými bludy. V tvém případě zelenými.

Pete Brich 27.4.2009 10:25

Se zeleným Khmerem je nutno naložit tak, jak bylo naloženo s Khmerem Pol-Potovým.

PB

Jiří Hrbek 27.4.2009 10:06

Konečně to někdo napsal na rovinu

Jestliže Česko nevyčerpá "povolenky", pak tyto povolenky měli Zelení, pokud to myslí se snižováním emisí opravdu vážně, jednoduše hodit do kanálu nebo zkompostovat. (Spálit né, vytváří to CO2.) Prodejem povolenek komukoli se jen přesunou emise jinam. Ale o "přesouvání emisí" jsem v programu Zelených nic nečetl, bylo tam jen cosi o snižování. Inu, volební program. Jak věrohodné.

MGM 27.4.2009 10:05

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

Nepleťte si pojmy pane Zebro. Zdravotní pojištění má být rovněž dobrovolné a nemá nic společného se sociální sítí, kteroužto funkci má plnit stát. Rád zaplatím daně proto, aby stát lidem, kteří objektivně nemohou vydělávat,  pomohl i ve zdravotním pojištěním. Jinak není věcí státu, aby se míchal do toho, jak velké zdravotní pojištění chci platit sobě a svým dětem. Stát má plnit ty úkoly, pro které vůbec existuje. Úkoly, které občané mohou plnit jen obtížně nebo vůbec ne. Například armáda, policie, justice a hlavně veřejná infrastruktura - komunikace, kanalizace, vodní zdroje, apod. Tady se nejedná o žádné přerozdělování, je to naprosto normální "spotřeba" prostředků za účelem vybudování a provozů systémů nezbytných pro dobrou funkci společnosti. Ujasněte si, co je a co není protimluv. A pokud se týká zdrojů energie ze štěpných materiálů, přečtěšte si odpověď pana R. Nemám co dodat.

MF 27.4.2009 9:52

Re: Na co dotace?

Úplný souhlas.

MGM 27.4.2009 9:50

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

Nick R vám to vysvětlil dostatečně. Pokud to stále nechápete, nebudu psát, kam si nevidíte.

Honza z podhůří 27.4.2009 9:45

Na co dotace?

Jsem jedním z těch, co se vždy zařídili za vlastní peníze dříve, než na to milostivý stát vypsal nějakou dotaci - např. náš dům jsem zateplil a změnu kotle na vytápění z uhelného na kondenzační plynový provedl z peněz z hypotéky, kterou nyní splácím. Navíc jsem za posledních 7 let odvedl státu tolik peněz, že bych za to měl nový rodinný dům 5+1. Jsem proti jakýmkoliv dotacím - jedině snížením nesmyslně velké daňové zátěže a umožněním použít tyto peníze na investice se vyřeší mnohem víc než nějakými dotacemi. Co na tom, že budou lidé, kteří úsporu na dani nevyužijí  z důvodu, že žádné daně neplatí. Těm bych sebral i volební právo. Právě díky nim máme v ČR tak zbytnělou bandu vyžírků, kterou jsme donuceni platit z daní a dalších povinných obvodů.

R 27.4.2009 9:23

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

Možná teď nedostetek energie není.  Ovšem doba od rozhodnutí o výstavbě po první kilowatthodiny proudící do sítě trvá u nás u jaderek 12 - 15 let a u klasických tepelných elektráren cca 10 let. A to ještě za předpokladu, že výstavbu nezpozdí zelení a jiní idioti.  A protože spotřeba elektřiny každý rok docela pravidelně stoupá, dá se docela přesně odhadnout, za kolik let budeme mít nedostatek elektřiny.

R 27.4.2009 9:18

Dotace zas tak moc nepomohou.

To je pravda, že si tím Japonsko vykupuje svoje znečištění. Ale toho znečištění za těch pár miliard je z hlediska vypouštění těch látek do ovzduší jen malá lapálie proti Číně, Indii a dalším rozvíjejícím se lidnatým státům, kteří  v současné době vypouštějí na svého obyvatele desetinu nebo i méně toho, co vypouštímě my a kteří odmítají dohodu, dokud se nám v průmyslu a tím i ve vypouštění škodlivin nevyrovnají.

Jinak pořízení kotle na biomasu, ať už s dotacemi nebo bez nich, to je vcelku jedno, je v současné době docela riziko.  Kapacita výroby bílých peletek, to znamená těch čistě z pilin a podobného "čistého "  materiálu je omezená a nebude stačit, i když se jejich cena u nás zvýší , takže je výrobci přestanou vyvážet do Rakouska a jinde. Výroba směsných pelet  z pěstované biomasy nebo jiné odpadní biomasy nebo slámy je zatím v plenkách, nikdo nedokáže dopředu odhadnout, jaká může být jejich skutečná kapacita a taky v jakém rozmezí se budou pohybovat spalovací a skladovací parametry těchto směsných peletek. Je velké nebezpečí, že spousta drahých automatických kotlů koupených za dotace  nebude umět spalovat všechny nebo většinu druhů peletek, ale jenom ty bílé nebo jiné speciální a tím bude jejich provoz dost drahý. Kromě toho kvůli dotacím stoupne poptávka i po těch automatických kotlích, což výrobce podnítí k jejich dalšímu zdražování.

i.h. 27.4.2009 9:16

Velke staty EU, tedy

Nemci a Francouzi, nikdy zadne povolenky nakupovat nebudou, to je jenom takovy tyjátr pro blbce a alternativne inteligentni, vymysleny jako bic na neposlusne staty mensi. Dobre vedi, ze v okamziku, kdy by je podle svych vlastnich pravidel nakoupit musely - resp. jejich firmy - udelaji zmenu pravidel a povolenky si natisknou. U ostatnich, treba Cech a Slovenska, ovsem budou striktne vsechna dosavadni pravidla pod ruznymi vyhruzkami vynucovat, a uz "pridelene" povolenky jim proste seberou, jak se uz stalo loni.

Zebra 27.4.2009 9:10

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

Jsem zvědavý zda, až vám bude z toho opakování tak zle, že budete třeba potřebovat operovat žaludek, vypláznete potřebné prachy z vlastní kešeně na dřevo, aby se vám nemuselo dělat zle i z vás samého, že přijímáte dotaci na vlastní kuchání ze zdravotní daně.

A to nemluvím o možná akutnější operaci mozku, která by vám možná zabránila v budoucnu produkovat v jednom odstavci tak dokonalé protimluvy, jako „Státní aparát máme pro jiné účely než pro přerozdělování peněz.“ versus „ Infrastruktůra má opravdu daleko k dokonalosti a je to úloha státu budovat ji.“  Nebo to o pomatencích protestujících proti snižování závislosti na fosilních palivech výstavbou atomových elektráren versus vaše vlastní nausea nad dotováním úsporných opatření vedoucích ke snižování závislosti na fosilních palivech.

Lájoš B. 27.4.2009 9:10

Re: dotace na zateplování jsou lumpárna, jako ostatně vždy.

Jako ftip dobrý. :-D:-D:-D

Lájoš B. 27.4.2009 9:08

Re: Každá dotace je lumpárna. Musím to stále opakovat, i když už se mi z toho samotnému dělá zle.

Zateplením šetřím do budoucna energie. Co z energetického hlediska šetřím nákupem nábytku ?

V současné chvíli máme přebytek 20 - 25% výroby elektrické energie, kolik Temelínů potřebujeme, aby jste přestal mlet cosi o nedostatku energie ? Navíc cena elektrické energie v tržním hospodářství s jením přebytkem naprosto nesouvisí.

Celkový výdajový rámec státního fondu dopravní infrastruktury přesahuje 90 miliard kč jen pro letošní rok. Kolik tam má správně být, aby se to dalo prostavět a vás to uklidnilo ?

Lájoš B. 27.4.2009 8:53

Re: V souhrnu

Lájošové vydělávají tolik, že mohou sponzotovat ODS. Nepamatujete ?

Lájoš B. 27.4.2009 8:52

Re: V souhrnu

Já patřím ke zmiňované většině. Pracák jsem naštěstí nikdy nepotřeboval.

Zebra 27.4.2009 8:50

Re: nenávist zatemňuje mozek,

Máte to blbě člověče. Zateplovat, protože Klaus ví, že se neotepluje ani náhodou ! Vy, vzoroví klausmeni už máte mít všichni zateplenou fasádu dvěma metry polystyrenu a ve střílnách suprduprizolační okna s patnáctisklem !

Zebra 27.4.2009 8:44

Hanzlíčku, Hanzlíčku,

Vaše brunátná nenávist – nevím jestli k Bursíkoví, všem zeleným, zelené barvě jako takové – vám poněkud pohňahňala úsudek.  Japonsko s největší pravděpodobností není rozjařený novozbohatlický parvenu,  který nadutě vykřikuje: „Já si budu smrdět jak chci, já na to mám, já si to zaplatím !“ anobrž zodpovědný hospodář, který je si vědom, že vypouští tolik, že na to jeho kvóta (na které se svobodně a dobrovolně shodl s ostatními sousedy) zatím nestačí a musí si od méně vypouštějících přikoupit ale dělá všechno pro to, aby své vypuštění snižoval tak, aby si postupně musel kupovat méně a méně povolenek a více a více tak šetřil a v budoucnu třeba i mohl naopak nějaké povolenky prodávat a místo vydání by si přišel na nějaký příjem.

karl 27.4.2009 8:25

Re: V souhrnu

  Vydělat si? To Lájošové neumí.