8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

DOKUMENT: Fialovo prohlášení ke stávce

Jedním ze základních slibů naší vlády a všech politických stran, jež ji tvoří, bylo dát dohromady veřejné finance. Tedy zejména zvrátit nebezpečný trend neustále se prohlubujících dluhů, který nastartovala předchozí vláda Andreje Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 28.11.2023 6:36

Ve chvíli, kdy peníze ztrácejí cenu takovým fofrem, jako teď, žádná reforma nepomůže. Je třeba začít od státu, odbyrokratizovat ho a odbřemenit od agent, které mu nepřísluší, a až získá důvěru občanů, přesvědčit je, že stát je ten nejlepší, komu dlouhodobě svěřit peníze.

A. Teplý 27.11.2023 22:49

Deficit státního rozpočtu má klesnout z 4 % v roce 2023 na 3,3 % v roce 2024. A to z velké částí díky inflaci - ne díky snižování schodků.

Ohánět se saldem "veřejných rozpočtů" - kde vláda očekává, že obce a kraje (na rozdíl od státem řízených organizací) budou v roce 2024 v obrovském přebytku - to je pěkná demagogie.

A. Renjascu 27.11.2023 21:34

Obsluha státního dluhu byla v roce 2012 1,4% HDP,v roce 2017 0,7% HDP a roce 2022 0,8% HDP, takže navzdory Schillerové k žádnému dramatickému nárůstru nedošlo. Samozřejmě celý lock down prosazovaný Aonisty i opozicí (zejména pokud jde o platby za nic) byl příliš drahý nesmysol, ktzerý zejména v druhém roce covidu ztratil opodstatnění.

Anonisti nevetovali gren deal, ale nic nebrání pětidemolici, aby to udělala nyní. Pan Fiala v novoročním projevu tvrdil, že jsme sebevědomá suverenní země střední velikosti a tak to mohl prokázat. Navíc veřejně doporučoval Babišovi, aby jel do Bruselu jednat o těch emisních povolenkách jinak, že lidem zdraží energii a tím zdraží všechno. Výsledek? Fiala jel doBruselu a dojednal mohutné rozšíření emisních povolenek i na oblasti, kde dosud neplatily s platností od roku 2027. Předpokládám, že každá přijatá smlouva se dá taktéž zrušit či z ní vystoupit. Alespoň, tak si vykládám, že jsme suverenní zemí.

Posílení neruských plynovodů? to máte na mysli ten objednaný norský plyn, který k nám nakonec tekl z ruska? A nebo plynovod

STORK II o který Polsko nejevilo zájem?

O kolik zbohatl Babiš mě moc nezajíma, ale podle dostupných dat se ziskovost jeho firem vůči obratu pohybuje kolem 5%, což žádné rito není.

Za současnou krizi mohou jednoznačně pětidemoličáci, kteří nechali napakovat ČEZ a rozjeli tak neskutečnou inflaci a ještě k tomu zadřeli spotřebu. Jaký má Rusko vliv na cenu elektřiny či naší inflaci je mi záhadou.

Každému podle zásluh? Souhlasím! Pak je ovšem potřeba, aby si politici místo navýšení platů v průmeru o 13 tisíc minimálně 50 tisí ubrali a vláda může začít se 100 tisíci, protože za celé dva roky nejenže neudělala nic užitečného, ale naopak poničila co se dalo

L. David 27.11.2023 21:02

Zpupný a prolhaný spratek, který se nějakým nedopatřením stal předsedou vlády, nás poučuje o tom, jak pro nás obětavě pracuje! I to modré z nebe je ochoten nám přinést, jen kdybychom si o to řekli!

Jak jsem šťastný, že máme tak skvěleho předsedu vlády!!!!

J. Jurax 27.11.2023 20:41

Tu proxy válku jste do toho nemusel plést. To co jste napsal stačilo i bez toho.

Furt si říkám - ministr, který do základních škol vrátí rákosku, bude veleben a ctěn jako spasitel našeho školství.

J. Jurax 27.11.2023 20:31

No jo, hezký.

Akorát se tam premiér nezmínil, pročže vyhazuje do WC miliardy na podporu občasných zdrojů energie, které nepotřebujeme a které nám svými dopady akorát elektřinu zdražují, proč neodmítne povolenky, aby zlevnila elektřina, proč z téhož důvodu neodstoupí od prodeje a nákupu elektřiny přes lipskou burzu s cenami zkur√enými německou Energiewende.

Proč dusí nepedagogické pracovníky ve školách, proč nezeštíhluje státní aparát, jenž od sametu rakovinně bují?

Proč zrušil EET - stejně mu to hlasy nepřineslo - a superhrubou mzdu a teď se pokouší daně zase nenápadně zvýšit zdaněním benefitů a tak všelijak, neboť konzolidační balíček, a za reformu důchodů vydává snížení valorizace etc..

Což vše dohromady spočteno nejen sprostný lid nemůže nenaštvat.

P. Skřivan 27.11.2023 20:30

Inkluzivně rvou skutečně postižené děti do speciálních škol a rodiče nutí je tam vozit. A i vyhrožují OSPODem, když ty děti tam nevezmou.

Asistenty pak mají jako úlevu od náročné práce. 24 dětí ve třídě, to je makačka. Za nás bylo 32 a žádní asistenti.

P. Skřivan 27.11.2023 20:24

Na stranu jít můžete, ale na stranu vládi bych se nestavěl. :-)

O. Buda 27.11.2023 19:39

Odboráři - nechutné! Nezbývá, než vyzvývat "Podporujte svého šerifa!" Stavím se na stranu vlády, jsem proti odborářským bossům.

Ś. Svobodová 27.11.2023 19:10

Školství: nehrozí masové rušení rozdělení tříd při výuce jazyků (jen se učitelům omezí počet hodin a je na řediteli, zda spojí třídy), nebude měnit financování asistentů pedagoga (no právě, už teď dělají za minimální mzdu), nové úvazky nebudou (ale inkluzivně budou rvát do tříd bez asistentů další a další postižené děti). Ale na kvalitu výuky to nebude mít vliv. A na funkci už teprve ne...

R. Tichý 27.11.2023 16:43

Schillerova si pujcila za nizky kratkodoby urok. Tyto dluhy, nasekane socany a anonisty dnes zdrazily.

Anonisti, konkretne udavac a lhat Babis nevetovali green deal=zdrazili nam energie.

Anonisti a socani u moci neudelali nic pro posileni neruskych plynovodu, prestoze to pripravil uz Topolanek.

Babis behem krize zbohatl ze 40 na 160 mld. Bcetne Vodnanskeho kurete, ktere zamestnancim vyplaci minimalni mzdy.

Za soucasnou krizi mohou socani, anonisti a rusaci. Zasadni chybou Fialovy vlady je spatna komunikace a mala odvaha k opravdu radikalnimu skrtani-stejne ho levicaci a odborari nemaji radi.

Kazdemu podle jeho zasluh, nikoliv podle prani, soudruzi!

L. Konečný 27.11.2023 16:39

A kolik lidí skočilo na špek ODS a spol?

P. Skřivan 27.11.2023 15:49

Opakovat se nemůže. Tehdy sice byli zvoleni komunisti, ale co následovalo, nebylo od nich, ale ze SSSR přes ruské poradce.

P. Sura 27.11.2023 15:07

Má pravdu pŕeceda !!

P. Sura 27.11.2023 14:36

To jste vystihl přesn !!;-)

P. Brich 27.11.2023 13:52

A mezi tím jste se podrobil lobotomii, že?:-)

P. Brich 27.11.2023 13:41

Výsledná podoba, jež byla schválena parlamentem, znamená, že státní rozpočet ušetří v příštím roce bezmála 100 miliard korun a deficit poklesne pod 3 procenta HDP. Česká republika tedy začne opět plnit Maastrichtská kritéria, která znamenají zdravé státní finance.

Potřebných úspor dosahujeme kombinací snižování výdajů státu a změn ve struktuře daní. Co je důležité: snažíme se, aby celková míra zdanění zůstala pro občany stejná jako v době našeho vstupu do vlády.“

„Zároveň jdeme příkladem a výrazně šetříme na samotném fungování státu.“

Tak to už raději bez komentáře ...

!!;-€;-D;-(Rv

P. Brich 27.11.2023 13:39

8-o„Proto jsme hned po nástupu do vlády počátkem loňského roku seškrtali 80 miliard zbytečných výdajů a tím začali plnit naše předvolební sliby.“

Komentář: A proto jsme se rozdělili na 5 klubů jednotlivých stran (ačkoliv jsme do sněmovny vstoupili jako 2 subjekty), protože klub má ze zákona nárok na patřičné zaopatření; kromě předsedy jsme museli vytvořit dostatečný počet místopředsedů, aby se na každou dostalo; museli jsme si přidat na platech, protože jsme je měli velmi nízké; museli jsme vytvořit několik zbytečných ministerstev, protože musely být ukojeny všechny strany naší národní fronty; a protože to bylo pořád málo ďůlků pro kámoše, kteří nám pomáhali svrhnout Babiše, museli jsme na každém ministerstvu vytvořit dostatečný počet dobře náměstků. Protože to bylo stále málo, museli jsme rozjet Dozimetr a podobné akce.

„Jedním ze základních slibů naší vlády a všech politických stran, jež ji tvoří, bylo dát dohromady veřejné finance. Tedy zejména zvrátit nebezpečný trend neustále se prohlubujících dluhů, který nastartovala předchozí vláda Andreje Babiše.“

„Konsolidační balíček, jenž jsme představili letos na jaře, je dalším důležitým krokem. Mezitím jsme museli zvládnout obrovské výdaje spojené se zastropováním energií pro domácnosti i firmy a se zajištěním dostatku zemního plynu a ropy.“

Komentář: Protože kdybychom zastropovali u výrobce, nepřišli by si na své naši spřátelení překupníci, kterým jsme tyto obrovské výdaje nasypali do kapes. Díky našemu zastropování jste měli elektřinu jenom nejméně 3 krát dražší než v zemích, kam ji vyvážíme! Těmi obrovskými výdaji, které jsme přesto museli vynaložit, jsme ulehčili vašim domácnostem a firmám, ale nebojte se, o nic nepřijdete. Zaplatíte je později – pro začátek v konsolidačním balíčku.

„Přesto jsme ozdravný balíček včas připravili. Výsledná podoba, jež byla schválena parlamentem, znamená, že státní rozpočet

J. Soukup 27.11.2023 12:53

Ještě dvě, tři stávky a " blahobyt" je zpátky! 😬

J. Karza 27.11.2023 12:41

Co to melete? Jediný, kdo utrácí je vláda.

O. Buda 27.11.2023 12:32

Odborářská parta bývala "béčkem" KSČ. Zdá se, že zapomněli vyměnit noty. Pořád nejlépe vědí, za co utratit peníze, které nevydělali a jaká přijmout řešení za která neponesou odpovědnost. Žasnu, kolik lidí jim skáče na špek. No, asi to tak chceme...

Z. Linda 27.11.2023 12:05

Zima, sníh, nevlídno a lid vytočen do nepříčetnosti. Prý podobající se 25. Únoru 1948. !!!! ;-D Jo historie se opakuje.

A. Renjascu 27.11.2023 11:53

Myslím, že Fiala tvrdil, že jde ve většině případů o obsažená místa a tabulkových je tam málo. Uvidíme jaká bude realita, ale každopádně do slibovaných 13% je stále daleko.

M. Kocián 27.11.2023 11:52

Možná, ale dovedete mi říct, jestli by pak byly hranice Ruska východně od Čopu nebo západně od Aše? Oni nám nezapomněli, jak jsme je odsud vypakovali.

A. Renjascu 27.11.2023 11:45

To je v ČR docela možné a ani bych se tomu po těch letech vývoje nedivil

A. Koukolík 27.11.2023 11:34

To snížení stavu úředníků je jinak. Fialova vláda škrtla pracovní místa v úřadech, která nejsou obsazena. Žádný úředník nebyl vyhozen. Je se administrativně škrtla neobsazená místa, která vláda (vlády) předtím připravily pro své kamarádíčky a nestačily je obsadit.

R. Langer 27.11.2023 11:28

... takže to v důsledku bude dražší, než to původní řešení. To známe.

V. Povolný 27.11.2023 10:51

Je neskutečně trapné pořád dokola poslouchat, jak je úprava parametrů důchodového systému vydávána za jeho reformu. Se skutečnou reformou přišel před lety Nečas, který zavedl skutečnou změnu financování důchodů. Sobotka to vzápětí zařízl. Od té doby posloucháme neskutečné bláboly, které za Fialy ještě akcelerují.

L. Polehla 27.11.2023 10:02

R^

A. Renjascu 27.11.2023 9:20

Vláda sice oznámila, že sníží počet úředníků o cca 2600 osob, což je 3,5%, ale původně slibovala, že snížení bude o 13%. Fiala tvrdí, že ve většině případů nejde o tabulková místa, ale zároveň jsou mezi nimi pozice zahrnující obslužné činnosti jako řidiče, uklízečky, údržbáře nebo kuchaře... což jsou činnosti, které se zřejmě budou řešit externími firmami...