14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

ČT: Demokratická média nejde platit daní z mobilu

Je možné, že ten rok a čtvrt, který má uplynout do zahájení nového systému vyživování veřejnoprávních médií, je jednak zkouškou, zda celá idea politicky obstojí, jednak časem nezbytným k vymyšlení toho, jak se budou nejrůznější (firemní, soukromí) plátci evidovat, a zejména: kdo a jak bude odvody kontrolovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 16.9.2023 8:47

Ovšem proč to musí být speciální daň? Vybírání malých částek od mnoha lidí je neefektivní, ať už se provádí jakkoliv - režie musí být obrovská a někdo ji nakonec zaplatí. Totéž platilo o poplatcích u lékaře, která navíc nutila lékaře dělat práci účetních. Vláda si určuje, kolik budeme platit daní, tak proč je rovnou o těch pár korun nezvýší a příslušnou částku pak nepošle tam, kam patří? To je státní správa opravdu až takhle neschopná?

O. M. 15.9.2023 20:05

Zas to s tím "zásahem státu do soukromí" tak neprožívejte. Fakt je ten, že výběr peněz formou koncesionářských poplatků se přežil - měl určitý význam v dobách, kdy jediným způsobem šíření vysílání byl éter a jedinými přístroji pro jeho příjem jednoúčelové přijímače (a na tento stav je napsán i zákon o RTV poplatcích). Dnes je signál možno přijímat nejrůznějšími způsoby a vzniká potenciálně nerovnoprávný stav, kdy službu mohou užívat i ti, kdo ji neplatí, protože nevlastní ten specializovaný přijímač. Hledá se tedy model financování, který by na změnu stavu reagoval. Principielně ani není nutné zjišťovat, zda někdo má internet nebo ne, protože ho má vpodstatě každý, přinejmenším v mobilu. Takže by šlo poplatky vybírat anonymizovaně skrze mobilní operátory za každou aktivní SIMku s datovým tarifem, a ušetřilo by se na systému evidence a výběru poplatků.

J. Jurax 15.9.2023 21:27

TV program nemusíte přijímat jen přes simku s datovým tarifem. Ono čumět se na televizi na miniaturním displeji mobilu je celkem masochismus.

J. Ticháček 17.9.2023 18:59

To je opravdu nápad hodný k zamyšlení.

Například já osobně používám dva mobily, v každém dvě SIM karty, a dva tablety, každý s datovou kartou. I kdybych se rozhodĺ poslouchat Český Rozhlas, nebo koukat na ČT prostřednictvím některého z těchto přístrojů, použijí jen jeden, a jednu kartu. Vy chcete, abych platil za pět nepoužívaných SIM. Takže tudy asi cesta nevede.

No, a když se čirou náhodou rozhodnu podívat na jednom u těch přístrojů na ČT, tuším, že jsem to udělal za život asi třikrát , nebo poslechnout rádio, což jsem udělal jednou před mnoha lety, stejně nepoužiji datové služby, ale připojím se k nějaké WiFi. Takže máme další možnost, platit za každý modem v mobilních zařízeních. A zase, z toho, co používám zas budu čumět jen na jeden.

Takže zpoplatnit routery? To už je podobně hloupé, jako vybírat poplatky za přijímačem v hotelových pokojích. On tam sice zrovna nikdo není, ale kdyby byl, nic by mu nebránilo kouknout na ČT.

No, když nad tím přemýšlím, je jasné, že koncesionářské poplatky jsou opravdu již desítky let nesmyslnými přežitkem. Ony jsou vlastně něčím jako poplatkem za použití mostu přes potok. Který musí platit každý, v jehož alespoň hypotetických možnostech je se k tomu mostu jednou za čas přiblížit.

M. Gróf 18.9.2023 12:51

Ono je spíš otázkou, zda ještě má smysl se snažit "měřit", kdo přístup má a kdo nemá. Dokud přístup měla menšina občanů a vlastnictví přijímače byla forma luxusu, tak určitě dávalo smysl to řešit, ale dnes ten přístup mají v podstatě všichni. Možná 10% občanů nemá či nechce. To už je pod rozlišovací schopností daňového systému (u spousty věcí menšina nechtěně přispívá většině, i když danou komoditu nepoužívá). Proto je nejjednodušší a nejlevnější to prostě platit ze státního rozpočtu.

Spíš mi přijde, že důvod toho stávajícího systému je politický/společenský, má to vypadat, že "veřejnoprávní" televizi neplatí stát, ale její diváci - což vypadá nepochybně "svobodněji", i když to v praxi nemá na nic vliv (stát to sice neplatí, ale zákonem zařídí, aby povinně platil občan, tj. ČT stejně dobře ví, že si musí předcházet v první řadě stát).

V. Kučer 15.9.2023 17:17

Daně se platí státu a pokud stát potřebuje televizi má jí platit ze státního rozpočtu. Stačilo by ponechat 2 programy, ČT2 (vzdělávací) a ČT24 (zpravodajský).

P. Adámek 15.9.2023 16:37

Mám kabelovou televizi, takže vidím, na kolika komerčních stanicích teď běží "Případy detektiva Murdocha" (na hodně). No a onehdy se Murdoch objevil i na ČT1. Z toho jsem si odvodil, že rozdíl mezi komerčním stanicemi a ČT1 je výhradně v tom, že u komerčních stanic musím každých 12 minut snést zeleného pajďuláka a "Ahoj, já jsem Rixo", kdežto ČT1 mě místo toho skasíruje. Toť vše.

J. Jurax 15.9.2023 21:28

;-DR^

M. Gróf 18.9.2023 12:55

Mne tedy stejně iritují pajďuláci a Uzlovy zákazy stání nalepené těsně k začátku a konci pořadu. Když už to platím, chci to úplně bez těhle srágor (pardon, sponzorů pořadu, brekeke).

V. Petr 15.9.2023 11:55

"Veřejnoprávní média" ZPRIVATIZOVAT. Tím se problém vyřeší!

M. Gróf 15.9.2023 10:03

Přijde mi, že věc má triviální řešení. Internetové vysílání/archiv ČT nechť jsou přístupné jen po přihlášení. Přihlašovací údaje budou mít ti, kdo poplatky platí (tj. ti, kdo už mají televizor, resp. ti, kdo si zaplatí kvůli internetovém příjmu).

Záměrně se nepouštím do diskuse o tom, zda by podobně nemělo být řešené i pozemní a satelitní vysílání. Na to jasný názor nemám.

Já osobně jsem ochoten ČT platit, neboť některé její produkty sleduji, ale nelíbí se mi myšlenka, že tak mají činit v podstatě všichni. Znám několik lidí, kteří opravdu nemají televizor a ČT nesledují ani na internetu.

Nebylo by nakonec nejrozumnější a nejlevnější ten cirkus prostě platit ze státního rozpočtu a vykašlat se na netriviální agendu "koncesionářů"?

O. M. 15.9.2023 20:06

I to by šlo.

J. Pokoutný 15.9.2023 9:01

Zavést u ČT a ČRo kódované vysílání a každý by si mohl - pokud by chtěl - něco z toho koupit. Já - možná - ČT2. A hyn sa hukáže.

V. Petr 15.9.2023 11:56

Přesně tak!

K. Nový 15.9.2023 7:57

ČT prodat, koncesionářské poplatky zrušit.

R. Dubravský 15.9.2023 16:19

Management zavřít, budovy zbořit, půdu posypat solí.

J. Jurax 15.9.2023 21:32

Ne, půdu osázet cibulí. Byl by z ní užitek a při dnešních cenách této zeleniny z čeledi amarylkovitých by stát vydělal víc než z koncesionářských poplatků.

Nicméně je fakt, že některé pořady ČT by mně chyběly.

J. Rybník 15.9.2023 7:57

Musí jít o geniální nápad, jakým stát zjistí, kdo má jaký mobil. Vždyť ani zo, že si človíček platí data ještě neříká nic o tom, že je s to sledovat ČT. Ale hlavně, poskytnutím těchto informací zavání s porušením LLPS o domovní svobodě, kterou lze prolomit za stanovených kritérií. A protože vím, co tihle fušeři už zpackali, tak trumfy zmíněného kalibru tutově nemají. Ústavní soud se má nač těšit. Ač se to v něm hemží bolševiky, oportunisty a sponzory, tohle obhájit bude fuška.

M. Kocián 15.9.2023 8:02

Nebylo by lepší rovnou zavést znovu daň z komínů nebo z oken?

F. Brnušák 15.9.2023 7:34

Bych CT zprivatizoval, chova se jako komercni medium a to dokonce nazorove. Konkurence by ukazala jestli je CT udrzitelny projekt

M. Pecina 15.9.2023 7:24

Především v době internetu žádné "veřejnoprávní" médium už nepotřebujeme.

J. Uzel 15.9.2023 8:12

R^R^R^!

L. David 15.9.2023 0:31

Pokud by měl někdo někomu něco platit, pak očekávám, že to bude Česká televize, která bude platit mně za mou ochotu sledovat ten hnůj, který z ČT soustavně vytéká !!

P. Dvořák 15.9.2023 5:16

Uznejte, že na rozdíl od ostatních televizí je např. na ČT2 často něco, co se dá při zachování duševního zdraví sledovat :-)

M. Pražák 15.9.2023 6:22

Ale ne za ty prachy, co ČT stojí.

P. Dvořák 15.9.2023 6:33

V kině si za ty prachy neposedím víc jako dvě hodiny a to se ještě musím trmácet tam i zpátky.

R. Langer 15.9.2023 7:21

Taky je ale nemusíte platit POVINNĚ celý život. :-P

F. Brnušák 15.9.2023 7:29

Taky na CT vysilaji neco koukatelneho s podobnou frekvenci jako v kine.

J. Uzel 15.9.2023 8:13

Polovina vysílání je archiv z dob totality.

P. Dvořák 15.9.2023 8:18

Já tam nehledám tuctové filmy ani "realityšou" nebo rádobykvízy o ničem, ani sobotní rozverné estrády.

O naší republice nebo různých zájmových pořadů (zvířata, řemesla, zvyky, cestování auto - kolo - pěšky, příroda....) je tam víc, než by kdo stihnul sledovat.