3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Kůrka 19.4.2010 21:16

Autorovi

za článek jedničku s hvězdičkou!

L. Severa 19.4.2010 20:23

Co se divíte,

přece v socialismu měli být občané odměňováni podle zásluh, za komunizmu podle potřeby, ale každý bude pracovat jak nejlíp umí. Tak kázali soudruzi a lid na to dobře slyší, že na vyšší klasifikaci se protáhlo studium cca do 25 let a nástupní plat vysokoškoláka byl nižší než pracujících, kteří už několik let pobírali plat, to se jaksi nepočítá. Dnes je to trochu jinak, ovšem jestliže  budeme říkat, že všichni podnikatelé, právníci, politici a nevím kdo jěště jsou zloději a podvodníci, tak je to pohled jednoho politika - desetitisíce, statisíce berou, kdo z vás to má... Závist, nic, než závist. Zavání to třídním bojem - za komunistů se říkalo, že je to boj těch co nemají třídy proti těm co mají třídy. Jestliže někdo říká, že má nárok  na bezplatné zdravotnictví, když si na to celý život platil, tak ten kdo měl vyšší příjmy může tvrdit, že má nárok  i na vyšší důchod, když  na něj celý život přispíval více.

J. Pašek 19.4.2010 18:16

Proč tomu je, že ten kdo může . . .

dává přednost chodit do práce za mzdu, než ve štědrém, spravedlivém a zasloužženém důchodu koukat se na chodník, vysedávat v parku na lavičce a povídat, jak to bylo za "Rakouska-Uherska" vše lepší . . . 

K. Kužel 19.4.2010 16:14

Zlepšováček

Kdesi jsem četl, že náprava by přišla neskutečně draho. Naštěstí je možno uplatnit fintu: Sociální pojištění přejmenovat na "důchodovou daň" a tím by se na ni změna vyplývající z výroku NS nevztahovala. (To jsem si přečetl ve vážně míněném článku někoho chytrého)

Dovolím si přidat další návrh: na tuto "důchodovou daň" uvalit ještě vyšší progresi než jakou navrhují socani na daň z příjmu a důchody dát prostě rovné.

Doufám, že když budou vítězní paroubci můj nápad aplikovat, že si na mne vzpomenou s nějakým bakšišem.

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

P. Boublíková 19.4.2010 17:27

Re: Zlepšováček

Rovné důchody - proč ne? Nejsme si všichni rovni? :-)

Rovnost se dá chápat tak i tak: buďto jsem si všichni rovni v tom, že jsme spravedlivě a kvantifikovaně odměňováni za zásluhy, např. za kvalifikovanou práci dostaneme vyšší plat a vyšší důchod (než je třeba průměr). Anebo jsem si rovni absolutně a dostaneme všichni stejně. Za socíku dostávali všichni téměř stejné platy no a u těch důchodů to jaksi vydrželo i nadále. Obávám se, že i vydrží - rovnost bude spočívat v tom, že všichni dostaneme stejný kulový (protože aby měli všichni vysoké důchody, na to nebudou peníze).

Jo a to přejmenování sociálního pojištění na sociální daň bryskně vymyslel Janota. Proč ne? Více to odpovídá realitě. Stejně tak by se mělo zdravotní pojištění přejmenovat na zdravotní daň, tam je totiž ještě nápadnější, že plátci vysokého tzv. pojištění dostávají stejné plnění jako ti, kteří neplatí nic.

K. Kužel 19.4.2010 18:12

Re: Zlepšováček

Díky za připomenutí, byl to opravdu p. Janota. Evidentně schopný člověk, ozdoba úřednického stavu.

Pokud jsem přispěl k obnově toho fantastického sociálního státu, který revoluce těžce poškodila, neburcoval jsem nadarmo!!!

J. Novak 19.4.2010 16:11

Tahouni...

Bohužel jsem si nějak nevšiml, že by zrovna k "tahounům" české ekonomiky patřili třeba zrovna právníci či politici, za které tady pan Vlk tak usilovně kope. Tak nějak mám v poslední době čím dál tím více dojem, že ti, co jsou ti "úspěšní" s vysokými příjmy jsou hlavně ti, co umí pouze dobře podvádět, chytračit, rozkrádat a nikoliv ti, co umí něco skutečně vyvinout, vyrobit... Současný důchodový systém byl nastavený solidárně. Navíc, lidé, kteří celý život těžce pracovali a většinou za nepříliš velký plat se většinou ani nedožijí tak vysokého věku, jako ti, co dělají v životě málo, mají ale hodně peněz a tím pádem si mohou dovoli žít podstatně zdravějším životním stylem. Tady totiž nějak ty výpočty o tom, kolik jsem do důchodového systému "vložil" a kolik z něj potom během důchodového života "vyčerpám" zrovna podle představ některých "ekonomů" nějak nefungují. Páni ústavní soudci také nerozhodovali zrovna "nezávisle", oni totiž rozhodovali hlavně sami o sobě a pojistili si svým rozhodnutím ty vysoké důchody hlavně sami pro sebe.

M. Prokop 19.4.2010 16:43

Re: Tahouni...

Ten systém je tak "solidární", až je to zlodějna.

P. Boublíková 19.4.2010 17:28

Re: Tahouni...

Ještěže nemáme solidární výplaty.

Ale třeba na to časem taky dojde.

M. Prokop 19.4.2010 12:40

Jo, dnes dobrý.

V. Běhal 19.4.2010 12:25

Zásadní omyl autora a ÚS.

Omyl spočívá v tom, že je nám namlouváno, že si šetříme, u státu, na důchody. Ve skutečnosti výdělečně číní platí důchody svým rodičům a jim budou pladit důchody jejich děti. Pokud nějaké budou mít. Pokud někdo nemá děti, tak i žena se může věnovat své profesi, má vyšší plat, má vyšší životní úroveň a nyní by měla mít i podstatně vyšší důchod. Pár, který vychová tři a více dětí, dá jim vzdělání, má mnohem nižší životní úroveň a žena musí část svého profesního života obětovat výchově dětí, ztrácí jak na profesní kariéře, tak na platu a tím i na výši důchodu. Jenže jím vychované děti budou platit důchody bezdětným párům, homosexuálům a pod. Tak kde je spravedlnost? Není pochyb, že důchodový systém si žádá reformu, která zohlední všchna hlediska.

M. Prokop 19.4.2010 12:41

Re: Zásadní omyl autora a ÚS.

Autor to ví a píše, stačí číst.

M. Sedláček 19.4.2010 21:28

Re: Zásadní omyl autora a ÚS.

Vycházíte z obvyklých klišé. Já mám tři děti a 25 000,- Kč měsíčně sociální pojištění, manželka (až se vrátí do práce z mateřské) bude na tom s pojištěním obdobně. Stojí za tím ovšem univerzita, úspěch v konkurzu,  učení se jazykům a podobně. Nenapadá Vás, že i takový lidé existují? Takže vůči mně ten systém není jen nespravedlivý, je to státem posvěcená krádež. Nic proti solidaritě, spor je jen o její přiměřenosti.

M. Sedláček 19.4.2010 21:29

Re: Zásadní omyl autora a ÚS.

Božíčku, takoví, mladí, já vím.

R. John 19.4.2010 10:56

Zde existoval důchodový system,

ani nacisté s ním nic nedělali, až přišli rudí nacisté- internacionalisté a nastala "jízda dolu".Komouši rádi kradou, tak ukradli i Penzijní ústav i s penězma. V Penzijním ústavě si odboráři udělali hnízdo, hřadují tam dodnes, svoloč jedna, akorát jim opilec "Tonda ušatej" nehraje na harmoniku.  Bohužel, musím konstatovat, že pravice neudělala za dvacet let nic, aby tento idiotský bolševický system začala modifikovat, jen kecá a kecá a kecá.

L. Zlobil 19.4.2010 10:32

Oranžový socialistický Jánošík Vlček bere i podřízeným !!! :-)

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2010/cssd-chce-od-vlcka-vysvetlit-pujcky-termin-je-pondeli_165752.html

P. Boublíková 19.4.2010 9:19

Souhlas

naprostý.

Ještěže není v povědomí lidí uloženo, že babičku je nejlepší strčit do pece....

V. Husák 19.4.2010 8:47

Poněkud nepochopený Mach

Vážený autore i někteří další diskutující,

pokud jsem správně pochopil článek pana Macha, tak on v článku kritizuje situaci, že do "výsostných vod" volených zastupitelů vplula loď soudcovské autokracie, která bez jakékoli politické odpovědnosti řeší věci zásadním způsobem ovlivňující chod státu. V žádném případě se nestaví za rovnostářský přístup při výpočtu úrovně důchodů, ale zdůrazňuje, že soudní moc již výrazně překračuje kompetence obvyklé ve vyspělých demokratických zemích. A to je bezesporu nesporný fakt.

S. Kaisler 19.4.2010 10:13

Re: Poněkud nepochopený Mach

Dovoluji si rožšířit řady těch, kteří čánek pana Macha pochopili stejně jako Vy a tedy jinak než pan Vlk.

V. Kain 19.4.2010 8:24

Zatracenej Jánošík

A v tomto duchu přesně oslovují socialisté společně s komunisty svoje voliče.Opět tak jako vždy vsadili na závist a možná že jim to bohužel  vyjde.Stačí se podívat na diskusi na Novinkách a tam už řvou,jak je možné,že by někdo měl důchod 9000Kč a jiný 16000Kč.Že to bude cesta s Paroubkem a Filipem do pekel,to valná většina voličů vůbec nechápe.

P. Boublíková 19.4.2010 9:21

Re: Zatracenej Jánošík

No a tady na Psu jsme dokonce četla diskusní příspěvek (tuším že to bylo právě u článku pana Macha), který to vzal jaxi od podlahy: jak je možné, aby někdo měl plat 15.000 Kč a někdo 80.000 Kč. Z toho postulátu vycházejí opravdoví  kovaní soudruzi....

J. Bakulová 19.4.2010 7:55

ano,

tak nějak to je. Jen se bojím, že důchody budou vypadat v budoucnu tak, že ti bohatí budou mít tedy víc, zaslouženě, přiznávám, ale pak tu bude veliká skupina těch, kteří budou mít málo, moc málo a to bez ohledu na to, jestli celý život pracovali ( za málo peněz ) nebo pobírali dávky. A to teprve bude nespravedlnost!

J. Pašek 19.4.2010 7:06

Co vy na to?

Člověk s hrubou mzdou 10 000 Kč odvede za 35 let práce do důchod. systému 1,2 mil. Za 15 let penze se mu vrátí 1,9 mil. Člověk s h. m. 50 000 Kč odvede 5,8 mil. a vrátí se mu 3,2 mil. Levice to považuje za solidaritu, pravice za diskriminaci a zlodějinu. Co vy na to?

Místo vlády strhávat mně ze mzdy, když si budu já poctivě ty peníze ukládat do banky na úroky či neriskantně investovat . . .Kolik budu mít "uštřeno" za těch 35 let na mojí penzi?  

V Anglii lid žádal vládu, aby snížila daň na benzín aby se tak snížola cena benzínu. Na to vláda "OK, ale my budeme muset značně snížit penze důchodcům"  . .Kristepane, voni tam financují penze důchodcům z daní na benzín . . .

S. Vaněček Šauerová 19.4.2010 2:09

To se Vám povedlo, pane Vlku,

a díky za připomenutí P. Macha. Není nic zábavnějšího, než pozorovat, jak si nejpravicovatější z pravicových notuje s Vojtěchem Filipem.

S podobným článkem nicméně nemůžete u nás moc dobře pochodit. V anketě ČTK 60pct. hlasujících tvrdí, že "ÚS překročil své pravomoci a zapojil se do politiky, což mu nepřísluší". Je však nutno ji brát s rezervou, důchodce a vesnické voliče levice stále ještě na internetu většinově nepotkáváme. Co by tomu řekla Eržika Oroszová, celoživotní krmička krav na okrese Plzeň-sever, absolventka 5. třídy zvláštní školy, která má shodou okolností stejný důchod jako vysokoškolsky vzdělaný, bývalý relativně vysoký úředník státu, se tak, bohužel, nedozvíme. Zdá se Vám to nemožné ? Ale kdež ! Čistá pravda. Tomu se lze přece jenom, pravda, poněkud hořce, smát.