25.4.2024 | Svátek má Marek


DŮL PASKOV: Pomník někdejší politiky ČSSD

27.9.2013

Je to už několikátá premiéra tohoto prezidenta. S premiérem v demisi Rusnokem jednají o situaci v Dole Paskov s manažery OKD. V ústavním systému, kde je prezident vlastně jen kladečem věnců, to může leckomu připadat podivné. Autorovi to podivné nepřipadá, protože položit věnec u paskovské těžní věže je docela namístě. Třeba k 15. výročí divoké incestní privatizace, kdy parta Viktora Koláčka získala OKD fakticky zadarmo, tedy přesněji za peníze z pokladny důlní státní firmy. Tehdy se pokusil proti tomuto způsobu privatizace zasáhnout šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Proti Češkovi však zasáhla ve Sněmovně ČSSD vedená Milošem Zemanem a zařízla ho jako jehňátko.

Jediné peníze, které stát za OKD viděl, byly čtyři miliardy, za něž Zdeňku Bakalovi, který v té době měl smlouvu o prodeji firmy s Viktorem Koláčkem, prodal zbylý minoritní podíl v OKD Bohuslav Sobotka, tehdy ministr financí za ČSSD a nyní předseda této strany. Záhy se ukázalo, že skutečná hodnota firmy byla někde jinde. OKD vydalo primární akcie a získalo z nich 30 miliard. K tomu si postupně napůjčovalo nějakých 25 miliard korun. Kromě toho ze svého majetku vyvedlo čtyřicet tisíc hornických bytů, které nyní spravuje firma, jež nemá s důlní společností bojující o život nic společného. Tedy kromě vlastníků. Celkem fajn byznys. Ale jen pro vlastníky. Horníci jsou na tom drobet hůře.

Bakala a jeho maďarský spoluinvestor Peter Kadas jsou trochu kouzelníci, když dokázali finanční investory přesvědčit o zázraku jménem OKD a vytáhnout z nich ty obrovské peníze. Severomoravské doly před sebou nemají valnou budoucnost už řadu let. Těží ve složitých geologických podmínkách, a tudíž draho. Každý výkyv v cenách uhlí je pro ně nepříjemný. Zatížení dluhem je však pro ně fatální. V případě Dolu Paskov je situace, kdy cena uhlí na trhu činí něco kolem sta eur za tunu a náklady na těžbu jsou 170 eur, opravdu neudržitelná a důl je bezesporu nutné uzavřít a zakonzervovat. Ty tři tisíce horníků to budou mít hodně těžké, ale není to neřešitelná situace. Není to tak dávno, co své stavy snižovaly hutě ArcelorMittal a s pomocí velkorysých odstupných se přitom podařilo udržet i solidní sociální smír. Tvrdý Ind Lakshmi Mittal se zachoval dost solidně. Jak se zachová Bakala s Kadasem? A hlavně co bude se zbytkem silně zadlužené firmy?

Nechat to až příští vládě

Bakala nyní couvl a slíbil horníkům, že jim prodá byty, v nichž bydlí, za výhodnou cenu. Ale myslí to vážně? Byty načerpaly také pěkný dluh. Z deseti miliard ve firmě zůstal jen zlomek. To horníkům prodá byty zatížené dluhem, který si odnesl kdovíkam? Nápad prezidenta předat byty kraji a z jejich výnosů dotovat útlum těžby v Paskově naráží na stejný problém. Peníze z bytů musí sloužit jejich údržbě a splátkám dluhopisů.

Zbylé doly na tom sice nejsou tak tragicky jako Paskov, ale jejich přežití také není žádná tutovka. Z prodeje majetku je OKD schopno zaplatit jen zlomek dluhů a vydělat na zbytek je značně nejisté.

Prezident by udělal lépe, kdyby tohle všechno nechal tomu, komu náleží řešení těchto situací. Tedy vládě, která vzejde z mimořádných voleb. Zvláště, když šlape v pozůstatcích své vlastní politiky.

MfD, 25.9.2013

Autor je šéfredaktor týdeníku EURO