20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

DOKUMENT: Proti vyhazovu Muriel Blaive

Otevřený dopis Radě Ústavu pro studium totalitních režimů týkající se propuštění historičky Muriel Blaive.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 1.11.2022 12:34

Ehm ... je to rodilá Francouzska ... z těch podepsanych je podle jmen pár tuzemců, ti by česky umět mohli ... :-(

A "Oblastí jejího zájmu je například instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik. ÚSTR se dlouhodobě tématy násilí na ženách za minulého režimu nezabývá dostatečně. V rámci svého širokého výzkumu si také dovolila zpochybnit koncept totalitarismu tak jako většina historiků nové generace na Západě."

Aha. Není to nějaká progresivní woke gender vědkyně?

A ještě - bylo propuštěno šest lidí, z toho -považte - pět žen! Toť genderově nevyvážené a tudíž odsouzeníhodné!

M. Vlasák 1.11.2022 11:25

Možná že by ji zaměstnala soudružka Konečná;-D;-D;-D

F. Zrcek 1.11.2022 11:21

Obávám se, že mám na činnost ÚSTR přímo kontrarevoluční náhled. Po svém založení po sametové revoluci se měl zabývat zkoumáním té minulé války. V tom objektivně zklamal, ale v přímé součinnosti s prokuraturou. Odsouzení viníků předlistopadového marasmu se nekonalo. Je jasné, že osobní zájmy popřevratových politiků to nemohly připustit, hlavním cílem bylo převedení bývalých bolševiků na restitučně úspěšné demokraty, nejlíp v široké náruči ODS. Takže poslední důkazy se musely utopit při povodni 2002 a od té doby je ticho.

Dál ÚSTR pokračoval změnou činnosti na přesné statistické vyhodnocování měkkých fakt a dojmů, aby odpovídaly narativu současné antiliberální postdemokracie. Do toho spadá i práce "Instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik" nešťastné Mme Blaive. Ta doplatila na to, že svou quasivědu chtěla páchat v zemi s hojnou tradicí nenávisti k Ústavu marxismu-leninismu a jeho RSDr ensamble.

Chci Mme Muriel nezištně poradit, ať okamžitě žádá o přijetí na Oxford University. Tam její roztomile žvatlavá angličtina bude brána jako protest proti machistickému otrokářství a kolonialismu. Navíc se tam vyskytuje mnoho ebenových svalovců se stejným názorem, které jí v roli asistentů pomohou s pratickými cvičeními na podobná témata. Přeju jí, ať zúročí své zkušenosti z nepřátelského práglu a ústrků na ÚSTR.

R. Langer 1.11.2022 11:17

Jo aha, na PÁNSKÉ záchody. No tož že až tak... 8-o

M. Vaněk 1.11.2022 11:13

Velmi výstižně napsáno.

R. Langer 1.11.2022 11:12

To přepisování historie začíná být čím dál tím aktuálnější... :-/

M. Vaněk 1.11.2022 11:07

O jaké armádě to píšete? Žádná taková už neexistuje - vyzmizíkovala je RA... ;-D Nebo snad máte na mysli žoldáky z NATO a USA, kteří tam již legálně operují?

M. Vaněk 1.11.2022 11:05

Mám pár otázek:

1) Je žádoucí, aby v ČESKÉM (pokud to ovšem není minulost) ústavu seděly pochybné persony, které nemají a ani nemohou mít z logiky věci, nejen žádný vztah k ČR, ale především jim musí nutně chybět osobní znalosti reálií.?

2) Kdo ve skutečnosti řídí onu paní?

3) Proč se tento ústav nezajímá io současný režim, který v mnohém ten minulý převyšuje?

4) Jde opravdu o "studium" totalitních režimů, nebo spíše o přepisování historie, a kratí současných zločinů tohoto režimu?

P. Dvořák 1.11.2022 10:59

Víte proč je ukrajinská armáda zdánlivě nezničitelná?

Používá stejnou metodu: Vystřel a zmiz!

P. Dvořák 1.11.2022 10:57

Buď se psychologové v minulosti mýlili, když tvrdili, že jedna z věcí, která nadměrně deptá lidskou psychiku, je zbytečná práce, a nebo jsou ti "pracovníci" v podobných ústavech výchovou již tak pokřiveni, že jim ani sebezbytečnější práce nepřipadá zbytečná.

Vsadil bych si na to druhé.

P. Dvořák 1.11.2022 10:49

Žádní chlapi, to je genderově hrubě nevyvážené.

Nebo, sakra, se ty osoby, co chodí na uvedený záchod, rukama drží za něco jiného, než obvykle bývá ve vložce?

Nebo, sakra, se ty osoby, co chodí na uvedený záchod, drží za to, co obvykle bývá ve vložce?

Pěkný bordel z toho naši budoucí výtvarní umělci udělali ;-D

R. Polášek 1.11.2022 10:42

Ústavu pro studium totalitních režimů je pro mě instituce antikomunistických zakyslíků, kteří ostatním nutí svůj zakyslý pohled na socialistickou minulost. Články, které občas pod svou hlavičkou trousí do sdělovacích médií jsou napsné tak, jako by tvrdá totalita a perzekuce 50 let minulého století sahala a byla úplně stejná až do Sametu 1989. To ale není pravda, v tehdejším socialistickém státě se podle mých zkušeností i logicky, protože z vlastní zkušenosti můžu posuzovat věci jen od roku cca 1970 - 75, byla ta situace dynamická a každých zhruba 5 let se dost vyvíjela a měnila. Párkrát jsem se v reakci na nějaký jejich konkrétní článek ozval , ale nikdy nereagovali.

V. Kuhaj 1.11.2022 10:24

Škoda, že tu nemají emotikon, jak se chlap drží za hlavu. V mobilu ho mám.

J. Vorlický 1.11.2022 10:13

Ano, souhlas s V. Kuhaj i s P. Dvořák: Když už se nemůžeme vyrovnat s totalitními praktikami, máme aspoň pro ten účel Ústav.

Není to takové důstojné, slušné, skoro lidské, mohou se pořádat semináře, možná i diplomové práce, debaty v rádiu, v TV, dělat kariéru. No, neber to.

P. Diviš 1.11.2022 10:02

Blaive tolik neznám, ale jestli se zastávala Pullmanna, tak to smrdí. Od toho jsem něco četl a vesměs okecával komunistické sviňárny.

P. Dvořák 1.11.2022 9:47

Řekněme si rovnou, že celý ÚSTR je zašívárna jako prase. Stejně tak jako byl Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, nebo jak se ten obskurní spolek jmenoval.

Nevím, jestli ještě vysává rozpočet. Za dvacet let činnosti bylo odsouzeno asi 40 osob, z toho 30 na podmínku. Což je naprosto směšné a trestuhodné.

P. Diviš 1.11.2022 9:44

Taky mne napadlo, taky víc nevím.

P. Dvořák 1.11.2022 9:36

https://brnenska.drbna.cz/zpravy/vzdelani/25632-muzi-z-brnenske-techniky-dostali-na-zachody-damske-vlozky.html?utm_source=copy

V. Kuhaj 1.11.2022 8:49

Měl jsem kdysi příležitost nahlédnout lehce pod pokličku toho, za co všechno stát lidi platí. No, to jsem přehnal, jen malý výsek mi bylo dáno poznat. A úplně mi to stačilo. Francouzská soudružka aspoň něco dělá. Ano, opravdu to není samozřejmost.

V. Kuhaj 1.11.2022 8:44

?!? Cože?

V. Církva 1.11.2022 8:43

Ten článek je příliš černobílý. Nejsem dogmatik, tak nemvím jestli má Muriel Blaive pravdu nebo ne. Člověk by musel nastudovat její díla.

V každém případě komunismus je zákeřný, někdy vapadal nevinně a nevím jestli se paní vědkyně nenechala nachytat. Na to má být diskuse různých názorů.

V. Kuhaj 1.11.2022 8:41

Tendence pohrdat ostatními, myšleno těmi s jinými názory, je s příchodem této vlády, která před takovými praktikami varovala, stále intenzivnější. Parchanti, a vyhodit je, povídala Němcová o demonstrantech. Tedy o těch pátečních, o chvilkařích ne. Jak se předseda vlády, potažmo ministr vnitra stavějí k názorovým odpůrcům, netřeba zdůrazňovat. Jaké jsou reakce nadřízených na názory takového Druláka z Ústavu mezinárodních vztahů, např. že čeká vyhrocení konfliktů v rámci EU, bylo také již medializováno.

Takže aniž bych do činnosti ÚSTR nějak hlouběji pronikl, nepovažuji vůbec za vyloučené, že tato organizace, zabývající se totalitními praktikami, sama totalitní praktiky používá. Dneska je to taková móda. Vláda odsuzuje nesnášenlivost, kterou zároveň projevuje. Na netu lze dohledat odborné předášky týkající se problémů znásilněných žen od psychiatra Cimického, toho času obviněného z dvaceti osmi znásilnění, atd. Zajímavá doba.

V. Církva 1.11.2022 8:30

Tak z článku nelze zjistit situaci v organizaci ani skutečné články paní doktorky.

Nicméně "instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik" to nevypadá na nic inovativního, spíš na velmi zpolitizovaný západní stádovitý mainstream (počet článků je jistě v akademickém světě metrikou, ale může být i nesprávnou, pokud ty organizace vydávají blbiny typu gender a spol, Halík dostal taky Templetonovu cenu a je to slušně řečeno progresivistický mimoň). Pak by tam žádný přínos z práce asi nebyl a vyhazov by byl vpořádku.

Samozřejmě jak jsem psal, nevím, jde jen o náznaky z článku.

F. Navrátil 1.11.2022 8:13

Musíme si uvědomit, že USTR není vědecká instituce, ale ideologicko-propagandistická základna. Nezaměstnává vědce, ale politruky. Nepublikuje vědecké práce, ale obvykle vypouští informace podle politických požadavků. Nejlépe by bylo přičlenit tuto podivnou instituci pod Historický ústav Akademie věd, aby tam udělal metodologický a personální pořádek.

P. Kubáč 1.11.2022 8:01

Podle seznamu podpisů pod petici nabývám dojmu, že vyhazov byl spíše správný.

J. Vorlický 1.11.2022 7:44

K pochopení problému je třeba vnímat pohled na něj z obou stran. Společnost v ČR by měla být otevřenější, jinak hrozí, že se toho o sobě moc nedozví.

Totalita netotalita: Má někdo názor na české specifikum vymáhání peněz z dětí? Jako pijavice se na děti přisáli právníci, žalobci, firmy, soudci - samá důstojnost, že? Jak je to vůbec možné? Ta důstojnost s kterou se všichni presentují, ta důstojnost s kterou se jistě vyhlašuje rozsudek: čekali jsme na vás pět, deset let, teď je vám 18 a dlužíte, 5, 10, 15 tisíc, jménem republiky, tedy jménem nás všech . . . když už nevíme, co je spravedlivé a hodné dospělého člověka, můžeme se přitom aspoň důstojně tvářit, že ano? a plivnout na nějakou, možná i aspoň mírně pomatenou, aktivistku.

Můžeme se divit, že jsme se nevyrovnali se zločinným režimem? Smíme?

P. Dvořák 1.11.2022 7:30

Jak se pod to podepsal PhDr. Ladislav Jackson, proděkan pro zahraniční vztahy Fakult výtvarných umění VUT v Brně, odborný asistent Katedry teorií a dějin umění FaVU VUT v Brně, tak to je pro budoucnost lidstva opravdu, ale opravdu velmi vážné.

Pro ilustraci uvedu jen nadpis článku ze dne 27.10.2022:

„Muži z brněnské techniky dostali na záchody dámské vložky. Pokrok, hlásí fakulta.“

S. Hejda 1.11.2022 7:19

...nebo: Historický omyl historičky Muriel Blaive. Důkazy ukazují na nízký respekt k faktům - Forum24

P. Han 1.11.2022 7:16

https://www.forum24.cz/muriel-blaive-brani-pullmanna-aneb-jak-salonni-levice-relativizuje-komunistickou-diktaturu/

P. Han 1.11.2022 7:12

To je ta francouzská soudružka, která interpretuje naši historii po svém, aniž by o ní něco věděla. Netuším, proč by jí za to měl stát platit.