4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

DŮL PASKOV: Pomník někdejší politiky ČSSD

Je to už několikátá premiéra tohoto prezidenta. S premiérem v demisi Rusnokem jednají o situaci v Dole Paskov s manažery OKD. V ústavním systému, kde je prezident vlastně jen kladečem věnců, to může leckomu připadat podivné. Autorovi to podivné nepřipadá, protože položit věnec u paskovské těžní věže je docela namístě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Kluzák 3.10.2013 10:48

Kdy se vyjádří komplic Bakaly Schwarzenberg?

Tento článek sice kritizuje všechno možné, ale neuvádí podstatnou otázku: Jak je možné že předseda strany Top09, který se vyjadřuje ku všemu možnému, najednou mlčí a důl Paskov ani ohrožení horníci v Ostravě ho nezajímají.  Vysvětlení je jednoduché: Schwarzenberg a Bakala jsou komplicové, kteří se navzájem v kradení  a podvádění po mnoho let podporovali.  Je naprosto nutné, aby Bakalovy podvodné smlouvy byly revidovány a Bakala pohnán k zodpovědnosti. V takovém procesu by jistě se ukázala i pochybná zlodějská činnost Schwarzenberga, ktterý mimochodem pro sebe a svou rodinu zrestituoval i majetky nacistů a SA mannů.

B. Rybák 29.9.2013 11:34

Přesně tak

Zaorálkův současný útok na levicového (pravdoláskového) miliardáře je potvrzením lidového moudra: "Zloděj křičí, chyťte zloděje"!

J. Urban 27.9.2013 20:43

OKD, Paskov a hornické byty - krásný

doklad totálně asociální politiky socfašounů. Je fajn, že to vylézá teď před volbami (byť hodně nesměle), třeba pár lidí přece jen prohlédne, jak to s nimi grossové, sobotkové, škromachové, srbové, houskové, ratové a další dobytci mysleli a myslí.

J. Jurax 27.9.2013 23:10

Re: OKD, Paskov a hornické byty - krásný

Ale opravdu jenom pár lidí přece jen prohlédne - a pár jsou dva. Pro podstatnou většinu elektorátu KSČSSD jsou tyhle úvahy moc složité - přece platit má bohatý uhlobaron a basta fidli, nahrabal si přece dost! Nebo znárodnit a těžit furt pryč černé zlato!

A. Hrbek 27.9.2013 9:36

Známý falsifikátor!

Základním zločinem, který byl (hádejte kým) spáchán byla provatizace velkotěžební činnosti. Tím dostali finační žraloci neomezenou možnost beztrestně rabovat národní bohatství, které ve skutečnosti patří všem. A platí to nejen pro OKD! Zločinci řídící stát záměrně nevyužili možnost znovu vytvořit to, co úspěšně fungovalo za první republiky, tj. vzájemně propojený, světové konkurence schopný kombinát "Báňská a hutní".

Po prvotní privatizaci došlo ke skupování akcií OKD za zajímavou cenu a tak obce, které v privatizaci dostaly významné podíly, se jich (podobně jako u vodárenství), ochotně zbavovaly. Tak dosáhla firma Karbon majoritu.V době prodeje minoritního balíku se cena akcie pohybovala okolo 1000 Kč, takže prodávat jej za 4 mld Kč byla buď eneromní blbost nebo enormní švindl. To nejde odpárat. Ale na druhé straně pozice státu jako minoritního vlastníka nebyla a la long bez zpětného nákupu akcií(který mohl stát provést, i když se s akciemi obchodovalo jen v kusech), neudržitelná.

Že finanční žraloci z OKD včetně bytového fondu vyrabovali co se dalo, není pochyb. Bylo jim to ale dovoleno.Co ale nyní? Veškeré úvahy zatím probíhají okolo 3.000 hlasů voličů, kterým hrozí propuštění. A vůbec se nehledí na to,že stát trvale ztratí bohatství 20 mil. t vysoce kvalitního četného koksovatelného uhlí v současné hodnotě okol 70 mld. Kč.

Apelovat na morálku nebo svědomí finančních žraloků je naprosto zbytečné, nic takového v současné společnosti neexistuje. Stále platí zásada - zisk je můj, ztráty hradí stát.Takže zase vše zaplatí daňový poplatník.

Zajímavá fakta jsou na http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Zbynek-Fiala-OKD-kolik-vydelal-Bakala-286489

P. Vaňura 27.9.2013 14:42

Pokud jde o důl Paskov, nemusí

stát platit VŮBEC NIC! Bakala vytvořil dostatečnou rezervu na útlum těžby a likvidaci dolu, a nechce po státu také VŮBEC NIC!

JENŽE politici a odboráři se snaží vyvolat falešný dojem, že je snad jakousi "gentlemanskou poviností" Bakaly financovat ztrátový provoz dolu ještě další 2-4 roky. Toto NENÍ Balakova povinnost a není to ani povinnost státu. Stát může přijmout POLITICKÉ ROZHODNUTÍ platit horníky z dolu Paskov z daní OSTATNÍCH OBČANŮ. Co dokáže stát vymoci na Bakalovi nevím, ale je třeba vždy počítat s tím, že kdyby šlo do tuhého najde se dost politiků a státních úředníků, které bude možné PODPLATIT!

I zázračné zbohatnutí Upřímného Standy o 100 milionů nechává policii klidnou. Zato řeší naprosto kuriozní případ "trafik" pro tři poslance, ze kterých jeden dokonce ani žádnou trafiku nedostal...

J. Urban 27.9.2013 20:45

Re: Pokud jde o důl Paskov, nemusí

Policie řeší to, na co dostane politické zadání a tím i mandát. Puch táhne z Hradu.

R. Kluzák 3.10.2013 10:56

Re: Pokud jde o důl Paskov, nemusí

Hle, už se ukazují obhájci finančních žraloků jako je Vaňura. Co si slibuje pan Vaňura od toho, že tak usilovně hájí zájmy gaunera Bakaly?

P. Mach 27.9.2013 16:42

Apelovat na morálku

je třeba u těch kdo jsou zodpovědní za vytunelování OKD, tj. u členů ksčssd. Obávám se však, že to bude zbytečné, protože tihle hajzIové žádnou morálku nemají.

J. Urban 27.9.2013 20:46

Re: Apelovat na morálku

Úplně zbytečné to možná není, že by to ale stačilo na zvrácení výsledku voleb, v to nedoufám :-(

L. Novák 27.9.2013 8:48

Privatizace OKD: Policie prověřuje expremiéra Grosse (31.5.2011)

http://www.denik.cz/z_domova/privatizace-okd-20110531.html

"...Na základě posudku auditorské firmy Ernst & Young uvedl, že tehdejší vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse a ministra financí Bohuslava Sobotky mohla za OKD dostat před sedmi lety od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc, než obdržela. Podle znaleckého posudku společnosti Ernst & Young byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun, a nikoli 4,1 miliardy, které za něj zaplatila Karbon Invest vlastněná Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. Podle Macháčka tak stát utrpěl škodu ve výši 20 miliard korun. ..."  

Čtěte také: Grossovi známí vydělali na provizích z privatizace 

http://www.denik.cz/z_domova/privatizace-okd-20110531.html

M. Urban 27.9.2013 9:04

Re: Privatizace OKD: Policie prověřuje expremiéra Grosse (31.5.2011)

Upřesnění pro M. Šejnu. Prodej se uskutečnil v roce 2004.

M. Šejna 27.9.2013 12:10

upřesnění pro pana Urbana

ale to já vím, že menšinový balík akcií prodala vláda socanů v roce 2004. Vždyť se o tom sám zmiňuji. Ale privatizace proběhla v roce 1998 ještě předtím, než se socani ujali vlády.

P. Vaňura 27.9.2013 14:49

Ona je tady jedna závažná věc,

stát předal balíky akcií obcím, kde OKD leží, aby obce z toho něco měly a měly také nějaký vliv. To, že je obce prodaly, stejně, jako akcie vodárenských společností je vina PŘÍSLUŠNÝCH ZASTUPITELŮ a nevím, nakolik to bylo z blbost a nakolik v tom byla korupce!

M. Šejna 27.9.2013 8:18

jako obvykle, pane Párale

Socani mohou za všechno, i za bitvu u Lipan.

Stát ztratil v OKD většinu v první polovině roku 1998, kdy ČSSD vedená Zemanem nevládla a dokonce ani neměla ve sněmovně většinu. Tehdy vládl Havlem jmenovaný Tošovský. Až v létě 1998 socani vyhráli volby a vlády se ujali až na podzim po podpisu Opoziční smlouvy. Zbývající menšinový balík akcií nakonec prodala opravdu vláda ČSSD a buďme radi, že to udělala, protože dnes by stát za akcie OKD dostal kulový.

L. Novák 27.9.2013 8:33

Re: komunistický demagog Šejna

Šejna jako vždy. Socani "čistí jako lilium"... :-D

J. Vyhnalík 27.9.2013 15:29

Re: jako obvykle, pane Párale

Za bitvu u Lipan rozhodně nemůžou, ta dopadla dobře.

J. Kadeřábek 27.9.2013 16:18

Za bitvu u Lipan

socani nemůžou, ale třeba za fotvoltaický tunel ve výši 1000 miliard ano. Kam se hrabe nějaký Paskov s pár miliardami.

P. Maleček 27.9.2013 6:34

Kudy chodil tudy krad sociální demokrat

No konečně rozumné slovo i s pravdou o řádění Zemana i Sobotky, tj ČSSD, při prodeji OKD. Průhledně signalizující, že tehdy šly velké prachy z OKD místo státu do černých fondů ČSSD. Určitě to bylo víc než průhledně a ze svého dal Bakala na volby Švarcíkovi. Aniž bych tímto Bakalu jakkoliv obhajoval. Ale chová se jen tak,jak mu umožňují politici.

Stát a tím i dnes protestující horníky tihle dva, dnes opět bojující víc o svou moc než za práva horníků, tehdy oni i celá ČSSD okradli o obrovské částky. Z těch by se teď zaplatili nejen náklady na technické i sociální problémy spojené s globálně ekonomicky neodvratitelným koncem Paskova.

Prostě socani-sosani jak vyšití. Nejdřív oblbnout dělníky jejich štvaním proti kapitalistům a pak je okrást. Tak to se socany-sosany bylo, je a bude.

V. Bok 27.9.2013 1:49

Rozhodně si nemyslím

že se menšinový podíl prodává za buhvíjak výhodnou cenu (jask nás chce přesvědčit Páral), i když ty 4 miliardy bylo fakt málo. Asi by bylo lepší neprodávat. Ale hospodaření měl na starosti jen a jen ... vážený sponzor K. Schwarzenberga a majitel části tisku... konec konců, asi i kanálu čt 24, kde komentují skoro výhradně Bakalovci.  No a vyvést 60 miliard, to je fakt pěkné, klasická česká cesta. Tomu způsobu vyvedení se jinde říká krádež. A s tím už socani opravdu nemají nic, ale nic společného.

J. Schwarz 27.9.2013 6:28

Re: Rozhodně si nemyslím

"Vyvedení" cizích peněz je ovšem krádež, ale svoje vlastní peníze můžete vyvádět kam vám libo. Jediné, co je možné nazvat v tomto případě krádeží je zvláštní použití vypůjčených peněz - věřitelé je určitě firmě nepůjčili a ani investor neinvestovali na to, aby si je majoritní akcionáři "vyvedli" na vlastní konta mimo firmu. Tohle je ta pravá "česká cesta", která ale nebyla v minulosti soudy penalizována, chyběl jim totiž důkaz "ůmyslu" - další typicky česká "právní konstrukce". Snad jenom v česku může soud ohodnotit výsledek - zkrachovalou firmu, ožebračené věřitele a bohatého většinového vlastníka, který "z neschopnosti, špatného odhadu a chybných obchodních rozhodnutí" jaksi náhodou pohřbil firmu, v níž měl rozhodující slovo ale cele mu nepatřila a stejnou náhodou začala zázračně prosperovat firma v jeho výhradním vlastnictví.

M. Urban 27.9.2013 8:59

Re: Rozhodně si nemyslím

Bakala věnoval peníze ODS, TOPce a VV a koupil Respekt, ale  Babiš je někdo jiný.