26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

DEMONSTRACE: A kdy bude i pro ostatní?

Stalo se už tradicí, že se téměř žádné významné výročí neobejde bez demonstrací stoupenců či odpůrců čehokoliv. Naposledy jsme to zažili 28. října, kdy se takto prezentovali zastánci obou krajních názorů na (ne)činnost naší vlády.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pokoutný 18.11.2022 8:53

R^

F. Zrcek 18.11.2022 8:51

Dichotomické vidění světa je to, co je nám ze všech stran vnucováno. Od covidových opatření přes žendér a grýndýl po vztah k vládě a válku na Ukrajině.

Přitom nekonfrontační postoj je prakticky skoro nemožný - pořád je ve společnosti zažraný názor, že si člověk musí vybrat jenom mezi buď a nebo; tertium non datur. Můžu být socialisticky uvědomělý, nebo imperialistický vrah z vólstrýtu. Případně buď nácek, nebo židobolševik.

Je to chyba současného narativu a ukazuje na hlubokou polarizaci společnosti.

J. Černý 18.11.2022 8:50

Tak zorganizujte demonstraci obdivovatelů Banderovců a jejich Zelenského. V čem je problém ?

F. Kusák 18.11.2022 8:48

Jenže dnes jste tzv. generál po bitvě. Zapomínáte, že se tak chovala téměř celá Evropa, lépe, téměř celý civilizovaný svět. A Asie v tom držela prim, a nejen Čína. Divil byste se, jak tvrdá, až bezohledná opatření jsou na Tchaj-wanu nebo v Japonsku.

Že to byl ekonomický malér je fakt, ale vše má i jiné stránky. Přemýšlejte o nich. Nevnímejte to jako mou namyšlenost. Tou vlastností opravdu netrpím.

P. Pepax 18.11.2022 8:41

R^ přesné.

J. Anděl 18.11.2022 8:40

Omluva za dvojí odeslání.

J. Anděl 18.11.2022 8:40

Souzním s autorkou a chápu její postesknutí. Domnívám se ovšem, že tito lidé obvykle nedemonstrují. I proto, že když člověk rozlišuje, těžko se dokáže bez výhrad identifikovat s nějakou masou lidí. Je to znát už na těžkostech při výběru toho, kterou skupinu či jednotlivce podpořit ve volbách. A v případě nespokojenosti se zvoleným, při uvažování, kdo by je mohl nahradit.

Tak je možná srozumitelný článek (video, jiná mediální kritika), jako třeba ty od paní Lhotské, lepší, než účast na demonstraci.

Ačkoliv nechci úplně zobecňovat, umím si představit situace, kdy bych se i já nějaké demonstraci zúčastnil.

J. Anděl 18.11.2022 8:40

Souzním s autorkou a chápu její postesknutí. Domnívám se ovšem, že tito lidé obvykle nedemonstrují. I proto, že když člověk rozlišuje, těžko se dokáže bez výhrad identifikovat s nějakou masou lidí. Je to znát už na těžkostech při výběru toho, kterou skupinu či jednotlivce podpořit ve volbách. A v případě nespokojenosti se zvoleným, při uvažování, kdo by je mohl nahradit.

Tak je možná srozumitelný článek (video, jiná mediální kritika), jako třeba ty od paní Lhotské, lepší, než účast na demonstraci.

Ačkoliv nechci úplně zobecňovat, umím si představit situace, kdy bych se i já nějaké demonstraci zúčastnil.

F. Kusák 18.11.2022 8:39

To, že je ruský levný plyn minulostí, je pravda. Ale také je minulostí naše ekonomika založená na levných energiích a energeticky náročných technologiích a subdodávkách pro kompletaci výrobků právě do oněch tzv. toxických trhů. Jenže masově nic lepšího nemáme. Scholz jel do Číny, kam jel náš premiér? Je pragmatickou realitou, že Rusko je náš hlavní dodavatel surovin. Nikoliv Putinův režim, ale Ruská federace. Seznam surovin, který je pro evropský průmysl mimořádně důležitý, a které můžeme levně získávat z Ruska, dnes využívají jiní. A nejen Čína, ale Indie, Japonsko nebo Jižní Korea. I Ukrajina je na ruských dodávkách plynu a ropy závislá, jen se o tom nepíše. A zamyslel se někdo, co bude dál, až ten nesmyslný a bratrovražedný konflikt skončí. Buď bude Ukrajina prozápadní kolonie nebo obnoví obchodní styky s Ruskem. Jiná rozumná cena pro ně není.

M. Kanda 18.11.2022 8:16

To není legrace, to je míněno vážně. Máte nějaký protiargument?

P. Pepax 18.11.2022 8:14

Nedělejte si z nás hned po ránu legraci:-)

M. Kanda 18.11.2022 8:05

A nadávají jim oprávněně. Obchod s Ruskem bez sankcí by znamenal sankce z druhé strany. Vy si opravdu chcete vykoledovat sankce od EU?

Na nemožnost obchodu s Ruskem doplácí pouze pár obskurních firem, které si nedokázaly spočítat, že obchodování s tak problémovou destinací je přivede do pekla. A levný ruský plyn už je dávnou minulostí, která se nevrátí. Putin dnes chce platit v rublech v takovém kurzu, že ruský plyn vychází o dost dráž než ten zkapalněný americký. Orbán by mohl vyprávět. Zjistěte si, kolik dnes za plyn platí Maďarsko.

Naproti tomu sankce od EU (naprosto oprávněné vůči kazisvětovi, který s nimi nedrží basu) by postihly více než 80% našeho obchodu s cizinou. Znamenalo by to kolaps ekonomiky. Je správné nadávat tomu, kdo si toto přeje.

J. Urban 18.11.2022 8:03

jo, mate pravdu...jako problem vidim, ze ta dnesni vladnouci parta je nemlich stejne ..... (pridavne jmeno at si kazdy doplni sam) jako ta minula vladnouci parta... kde je zmena? Mozna v castecnem presmerovani penezovodu....

P. Dvořák 18.11.2022 8:00

Většina lidí nemá ráda GreenDeal, EU ani Putina. A když k tom u přidáte ty, kteří nemají rádi Fialu, Rakušana nebo Zemana, ta nepochybně dospějete k závěru, že nikdo nemá rád všechny a současně že každý někoho nemá rád.

:-)

F. Navrátil 18.11.2022 7:52

Kam má občan jít? Občan by měl v každém případě jít k volbám. Tam, kde se chodí k volbám, nemusí se chodit vyřvávat po náměstích. Fialová vláda národního neštěstí byla řádně zvolena (za pomoci Rychetského) a demonstrace pro ni neznamenají nic více, než že někteří občané nejsou spokojeni s její politikou a neplněním volebního a vládního program. Uznávám ale, že splnit vládní program uhňácaný ve stylu "jak pejsek s kočičkou vařili dort" prostě nejde. Zákonitě tak vznikne nepoživatelný produkt a následný břichabol. A ještě poznámka k vašemu tvrzení, že "Na té první by totiž musel poslouchat kecy o tom, jaký že je ten Putin kabrňák." Nic takového na demonstracích Vrábelovy parta (ke které mám kritické výhrady) nezaznělo. Pouze u kritiky fialové vlády padají výzvy k tomu, aby byla omezena nekontrolovatelná pomoc Ukrajině a aby se obchodovalo s Ruskem bez sankcí, které poškozují české občany. Za to jim politici a média nadávají do dezolátů, ruských trollů a Putinových poskoků.

M. Kanda 18.11.2022 7:50

To máte těžké, takové schizofrenní situace se občas přihodí a většinou nelze jinak, než je protrpět.

Stejně jsem se cítil za covidu. Nebyl jsem popíračem covidu, ale nesouhlasil jsem s drakonickými opatřeními ani s de facto povinným očkováním. Ono sice nebylo povinné, ale bez něj vás nikam nepustili. A ta opatření vyžadovala kompenzace, které nás přivedly k dnešní inflaci. Už tehdy bylo jasné kam směřujeme, ale nebylo kde tento názor ventilovat. A nikdo ho vlastně ani nechtěl poslouchat.

J. Krásenský 18.11.2022 7:37

Ano, chci nadále obchodovat s Ruskem. Dnes napodobuje manýry stalinských komunistů, kteří zpřetrhali hospodářské vazby se západem po korejské či vietnamskou válce, po úspěšné obraně Izraele v roce 1967 a 1973. To se opravdu nedokážeme poučit ani z vlastních chyb?

J. Vala 18.11.2022 7:13

policejni hantyrkou je mozne oznacit mnozstvi dezolatu za vetsi nez male. Jinak je zajimave, ze za Vrabelem jsou osoby se srbskym pasem, coz je ovsem typicke, protoze na jednu stranu Srbsko zazadalo o vstup do EU a na druhe strane udelilo Srbsko Putinovi nejvyssi srbske statni vyznamenani. Lze ocekavat, ze tok penez z Ruska pro Vrabela bude nenapadnejsi, pujde li vse pres Belehrad

V. Církva 18.11.2022 6:58

Paní Lhotská opět 1*. Vyjadřuje i moje názory na demonstrující.

Před měsíci byli všichni kdo nadávali na progresivistickou EU nazývání kremlboty.

Bohužel to dnes vypadá že velká většina kremlboty jsou. Doufejme, že má paní ale pravdu paní Lhotská, že většina národa má rozum.

J. Tulejová 18.11.2022 6:57

Ale pane Krásenský, vy nevíte, že náš ministr zahraničí Lipavský, jinak to je ten, co mu ve funkci narostl zadek a ego, prohlásil, že mír není v našem zájmu?

J. Vala 18.11.2022 6:51

Kam má ovšem jít demonstrovat člověk, který si o Putinovi myslí, že je to gauner a zasloužil by nakopat do ......pokud mi nekdo neposila fakeove fotky, tak takova demonstrace (podle fotek) probehla udajne vcera na Vaclavskem namesti v horni polovine ( fotka byla porizena u Primarku)

J. Moravec 18.11.2022 6:19

No panik!

Máme lepšího premiéra, lepší vládu, je tu změna politiky i politické kultury. Máme co jsme zvolili. Máme co si zasloužíme!?

Je to dobrá zkušenost pro příště.

R. Langer 18.11.2022 6:02

Já ano? Proč ne, z jakého důvodu?

R. Langer 18.11.2022 6:02

Ale je.

J. Cimbálník 18.11.2022 6:00

Bohužel politika je s hospodářstvím uzce spojena. Vy chcete nadále obchodovat s Ruskem?

K. Machala 18.11.2022 4:02

Souhlas. Jen si nejsem jistý, že je nás většina, co nemáme v lásce GreenDeal/EU ani Putina. Bubliny jsou nastaveny často jako buď anebo. I politické strany se vrství na ty dvě bubliny, až na Svobodné.

J. Krásenský 18.11.2022 3:58

Pálí Lhotská, co to plácáte? Byl jsem na třech předchozích demonstracích a na žádné nezazněla pochvala Putina za válku, natož že by byl "kabrňák".

Jediné, co zneužívají provládní média a politici, jako "podporu Putina" byly výzvy k míru a diplomatickému řešení konfliktu a k tomu, aby se politika a ideologie nepletly do ekonomiky, obchodu a podnikání.

Výzvy k míru jsou v souladu nejen s provoláním evropských biskupů, ale i francouzského presidenta a americké administrativy. A jakou škodu napáchala ideologie a politika v hospodářství si mnozí z nás ještě pamatují z doby marxistické totality a můžeme sledovat dnes pod knutou greendealu.

A. Dudík 18.11.2022 1:03

Souhlas R^R^R^