21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

DOBA: Židé coby páteř evropské identity

Antisemitismus v Evropě sílil už před útokem Hamásu na Izrael a jeho následnou odvetou. Dnes už nabývá podoby, že se vnucují paralely na Německo 30. let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 21.12.2023 20:11

Islámská kultura nemá v Evropě místo, tvrdí Meloniová. Musk i Sunak souhlasí. Italská premiérka a šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová prohlásila, že pro islámskou kulturu není v Evropě místo a uvedla, že se musí vyřešit problém nelegální migrace.

https://echo24.cz/a/HuWZ2/zpravy-svet-islamska-kultura-nema-evropa-misto-tvrdi-meloniova-musk-sunak-souhlasi

Nemá, bo je to jen trojský kůň islamistů s cílem zahájit po přečíslení domácí populace džihád a nakonec nastolit chalifát. Tak teď už se snad Evropa začne podle této skutečnosti konečně chovat! R^

P. Diviš 21.12.2023 22:08

Neškodilo by, ale obávám se, že je pozdě. Příliš mnoho dětí z dalších několika generací má občanství.

Ś. Svobodová 21.12.2023 16:38

Je zajímavé sledovat, jak někteří "spravedliví" dávají rovnítko mezi ruský a izraelský útok. Uniká jim, že Ukrajina Rusko ani neostřelovala, neútočila na jeho občany a nepodnikala teroristické výlety za zabíjením. Pokud hledají paraelu, tak spíš ve vztahu severozápadu Ukrajiny k jejím jihovýchodním částem a k rozpoutání občanské války tamtéž. Jako Rusko by se pak chovala Evropa, pokud by vyrazila na pomoc Palestincům.

V. Čermák 21.12.2023 18:39

Ukrajina se nechala zneužít USA a NATO. Rusko je supervelmoc a stejně jako supervelmoc USA nestrpí v blízkosti svých hranic vojenské základny nepřítele, v tomto případě Mírové základny USA-NATO s možností jaderných zbraní. Válka nemusela začít, kdyby Ukrajina potvrdila Neutralitu a plnila Minské dohody...

J. Farda 21.12.2023 19:53

Jistě, Čermáku, z Putinovy Žopy se starokomoušskému internacionalistovi jeví všechno v jiné dimenzi, ve stejné, na chlup okopírované od té Hitlerovy k předválečnému Československu. A ten se ještě snažil. alespoň v počátku své vražedné éry, zachovávat určité zdání dodržování konvencí, na což velkoruský imperiální bolševik Pútin od počátku zvysoka kálí. Je vrah, a jeho mentálním spolupachatelem těch vražd jste tím lhaním i Vy. Zanořte se do své Vlasti v Pútinské Žopě ... :-(

Na závěr norimberského sjezdu NSDAP přednesl Adolf Hitler závěrečný projev, ve kterém v první části obhajoval agresivní politiku strany proti židům a demokratickému systému. Mluvil též o posílení německé armády i letectva a budování západního valu. Ve druhé polovině projevu se pak obrátil ostře proti Československu, které označil za uměle vytvořený stát, jehož hlavním účelem je bombardovat německá města v případě války, a který potlačuje práva sudetských Němců. Prohlásil, že 80 milionů Němců nemůže lhostejně přihlížet utrpení 3,5 milionu příslušníků svého národa. „Němci v Československu nejsou ani bezbranní, ani opuštění!“, zakončil Hitler výhružně tuto pasáž projevu. Tento projev se stal signálem pro vyvolání sudetoněmeckého povstání v čs. pohraničí.

Putinův projev 21. 2. 2022 byl verbálním útokem na legitimitu Ukrajiny a vyhlášením války Západu. Ukrajina nikdy nebyla samostatným státem a momentálně je nesvéprávnou kolonií. Pokračoval tím, že ji jako loutku používá NATO, které jejím prostřednictvím chce zničit Rusko. Došlo i na klasické lži o vojácích NATO v Ukrajině, ale i na lži nové, když Putin prohlásil, že prý Kyjev usiluje o zisk taktických atomových zbraní.

Druhý den po tomto prolhaném projevu Rusko - stejně jako Hitler v roce 1941 do Sojuzu - vpadlo bez vyhlášení války na Ukrajinu! ;-€

P. Diviš 21.12.2023 22:12

To je na něj příliš složité.

P. Diviš 21.12.2023 22:10

Máte pravdu, ale příznivcům ruské agrese a imperialismu to nevysvětlíte.

I s tím rozpoutáním občanské války to dost "smrdí" Ruskem.

A. Teply 21.12.2023 12:54

Židé nepochybně do evropské kultury bytostně patří.

Ale budit dojem, že až nyní začínají být pronásledováni...

Co ta středověká gheta, pogromy, pomsty za ukřižování Krista ? Holocaust ?

Já bych spíš řekl, že Evropa bezpečná pro Židy je z historického hlediska anomálie.

V. Čermák 21.12.2023 18:40

R^

M. Kocián 22.12.2023 10:00

Židé se nikdy příliš nesnažili s evropskou - křesťanskou - kulturou spojit a ani jim to nikdo neulehčoval. Jejich uzavřenost byla podezřelá, nechtěli se mísit s místním obyvatelstvem a to, že se sami vymezovali proti gojům jim sice umožňovalo být bezohlednější v podnikání - zejména finančním - ale jejich okolí to zase ulehčovalo uspořádat občas nějaký ten pogrom. Je to dost osobitý fenomén.

K. Křivan 21.12.2023 9:21

Co by byla evropská kultura bez Židů ? No, poznali bychom ten pokles. Vám by nechyběl třeba ,,, Poláček ?

Co by byla evropská věda bez Židů ? Podívejte se na seznam nositelů NC, kolem 200 jsou Israeliti, nebo Židi žijící mimo Israel.

J. Vrabec 21.12.2023 9:05

No, pokud vím (internet) žije v Nemecku ca 1/4 milion Židů a 100000 je organizovaných. Tak, že to tam strašné nemůže být.

,

K. Křivan 21.12.2023 9:37

A kolik Židů žilo v Osvětimi ? Alespoň jednu hodinu ? Tak, že to tam strašné nemohlo být. Jděte do (_!_) ptáku Ohníváku !

J. Nevrkla 21.12.2023 8:42

Je čas přinejmenším přestat Židy adorovat. Dříve jsem se jich taky zastával, už mě to přešlo.

Dnešní žádané pohledy na věc: Ruská agrese na Ukrajině byla zcela nevyprovokovaná. Tak přece samozřejmě, že 14000 mrtvých Rusů na Donbase před invazí nic neznamená, Židem Zelenským deklarovaná snaha mít jaderné zbraně, americké základny a dobýt Krym a Donbas nesmí Rusku vadit, náhodné ukrajinské civilní oběti lze označit za genocidu a z Putina udělat válečného zločince a vydat zatykače.

1200 obětí Izraelců stačí k tomu, aby Izrael mohl zabít tisíce Palestinských civilistů, děti, nemocnice muže srovnat se zemí, zabránění v dodávkách potravin a vody je pochopitelné, o evidentní genocidu se rozhodně nejedná, nikoho nenapadne Žida a jeho podporovatele obvinit, odsoudit, zatknout.

To má být páteř naší civilizace a morálky. Pěkné děkuji, já nesouhlasím ..

H. Lukešová 21.12.2023 9:10

Jacípak "nevinní civilisté" v Gaze? 76% Gazanů podporuje Hamas a schvaluje jeho zvěrstva. V Gaze je nevinných civilistů drtivá menšina. Zvěrstev proti Židům v jižním Izraeli se účastnili i obyčejní lidé z Gazy, nejenom teroristé v uniformách. Kdo podporuje terorismus, sám je teroristou.

Hamas spáchal genocidu. Zakládající Charta Hamasu mluví o nutnosti zničení Izraele a vyvraždění Židů v Izraeli a jinde na světě. Izrael bojuje s genocidním nepřítelem.

Nechcete adorovat Židy, ok, to po vás ani nikdo nechce, ale obhajujete palestinský islám a palestinské muslimy. A přejete si islám v Evropě? Izrael má právo na sebeobranu a zničit Hamas do posledního teroristy.

K. Křivan 21.12.2023 9:26

Za vaše "adorování" by se by nejspíš Israel styděl.

K. Křivan 21.12.2023 9:29

Jděte do (_!_) Nevekrlo !

J. Nevrkla 21.12.2023 9:58

Kdo si nezmůže na nějakou argumentaci, použije jen toto.:-) To je úroveň.

J. Nevrkla 21.12.2023 9:40

Jak se to vysvětlování mění. Bezprostředně po teroristickém útoku jsem se dočítal, že Palestinci s tím nemají mnoho společného, že nemají Hamás rádi. To se nějak rychle změnilo, dnes je považován za genocidního nepřítele téměř každý Palestinčan a Izrael má podle vás právo ho do posledního zničit. Má tedy právo pomstít se za svých 1200 mrtvých zabitím milionů Palestinců. Myslíte to vážně? Myslíte, že vám to projde? Že nebudete odsouzeni většinou světa, že budete stále litováni jako oběti holokaustu, kteří si mohou dovolit cokoliv? Pochybuji.

Zajímal by mě Váš názor na ruskou invazi. Mělo k ní Rusko důvod, nebo byla nevyprovokovaná? Mohl beztrestně Zelenskyj, jak se ukazuje za velké podpory Židů, dobýt území dříve tradičně ruská a obydlená převážně Rusy, kteří jeho vládu z mnoha přirozených důvodů nechtějí? Je správné, že to stojí statisíce životů?

H. Lukešová 21.12.2023 9:53

Izrael přesto, že většina Gazanů podporuje Hamas, nechce zničit Gazu do posledního člověka, ale chce pouze odstranit teroristickou organizaci Hamas. Je to Hamas, který využívá školy, nemocnice, mešity a další civilní objekty jako vojenské objekty. Takže si stěžujete na nepravém místě.

A upřímně na většinu světa kálí pes. Izrael musí dokončit operaci proti Hamasu, jinak by jeho 132 izraelských vojáků, kteří zemřeli od zahájení vojenské operace v Gaze, padlo zbytečně. Copak byl Izrael ze strany levice někdy milován? Ať už udělají Izraelci cokoliv, vždy budou kritizováni a pranýřováni, není důležité, co dělají Izraelci, jejich největším proviněním je, že vůbec existují.

Dokládá to dvoudenní izraelská operace v Jeninu (2. a 3.července 2023), kdy Izraelci zabili 12 palestinských teroristů, dokonce nezemřel žádný civilista a přesto OSN a mezinárodní levice řvala, jak je Izrael hnusný, cože si to vlastně dovolil.

K otázce Ruska a Ukrajiny se vyjadřovat nebudu, neb o rusko-ukrajinských vztazích, co vedlo k válce, nemám vědomosti, vážně nevím, jak to tam bylo a co se doopravdy stalo a když o něčem nemám ponětí, tak nemůžu nic tvrdit.

Jinak během rusko-ukrajinské válce zastával Stát Izrael dlouhou dobu neutrální pozici, na rozdíl od Západu neposílal zbraně na Ukrajinu, snažil se k Rusku zastávat korektní postoj, za což byl Ukrajinou velmi kritizován. Nevím, jak jiní Židé, ale Izraelci se v rusko-ukrajinské válce nikdy neangažovali no a Rusko se Izraeli odmění, že podporuje Hamas. Ale chápu, Rusko potřebuje více udržet vztahy s islámským světem než s Izraelem, to je reál politik.

J. Nevrkla 21.12.2023 12:00

V Gaze je podle Vás nevinných drtivá menšina, je třeba ty teroristy zničit. Kolik předpokládáte, že bude nutno Palestinců zabít? Myslíte, že tím vyřešíte problém a bude klid? To si nemyslím. Podle mého si jen vyrobíte další nesmiřitelné nepřátele, zvláště mezi těmi, kteří vás ze všech stran obklopují.

Rusko podporuje Hamás? To se u vás tvrdí? Já vím, že v Rusku s někým na nižší úrovni jednali, to mi přijde v pořádku. A Rusko prosazuje desítky let starý názor i OSN, že je třeba vytvořit dva nezávislé státy, že je třeba dosáhnout nějakého kompromisu. To si myslím také.

Izrael je jistě v těžké situaci, neustále vyžaduje pozornost a podporu, neustále vyžaduje lítost od jistě strašného holokaustu s šesti miliony mrtvých. Rusko s více než dvaceti miliony mrtvých je přehlíženo. Ruská invaze a její příčiny vás nezajímají, statisíce mrtvých v tomto konfliktu vás za pozornost a přemýšlení nestojí. Rusko se v poslední době skutečně přátelí s Araby, s muslimy. Má jich hodně na svém území, vychází spolu. Rusko bylo Západem dotlačeno do přátelství s Čínou i muslimy, je jimi obdivováno, že je možno nepodléhat západní hegemonii, že se svět bude měnit na multipolární. A přiznejte si, že Židé v této hegemonii hodně výrazně tahají za nitky. Měli by začít přemýšlet trochu pokorněji.

H. Lukešová 21.12.2023 12:36

Ano, Rusko na mezinárodní scéně v OSN podporuje Hamas, neodsoudilo masakr Hamasu ze dne 7. října.

Palestinští Arabové svůj stát mohli mít mnohokrát, pokaždé odmítli návrhy rozdělení Svaté země na stát židovský a arabský v letech 1937, 1947, 1967, 1993, 2000, 2008, v době kdy byly v Izraeli levicové vlády, které vznik Palestinského státu podporovaly. Jenže palestinští Arabové nechtějí stát vedle Izraele, ale čistě arabský stát na celém území Svaté země, včetně mezinárodně uznaného Státu Izrael z hranic 1967.

Jinak teorie o židovském tahání za nitky je vylhaná a antisemitská pomluva, velký vliv mají naopak Arabové a muslimové, kteří vlastní ropu a jiné suroviny a z toho důvodu se celý dvět dvoří arabským a muslimským zemím.

J. Nevrkla 21.12.2023 13:20

Pokud vím, tak přímo Putin útok odsoudil. Nevím, jak zněla ona Hamás odsuzující deklarace v OSN, kterou Rusko nepodpořilo. Naopak drtivá většina zemí žádala poskytnutí humanitární pomoci Palestincům, jenom několik bylo proti, včetně nás. Já si nedovedu představit, že by neexistoval Izrael a že by neexistoval Gaza. To by snad musela být jaderná válka. S touto myšlenkou si ovšem jeden váš ministr už pohrával. Snad nakonec rozum zvítězí a bude dosaženo kompromisu.

Opravdu se celý svět dvoří muslimským a arabským zemím, protože mají ropu a suroviny? To si nemyslím. Rusku se ten západní rozhodně nedvořil, i když vlastně důvod k válce to byl, už si brousil zuby, jak ho zničí, rozparceluje a nerostné bohatství si začne rozebírat jak před nástupem Putina.

Myslíte, že židovský vliv na světové dění a hegemonii je pomluva? To jsem si kdysi myslel taky, už se ke mně dostalo hodně informací ze všech stran, abych si to rozhodně nemyslel, zvláště co se financí týká. A ty lze nalézat za většinou dění a sporů.

H. Lukešová 21.12.2023 13:32

To, co píšete, dokládá, že se celý dvoří arabským a muslimským zemím? Proč Západ kritizuje Izrael za jeho ryze spravedlivou válku v Pásmu Gazy? V čem jsou palestinské životy cennější než ty izraelské?

Proč západním zemím nevadí masakr ze 7. října? Protože potřebují dobrou vůli Arabů a muslimů, kór teď, když jsme se všichni dobrovolně odřízli od Ruska a jeho surovina kde hledat jinde než u Arabů a muslimů, když už to od Rusů nejde? V OSN drtivá většina zemí, včetně těch západních hlasují s arabskými a muslimskými zeměmi. Jen málo zemí, včetně USA, České republiky, někdy Rakouska a Maďarska mají odvahu vzepřít se arabo-muslimskému diktátu.

Ano, myslím si, že židovský vliv na světové děni pomluva, protože kdyby nebyla, nikdo by nebyl tak posedlý kritikou Izraele a podporou palestinských Arabů. Žádný jiný národ, než tzv. Palestinci nejsou tolik podporováni, žádný jiný národ není příjemcem tak obrovské finanční pomoci. Kdyby Židé ovládali svět, řekli by dost, žádná podpora tzv. Palestincům....

H. Lukešová 21.12.2023 13:33

- celý svět-

J. Nevrkla 21.12.2023 15:01

Uznávám, že to máte těžké. Nemyslím si, že svět neodsuzoval útok Hamásu. Byl to zcela jistě hanebný teroristický čin zasluhující odsouzení. Nechci zacházet do konspiračních teorii, jak je možné, že k němu došlo, nedovedu si představit, že by to mohl někdo v Izraeli plánovat. Nicméně další postup Izraele za genocidu považovat lze. Od ruské invaze se tím výrazně liší.

Obdivuji židovskou vědu, je to bezesporu národ plný nadaných pracovitých lidí. Muslimská civilizace je mi cizí, považuji jejich náboženství za nebezpečné, vždy jsem byl na rozdíl od západních liberálů proti jejich imigraci k nám. Jak z problémů ven? Myslím či doufám, že bychom měli sledovat, jak to dělá Rusko. Také tam byly muslimské teroristické útoky, teď to vypadá na klid, bok po boku dokonce bojují příslušníci různých národností a náboženství, multinárodní a multináboženská spolecnost. To je asi návod, jak má vypadat svět, jak chce Rusko a Čína. Nikoliv se západním hegemonem, multipolární, kde každý žije podle svých tradic a neohrožuje druhé, takové velké BRICS. Chtěl bych žít v takovém světě.

H. Lukešová 21.12.2023 16:21

Ne, postup Izraele není genocidní a tento výrok a srovnání uráží všechny oběti genocidy na celém světě, ne jen holocaustu, ale i arménské, rwandské, ve Východním Timoru, Kambodži....atd. atd. Každá blbina, každá banalita se přirovnává ke genocidě, pak dochází k inflaci tohoto pojmu.

Izrael po masakru ze 7. října má právo na sebeobranu a musel reagovat. Izrael cíleně eliminuje teroristy a že se civilisté vystaveni bitvě jako živé štíty stanou oběťmi, není vinou Izraele. Navíc však 76% Gazanů podporuje Hamas, takže zdaleka nejsou nevinnými lidmi, Ale to jsem psala na začátku.

Říkáte, že obdivujete židovskou vědu a je je Vám muslimská civilizace cizí, ale proč tedy hájíte palestinské muslimy a odsuzujete Izrael?

Stejně tak by se z genocidy na Ukrajině dali obviňovat Rusové, někteří lidé tak také činí. Já nemám dostatek informací o rusko-ukrajinských reáliích, takže netvrdím nic. Necítím nenávist k Rusku a Rusům. O rusko-ukrajinskou válku se nezajímám.

J. Nevrkla 21.12.2023 22:31

Pani Lukešová, děkuji za slušnou výměnu názorů.

O konfliktu mezi Izraelem a Palestinci samozřejmě víte více než já, máte to prožité, přirozeně je v tom spousta emocí.

Jaké může být vyústění? Myslím, že pouze na základě zdravého rozumu, hledáním optimálního řešení při zvažování všech možných variant a jejich důsledků. Samozřejmě si přeji,abyste z tohoto problému vyšli co nejlépe.

Vánoce asi neslavíte, tak při této příležitosti přeji všechno nejlepší v novém roce.🙂

H. Lukešová 22.12.2023 9:44

Děkuji, pane Nevrklo. Vám já popřeji krásné Vánoce a šťastný nový rok. A rovněž Vám děkuji za slušnou diskusi bez osobních urážek, za kterou jsem vždycky vděčná.

S. Ševeček 21.12.2023 12:14

Izrael enklávu zničí, Palestince vyžene a uzemí anektuje.

/jde o ten plyn.