3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mach 17.5.2006 10:18

Re: Profesore, možná,

Zimo, opravdu byste to po sobě měl číst, než to odešlete. Že máte podivné názory, to je vaše právo, ale že nejste schopen tyto své názory srozumitelně sepsat, to je už vaše smůla a  relevantnosti vašich názorů to moc neprospívá.

M. Zima 17.5.2006 10:36

Jestliže jsou mé názory

nesrozumitelné, (u Vás bych to dokonce akceptoval), jak to, že jim opakovaně s profesním nadšením oponujete? (Že by v tom byla hradní logika?, normální logiku to nemá)

Harena 17.5.2006 8:38

Ač taky Klause nesnáším, tentokrát souhlasím!

Mě totiž nesmírně ponižuje, že jsem nucen přispívat ze svých peněz na bezpohlavní, cenzurované, nudné a vůči mocným servilní  vysílání státního rozhlasu a televize.

Veselý 17.5.2006 8:04

Dovoluji si mít jiný názor

Prvně se bavme o národní kultuře. Ano jsou různé kulturní instituce, ale zcela rozhodující (pro masy - krásný termín z minulosti) se stala televize. A televize úzce souvisí s filmem. Ve zkratce - bez českého filmu nebude čeština. A film nebude bez peněz, které se někde musí vzít. A češtinu bych nesvěřoval trhu, mohla by dopadnout jako lev ve světě financí.

Pan prezident chce, abychom dopadli jako Lužičtí Srbové, o tom to je, o ničem jiném. Podívejme se na Francouze, ti svůj jazyk propagují. A je jich podstatně víc než nás.

bitaxe 17.5.2006 9:11

Re: Dovoluji si mít jiný názor

Dovoli bych si s vámi nesouhlasit (a naopak v téhle věci souhlasit a panem presidentem) podle vaší logiky by tomu kdo "zachovává češtinu" mělo příslušet přidělení peněz braných "od někud" . Proč tedy je nedávat spisovatelům, i ti přeci pečují o udržení jazyka, proč ne textařům písní populárních i jiných (ti mají asi větší vliv než většina filmů) nebo proč ne třeba "bavičům" v TV , reklamním textařům a jistě dokážete i vy najít další profese které se podílí na "zachování češtiny. A jestli vám jde o češtinu pak proč všem filmům a ne jen těm kde se mluví "správně česky" ? Proč by takovou podporu dostal stejně film jako zmíněný Kameňák i třeba něco "hodnotného" ? A podle čeho určíte míru "prospěšnosti?

Další věcí je že zákon rozhoduje o nadstandardním zdanění soukromého subjektu s tím že peníze předá dalšímu soukromému subjektu. Tedy majitel kina zaplatí a ten kdo produkuje film dostane, kde v tom vidíte logiku, tihle dva už přeci mezi sbou dohodu uzavřeli (prostřednictvím distributora) a pokud si na sebe film nedokáže vydělat, pak má dotyčný "tvůrce" možnost požádat o grant ministerstvo kultury a to mu ho buď přidělí nebo nepřidělí. Pokud si třeba Troškovi filmy na sebe vydělají proč je dotovat, pokud si spousta dalších nevydělá, je otázkou zda je nutno je točit.

Bubik 17.5.2006 9:34

Re: Re: Dovoluji si mít jiný názor

jen k doplnění: majitel kina nebo půjčovny zaplatí a o to zvýší cenu vstupenky případně půjčovného. Takže ve finále to zaplatí divák.

Aniž by mohl rozhodnout, na jak "hodnotný film" jeho peníze půjdou

Ale nápad to není špatný - co takhle povinně nějako novou daní přispívat na začínající spisovatele. Nebo Evu a Vaška - vždyť to je jistě taky pro některé kultura.....;-D

J. Mach 17.5.2006 10:14

Re: Dovoluji si mít jiný názor

To je ale novinka, že čeština existuje jen díky filmu a že bez dotací do filmu čeština zanikne. Já jsem to až dosud nevěděl a ani se mi tomu nechce moc věřit. Nemohl byste to trochu upřesnit? Já až dosud myslel, že čeština se udržuje tím, že ji lidé používají ve svém každodenním styku a hlavně čtením a psaním. Vždyť film spíše přispívá k prznění češtiny a televize se ho snaží dohnat. Už jste si někdy pustil televizi v prime time (neurazil jsem vás tou angličtinou?)? Nebo byl jste v posledních deseti letech v kině? A jste si jist, že víte, proč a jak zanikla řeč Lužických Srbů? A že víte, co chce prezident? 

Veselý 17.5.2006 15:10

Re: Re: Dovoluji si mít jiný názor

Možná jsem modernější než Vy. Společnost se mění. V době národního osvobození to byli vlastenečtí kněží, kteří propagovali (také cizí slovo) češtinu. Mrzí mne, že jsou mi nekorektně podsouvány jiné věci. V dnešní době používám k cestování auto, nechodím stovky kilometrů pěšky. Stejně tak bude tlak na jazyk - už dnes pokud chcete mít lépe placené místo, potřebujete angličtinu. Ta bude působit  na češtinu stejně jako němčina na lužickosrbštinu. Bude tady větší migrace obyvatel, nově příchozí nebudou pociťovat nutnost se učit češtinu. Ta bude pod podstatně větším tlakem, než v minulých stoletích.

Já pokládám filmovou a televizní tvorbu za podstatně důležitější než podporu českých spisovatelů, divadel, rozhlasu a podobných (kolik mladých lidí čte knihy, ale televizi sledují skoro všichni). Film a zejména v televizi přímo ovlivňuje používání jazyka a kulturu. Knihu si můžete psát sám, ale na film a televizi potřebujete miliony. Je mi smutno z toho, když takoví lidé na jedné straně brojí proti EU, na druhé dělají "privatizaci" češtiny. Nevím o jiném národě v Evropě, který by prováděl kulturní sebevraždu.

cb 17.5.2006 11:47

Re: Dovoluji si mít jiný názor

Pokud se cestina udrzuje jen diky dotacim do filmu, pak nema narok na existenci.

dix 17.5.2006 0:09

Ač Klause nesnáším,

v tomhle s ním doslova souhlasím.

Honza 17.5.2006 7:25

Re: Ač Klause nesnáším,

DIXI, řekněte konkrétní důvody a argumenty, proč Klause nesnášíte. Možná, že zjistíte, že jedete jenom na vlně nesnášení Klause. Klaus ve svém dementi byl v podstatě stále stejný jako v jeho jiných postojích.

Zkuste odpovědět. Díky. Honza

ringo 17.5.2006 8:20

Re: Re: Ač Klause nesnáším,

no, našlo by se: promarněná privatizace, zprzněná demonopolizace, venkoncem kontraproduktivní decentralizave a deregulace v době, kdy byl ještě předsedou vlády. Nesnesitelnost z nabubřelosti pomiňme - byť zvláště v té je obzvláště konzistentní. Ale jinak souhlas, v tomhle má Velký demagog pravdu. Antikameňáky si svoji menšinu musejí najít samy.