28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

BRUSEL: Odevzdá Česko energetickou nezávislost?

Požadavek Evropské komise na to, aby se členské státy zřekly suverenity v energetice a všech dalších oblastech spadajících pod Green Deal, formálně označovaný za návrh, se dá číst různě. Například: „Budete dělat, co chce Německo a ne, že ne!“, nebo „Za klima budeme bojovat do posledního eura!“, nebo „Realita ani vaše potřeby nás nezajímají, my máme svoji víru!,“ když poslední možnost je pravdě nejblíž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 6.4.2023 15:33

Vracím se k tomu, co jsem napsal ráno. Já netvrdím, že ten vývoj v oblasti existence středních a hlavně velkých firem je pro nás bezvýznamný. Takové firmy tady vždy byly a měly obrovskou tradici. Jenže realita je jiná. Většina již dávno zanikla. Podívejte se na strojírenství. Kde jsou firmy jako TOS, ČKD, Sigma atd. A jak dopadne Škoda auto? Těžko říct. V jakém stavu je papírenský průmysl, polygrafie atd. Můžu vyjmenovávat jednotlivé podniky a u řady z nich i konkrétní kauzy, které vedly k jejich krachu. Je to výsledek nenažranosti, závisti, neschopnosti, vlivu ze zahraničí atd., atd. atd. Podívejte se jak idioti útočí na Agrofert, jediný potravinářsko-zemědělský komplex u nás, který může jakž takž konkurovat zahraničním kolosům. Co zbylo z chemického průmyslu. Myslí si někdo, že budeme schopni vrátit zpět ony zaniklé výroby. Kdo trochu zná farmaceutickou výrobu ví, že bez chemických gigantů, produkující účinné látky, nejsme schopni obnovit výrobu léků. Obzvláště, když se reglementace ztratila nebo byla za babku prodána. Já nechci být skeptik, pouze realista a znám některé menší výrobní firmy, třeba o dvaceti, deseti zaměstnancích, které dokáží fantastické věci a pružně kooperují mezi sebou. Takže tady si myslím, že je řešení. Není to náročné na energie a pracovní sílu z hlediska kvantity. Takže, takto jsem to myslel a o to jsem se i já ve svém podnikání vždy snažil. Ten, kdo to někdy zkusil ví, jak náročná je to cesta.

T. Hraj 6.4.2023 15:18

To je asi pravda (Babiš měl v Glasgow plamenný antigreendealovský projev až když už věděl, že prohrál volby a premiérem nebude). Ale to nic nemění na tom, že 5-koalice je uskupení extrémistů, což asi nedochází ani jim samým

P. Brich 6.4.2023 15:17

!!R^ Přesně, pane Pecino!!

P. Brich 6.4.2023 15:13

„Budete dělat, co chce Německo a ne, že ne!“

Ovládnutí zdrojů - to je oč se snaží Německo posledních 100 let. Rozpoutalo 2 světové války, v nichž vždy dostalo na (_!_), tak se o to snaží befély z Brusele!!;-€EU;-O

T. Diblík 6.4.2023 14:26

Už před lety sem někdo napsal, že novináři především nasírají lidi.

P. Diviš 6.4.2023 14:21

Pan Čech má utkvělou myšlenku, že stát je možno řídit bez politických stran a politická hnutí to zachrání. To mu nevymluvíte, podobně jako nepřesvědčíte pravověrného Jehovistu.

P. Diviš 6.4.2023 14:16

Pro začátek by stačilo do místního parlamentu, do kočovného až potom. Problém, v obou případech, je, koho. Nikoho perspektivního nevidím, bohužel.

P. Diviš 6.4.2023 14:14

Nemlčí úplně, ale jsou velmi opatrná a některá hlásají výhradně zelené lži (třeba ČRo Plus.

Fosilní energetika funguje, na rozdíl od té zelené a malé modulární jsou zatím v přípravě všude, nejen v Česku.

Elektromobilita je tak silně problematická, že se spíš než o změnu mobility jedná o její mohutné zaškrcení.

Propagujete to z blbosti, nebo za peníze?

P. Diviš 6.4.2023 14:10

Ano, bohužel.

Není koho volit, protože ti, kteří se ještě nestačili ušpinit, slibují zase jiné pitomosti.

M. Gróf 6.4.2023 14:03

Kdo ví, důvody mohly být ekonomické i národnostní/sociální (oboje dává smysl). Pokud existuje nějaký historický pramen, který to dokáže rozhodnout, uveďte ho prosím.

M. Gróf 6.4.2023 13:56

Ano, s tím již souhlasím bez výhrad. Díky za upřesnění.

M. Gróf 6.4.2023 13:55

S vaším hodnocením Bruselu bezvýhradně souhlasím. Jen mi trochu hlodá v mysli červíček, že i kdyby hypoteticky získala protiunijní strana 70% hlasů, nebude to s tím odporem/vystoupením tak jednoduché. Nejsme světová velmoc typu Velké Británie, ale vazalský stát Německa, bez jehož "matek" našeho průmyslu a jeho trhu by velmi pravděpodobně nastal brutální pokles výkonu naší ekonomiky (což by nové vládě jistě dokázali srozumitelně sdělit).

Ve velmi dlouhobodém horizontu je rozhodně destrukce EU v její současné podobě vhodná, ale velmi pochybuji, že to někdo, komu jde o krátkodobý výhled (což je naprostá většina voličů) je ochotna strávit. Spíš se obávám, že by z takových plánů jakákoliv vláda rychle vycouvala.

Nemám lepší řešení. Jen chci říct, že průser způsobí obě cesty. Není to tak, že stačí říct EU "sbohem" a rázem nastane ráj na zemi.

M. Husovice 6.4.2023 13:50

Myslím, že se na tom podepsaly všechny.

M. Gróf 6.4.2023 13:44

Ve vaší úvaze je klíčová část "pokud by ANO 2011 dostalo rozum". Pokud by se toto stalo, mohlo by to být zajímavé. Ale veškeré kroky ANO v uplynulých 10 letech nenaznačují, že by se něco takového mohlo stát. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale mít za hlavního "vůdce" člověka, který je naprosto objektivně napojen na bruselské dotační penězovody opravdu nedává velkou šanci na opoziční politiku vůči EK.

Abychom se zbytečně nehádali, předesílám, že nechci říct "ANO je špatné a ostatní jsou lepší". Spíš mi přijde opravdu pochybné hledat záchranu v politickém subjektu, který tady vládl dvě volební období a nevyřešil nic z toho, co dnes v rámci opoziční rétoriky tak intenzivně kritizuje. Připouštím, že dnes "třetí možnost není". Asi si na to dno budeme muset sáhnout.

P. Čech 6.4.2023 13:37

Situace by byla jiná rozhodně. Z poslanecké sněmovny by vypadly TOP 09, KDUČSL a přinejmenším ještě STAN. A pokud by ANO 2011 dostalo rozum, spojilo by se s SPD,Trikolórou a Přísahou. Důsledkem takového spojení by konečně byl kvalitní zákon o obecném referendu, jehož výsledky by byly obecně závazné. Vše další by už potom bylo na většině občanů, kteří by si vládli sami sobě. Bez vlády a moci vždy menšinových politických stran a hnutí.Nikoliv bez politických stran jen bez jejich vlády a moci Poslední větu uvádím jen proto, že mnoho lidí si myslí, že chci politické stran odstranit. není to pravda. Nesouhlasím pouze s jejich mocí nad občany.

M. Gróf 6.4.2023 13:30

Kterou vládu máte na mysli? Opravdu se nechci zastávat současné vlády, nevolil jsem ji a nelíbí se mi. Ale úplně přesně stejně fungovala i vláda minulá - která navíc ten grýndýl už podepsala.

P. Čech 6.4.2023 13:30

Máte pravdu. bohužel u nás je celý systém založen na volbě menšího zla. I ta jinak demokratická, většinová a přímá volba prezidenta je zprzněna možností kandidovat takovým lidem, kteří podpisy 50 000 občanů nepotřebují (ti které navrhuje 20 poslanců či 10 senátorů). A navíc, u všech typů voleb chybí zákaz kandidatury všech komunistů, i těch t.zv. bývalých. Pokud toto nebude ze systému odstraněno, nikdy to k ničemu dobrému nepovede.

M. Gróf 6.4.2023 13:25

Jen tak čistě hypoteticky - myslíte, že kdyby poslední volby vyhrálo ANO, tak by dnes byla situace jiná? Tj. s kritikou současné vlády souhlasím, ale ta předchozí (a nejspíš následující) byla/bude ještě horší - ten grýndýl se kterým se "nic nedá dělat" přece podepsali právě oni.

P. Čech 6.4.2023 13:22

Jste směšný! Ono totiž jde o to, že naprostá většina nových věcí (rozhodně ne všechny) nejsou k něčemu lidem užitečná. Ta většina věcí jim jen ztrpčuje život a přitroublé mládežnické subjekty, jako např, Piráti, všechno (naprosto všechno i tu nedobrou většinu) chtějí zavádět. Jde však zejména o to, že až tito poznají svůj "omyl", bude již pozdě. A česká média? Ta opravdu o skutečně důležitých věcech mlčí. Starají se jen o spekulace, které jim přinášejí od hloupých lidí peníze. A také proto, že informují jen o tom, co je jim vládnoucí politickou "elitou" dovoleno.

L. Novák 6.4.2023 13:21

V zemi s půlkou obyvatel indoktrinovaných komunistickou ideologií to ani jinak dopadnout nemůže...

L. Novák 6.4.2023 13:18

Zelený magor neposkvrněný fyzikou a elektrotechnickými základy vypustil spóry zelené plísně hlodající v jeho mozku... ;-D

A proč podnikatelé jako Tykač nebo Křetínský investují do těžebních práv na uhlí po celém světě a elektráren na fosilní paliva? Protože nejsou blbí a vidí, do jaké krize ženou zelení idioti vyspělé státy nesmyslnými dotacemi do občasných zdrojů el. energie... které tak či tak musí být 100% zálohovány elektrárnami na fosilní paliva. :-P

J. Lukavsky 6.4.2023 13:08

Zkuste to po 101. Informací není nikdy dost. J.L. end

Z. Koutecký 6.4.2023 13:03

Jakýpak test Fialovy vlády? Fialova vláda bude nadšena! Nebude muset v tak ožehavém programu o ničem rozhodovat, bude jen plnit příkazy Bruselu a při každém průšvihu bude moci říkat - musíme postupovat jednotně v celé EU, jinak skončíme na chvostu jako nečistá periférie a EU neposkytne ČR nejen dotace, ale ani další výhodnou půjčku. Ovšem i důchodci budou muset více přispět, protože i oni budou dýchat čistý vzduch, budou zdravější, a ušetří za léky.

J. Lukavsky 6.4.2023 13:01

"s výjimkou Maďarska, které za to dostává patřičně vyčiněno" no podle posledních zpráv tak benzin i plyn jsou v Maďarsku mnohem dražší.... a navíc recentně bylo Maďarsko zařazeno mezi "nepřátele Ruska". Takže řekl bych žádný ouspěch se nekoná.... J.L. end

J. Lukavsky 6.4.2023 12:58

"srovnávat výkony a objemy těch ekonomika a emise do těch objemů rozpočítat" no to nejde protože když se to rozpočítá na HDP tak jako nejlepší vyjdou USA ... a kam bychom potom došli? J.L. end

R. Tichý 6.4.2023 12:55

Vytvor krizi, nabidni "reseni". Dodej drogu. Dej dotaci. Poskytni pujcku.

EU se meni v cire zlo.

M. Husovice 6.4.2023 12:51

Nevratné kroky nekompetentní vlády, vzhůru do minulosti.

P. Čech 6.4.2023 12:49

Není to většina. většina je nadpoloviční počet. Proč myslíte, že u nás nejsou obecně většinové volby? Inu jen proto, aby většinový voličský názor nezvítězil. Aby v poslanecké sněmovně mohly figurovat takové subjekty jako je TOP 09, KDUČSL, Piráti, STAN a ODS Jsem přesvědčen o tom, že v případě většinových přímých voleb by žádný z dnešních poslanců ve sněmovně nebyl.

P. Čech 6.4.2023 12:45

Rozdíl je a to ne malý. Jde jen o to, chtít jej vidět. Lidé zasažení ideologiemi politických stran, ponejvíce socani,ten rozdíl vidět nechtějí a tím jen otravují většinu ostatních.

D. Ondrejkovič 6.4.2023 12:35

"Česká média o tom mlčí" je úvodní věta všech konspirátorů. Dál nemá takové pojednání cenu číst. Česká média o ničem nemlčí - naopak: Za vším hledej peníze. Proč si myslíte, že je v Česku tolik podporována snaha, abychom se stali fosilním skanzenem světa i v době, kdy už po celém světě poběží malé modulární reaktory (a my teprve bude znovustavět naše obří molochy typu Dukovany nebo Temelín a říkat tomu "dostavba"), celý svět (ano, včetně Číny například), bude jezdit na elektriku, jenom my ne? Protože prachy: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-bloomberg-kretinsky-vydelava-diky-sve-sazce-proti-ekologickym-planum-evropy-40428029