19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

DŮCHODY: Pochybnosti o smyslu penzijní reformy

Jádrem penzijní reformy je přímět občany, aby platili povinné penzijní pojištění do soukromých penzijních fondů. A to buď nad současné povinné sociální pojištění odváděné státu, nebo převedením části odvodů sociálního pojištění do soukromých penzijních fondů (tzv. opt-out, údajně nyní preferovaná varianta).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 12.6.2010 0:41

pochybnosti ještě neznamenají argumenty

ad 1/ nikoli          ad 2/ autor zjevně nechápe rozdíl mezi tím když strčím tisícovku do své kapsy a do cizí kapsy.          ad 3/ no a?  dnešní systém se buď změní nebo zkrachuje. Vůle voličů s tím nemá co dělat.          ad 4/ deficit je nepříznivý rozdíl mezi příjmy a výdaji. se záchranou všeobecného penzijního systému to buď nemá co dělat, a má-li, není to argument proti.           ad 5/ český zaměstnavatel nikdy nezvýší mzdu dokud nemusí. reforma nereforma. spousta lidí ani žádnou mzdu nemá. ti potřebují penzijní reformu nejvíc.          ad 6/ nesmysl. toto je ve veřejnosti nejrozšířenější blud. novinářům se podařilo vlámat lidem do hlavy, že co platí stát, platí daňoví poplatníci.          ad 7/ no a? rozhodující je zhodnocení. autor zřejmě nechápe ani slovo ekonomika: když se životní úroveň českého důchodce zvýší reformou proti úrovni téhož důchodce bez reformy, posílila česká ekonomika.

autor zjevně trpí pocitem, že když zhasne, zůstane mu v drátech víc elektřiny. Je zajímavé, že odpůrce důchodové reformy nepřišel ani na jeden závažný argument proti. A ty tu - vedle argumentů pro (nejsilnější je argument přežití) - nepochybně jsou. Tady je jeden z nich: Nikdo neví, co to se světovými finančními toky udělá, až budou dnes nepředstavitelné objemy peněz vázány v penzijních fondech, tedy v institucích, jejichž chování je stejnostejné jako pohyb milionového stáda zeber. A to nastane, až i asiaté zatouží po důchodech. Aby totiž naši budoucí důchodci o své budoucí důchody nepřišli...neboli co funguje dnes, nahání mi za dvacet let hrůzu.