8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EET: Další překážka pro ty, kteří chtějí začít podnikat

Začínající podnikatelé to mají těžké. Bohužel mnoho lidí si stále neuvědomuje, že začínající živnostníci mnohdy riskují veškeré své úspory, aniž by měli jakoukoliv jistotu zisku nebo aniž by se mohli spolehnout alespoň na výpovědní dobu či odstupné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 7.9.2015 10:21

Nestěžuje si. Jsou zde poradenství pro inovace a podnikání.

Ovšem ti, kteří vám v Česku (za stabilní přítok peněz z EU nebo i za české státní peníze) chtějí odborně radit, jak máte úspěšně inovovat a podnikat, sami nikdy v životě nepodnikali ani neinovovali. A na českých vysokých školách (které úspěšně vystudovali) jim k těmto tématům v podstatě nic neřekli. Na českých školách se vychovávají především zaměstnanci, nikoliv podnikatelé. Jak ovšem odolat lákadlu jistých EU peněz a nestat se nominálním odborníkem na cokoliv, tzn. třeba i nominálně radit v podnikání a inovacích?

Po listopadu 1989 se do českých inovačních a podnikatelských center dostali především ti, kdo svou dosavadní práci ztratili, protože jejich instituce z dob socialismu byly zrušeny - například Svaz Československo sovětského přátelství.

V minulé dekádě obsazování funkcí v inovačních a podnikatelských centrech fungovalo už poněkud jinak. Jak? Děti českých politických prominentů, které nebyly schopny vystudovat pořádnou vysokou školu (technického směru), vystudovali politologii, sociologii, či vyjímečně i vysokou školu ekonomickou. S nabytými vysokoškolskými diplomy byli tito mladí lidé svými politickými prominenty (rodiči) následně protlačeni na jistá pracovní místa, tzn. jako odborníci na inovace a podnikání.

Metafora: Může se člověk stát úspěšným sexuologem, aniž by sám měl ve svém životě nějaký sexuální styk?

M. Bílý 7.9.2015 10:17

Jak se začínalo podnikat ve 30. letech 20. století

Můj otec, který vybudoval jednu z pěti výroben armatur pro dálková vedení vysokého a velmi vysokého napětí (vn a vvn)  v kontinentální Evropě, popsal ve svém životopisu počátek podnikání takto:

Po přestěhování z Prahy (kde výrobu po technické stránce dva roky připravoval) do Modřan ohlásil jsem koncem března r. 1930 příslušnému úřadu otevření vlastního podniku a opovědění řemeslné živnosti elektromechanické a zámečnické. Objednal jsem potřebné polotovary, stroje, nástroje, nářadí a modely a po jejich dojití zahájil se dvěma zámečníky, jedním soustružníkem a technickým úředníkem vlastní výrobu.

V květnu 1930 konal se v Praze sjezd Elektrotechnického svazu spojený s výstavkou novinek, na které jsem rozhodl ukázat budoucím zákazníkům své výrobky. Toto vstoupení na československý trh, ovládaný dosud zahraničními firmami, vyvolalo u zákazníků velký zájem a u konkurence poplach (konec citátu). Jak jednoduché. Za dva měsíce na trhu!!!

Pro neznalé: armatury dálkových vedení vn a vvn jsou součásti pro nesení, kotvení, spojování a ochranu vodičů.

Po třech letech přenesl otec výrobu do vlastního objektu v Horních Počernicích a úspěšně ji rozvíjel (jen z toho co vydělal, bez bankovních úvěrů!) až do roku 1948 (45 zaměstnanců a vlastní ohňová zinkovna) kdy ji komusté protiprávně znárodnili a do pěti let totálně zničili, takže se armatury začaly opět dovážet z ciziny.

J. Hejna 7.9.2015 10:04

Myslel jsem, že svobodní,

ale Svobodní už ne.

Někteří plamenně píší o věcech, o kterých evidentně mnoho nevědí (téměř nic, kromě názvu, nevědí).

Tak tedy Svobodní ne.

J. Kuka 7.9.2015 9:50

Re: Vzhledem k tomu, že ochota podnikat tak jako tak klesá

Zivnostnici a stredni podnikatele jsou pater ekonomiky , ne delnici ve fabrice a nadnarodni kolosy .

Me to pripomina znameho , ktery mi vzdycky tvrdi , ze kvuli tomu dobremu z EU musime prijimat i to zle (zemedelske kvoty , nelogicka narizeni , atd.) . Ale ja tu logiku proste nechapu . Proc nemit jen to dobre ??? vysvetlete me to jako malemu diteti . To je jako byste chtel jit koupit auto a ten clovek co vam ho prodava rekne , jeste vam musime zlomit malicek na noze . Je to v tom zakonu , kvuli podpore doktoru . Take byste rekl... Tak mi ho zlomte , za to auto to stoji ?

K. Janyška 7.9.2015 9:25

Proč ty klacky ? Protože stát ovládají socialisté !

To jste fakt nevěděl ? Dzp.

T. Pansky 7.9.2015 8:09

V nasi zemi vladne levice, ktera nema zajem...

... uvolnit prostredi k podnikani.  Podnikajici jedince vidi jako sve nepratele.  My si levici volime a tak se nic nezmeni.  Prave zdrave podnikatelske prostredi a vznik malych podniku a firum je zakladem ke stabilni a soku odolne ekonomiky.  To je socialistum jedno, ti preferuji obrovske montovny s velkymi odbory.  Pravicove vlady mely moznost podnikatelske prostredi zjednodusit, ale neudelaly to.

M. Pechr 7.9.2015 1:37

Re: Vzhledem k tomu, že ochota podnikat tak jako tak klesá

...máte z velké části pravdu... ...nicméně děsí mně slova typu "...je to tak jednou dané..." ...protože některé věci jsou dost blbé, i přesto, že se nám jeví jako jedno dané... ...a je naším dobrým úkolem tu danost porušit, proměnit...

B. Uhlich 7.9.2015 0:54

Vzhledem k tomu, že ochota podnikat tak jako tak klesá

je asi zbytečné to celé řešit.... Domnívám se, že nastupující generace mladých už moc podnikat netouží a asi se jim nelze moc divit, když vidí třeba své rodiče jak se pinoží v různých živnostech a moc velký efekt na rozdíl od jiných oborů, jako je politika, tenis nebo hokej, to nepřináší.... každopádně fungujích živností asi ubyde..což nechci nijak vyloženě hodnotit...může to být vývoj negativní i pozitivní. Jinak nějak nevidím zavedení EET jako překážku v podnikání...pro ty co do podnikání vstupují to bude už jednou dané a na nich je pak aby se rozhodli, zda se jim podnikat vyplatí,nebo ne...