4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

CÍRKEVNÍ RESTITUCE: Každá písnička má svůj konec

Říkává se, že tragédie se mění v komedii. Osobně mám pocit, že příběh církevních restitucí se mění přímo ve frašku. Tedy pokud jsem optimista. Pokud bych měl být pesimista, musel bych se obávat toho, že se církevní restituce mění z tragédie v tragédii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Brousková 26.11.2013 11:28

Re: ...něco je tom divného...

Nejvíc se ovšem bouří komouši a jejich stoupenci. A u nich je jistě křesťanem skoro každý.

B. Brousková 26.11.2013 11:24

Re: Proč jsou církevní restituce nemravné

Jsou socani právnická nebo fyzická osoba? Byl jim přece vrácen Lidový dům. To vám nevadilo?

M. Koutný 26.11.2013 11:22

Re: Autorovi clanku bych rad podekoval za lidsky mily clanek. .

Ještě k tomu připočtěte hlasy lidovců a vyjde vám to.

J. Barto 26.11.2013 10:58

Co bylo

ukradeno, má být vráceno. Krásné heslo, nic se proti němu nedá namítnout.

Jen, platí to opravdo pro každého ?

Nejčerstvější objev: vaši ukradenou věc, kterou koupila "v dobré víře" třetí osoba, už nedostanete !

Zákon primárně nechrání původního majitele: A to prosím vlastně po pár dnech: A vy tady se staletími ?!

Viz:nový OZ!!

J. Kratochvíl 26.11.2013 10:43

Re: Církevní restituce

Mohl byste mi vysvětlit, jaká je to spravedlnost, když ukradené má vracet někdo kdo to neukradl. Vracet nyní bude stát a to penězi daňových poplatníků to jsme mi všichni, které budou chybět na jiných místech případně je budou splácet naši vnukové.

L. Křivan 26.11.2013 10:40

Re: škodu by měl nahradit ten, kdo ji způsobil

Způsobila ji komunistická strana Československa. Měli by ji zaplatit všichni, kteří kdy byli jejími členy.

V. Kain 26.11.2013 10:32

Re: Lidi, copak nechápete

Komunisté chtěli kvůli restitucím vyhlásit referendum neboť dobře vědí,že závistivci a těch je většina by navrácení majetku zamítla.Politici obzvláště ti naši se referenda bojí jak čert kříze,ale některá by se jim docela hodila.Co takhle vyhlásit referendum o zákazu komunistické strany.Těch jejich 15 % voličů by je nezachránilo a věřím,že by skončili.S takovými politiky jako Zaorálek,Sobotka či naprosto neschopná Gajdůšková by tuto zem čekala jedině pohroma.

J. Vintr 26.11.2013 10:19

Lidi, copak nechápete

že celá ta záležitost s církevními restitucemi, kterou už půl roku rozmazávají socani a komunisti, je jen zástupný problém? V tomto státě politici a státní úředníci bezúčelně rozhážou a rozkradou stokrát víc, než se po právu vyplatí církvím a právě proto potřebují, aby se veřejnost zabývala tímto marginálním problémem. A když už se to omrzí, budou lidem předhazovat další a další podobné hlouposti. Jen aby se nikdo nestaral, co vlastně páni dělají ...

V. Mlich 26.11.2013 9:59

Ať vrací ten, kdo ukradl, tomu, koho okradl.

U debaty o restitucích se zapomíná na to, že škodu by měl nahradit ten, kdo ji způsobil. Je to jen další nespravedlnost, že současníci budou muset platit škodu, kterou způsobili jejich dědové dědům dnešních farářů. Ale zákon už je schválen, ať je, jaký je, nechť je vyplatí.

BTW Sobotka ještě dlouho nebude tušit, jaké zesměšnění pro něj plánuje Zeman...

J. Kulheim 26.11.2013 9:30

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Komunisti majetek ukradli a nepotřebovali k tomu ani jeden hlas. Teď dělají všechno proto, aby majetek zůstal v rukou "státu" a oni si jej mohli za pár korun koupit. Komu může vadit to, aby se majetek dostal tomu, komu patří? "Stát" podnikat neumí, protože nemá rozum, dělají to státní úředníci. Státní úředníci to neumí také, kdyby to uměli, tak nebudou sedět v kanceláři a budou podnikat.

J. Pernica 26.11.2013 9:26

Proč jsou církevní restituce nemravné

Protože zvýhodňují jednu skupinu občanů před druhými. Restituce se dle zákona měly týkat pouze fyzických osob. Církev je osobou právnickou. Proč tedy je najednou prováděna restituce právnické osoby. Proč jsem (rodina) okraden 2x? Komunisti znárodnili podniky, kde měli dědečkové a babičky podíly - na důchod se zajišťovali koupí akcií a nyní mám ještě já ze svých daní platit někoho rovnějšího? Proto říkám NE církevním restitucícm, protože zvýhodňuje jednu skupinu občanu před jinou a to početnější.

P. Trčka 26.11.2013 9:17

Církevní restituce

Samozřejmě, že s církevními restitucemi nelze nesouhlasit. Nechť je vráceno co bylo prokazatelně ukradeno (znárodněno). O tom přece nemůže být pochyb, alespň si myslím, že voliči zastávající názor, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné , jistě souhlasit budou.

Ano jedná se o obrovský majetek, ovšem v různém technickém stavu. Takže církev nezíská pouze mejetky přinášející profit, ale také majetky vyžadující veliké investice. A jak všichni víme, vlastnictví majetku dle ústavy zavazuje, a z toho vyplývá, že církve čeká mnoho starostí a ne vše je tak výhodné, jak to někteří voliči vidí.

Jediný háček, který v celém procesu vidím, je fáze prokazování nároku restituovaných majetků. Víme, jak jsou naši úředníci "poctivý", víme jak "spravedlivě" umí rozhodovat některé soudy, a v neposlední řadě někteří církevní hodnostáři jsou také pěkní filutové. Budou nutně vznikat veliké spory, a my můžeme jen doufat, že se odpovědní lidé budou chovat odpovědněji, než jejich předchůdci v rámci privatizací počátkem 90tých let. Obávám se, že dojde opět k mnoha nespravedlnostem a nepravostem.

Závěrem tedy, restituce určitě ano, ale poctivě a spravedlivě.

L. Křivan 26.11.2013 9:06

Re: Je to jinak

Díky za informaci. Takže proč proti tomu bl bci kecají?

K. Frauknecht 26.11.2013 9:05

Ano.

Církve dostanou vlastně výrazně méně než by si u soudu nárokoval (a třeba neobhájil :-)) běžný občan. Na mysli mám náhrady za poškozený majetek a logicky i ušlý zisk (no to by za 60 let byla pěkná "raketa", stačila by 1,2% úroková míra!!!)

L. Křivan 26.11.2013 9:05

Re: Přeposlánoz macekvbotach.

To je dobrý, to je i logický !!!

M. Pechr 26.11.2013 9:04

...něco je tom divného...

...stran zlodějiny...nevím proč nás autor přesvědčuje o tom, že nebyl, není a nechystá se býti zlodějem...byl-li by dříve, nyní či se k tomu chystal, asi těžko by nám o tom psal, nejméně pravděpodobně by nám sdělil přítomnou a budoucí skutečnost...

...stran restitucí...něco na nich asi bude divného, i mnoho lidí z řad křesťanů se vůči nim bouří, včetně mne, jenže vlak byl rozjet už mnohem dříve a bez řadových členů, upeklo se to mezi vedením a vedením...

...názor mnoha z nás vystihuje v Hydeparku religionista Štapach...

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/21.11.2013/

J. Václavíková 26.11.2013 8:42

Re: Je to jinak

Pokud vím, tak ty náhrady jsou za majetek, který už vydat nelze, ne jako kompenzace škod.

J. Mrázek 26.11.2013 8:36

Přeposlánoz macekvbotach.

Opsáno z facebooku:

Sobotka má šanci morálně pokořit církev! Stačí, když se ČSSD vzdá zrestituovaného Lidového domu a peněz, které dostává od státu.

P. Čulík 26.11.2013 8:34

Rozumný článek,

ale proboha proč do toho montujete Bradáčovou?

I. Schlägel 26.11.2013 8:25

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Pane Malečku, ono se dá v této zemi něco smysluplného prosadit standardním civilizovaným způsobem? Lepší argument nemáte?

I. Schlägel 26.11.2013 8:24

Re: Je to jinak

Jak víte, že se bude vracet víc, když "propočty k tomu nebyly nikdy zveřejněny"? Kteří jsou to ti experti a na základě jakých informací a argumentů tvrdí to co Vy? Mlátíte prázdnou slámu a ještě si při tom připadáte jako vlastenec. Pěknej humus.

L. Křivan 26.11.2013 8:10

Re: A kdy někdo začne napravovat křivdy

které spáchal pračlověk Janeček ? Ano, ukradl ze sousední jeskyně mamutí kel !

V. Němec 26.11.2013 8:03

Re: Nejsem katolička

Hmmm... Co tohle: Církev sloužila 99% věřích obyvatel k tomu, aby mohli dobrovolně úpět.

L. Křivan 26.11.2013 8:03

Re: Je to jinak

Kecáš Blažku. Když ti někdo ukradne les, a po 40 letech vrátí paseku, tak taky chceš náhradu škody. Když ti někdo ukradne krásný dům a po letech vrátí ruinu, tak taky chceš náhradu škody.

Chtěl bych jenom, aby se na náhradě podílela KSČ. Zabavit ji majetek ulitý do Švýcarska a majetek všech jejích, i bývalých, členů. Nechat jim jen trenýrky a holý život.

J. Blažek 26.11.2013 7:54

Re: Autorovi clanku bych rad podekoval za lidsky mily clanek. .

Nevím sice po letech jak to tehdy bylo, nicméně hlasy samotných poslanců ČSSD by ke schválení zákonů o fotovoltaice nestačily.

J. Blažek 26.11.2013 7:40

Je to jinak

1) Souhlasím s tím, že má být vráceno to, co bylo ukradeno. Jenomže zde se bude "vracet" v penězích mnohem více než bylo ukradeno. Propočty k tomu nebyly nikdy zveřejněny a řada expertů, která se k jakýmsi propočtům dostala, tyto odborně zpochybnila. Navíc ještě jakási valorizace těchto peněz a to za situace, kdy bratr Kalousek nechtěl starobní důchody valorizovat vůbec a nakonec milostivě kývl na valorizaci ve výši pouhé 1/3. !

2) Vše vidím tak, že to bude tragédie pro katolickou církev. Lidé její hamižnost ocení dalším odklonem od ní. Kdyby nyní žil pán Ježíš jako člověk, musel by na ty hamižníky vzít bičík ....

J. Forman 26.11.2013 7:24

Re: Nechodil. Existenci andělů, čertů a jiných bubáků

Ale to je váš problém.

H. Grúbr 26.11.2013 6:59

Nechodil. Existenci andělů, čertů a jiných bubáků

jsem si přestal připouštět ve věku kolem 3 let a od té doby jsem viděl církev jako spolek strašáků tyjících z hlouposti svým ovcí.

P. Maleček 26.11.2013 5:37

U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Pane autore on ten vztek většiny na podivuhodný rozsah restitucí není dán odporem k církvím a vrácení jejich majetku ukradeného komunisty, ale tím kdo a za jakých okolností je protlačil parlamentem. Nebo vy snad víte o něčem, co Kalousek se svými poslušnými poskoky z Top-09 a mafiáni řídící ODS udělali bez upřednostnění svých soukromých majetkových zájmů.

A tahle víc jak 20.letá praxe říká, že když tato "elita národa" něco hlava nehlava prosadí (včetně hlasu poslance odsouzeného za rozkrádání svého města), že ty restituce ve valné míře zmizí do kapes těch, kteří je prosadili. To nemluvě o tom, že ty tzv. pravicové partaje měly už před řadou let většinu k prosazení církevních restitucí.

Kašlali na to, protože stát šlo dojit mnohem pohodlněji z řady jiných zdrojů. Po roce 2010 už jim zbyly jen ty církevní restituce - tak hlava nehlava hurá na ně! "Čím větší ty restituce budou, tím víc si z nich uloupneme" - to z konání té "náhle spravedlností osvícené" bandy tzv. pravičáků doslova bučí.

Ještě smutnější je, jak po této nabídce bandy léta rozkrádající stát skočili čelní představitelé církví. To na rozdíl od řadových věřících, kteří ve většině tuší, že tohle nic dobrého jejich církvím nepřinese. Ale ozvat se proti vrchnosti, to ne - další důkaz co ty naše křesťanské církve ve skutečnosti jsou.

J. Schwarz 26.11.2013 4:57

Pokud jde o "majetek všeholidu"

mám stejný pocit. Z toho, že církevní majetek "drží stát" mám h..o. N.etuším, kdo to jménem státu drží či využívá. V celých církevních restitucích jde o míň, než o kolik dokázala "Lid" ochudit ČNB jediným rozhodnutím o oslabení koruny. Samotná ČSSD restituovala "Lidový dům" též velice nestandardně - vlastnila jej totiž přes veřejnou obchodní společnost a ty restituovány nikomu / kromě právě zmíněných socialistů / nebyly. Nikomu taky nevadí, že socialisté, kteří o Lidový dům přišli a ti, co jej "restituovali" jsou jednak úplně jini lidé, druhak jich bylo mnohem míň takže minimálně podle pana Sulce měli restituovat tak nejvýš vstupní dveře a okapy. Přimlouval bych se za to, aby komunistům zůstaly "stavby socialismu" za podmínky, že řádně odškodní všechny ty, co na nich makali nedobrovolně - a to by mohla být veliká spousta lidí vzhledem k tomu, že neměli na výběr a nemohli odejít jinam!