18.6.2024 | Svátek má Milan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PROKOP BUBEN 17.5.2008 5:17

Re: Václav Klaus jako vždy

Přibývá ovšem zákonitě těch, kteří, zvláště po poslední mafiánské volbě prezidenta - prozřeli.....Proto uvítal coby jeden ze znalců mentality a poničeného občanského vědomí obyvatel státu i to že si může nejen pozvednout uvadající popularitu, ale i rýpnout do nenáviděné EU a trochu nafackovat Zelenáčům...... Že tak činí i prostřednictvím figury Stehlíkové je pochopitelně, zvláště pikantní......

malstoka 17.5.2008 6:54

Re: Re: Václav Klaus jako vždy

Člověče, pokud umíš číst tak si ten zákon přečti a odlož oranžové brýle. Nemusíš být příznivcem Klause, ale on má pravdu.

VLADIMÍR 17.5.2008 8:25

Re: Re: Václav Klaus jako vždy

Souhlas, on dobře ví, že jsme jediní kdo tento zákon nemá, přece zákon lze návrhy pozměnit, ale proč naši zemi neškodit, v jeho případě za každou cenu >-

JC 17.5.2008 12:08

Re: Proberte se

Přeju vám, abyste musel u soudu dokazovat, že jste tu řvoucí tlupu 5 ožralých, zfetovaných, metrákových násilníků opravdu neprovokoval. Že jste jim při své drobnější postavě a brýlích na nose sice raději uhnul z cesty, ale dohnali vás, zmasakrovali, rozšlapali brýle, ukradli peníze, mobil a bundu. Soud vždycky rozhodne proti vám, oni totiž přivedou 80 "svědků" z celé republiky, ev. si seženou další posily ze Slovenska, Rumunska a Bulharska. Při uplatňování presumpce viny nedokážete zhola nic a budete platit odškodné jak mourovatý.

Vždyť to je zákon proti všem slušným lidemRv

PROKOP BUBEN 17.5.2008 14:40

Re: Re: Proberte se

S vaším tvrzením lze souhlasit, ale je třeba si položit otázku, zda by to bylo možné v normální demokracii a co vše je možné v zavedené postbolševickém kLausmodrém Absurdistánu.......Právo a morálka jsou záměrně založeny na bolševickém hnojišti a tak zvané České cestě, která už zdecimovala příhraničí po válce, kolaborovala s komouši a po Hadráku zavedla postbolševický zlatokopecký šlapací mlýn, z kterého se nemůžeme vymanit.....

derik 17.5.2008 3:50

Co je to zac ten Benda?

Předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) sice s prezidentem souhlasí, sám je ale pro schválení. "Naprosto rozumím všem důvodům, které ho k tomu vedly, ale je to jednoznačný požadavek Evropské unie a koaliční smlouvy. Co s tím máme dělat? Naprosto sdílím všechny prezidentovy výhrady, ale s velkým smutkem a nespokojeností já hlasuji pro," řekl ČTK.

derik 17.5.2008 4:03

Re: Co je to zac ten Benda?

To neumi rict, ze Cesko nepatri mezi diskriminujici staty? Ze nepatrime mezi zaostale staty? To neumi rict ze u nas je to osetreno v konkretnich zakonech? Popripade, ze se neco upresni novelizaci? Jak dopadneme kdyz uz i spicky ODS nemaji problem opustit sve presvedceni, svedomi a volice jen aby se zalibili socialistickym eurokratum?

Niky 17.5.2008 10:22

Re: Co je to zac ten Benda?

deriku vy jste jstejně nebezpečný trouba jako je M.Benda a jemu podobní,pokud poslanci přehlasují presidentovo veto,tak nemakačenkové a lůza se bude válet a vy budete makat od rána do večera,aby jste je ze svých daní uživil a běda jak budete protestovat,napadnou Vás,že je diskriminujete a budou mít pravdu,podle tohoto zákona zcela určitě.Současná situace v Itálii je klasická úkázka kam tyto zákony vedou a Berlusconiho vláda požaduje přehodnotit nejenom antidiskriminační zákon,ale i Schengen.

Niky 17.5.2008 11:35

Re: Co je to zac ten Benda?

Omlouvám se deriku,v tom rozčílení jsem špatně přečetl co jste napsal.

tomcat 17.5.2008 1:15

souhlas

Nepatřím mezi obdivovatele současného presidenta, ale v tomto punktu se s ním shodnu

Antonín I. 17.5.2008 2:58

Pane Tomcate,

podepisuji Váš příspěvek.

L'ego 17.5.2008 1:03

Zase nám ta zlá Evropa něco diktuje

Díky pane prezidente, že tak svědomitě chráníte český lid. Díky senátoří ODS, že protestujete proti tak nesmyslnému zákonu!!!U nás se přece nikdo nediskriminuje... Jen statisticky mají ženské nevím o kolik desítek precent nižší plat, na vysoké škole nepotkáte cikána... Ale co, však v Iránu taky nejsou homosexuálové :-D

jezevec 17.5.2008 1:33

Re: Zase nám ta zlá Evropa něco diktuje

A brání někdo ženám, aby se (například) zaměstnávaly navzájem a přidělovaly si dvojnásobné platy než mužům?

A brání někdo cikánům (u)dělat  zkoušky na vejšku?

Šumavák 17.5.2008 2:27

Vona Tě ta sranda přejde,

až Ti zaměstnavatel sníží plat na úroveň uklízečky, aby měli ve firmě všichni platy stejné a náhodou někoho nediskriminoval !

Fafa 17.5.2008 6:00

L'ego:

a delaji ty zenske stejnou praci? Takze treba podle Vas ma ministryne o desitky procent nizsi plat nez ministr nebo VZP proplaci chirurgicke vykony podle pohlavi lekare/rky?  

L¨ego 18.5.2008 1:52

Jestli se nemýlím...

Statistická data ukazují, že ženy mají v průměru - a teď si nejsem číslem zcela jistý, ale na tom nezáleží - asi 10 - 20 % méně než chlapi na stejné pozici. Ve státní správě je tomu samozřejmě jinak, tam je míra osobního ohodnocení minimální, platy jsou tabulkové. Nicméně v sokromém sektoru...

Fafa 18.5.2008 6:08

L'ego:

ovsem to je jadro pudla. Na stejne POZICI, nikoliv za stejnou praci. Je uz tak zvykem, ze treba peci o rodinu a deti maji na starosti spis zeny. Takze budou zakonite "znevyhodneny" v kariere a praci. Kolik znate rodin, kde si pri onemocneni deti bere "paragraf" otec?

My jsme treba soukroma praxe, 5 partneru, 4 chlapi, jedna kolegyne (Kristyna) . Prijem partneru samozrejme zavisi na tom, kolik odvedou prace. Pokud Kristyne onemocni deti (ma tri), tak za ni vetsinou slouzim.  Pokud onemocni moje deti (mam taky tri), tak se o ne stara moje manzelka a ja dal pracuju. Kdyz se rozdeluje prijem z praxe, tak vetsinou beru o 20 % vic nez Kristyna. Jsme na stejne pozici. Kde jsem ji diskriminoval?       

L'ego 18.5.2008 15:38

Re: L'ego:

Mno, diskriminace spočívá v tom, že berete jako samozřejmé, že se o děti stará manželka. Kdybyste se věnoval dětem srovnatelně jako paní Kristýna, byl byste ve firmě srovnatelný čas a pobíral srovnatelný příjem.

To, že berete jako samozřejmé, že se o děti stará manželka je sama o sobě diskriminace: prostě berete jako samozřejmý určitý sociální model, který ženě nedává stejné možnosti kariérního uplatnění (a na druhou stranu muže do určité míry tlačí z rodinného života).

Váš případ ale není ten, který jsem měl já namysli  - mám totiž za to, že ve firmě máte asi něco jako pracovní výkaz - a zisk se dělí podle počtu "odpracovaných hodin". Existuje však nemálo žen, které statisticky pracují stejně jako chlapi (tj. sedé v práci stejný počet hodin), mají stejnou kvalifikaci atd. a přesto dostávají méně.

Podobné diskriminaci čelí např. i stavební dělníci ze zemí bývalého sovětského svazu - zaměstnavatel ví, že budou pracovat za míň, tak proč by jim dával víc, že.

Fafa 18.5.2008 15:48

L'ego:

pokud ovsem chapete diskriminaci takhle siroce, tak se proti ni asi tezko budou tvorit zakony. Treba nase sekretarka se pred par lety vdala,  vzala si kolegu z neurochirurgie. Tim okamzite skoncila jeji pracovni kariera. Maji spolu dve deti, dalsi dve adoptovali a nepripada nam, ze by se citila diskriminovana tim, ze uz u nas nevyrizuje postu.

K tem delnikum. Ja jsem podobne diskriminaci celil, kdyz jsem u nas v praxi zacinal. Bral jsem prvni dva roky asi mensi penize, nez by bral domorodec. Ale nestezoval jsem si, praxe mi vyridila zelenou kartu.    

L'ego 18.5.2008 17:18

Re: L'ego:

Na první typ (a váš případ) se podle mě nedají utvořit zákony, jedná se o záležitost sociálních praktik. Na druhý typ (Ukrajinští dělníci atd.) zákony utvořit lze - a právě předkládaný zákon je krokem tímto směrem. Ještě bych rád poznamenal, že tím, že bojujete proti diskriminaci typu 2 zároveň pomalu nahlodáváte tradiční (a diskriminační) sociální model -  přesvědčujete muže, že se také mohou věnovat dětem a ženy, že mohou také usilovat o kariéru. Sociální model  opravdu nemůžete změnit zákonem, to s vámi naprosto souhlasím. Ale zákony mohou lidem ukázat i jiný standard a přimět je k pozvolné změně hodnot (podobně jako třeba "propaganda" všeho druhu), která je v podle mě v tomto případě záhodná, protože přispívá k většímu blahobytu společnosti jako celku i k většímu osobnímu štestí jednotlivců.

jezevec 18.5.2008 16:10

Re: Re: L'ego:

Vaše představa o tom, že každá práce se dá znormovat na hodiny, je důkazem neživotaschopnosti komunismu - který nikdy nedokáže zajistit aby se lidi měli stejně dobře, dokáže jen zajistit aby se všichni měli stejně špatně.

Pracovník který někdy je a někdy není, nikdy nevíte kdy bude mít čas věnovat se klientovi a kdy bude muset být doma - takový nemá nižší plat o nějaký konkrétně neodpracovaný počet hodin, ale o několik tříd.

Pokud se tedy manželé nedohodnou, kdo bude dávat přednost dětem a kdo bude dávat přednost práci (což nemusí být vždy jen ve prospěch přirozené role matky) - mají se oba špatně a dohromady hůř než kdyby jeden přednostně (nikoli výhradně) vytvářel směnné statky,  a druhý byl  přednostně (nikoli výhradně) rodič. A vovovovtomtoje.

L'ego 18.5.2008 17:29

Re: Re: Re: L'ego:

Vaše představa, že existují nějaké "tajemné" standardy je trochu naivní. Jako zaměstnavatele určím určitý standard, a pak kontroluji, zda je dodržován. Je logické, že žádný standard není dokonalý, ale nikdo přece naprostou dokonalost nepotřebuje. Můžete samozřejmě vyhazovat lidi podle své nálady (nebo pocitu) - často jistě i oprávněného, ale v konečném důsledku na tom proděláte (praktikovat to můžete tak možná na malém pracovišti a i to s velmi pochybným úspěchem, ale velké firmy potřebují standardní metodiky). To s komunismem nemá vůbec nic společného.

Třetí odstavec vaší repliky je čirý nesmysl. Nevidím nejmenší důvod, proč by se manželé nemohli o péči o dítě dělit a jak je to znevýhodňuje. Nezapomeňte, že peníze nejsou všechno - a že o co míň vydělají, o to třeba budou mít lepší vztah mezi sebou a k potomkům (to je svým způsobem taky kapitál).

jezevec 18.5.2008 18:38

Re: Re: Re: Re: L'ego:

Pokud zaměstnanec stojí u pásu a bouchá podložky na lisu - pak je zajisté jedno, zda tam stojí šest nebo osm hodin denně - protože na výsledku měsíce dostane 16 halířů za každou podložku, a pokud zaměstnavateli nenaruší plynulost výroby nebo nějakou nadstandardní zakázku, celkem vzato si tam může odstát přesně takovou pracovní dobu, jakou chce výplatu.

Pokud ovšem zaměstnanec dělá nějakou práci, kde je placen i za vytváření nepočitatelného standardu (ano správně jste to pochopila) - pak když mu zaměstnavatel řekne "potřebuju abys zítra zajel do brna" a zaměstnanec mu řekne "ale v rámci manželské rovnoprávnosti já jdu zítra s dětma k doktorovi, takže můžu vyrazit až v deset" - je zaměstnavatel nahranej. Musí si tedy ve fondu zaměstnanců vytvořit na tyhle případy rezervu - a to jsou přesně peníze, o které dostane zarytý rovnoprávník méně. Neříkám že je to špatně - naopak - je to prostě férově méně.

Ostatně nemusí to být nějaký esoterický standard - zkuste se zeptat nějakého podnikatele, jestli mu berňák počká pár dní s DPH-čkem, protože jeho účetní má nemocný dítě a rovnoprávnou manželku - a pokud vám z toho proudu sprostých slov vyplyne odpověď, zajisté bude negativní.

Ostatně diskriminace zejména v zaměstnání má velmi jednoduchou definici kruhem, která jí spolehlivě vyvrací: kdyby tady byla nějaká skupina zaměstnanců, která by byla schopná přinášet zaměstnavateli naprosto stejný užitek za jakkoliv menší mzdu - zaměstnávat takové zaměstnance by bylo neuvěřitelně lukrativní. Všichni by se tedy snažili zaměstnávat ty diskriminované, aby je mohli diskriminovat, a těžit ze stejného užitku za menší mzdu. Tím pádem by se z těchto zaměstnanců stalo nedostatkové zboží, zaměstnanci by si je mezi sebou přetahovali a přepláceli - což by nakonec velie rychle vedlo k tomu, že by se mzda vyrovnala s přínosem. Jinak kdyby se diskriminující zaměstnavatelé o něco připravovali - nebylo by třeba cokoliv upravovat zákonem - na volném trhu by přece rychle zkrachovali.

L'ego 18.5.2008 23:00

Re: Re: Re: Re: Re: L'ego:

Myslím, že jste mě vůbec nepochopil. Diskriminace není o tom, že by člověk, který má menší pracovní nasazení nebo potenciál neměl dostat míň peněz, ale o tom, že převažující část populace (a Vy mi to koneckonců právě potvrzujete) si stále myslí, že např. žena je automaticky v práci méně efektivní než muž (protože o děti se sakra stará ona), ergo zaslouží menší plat (bez ohledu na faktický přínos/produktivitu).

O tom, že trh v případě, který zmiňujete v posledním odstavci, nefunguje, se můžete snadno přesvědčit na libovolné stavbě :-). Všichni zaměstnávají  Ukrajince, přesto  jsou jejich platy menší  než platy  Čechů: jsou totiž takové, za jaké jsou tito lidé ochotni pracovat.

Fafa 18.5.2008 20:51

L'ego:

Nezapomeňte, že peníze nejsou všechno - a že o co míň vydělají, o to třeba budou mít lepší vztah mezi sebou a k potomkům (to je svým způsobem taky kapitál).

Ano, v tom mate velkou pravdu. Ale kupodivu pri recech o diskriminaci se spis mluvci o tom, ze ti tzv diskriminovani by jednak chteli lepsi vztah k sobe a detem a navic stejne penize jako vydelava svobodny workoholik. Takze si asi budou muset vybrat.

L'ego 18.5.2008 23:10

Re: L'ego:

Nevím, jaké přesně v antidiskriminačním diskurzu padly argumenty: pro mě je jasné, že by lidé (ať muži či ženy) měli mít možnost se svobodně rozhodnout, zda budou workholiky, nebo se budou věnovat rodině. Současný stav zvýhodňuje workholiky muže, kteří mohou počítat s větším platem než jejich workholické ženské protějšky, které jsou tlačeny "za plotnu" (finančně - nemluvě o společenském tlaku, který je ještě větší).  "Svobodný trh" sám o sobě za 18 let(nebo kolik) situaci nijak nezlepšil, a  myslet si, že ji v budoucnu vyřeší, je bláhové. Myslím, že o tom je celá debata.

jezevec 19.5.2008 0:47

Re: Re: L'ego:

Máte pravdu, že každý chlap se může celkem svobodně rozhodnout, zda bude dělat děti nebo kariéru - ženská ovšem tuto svobodu nemá. Protože ženskou která chce radši chodit do práce, než bejt máma jeho dětí - takovou ženskou chce jen buzerant, psychopat, notorický nemakačenko, a nebo nabušený mlamoj který děti nechce mít nikdy. Pak mají ženy workoholičky dost omezený výběr, a nebo musí v období namlouvání prudce zalhat - to ovšem žádný zákon nevyřeší. Já bych ženu workoholičku nechtěl ani na úklid - mám z nich husí kůži, stejně jako z vojaček a hornic, pracující matka je pro mně cosi jako kojící chlap (ano, geneticky to lze, ale je mi to eklhaft) - zatímco pracující otec mi připadá přirozeně.

Pořád jste ale ještě nevysvětlila, proč se teda ženy nezaměstnávají mezi sebou a nevyužívají všech výhod, o které se ti tupí šovinističtí chlapi připravují. Žena zaměstnavatelka by tak musela převálcovat jakýkoliv obor podnikání, i kdyby měla jen pracovní agenturu řízenou doma z obýváku.

Dejte ženám workoholičkám větší plat než můžům - pokud si na něj opravdu vydělají, nemůžete prodělat. Jestli ovšem nekecáte . . . .

Fafa 19.5.2008 2:44

L'ego:

neni ten tlak nahodou na obe strany? U chlapu zvyhodnuje workoholiky, u zen dava vybrat, priopoustim, ze s urcitymi obtizemi. Ano, na zenu workoholicku s nezajmem o rodinu se spolecnost diva trochu divne. Jak by se ale spolecnost divala na 25leteho kluka, ktery by si chtel vzit zabezpecenou dobre vydelavajici manazerku o deset let starsi nez on,  zustat muzem v domacnosti a starat se (mozna) o deti?   

centurio 18.5.2008 23:19

Re: Zase nám ta zlá Evropa něco diktuje

Co brání ženám spíchnout firmu kde budou zaměstnávat jenom samé ženy.  A můžou si vyplácet mzdy o jakých se těm diskriminujícím chlapům ani nezdá...;-D

krab 17.5.2008 0:45

opravte to "Klasu" na konci, je to nedustojny...

jezis je to prezident probuh...