28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 25.2.2009 20:51

Re: Původ většiny té Co kontaminace je znám.

ano, říká se tomu radioaktivní provincie- jsou i v 9ránu a jinde. Jenže ti lidé zde žijící po staletí jsou jaksi jinak geneticky vybaveni. Přečtěte si článek na toto téma ve Vesmíru z roku 2006, tuším.

para 23.2.2009 23:56

Re: A furt kecá a kecá, a furt je pod parou... - někomu se to tak jeví,,,

Mohu-li radit tak si pročti příspěvky - at se neopakuju - nebo se připrav rovnou na ty stromy - jestli zbudou.:-/

para 23.2.2009 23:35

Re: Nebude on para novym prevtelenim

Jak ale jen poznat  přes svou přiblblost minulou reinkarnaci mistře mullere? Nebo dokážete mít poznámku i k tématu JE?;-)

mueller 23.2.2009 22:03

Nebude on para novym prevtelenim

- tedy trosku priblblejsim, ony kopie maji vzdycky nejakou tu degeneraci - neboztika profesora Hrona ? Obcas mi ho ty jeho formulace pripominaji.

mueller 23.2.2009 21:57

To me tesi, ze to pako para nevi,

co jsou to Sorxovy solenoidy. Holt nevzdelanec je nevzdelanec, to se neda svitit.

M. Zima 23.2.2009 21:22

Promiňte, že jsem si všiml až teď, že se odvoláváte na ISO9001. Vy jste skutečně šašek k pousmání. Měl byste si na to vyzvednout živnostencký list a špičatou čepici.

M. Zima 23.2.2009 21:12

Tak trochu čísel:

V prosinci našli 60 tun, z toho 5 tun kolem 33 Bq/g, ty knoflíky k výtahům měli 270 Bq/g, a v lednu našli zatím největší zatížení, jednu komponentu s 600 Bq/g. Jako příklad je také uváděn kontejner pro Rusko s ocelí z Indie, v Hamburku zjistili v jeho blízkosti 71 mikrosievert/hod. Jestliže se kolem něho někdo motal jeden den, překročil přípustnou dosi na rok.   A ještě BTW, možná, že byste neměl přeceňovat kvalitu osobních dosimetrů, mnohdy mají za úkol uklidnit.

hulwat 23.2.2009 20:53

Re: Buďte klidný, u Vás se nejedná o následky ozáření, Vy jste musel v mládí vběhnout plnou rychlostí hlavou do poštovní schránky. Přečtěte si prosím Vás tu diskusi a zbytečně neblábolte.

Zimo, zatím jsi tady za blbaty, pokud sis nevšiml. Podotýkám, jako vždy!;-D

ps 23.2.2009 20:50

Re: hmmm

srovnávat vraždu s jadernou elektrárnou má někou zarezonovat? To nemyslíš vážně?

M. Zima 23.2.2009 20:50

Buďte klidný, u Vás se nejedná o následky ozáření, Vy jste musel v mládí vběhnout plnou rychlostí hlavou do poštovní schránky. Přečtěte si prosím Vás tu diskusi a zbytečně neblábolte.

ps 23.2.2009 20:46

Re: A furt kecá a kecá, a furt je pod parou... - někomu se to tak jeví,,,

Zaakumulujeme ... ? Co to jsou za nesmysly? Takže tvoje rada zní nestavět jaderné elektrárny protože se zaakumulujeme a počkat jestli bude náhodou něco novéh objeveno, popřípadě se připravit na návrat na stromy?:-P

hulwat 23.2.2009 20:33

Re: Pro zelenáče Zimu.

...ocelový (železný) výrobek,který září , tak je to následek...

hulwat 23.2.2009 20:31

Re: Pro zelenáče Zimu.

Vím, že jde o Co60. Já ale reaguji na Zimu a jeho bláboly, ve kterých tvrdí nesmyly o legovaných ocelích. Legováním se nemůže do oceli dostat Co60. Na legování se totiž používají Feroslitiny s přesně známým obsahem legujícího kovu. Takže jen opakuji, pokud se někde objeví nějaký ocelový (železný) výrobek, tak je to následek zpracování "železného" šrotu jako suroviny pro výrobu oceli ve kterém může být cokoliv.

para 23.2.2009 20:24

Re: hrůza kolik omylů..

Bylo by dobré pokud by jste ty mé příspěvky pročetl i s odkazama - např na bublinový graf Ch Halla či na Vesmír 9/08 kde je uvedeno víc než co se sem vejde a další souvislosti. Pravdou je i to, že mě fenomén ERoEI velmi zaujal /spolknul/ a hledám k němu vše - i oponenty. Pokusím se znovu ozřejmit to mé tvrzení o potřebnosti ERoEi 40 - myšleno pro Evropskou civiliyzaci. Ta Americká má dosud návratnost 50 - viz Hall. Má ale také vyší životní úroven a vyší spotřebu a nyní největší ekonomický náraz...  Oproti tomu jsem srovnáním zdrojů v Evropě dominantních /plyn Ruska, ropa severního moře.../ došel k odhadu celkové současné úrovni ERoEI a vyšla mi hodnota cca 40. Neberu to dogmaticky.  Idea je taková, že pokud k systému začnem přidávat zdroje s vyší návratností celek se bude aktivovat. Zdroje s menší návratností ho budou naopat přibrždovat.  Vše je také vstaženo k současné míře spotřeby - tedz ke společenské přivyklosti. Pokud by se neefektivní spotřeba snížila mohla by i tak dynamika společnosti vzrůst. Problémem jsou velké setrvačnosti systému a obtížnost stanovování exaktních hodnot ERoEi. S penězi umějí ekonomové pracovat zdánlivě lépe - bohužel ale současnou stagnaci nepředpovídali - to se podařilo jen těm, co uvažovali s pohledu energetických návratností a termodynamiky společenských systémů. Předpovědi vývoje jsou velice chmurné ale právě při překonávání krizí se rodívá nejčastěji něco úplně nového a snad i lepšího - a to je zas to pozitivum co mě velice zajímá.  Zdravím MLP.;-)

Stoura 23.2.2009 19:58

Re: Pro zelenáče Zimu.

O primární okruh nejspíš nešlo. Jsou známy pouze případy, kdy se do šrotu či prostředí dostaly lékařské nebo průmyslové diagnostické přístroje (někde v Brazílii si z toho domorodci udělali svítící mastičku na karneval -načež byly stovky těžce ozářených a město raději obklíčila na pár týdnů armáda, v Polsku si odnesl dělník zářič v kapse, čímž se úspěšně sterilizoval, existuje ještě několik dalších případů). Ale panu Zimovi to nebrání to spojit tyhle případy dohromady s jadernými elektrárnami.  Spojil by možná radioaktivitu, rádio i rádiovku.

para 23.2.2009 19:45

Re: hmmm

Víš ps hák je v tom, že jeden dopředu neví komu by to mělo zaznít a u koho todokonce zarezonuje. Fakt je ale taky ten, že opravdoví geniové všeumělové mají i pedagogické nadání - jen je jich málo.

para 23.2.2009 19:40

Re: hmmm

Jo to jo - vytáhnul ji autor - ale já Tě na ERoEI ne a né chytit a dostala Tě jak vidno ta mortalita - tu jsi začal obětavě studovat. Biofyzika hold nemusí každýmu hned sednout - já Tě chápu.;-)

para 23.2.2009 19:36

Re: A furt kecá a kecá, a furt je pod parou... - někomu se to tak jeví,,,

Logické je snad jen to, že pokud do jádra budem dnes investovat zaakumuluje se do toho jaderného mamuta ta  dnešní relativní láce výroby energie s fosilů pro další generaci a na truc těm, kteří budou chtít naší případné obchodně-energetické závislosti zneužít. Později to už nemusí být možné vůbec. Nadějí jsou oběvy nových materiálů a technologií  - ale jen nadějí - jistoty chybí už celá desetiletí. A na ten kýžený růst bych osobně raděj zapoměl - postačí mi pokles výrobní náročnosti... Někdo ale rád slyší na rozjásané scénáře a že se vše vyřeší samo a přejde to jak chřipka.:-(

honzak 23.2.2009 19:24

Re: Kvalitnější kuchyňské a domácí zařízení, myčky, pračky, sušičky... se dělají z nerezu, ne z umělé hmoty, na kterou jste patrně zvyklý z časů velkých vítězství socialismu.

jasně! Motor je z nerezu, vana je taky z nerezu (aby lépe odváděla teplo do okolí:-D) a nejlepší německé kusy mají i nerezové sklo. Ty jsi vůl jak lev!

Pro tvoji informaci, nerezový buben měla moje první TATRAMAT 240 z roku 1976, ty obrgermáne!

para 23.2.2009 19:22

Re: Jde přeci o následující,

Já nemám představu o tom jak moc se co podařilo komu zamořit radiací z kradených či jinak zašamtročených materiálů. Mám ale představu jak to u nás vypadalo na prvého Máje kdy v noci předtím sprchlo a černobylský prach dosedl do ulic.... tehdy komunisti ani nenechali ty ulice kde jim šli oddaní pracující "poděkovat" umýt stříkačkama.Mám představu o velice špatné informovanosti veřejnosti ohledně JE a všeho s tím souvisejícího.  Mám taky představu jaké jsou možnosti soukromě si zakoupit i jen jednoduchý dozimetr dnes a jaké toto vše může mít důsledky.:-(

honzak 23.2.2009 19:19

Re: hmmm

co to plácáš? Mortalitu vytáhnul Autor: jm09 IP: 217.173.231.xx!

honzak 23.2.2009 19:18

Re: Pro zelenáče Zimu.

lze dost souhlasit. Nicméně Zimovo hlášky o "pračkách z legované ocele" jsou dost mimo, že? A moc by mě zajímalo, který že podnik dal do obyčejné sběrny prvky z primárního okruhu! Pravděpodobnější je opravdu krádež nějakého vyřazeného zářiče a následný prodej do sběrny.  Nebo ilegální vývoz kontaminovaného šrotu, zejména z Německa, z té úžasné Eurozemě.

para 23.2.2009 19:10

Re: Pro zelenáče Zimu.

Hulwate ono nejde o ledasjaký kobalt ale o jeho izotop Co60 na rozdíl od toho v přírodě se vyskytujícího a neradioaktivního Co59. Ten pokud je obsažen v oceli ozařované neutrony se ochotně promění v ten radioaktivní s poločasem rozpadu 5 let. Podobně vzniklé radionuklidy Cr Ni a Fe mají poločas jen cca stovku dní a navíc potřebný mateřský radionuklid obsahují podstatně řidčeji. Také proto jsou na čistotu a další materiálové vlastnosti ocelí pro primární okruh tak vysoké požadavky které něco stojí včetně energetických výrobních nákladů.

ps 23.2.2009 19:08

Re: A furt kecá a kecá, a furt je pod parou... - někomu se to tak jeví,,,

Tak v tom případě, bychom měli co nejdřív nahradit spalování "fosilů" jadernýma elektrárnama abychom si zachovali aspoň ten 10% růst. To je logické ne. ;-)

para 23.2.2009 18:54

Re: hmmm

Hm... honzaku v definici mortality se taky nevyznam ale napadlo mě, že po zastřelení se asi nemusí vždy umřít hned - vid? .... - leda by to bylo ranou s kanonu.... Tak dost pochybuji, že by někdo v tomto parametru predikoval příčinu ve smyslu pokud to není přirozená smrt tak do mortality se to nepočítá. ;-)

Nechceš si dát prácičku a zjistit kolik desetin procenta populace homo umírá "čistě přirozeně"?

Třeba v tomhle oboru vynikneš - jsi na dobré cestě - zaujalo Tě to totiž!:-D

hulwat 23.2.2009 18:44

Pro zelenáče Zimu.

Kvalitnější kuchyňské a domácí zařízení, myčky, pračky, sušičky... se dělají z nerezu, ne z umělé hmoty, na kterou jste patrně zvyklý z časů velkých vítězství socialismu.:

Autor: M. Zima IP: 80.140.246.xxx Datum: 23.02.2009 15:25

Nerezové oceli jsou legovány chromem (Cr) a niklem (Ni) a nikoliv kobaltem (Co). Pokud se kobalt v nerez ocelích přesto objeví, tak to není legováním, ale tím, že se tam dostal už při zpracování šrotu, kde byl obsažen. To znamená, že kobalt může být obsažen jakémkoliv výrobku z oceli (železa).

P.S. Doporučuji koupit jídelní příbory z umělé hmoty, neb běžné jsou z nerezu. Co když je tam ten váš kobalt?;-D;-D

para 23.2.2009 18:43

Re: A furt kecá a kecá, a furt je pod parou... - někomu se to tak jeví,,,

ps - ptáš se "o co go" -  výhledová perspektiva /až dojdou fosily/ pak hrozí 5x nižší HDP nebo 500% pokles - tak nějak... Jde prostě o velmi, velmi mnoho. Zatím se tolik neděje jen nám už dnes dává o sobě budoucnost vědět celosvětovou stagnací. Naplno to pak pocítí až další generace. To mi nepřipadá vůbec málo.:-(

honzak 23.2.2009 18:20

Re: hmmm

úmrtnost neboli mortalita je demografický ukazatel, udávající podíl zemřelých z určité skupiny za určité časové období. Uvádí se v promilích (‰), tedy v přepočtu na 1 000 jedinců. S rostoucím věkem sledované populace se významně zvyšuje.

Nejběžnějším údajem je tzv. hrubá míra úmrtnosti, čili počet zemřelých na 1 000 osob středního stavu obyvatelstva za kalendářní rok.

Definici ZEMŘELÉHO jsem zatím nenašel. O zabitých a zavražděných se wiki nezmiňuje

honzak 23.2.2009 18:14

Re: Ty špony byly nalezeny v Německu, (myslím že Saarland)

no, ono třískové obrábění je dost na úbytě, vesměs to jedou buď automaty v sériové výrobě, nebo nástrojárny. Obojí nakupují PROVĚŘENÝ MATERIÁ, neb musí mít ISO.

honzak 23.2.2009 18:12

Re: hmmm

opravdu? Moje velmi skromné znalosti demografie jsou již 25 let staré, mohu se mýlit. Zkusím si to najít.