30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

BRDY: Bublina splaskla

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pochybující 16.9.2009 23:42

Poslední slovo o radaru

Radar v Brdech by byl neúčinný. Shodl se na tom společný tým amerických a ruských expertů. Novinka? Ale vůbec ne! Stará známá věc. V Česku již minimálně od ledna 2008. A znovu potvrzena v listopadu téhož roku. Kým? Těmi samými pány, které dnes některá media objevila poprvé – Phillipem Coylem, bývalým náměstkem ministra obrany USA a ředitelem části Pentagonu a Profesorem Theodorem Postolem z MIT (Massachusetts Institute of Technology.)

V květnu t.r. tito pánové navštívili Prahu. Z členů tehdejší vlády se uvolil sejít s Phillipem Coylem pouze ministr s největším rozhledem - Karel Schwarzenberg. Ani jeho rozhled však nestačil k akceptování jednoduchých pravd – že v USA stále platí kvalitativní kritéria podmiňující další vývoj a nasazení systému a mezi těmi kriterii hraje funkčnost systému prim. Kriteria mají formu Národní bezpečnostní direktivy č. 172 z r. 1985. A že tedy kdokoli, kdo přijde po Bushovi si již nedovolí americký národ oklamat.

Kromě vedení ČSSD a některými zelenými se s Coylem sešel ještě jeden muž s rozhledem – pozdější kandidát na presidenta Profesor Švejnar. Zbytek vlády nás mohl ušetřit následné blamáže kvůli svému chování malých spratků. Nemajíce argumenty proti tvrdým faktům, došlo na národní sport – znevěrohodnit posla špatných zpráv. A tak jsme si vyslechli od ministra Vondry a dalších slova o tom, že Coyle již není dlouho v administrativě a nezná nejnovější posun ve vývoji systému. Možná, že pro české politiky je platnost i fyzikálních zákonů omezena na čtyřleté volební období. U normálních lidí naštěstí ne.

Pochybující 16.9.2009 23:24

Bude konec lhaní radaristů

Na jedné veřejné diskusi o umístění americké radarové základny v ČR, bylo možné slyšet, jak na základě takové objektivity polemizuje mluvčí Ministerstva obrany s odpůrci radaru. Nejprve všechny zúčastněné vyzval k racionální, vyvážené diskusi: „musíme se zbavit svých ideologických klišé a pokusit se o věcné řešení zahraničně politických problémů.“ Potom vystoupil zástupce hnutí Ne základnám, který předložil celou řadu precizních argumentů, opírajících se i o názory významných amerických odborníků na danou problematiku, z nichž jasně vyplývalo, že celý podnik je mírně řečeno pochybný: radar na našem území nezvyšuje naši bezpečnost, ale naopak; celé zařízení nesplňuje příslušné technické parametry, takže by stejně nemohlo sloužit uváděným cílům. Mluvčí ministerstva obrany se ihned přihlásil o slovo a řekl, že tyto argumenty jsou ideologicky předpojaté a že on je odmítá v zájmu objektivity. Jeho reakce byla typickým příkladem běžného ideologického triku.

Pochybující 16.9.2009 23:28

P.S.: Rozvoj regionu

... lze zajistit i jinak, než výstavbou vojenských zařízení.

Radaristé, pochopte, jste-li schopni chápat, že Američané hájí především (zde:  = pouze) svoje zájmy.  A ty leží v současné době někde jinde, než v Brdech.

Martin 16.9.2009 18:13

A co má...

být,snad si někdo nemyslel,že se kvůli nějakému radaru znepřátelí dvě velmoci.Rozpotat novou studenou válku pro takovou pitomost,jako je radar ? Našim zabedněncům se divím,první terč při konfliktu je radar a oni by si ho nechali postavit pár kilometrů od Prahy,to může odsouhlasit jen šílenec z ODS a ten šišlavej rakušák.

hunebelle 16.9.2009 19:09

Re: A co má...

Neurážej nikoho ,křupane a prohlédmi si vercajk v rozkroku.

Jura Jurax 16.9.2009 23:51

Re: A co má...

Hm, voni chytrej, a nepřijde Vám, že Praha je terč sama o sobě dostatečný? Zvlášť když nebude čím detekovat a ničit ty rachejtel? ;-D

Vlad 16.9.2009 17:42

Tak to bývá, paní Králová

Neny radar, neny penis. :-)

HOBBO 16.9.2009 16:51

S pisni...

vyhrnem si rukavy muzou jit brdsti starostove prikladem a dokazat tak svetu v akci "Z" jaci sou oni vlastenci.a at si jeste prizvou toho vymasteneho Tamase, a ruku v ruce neco predvedou. Ne jenom vyrvavat na demonstracich.

Pochybující 16.9.2009 17:00

Re: S pisni...

A Vondra & Parkanová & ... jim seženou těch vyhozených 160 mil. Kč, tentokrátr na něco užitečného pro region.

HOBBO 16.9.2009 21:06

Re: S pisni...

Uzitecny pro region byl radar vasnosto, IF YOU KNOW WHAT I MEAN soudruhu!

Andy 16.9.2009 14:15

Brdští prudili, řvali, žalovali ve světě, paktovali se s extrémní levicí

demonstrovali, hladovkovali, brečeli o okupaci, tak co by dnes chtěli?

Jak říkal Kryl - nasrat, jo nasrat. ;-P

Kuchl 16.9.2009 13:59

Chudáci antiradaristé

jak k tomu přijdou , sebrali jim hračku . Jaký "rádobyproblém" se bude ČSSDKSČ hodit příště k oblbování lidí ?

Pochybující 16.9.2009 16:58

Re: Chudáci radaristé

... sebrali jim hračku!

Pochybující 16.9.2009 13:10

Radare náš, jenž jsi na nebesích

Pokud hrozí nebezpečí z Íránu, patří radar do Turecka, a ne do Brd. Z Ruska, které má více než 10x nižší vojenský rozpočet než USA, ždáné nebezpečí nehrozí.

Peníze na rozvoj Brd mohly být ušetřeny z peněz zbytečně vyhozených za nesmyslnou propagaci radaru. Stálo to prý jen 160 miliónů Kč. Tak ať to zaplatí Parkanová s Vondrou, Vyčítalem, nejmoudřejším dramatikem a spol. Můžou si přitom dál vesele zpívat, když na to mají. Obama a jeho boys and girls to asi platit nebudou.

jirka.s. 16.9.2009 13:46

Re: Radare náš, jenž jsi na nebesích

Nu, hlavní je, že doc. Chocholoušek nepochybuje o tobě!!!  ;-P

Marat 16.9.2009 13:00

Myli by si vzpomenout na své zkušenosti z minula.

Nechť všichni občané se svými starosty v oblasi Brd si vzpomenou na úspěšné akce za sociaiismu a můžou své obce a jejích okolí  zmodernizovat a vše vylepšít národními směnami, akcemi Z a sobotními a nedělními brigády zdarma. Jsou to přece uvědomělí soudruzi a měli by pro takové akce mít pochopení, ba přímo nadšené pochopení. Tak čest prácí soudruzi.

Leoš Motl 16.9.2009 11:41

je technická

starosta Spáleného Poříčí je Pavel Čížek, né Václav .. mimo jiné fajn vzdělanej a rozumnej chlap

Hukan 16.9.2009 11:24

Radar nikdo nechce, ale s penezma za nej se pocita... pokrytectvi

tady mate penize aby vam nevadil radar .. super penize berem ale radar stejne odmitame...

nebo jako cssd - splaca o radaru smlouvu a pak postavi volebni kampan na jeho nepostaveni...

no ale aspon sklaplo vsem tem zubatejm a hladovkarum, kteri si na odmitani radaru postavili karieru a ted jiny tema ke svejm 10 minutam slavy nemaji...

nup 16.9.2009 14:04

Re: Radar nikdo nechce, ale s penezma za nej se pocita... pokrytectvi

Soudruh rotný Myrda slíbil obcím peníze bez ohledu na to, zda základna nakonec bude nebo ne. Ovšem - jak ODS plní sliby si mohli dotyční starostové domyslet, příkladů z historie měli dost.

sigenius+ 16.9.2009 15:50

Re: Radar nikdo nechce, ale s penezma za nej se pocita... pokrytectvi

sigenius 16.9.2009 15:56

Re: Radar nikdo nechce, ale s penezma za nej se pocita... pokrytectvi

V dané chvíli je úplně jedno, co slíbil Myrda. Jednak slib plnit nemůže, není ve vládě, jednak chtě-nechtě pominul důvod daru. Proto by bylo nemorální chtít tento dar přijmout, jak by k tomu přišly ostatní obce, kdyby vyvolení dostávali dary pro ni za nic? Přesto mají dotyčné obce stále možnost obracet se ...na Jyrku.

jirka.s. 16.9.2009 11:23

Potíže s pochopením

Nedivte se, že v tom má soudruh neoral bordel, když sám velký don Číčo to taky zrovna nepobral !!! ;-D ;-D ;-D 

Martin 16.9.2009 10:39

Proč by se s tou miliardou také mělo počítat

Jak autor správně naznačuje, není radar, není důvod ho kompenzovat nějakou pomocí regionu. Jednoduché jak facka. Navíc demokratické - ti lidé v regionu byli ještě více proti, než ostatní "lid".

JaS 16.9.2009 10:35

Jak to dneska vypadá, když obec staví vodovod?

Dřív se to dělalo tak, že každý vykopal kus výkopu u svého baráku, pak tam místní řemeslníci položili trubky... Teď čeká na dotace, aby se mohlo zaplatit firmě kamaráda místního poslance.

Lahvac 16.9.2009 10:22

Radar ne a dotace ano

Pokud to dobre chapu tak kdyz nekdo nechce radar tak musi pocitat s tim ze nedostane zadny dotace. Nevim co je na tom spatnyho. Ja bych obcim ktere nechteji radar nedal ani korunu, protoze evidentne nedokazou vyuzit prilezitosti k prisunu penez. Nechteji zakladny americanu, ale to ze ty americani si sotva sebou privezou jidlo, delniky na stavbu, ze tu budou travit i volnej cas, to proste tem blbeckum nedochazi a ted budou skemrat o slibeny dotace.

Ctenar z brdske vesnice

ok 16.9.2009 10:21

takzvaný rozvoj

Já tam jezdím právě proto, že v té oblasti žádný "rozvoj" není, a je tam pěkná příroda. Stačí, když vojáci otevřou vojenský prostor pro turisty, a utahne to hospody ve všech dotčených obcích, i nějaké to ubytování. Větší rozvoj tam může čekat jen hlupák. Je to prostě pěkná přírodní klidová zóna, kdo chce "rozvoj", ten ať se přestěhuje do Prahy (ještě se rád vrátí).

ok 16.9.2009 10:22

Re: takzvaný rozvoj

Ta opuštěnost regionu je dána vyšší nadmořskou výškou, a to žádné investice nezmění.

Květoslav 16.9.2009 11:10

Re: takzvaný rozvoj

Jasně, když tam jedeš na rekreaci, jsi za zaostalost regionu rád, ale pokud tam máš bydlet, uživit rodinu a děti vodit do školy, vidíš situaci úplně jinak.

ok 16.9.2009 11:20

Re: takzvaný rozvoj

Buď jste rád, že děti žijí v přírodě, v kvalitním čistém prostředí, bez kriminality a se stabilními mezilidskými vztahy (takové prostředí je dobrý základ i pro nadané děti, umožňuje nerušenou koncentraci), nebo se přestěhujte jinam.

Květoslav 16.9.2009 13:10

Re: takzvaný rozvoj

Skvělé řešení. Takže obce tvořené směsí důchodců, nezaměstnaných a z ruky do úst žijících zemědělců, odkud se dojíždí do školy autobusem jezdícím jednou za dvě hodiny jsou vývoj dětí ideální. Skvělé. Co z těch dětí má vyrůst, prosím?

A s tím stěhováním je to taky dobrý nápad. Nelíbí se ti, že nemáte školu? Přestěhuj se. Nemáte silnice? Přestěhuj se. Chybí vodovod? Přestěhuj se. Tak jste to myslel?