6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

CÍRKEVNÍ RESTITUCE: Každá písnička má svůj konec

Říkává se, že tragédie se mění v komedii. Osobně mám pocit, že příběh církevních restitucí se mění přímo ve frašku. Tedy pokud jsem optimista. Pokud bych měl být pesimista, musel bych se obávat toho, že se církevní restituce mění z tragédie v tragédii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 26.11.2013 9:05

Ano.

Církve dostanou vlastně výrazně méně než by si u soudu nárokoval (a třeba neobhájil :-)) běžný občan. Na mysli mám náhrady za poškozený majetek a logicky i ušlý zisk (no to by za 60 let byla pěkná "raketa", stačila by 1,2% úroková míra!!!)

M. Pechr 26.11.2013 9:04

...něco je tom divného...

...stran zlodějiny...nevím proč nás autor přesvědčuje o tom, že nebyl, není a nechystá se býti zlodějem...byl-li by dříve, nyní či se k tomu chystal, asi těžko by nám o tom psal, nejméně pravděpodobně by nám sdělil přítomnou a budoucí skutečnost...

...stran restitucí...něco na nich asi bude divného, i mnoho lidí z řad křesťanů se vůči nim bouří, včetně mne, jenže vlak byl rozjet už mnohem dříve a bez řadových členů, upeklo se to mezi vedením a vedením...

...názor mnoha z nás vystihuje v Hydeparku religionista Štapach...

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/21.11.2013/

B. Brousková 26.11.2013 11:28

Re: ...něco je tom divného...

Nejvíc se ovšem bouří komouši a jejich stoupenci. A u nich je jistě křesťanem skoro každý.

J. Mrázek 26.11.2013 8:36

Přeposlánoz macekvbotach.

Opsáno z facebooku:

Sobotka má šanci morálně pokořit církev! Stačí, když se ČSSD vzdá zrestituovaného Lidového domu a peněz, které dostává od státu.

L. Křivan 26.11.2013 9:05

Re: Přeposlánoz macekvbotach.

To je dobrý, to je i logický !!!

R. Langer 26.11.2013 13:30

Re: Přeposlánoz macekvbotach.

Nemají si co vyčítat, ani jedni se ničeho nevzdají! :-P

P. Čulík 26.11.2013 8:34

Rozumný článek,

ale proboha proč do toho montujete Bradáčovou?

J. Blažek 26.11.2013 7:40

Je to jinak

1) Souhlasím s tím, že má být vráceno to, co bylo ukradeno. Jenomže zde se bude "vracet" v penězích mnohem více než bylo ukradeno. Propočty k tomu nebyly nikdy zveřejněny a řada expertů, která se k jakýmsi propočtům dostala, tyto odborně zpochybnila. Navíc ještě jakási valorizace těchto peněz a to za situace, kdy bratr Kalousek nechtěl starobní důchody valorizovat vůbec a nakonec milostivě kývl na valorizaci ve výši pouhé 1/3. !

2) Vše vidím tak, že to bude tragédie pro katolickou církev. Lidé její hamižnost ocení dalším odklonem od ní. Kdyby nyní žil pán Ježíš jako člověk, musel by na ty hamižníky vzít bičík ....

L. Křivan 26.11.2013 8:03

Re: Je to jinak

Kecáš Blažku. Když ti někdo ukradne les, a po 40 letech vrátí paseku, tak taky chceš náhradu škody. Když ti někdo ukradne krásný dům a po letech vrátí ruinu, tak taky chceš náhradu škody.

Chtěl bych jenom, aby se na náhradě podílela KSČ. Zabavit ji majetek ulitý do Švýcarska a majetek všech jejích, i bývalých, členů. Nechat jim jen trenýrky a holý život.

J. Václavíková 26.11.2013 8:42

Re: Je to jinak

Pokud vím, tak ty náhrady jsou za majetek, který už vydat nelze, ne jako kompenzace škod.

L. Křivan 26.11.2013 9:06

Re: Je to jinak

Díky za informaci. Takže proč proti tomu bl bci kecají?

J. Václavíková 26.11.2013 11:50

Re: Je to jinak

Protože církev.

L. Křivan 26.11.2013 12:46

Re: Je to jinak

Ano, pochopil jsem. Protože jsou blb.ci. :-))) Ale že se jich urodilo ! Nejvyšší čas je sklidit a zasilážovat.

J. Blažek 26.11.2013 18:07

Re: Je to jinak

Ale, ale Křivane. Buď rád a tetel se nad tím, že Ty jsi ten velechytrý a ti, kdo mají jiný názor než Ty jsou blbci. Jenomže .... argumentovat neumíš: Já o voze a Ty o koze.

I. Schlägel 26.11.2013 8:24

Re: Je to jinak

Jak víte, že se bude vracet víc, když "propočty k tomu nebyly nikdy zveřejněny"? Kteří jsou to ti experti a na základě jakých informací a argumentů tvrdí to co Vy? Mlátíte prázdnou slámu a ještě si při tom připadáte jako vlastenec. Pěknej humus.

J. Blažek 26.11.2013 18:04

Re: Je to jinak

1) A Vy snad víte kde byly zveřejněny tak, že by s nimi mohl seznámit každý občan? Víte Vy, jak se k těm hasnumerům náhrad přišlo?

2) Nedávno jsem ten rozbor četl na internetu, bohužel jsem si adresu neschoval a tak Vám ji nemohu sdělit.

P. Maleček 26.11.2013 5:37

U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Pane autore on ten vztek většiny na podivuhodný rozsah restitucí není dán odporem k církvím a vrácení jejich majetku ukradeného komunisty, ale tím kdo a za jakých okolností je protlačil parlamentem. Nebo vy snad víte o něčem, co Kalousek se svými poslušnými poskoky z Top-09 a mafiáni řídící ODS udělali bez upřednostnění svých soukromých majetkových zájmů.

A tahle víc jak 20.letá praxe říká, že když tato "elita národa" něco hlava nehlava prosadí (včetně hlasu poslance odsouzeného za rozkrádání svého města), že ty restituce ve valné míře zmizí do kapes těch, kteří je prosadili. To nemluvě o tom, že ty tzv. pravicové partaje měly už před řadou let většinu k prosazení církevních restitucí.

Kašlali na to, protože stát šlo dojit mnohem pohodlněji z řady jiných zdrojů. Po roce 2010 už jim zbyly jen ty církevní restituce - tak hlava nehlava hurá na ně! "Čím větší ty restituce budou, tím víc si z nich uloupneme" - to z konání té "náhle spravedlností osvícené" bandy tzv. pravičáků doslova bučí.

Ještě smutnější je, jak po této nabídce bandy léta rozkrádající stát skočili čelní představitelé církví. To na rozdíl od řadových věřících, kteří ve většině tuší, že tohle nic dobrého jejich církvím nepřinese. Ale ozvat se proti vrchnosti, to ne - další důkaz co ty naše křesťanské církve ve skutečnosti jsou.

I. Schlägel 26.11.2013 8:25

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Pane Malečku, ono se dá v této zemi něco smysluplného prosadit standardním civilizovaným způsobem? Lepší argument nemáte?

J. Kulheim 26.11.2013 9:30

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Komunisti majetek ukradli a nepotřebovali k tomu ani jeden hlas. Teď dělají všechno proto, aby majetek zůstal v rukou "státu" a oni si jej mohli za pár korun koupit. Komu může vadit to, aby se majetek dostal tomu, komu patří? "Stát" podnikat neumí, protože nemá rozum, dělají to státní úředníci. Státní úředníci to neumí také, kdyby to uměli, tak nebudou sedět v kanceláři a budou podnikat.

Š. Hašek 26.11.2013 13:04

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Přesné.

P. Vaněk 26.11.2013 18:32

Re: U restitucí vadí kdo a jak je prosadil

Malečku, ty jsi opravdový ubožák, polemizovat s tebou je úplně zbytečné.

J. Schwarz 26.11.2013 4:57

Pokud jde o "majetek všeholidu"

mám stejný pocit. Z toho, že církevní majetek "drží stát" mám h..o. N.etuším, kdo to jménem státu drží či využívá. V celých církevních restitucích jde o míň, než o kolik dokázala "Lid" ochudit ČNB jediným rozhodnutím o oslabení koruny. Samotná ČSSD restituovala "Lidový dům" též velice nestandardně - vlastnila jej totiž přes veřejnou obchodní společnost a ty restituovány nikomu / kromě právě zmíněných socialistů / nebyly. Nikomu taky nevadí, že socialisté, kteří o Lidový dům přišli a ti, co jej "restituovali" jsou jednak úplně jini lidé, druhak jich bylo mnohem míň takže minimálně podle pana Sulce měli restituovat tak nejvýš vstupní dveře a okapy. Přimlouval bych se za to, aby komunistům zůstaly "stavby socialismu" za podmínky, že řádně odškodní všechny ty, co na nich makali nedobrovolně - a to by mohla být veliká spousta lidí vzhledem k tomu, že neměli na výběr a nemohli odejít jinam!

J. Vozábalová 26.11.2013 1:09

Nejsem katolička

a s postoji katolické církve v mnohých otázkách hluboce nesouhlasím. Také vím, že valná většina majetku, o nějž jde v církevních restitucích, se týká právě katolické církve (a řádů).

Jenže - mám vzhledem ke své profesi celkem dobrý přehled o tom, jak vypadají stavby, které by se měly v restitucích vydávat (ostatní nemovitosti - lesy, pole rybníky) jsou na tom asi celkem dobře, ale stavby opravdu ne - aspoň z velké části. Něco s nimi udělat, aby se dostaly do použitelného stavu, nebude zrovna levné. Často jsou to památky, zaslouží si záchranu, ale dostat na ně nějakou korunu od státu bylo vždy hodně složité. A tak dvory, pivovary a podobné komplexy chátraly a chátrají. (V restitucích se už prakticky nejedná o kostely - ty se do vlastnictví církve vrátily dávno.) No a tak to církvi - i se vším vracením majetku - vůbec nezávidím, přebírá zároveň spoustu povinností a závazků.  

A krom toho se postupně budou církve muset postarat o své "zaměstnance" - o tom se mluví málo. V současné době duchovní platí stát - a to není malá položka. Ano, teď to bude sice stát několik let o něco víc než byl roční výdaj dosud, ale pak stát bude šetřit každoročně nemalou částku a krom toho může počítat s tím, že církve mu s ledačím pomohou svou charitativní činností, na kterou budou mít díky restitucím prostředky.

V zásadě jde o hlavně o ty peněžní náhrady - s nemovitostmi stejně nejde významně nakládat kvůli blokačním paragrafům. No, neměli bychom závidět ani ty náhrady, katolická církev tu pravděpodobně bude další stovky let a to už jí stát nic platit nebude - co je proti tomu pouhých třicet let vyplácení náhrad.

P. Sulc 26.11.2013 3:26

Re: Nejsem katolička

Jenze cirkev slouzila narodu, majetek ziskala v dobe, kdy bylo 99.% vericich. Dnes je jich mensina, zlomek. K cemu tedy rozsahou cirkev. Jak to bylo s restitucemi po vlade Josefa II ?

J. Schwarz 26.11.2013 4:46

Re: Nejsem katolička

To je ale irelevantní, pane Sulci. Pokud bude mít jedna rodina deset dětí a druhá jen jedno, budete se taky pozastavovat nad tím, že jedináček dědí mnohem víc než jedno z deseti? Navíc dřív sice bylo 99% věřících, ale ti přece podle pokrokářů "úpěli", tedy církev jim nesloužila. Nejspíš majetek používala převážně k výplatě prebend prelátům a pak k obstarání mučicích nástrojů, dřeva k pálení čarodějnic, výplatám inkvizitorů a drábů.

V. Němec 26.11.2013 8:03

Re: Nejsem katolička

Hmmm... Co tohle: Církev sloužila 99% věřích obyvatel k tomu, aby mohli dobrovolně úpět.

H. Grúbr 26.11.2013 0:49

A kdy někdo začne napravovat křivdy

které tady spáchala církev?

P. Han 26.11.2013 1:04

Re: A kdy někdo začne napravovat křivdy

Chodil jste na náboženství a katecheta vás řezal?

H. Grúbr 26.11.2013 6:59

Nechodil. Existenci andělů, čertů a jiných bubáků

jsem si přestal připouštět ve věku kolem 3 let a od té doby jsem viděl církev jako spolek strašáků tyjících z hlouposti svým ovcí.

J. Forman 26.11.2013 7:24

Re: Nechodil. Existenci andělů, čertů a jiných bubáků

Ale to je váš problém.