29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

DILEMA: Je to válka levicová, nebo pravicová?

Dnes mě v našich médiích zaujal poplašný článek na iDNES o tom, jak se může odrazit výsledek amerických „mezivoleb“ (midterm elections) v míře angažovanosti USA v konfliktu na Ukrajině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 28.10.2022 13:08

Snad jde o taktiku, že nejlepší obrana je útok.

P. Dvořák 28.10.2022 16:21

Ale také o pravicovosti tenisu! R^

J. Krásenský 28.10.2022 9:34

"Je to válka levicová nebo pravicová?" Je to válka zločinná. Je to válka o zdroje, jako byly války ve XX. století. Je to válka z krize, z předlužení zemí EU i USA ( https://www.usdebtclock.org/index.html ). Před sedmi lety se v debatě o krizi eurozóny objevilo tvrzení, že dluhy se mažou revolucí nebo válkou ( https://www.youtube.com/watch?v=Rv_uZMY8OLs ). Máme tu válku. Energetická krize, ve které jedni mají tisíci procentní zisky, zatímco jiným přicházejí předpisy záloh ve výši jejich příjmů. Což je způsobené "spotovým trhem", který není svobodným (co je to za trh, ve kterém cenu určuje nejvyšší cena?! Nikdo nemůže prodělat, zapláče však spotřebitel. To není vztah win-win). Takže revoluce je naspadnutí. A že se zrovna perou Ukrajinci s Rusy, to není žádný div. První světovou válku také začalo Rakousko Uhersko proti Srbsku "neb jim zabili strejčka", ovšem hlavní příčinou byla snaha německa o "spravedlivé" rozdělení kolonií, kterých vlastnila Británie a Francie (a Belgie a Nizozemí) "nespravedlivě mnoho" a dělit se s němci nechtěly. Podobnost není vůbec náhodná.

[>-]

P. Diviš 28.10.2022 11:53

Z valné většiny gosvraňjo, zbytek neznalost zákonitostí trhu i historie.

Spotový trh je prostě trh okamžitý. Cena klidně může být a občas taky je buďto nulová, nebo taky astronomická. Oboje svobodně, nabídka/poptávka.

První světová měla mnoho příčin: Tahanice R-U a Ruska o Balkán, německý strach, že převaha Spojenců časem poroste, Francouzská snaha odčinit rok 1870, snaha Itálie o urvání jihu R-U, jedině GB mohla jen ztratit, získat už nic. Všichni ostatní, včetně Ruska, doufali, že něco získají.

R. Šmíd 28.10.2022 8:57

Republikáni z války na Ukrajině úplně zbytečně udělali volební téma, čehož demokrati využili. Za blbost se platí. Mimochodem na nepodpoře Ukrajině se shodne levé křídlo demokratů s pravým republikánů, čím to asi bude pane Jakle?

D. Mach 28.10.2022 8:34

Co je Donald Trump? Skutečný pravičák nebo ultralevičák nasazený do republikánské strany, aby jí zdiskreditoval?

J. Pokoutný 28.10.2022 9:10

Republikány spíš zdiskreditovala ta para "nevertrumpistů", hlasujících pravidelně s tzv. demokraty. Naštěstí se jich už převážně zbavili. Pokud byste, soudruhu, vážně považoval Trumpa za ultralevičáka, co by byli Saunders, Ocasio-Cortez, Ilan Omar nebo Rashida Tlaib, považovaní jako "Squad" za levé (ale o to hlasitější) křídlo demokradů?

R. Brzák 28.10.2022 8:02

Pravice - to je individualismus, svoboda a neoddělitelná zodpovědnost jedince nade vše. Z tohoto hlediska je existence trvalé armády organizované státem, ale i samotný stát se svým porušováním svobody jedince (byť demokraticky a za dobrým účelem) levicový.

Válka je výsledek levicových politik.

T. Diblík 28.10.2022 8:50

Pravice, pode toho, jak ji vnímám, je důraz na svobodu a práva jednotlivce. Důraz, který je neoddělitelně spojen s povinnostmi, které jsou s každým právem svázány. Levice je důraz na práva bez povinností a svobody.

M. Kanda 28.10.2022 9:22

Vystihl jste to naprosto dokonale R^.

R. Langer 28.10.2022 11:08

Trefné! R^

T. Diblík 28.10.2022 12:32

Kdybych napsal, odkud to mám, dostal bych zas vynadáno. :-)

J. Krásenský 28.10.2022 8:53

Ale houby. To, co píšete, platí pouze v totalitě liberalizmu, kdy jiné, než liberální proudy jsou označené za extremizmus až fašizmus. Ano, liberalizmus se dělí na kolektivistický a individualistický, ten první označuje za levici a druhý za pravici. Jenže liberalizmus je od počátku levicový směr. Pamatujete na "obrodný proces" v KSČ, "Pražské jaro" a následné "Poučení z krizového vývoje"? Tehdy byly tzv. reformní proudy označené za pravicové, přestože šlo o dělení ve velmi levicové KSČ. Pravice, na rozdíl od liberalismu, klade důraz na mravnost. Vaše definice liberální pravice má jeden základní kaz a tím je i individualistická morálka, která povyšuje všeobecné sobectví na hybnou sílu společnosti (Ayn Randová). Jak chcete určit odpovědnost, kterou si každý stanovuje podle vlastní úvahy?

Liberalizmus, stejně jako z něj vycházející marxizmus, končí společenskou katastrofou. Je to systém "letadlo", kdy s nová generace liberálů bojuje za nová práva a svobody, aby se z ní nestali zapšklí konzervativci. Jenže práv a svobod není nekonečné množství. A tak vymýšlejí další čím dál absurdnější. K příkladům nemusíme chodit daleko - např. gender s desítkami různých pohlaví, dokonce tekutých, které musíte oslovovat patřičnými zájmeny, jinak je smrtelně urazíte. Každý je individualista a má přeci právo na bezpečné prostředí.

[>-]

J. Kulheim 28.10.2022 9:31

R^

P. Diviš 28.10.2022 16:35

To jsou zase ty vaše zcela pomýlené nesmysly o liberalismu, který si pletete s marxismem.

D. Polanský 28.10.2022 7:42

Škoda, že autor nevysvětlil, co je to levice a pravice. Dnes to již nikdo neví. Když ve Velké privatizaci rozdáte majetek v hodnotě několik bilionů gratis, jste levice nebo pravice?

J. Moravec 28.10.2022 7:27

A co nato IVK? Je to agrese, zvláštní operace, nebo bratrská pomoc?

P. Novák 28.10.2022 6:19

Jako vždy_za jednaR^

V. Suchodol 28.10.2022 4:39

Tak samozrejme, ted v Americe, ale i v Kanade vladnou v podstate komunisticti, nebo fasisticti (vyberte si) diktatori. Rozdil mezi Trudeauem a Bidenem je pramalejl. Akorat, ze Trudeau ze sebe vypravi koherentni vetu narozdil od Brandona. Jinak jsou to totalitni narcisisticti megalomani a valecni stvaci prvni kategorie.

R. Langer 28.10.2022 6:23

Asi tak... :-(

J. Hrazdil 28.10.2022 6:51

Rozdi tady je. Trudeau je hezci...

J. Vavrochová 28.10.2022 8:45

;-D;-D;-DR^

R. Šmíd 28.10.2022 9:00

A nejhorší váleční štváči jsou Ukrajinci, kteří se už se osm měsíců drze fašisticky a satanisticky brání naději civilizace, velkému stratégovi, osobnímu příteli VK a slunci zlatému VVP.

J. Pokoutný 28.10.2022 9:15

Lež, že Národně socialistická dělnická strana byla pravicová, vymysleli pro rozvodu s ní internacionální socialisté, kteří její členy nazvali pro zamaskování nacisty. Koneckonců, tihle frajeři dokázali označit za pravičáka i ultralevicového Trockého, jednoho z otců (nebo matek) "bolševické" revoluce (většinu v době vzniku rovněž neměli).

V. Suchodol 29.10.2022 19:09

Nemyslim, ze je to lez. NSDAP, ktera mela ten delnicky socialismus jasne i v nazvu byla levicacka stejne jako KSN, tedy komunisticka strana Nemecka. Samozrejme, jelikoz nemuzou byt dva kohouti na jednom smetisti, tak museli jeden druheho znicit. No a Adolf to vyhral.

D. Stirsky 28.10.2022 4:05

Od počátku lidské existence pravice a levice existují. Jen od francouzské revoluce jsme si to takto slovně označili. Rozumný člověk ví, že pravda je kdesi uprostřed. Ti, co se fanaticky vyhlašují za pravičáky, by byli překvapeni, když by zjistili, že v obsáhlém dotazníku na některé otázky odpovídají jako typický levičák a levičák by se zase divil, kolik pravicových řešení by zvolil, kdyby měl jasně sdělit “ano - ne”. V článku není jediné jméno, čili je to - jak kdosi napsal - blábol. Rusko resp. car Putin rozpoutali válku, napadli suverénní stát, který je velmi nedokonalý, s mnoha chybami, ale to ještě není důvod k rozpoutání agresivní války a k vyhrožování jadernými zbraněmi.

R. Langer 28.10.2022 5:42

Ne, pravice je pravice a levice je levice. Po vyplnění toho dotazníku by bylo zřejmé, kdo je pravičák, a kdo extrémní levičák. ;-D

R. Brzák 28.10.2022 8:07

ne, rozumný člověk chápe, že v různých situacích jednáme či reagujeme různě. Jednání je sice častěji pravicové, než reagování - ale v podstatě záleží na tom, zda se obávám o sebe či o pro mne důležitý zájem natolik, abych zavrhl pro tu chvíli svobodu a odpovědnost svou - a pak vyžaduji častěji levicové řešení. A pokud zavrhuji svobodu a odpovědnost druhých, pak je to řešení levicové vždy.

P. Diviš 28.10.2022 16:37

Uprostřed může být praxe. Pravda nesouvisí s pravicí ani levicí, leda snad se způsobem, jak se jednotlivé strany propagují.

K. Machala 28.10.2022 2:30

Celá konstrukce článku se zřítí jako domeček z karet, pokud si uvědomíme, že ti Moskvou placení Zelení a socani v Berlíně ve skutečnoati stále jdou proti i agresivní Moskvě úplně nejmíň. A naopak konzervativci v PL víc. Levičák Macron pomáhá málo, Konzervativci v Brit daleko víc. USA jsou z toho zatím trochu výjimka, ale nemyslím, že to Republikáni utnou. To jen naši putinochápající jakokonzrrvativci to vidí tak, jak to chce Putin, kterému mimochodem stále stojí na náměstích tisícr Leninů a pravicového na něm není nic. Ani to křesťanství s přikázáními Nezabiješ Nepokradeš. Takže nic.