20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

BOMBA: Čas pro doktora Divnolásku

Brzy uplyne šedesát let od uvedení geniálního Kubrickova filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Čas se mih jak mžik a nemáme tu opilého sovětského premiéra, nýbrž šíleného ruského prezidenta, a lidi si kupují jódové tablety.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.10.2022 21:19

Ehm ... vždyť sám citujete "USA jim kvůli agresi v Číně vyhlásily embargo na dodávky nafty a dalších surovin". Jest tedy soudit, že mám za to, že tak vskutku učinily poté, co se Japonsko "předvedlo" v Číně.

Proč mi tedy pokládáte onu otázku?

V. Kučer 13.10.2022 18:03

Kdyby Německo vyhrálo válku nadávali bychom na ně na Neviditelném psu německy.

J. Jurax 13.10.2022 21:59

No, my asi ne ... leda ti z nás, co by byli uznáni za rasově vhodné a dobře smýšlející a tudíž schopné poněmčení. Zbytek by byl vyvražděn nebo přesunut na Ukrajinu jako otroci na latifundie německých kolonistů, byl by mu zamezen přístup ke vzdělání a jistě i k internetu, vznikl-li by.

Heydrich o tom smýšlel takto - cituji - Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem říše a nemůže trpět, to ukazuje německý vývoj v historii, aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti říši. Nechci však snad říci o konečném poněmčení tohoto prostoru: pokusíme se tedy teď podle staré metody poněmčit českou verbež, nýbrž říkám docela střízlivě: začíná to věcmi, s nimi můžeme už dnes maskovaně začít. Abychom získali přehled o tom, kdo z lidí v tomto prostoru je schopen poněmčení, musím provést soupis v rasově národnostním smyslu. ... Musím mít celkový obraz národa a pak mohu říci, tak a tak vypadá obyvatelstvo. Jsou to takovíto lidé: jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa. Uprostřed zůstává střední vrstva, kterou musím přesně vyzkoušet. V této vrstvě jsou dobře smýšlející lidé špatné rasy a špatně smýšlející lidé dobré rasy. U těch dobře smýšlejících špatné rasy se to asi musí udělat tak, že je nasadíme do práce někde v říši jinde a budeme se starat o to, aby už neměli děti, protože je nechceme v tomto prostoru dále rozvíjet. Ale nesmíme je odradit. To vše je řečeno jen teoreticky. Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to rasově dobrá vůdcovská vrstva. - konec citátu.

To je die Endlösung der tschechischen Frage, ovšem až po konečném vítězství.

Viz

https://klempera.tripod.com/heydrich.htm

https://1url.cz/prRCe

V. Kučer 13.10.2022 22:46

A proto se český národ Heydricha zbavil.

J. Jurax 13.10.2022 22:50

No, český národ ... parašutisté z Británie a odbojáři, co jim pomáhali. A Gabčík byl Slovák.

R. Vacek 13.10.2022 13:52

Ameriku do války dokopali Japonci útokem na Pearl Harbor.

J. Lukavsky 13.10.2022 13:59

Ano, a do války s Hitlerem potopení jedné lodi... inu zbabělci. J.L. end

J. Jurax 13.10.2022 22:44

Ehm ... válku USA vyhlásil Hitler, nikoliv opačně. 11. prosince 1941.

A pokud ta jedna loď byla Lusitania, tak ta byla potopena torpédem německé ponorky U 20. 7. května 1915 - o válku dřív. ;-D

Pokud máte na mysli torpédoborec USS Reuben James, tak ten byl potopen 31. října 1941 poblíž Islandu torpédem ponorky U-552 při doprovodu britského konvoje HX-156. neplul pod americkou vlajkou (neboť USA byly tehdy ještě formálně neutrální) a aktivně se (jaksi načerno) účastnil obrany konvoje shazováním hlubinných bomb.

Šlo o starý čtyřkomínový torpedoborec třídy Clemson; háček byl v tom, že 19 torpédoborců téže třídy (a 31 dalších tříd Caldwell a Wickes) bylo v roce 1940 poskytnuto Royal Navy - viz https://en.wikipedia.org/wiki/Destroyers-for-bases_deal - s určením pro doprovod konvojů, neboť Royal Navy neměla dostatek lodí k tomuto účelu vhodných. Jejich čtyři komíny byly markantním rozpoznávacím znakem - tehdy se už žádné než tyto v Atlantiku nemohly objevit, takže čtyřkomínový torpédoborec doprovázející nepřátelský konvoj mohl byt považován za loď ve službách Royal Navy a tudíž legitimní cíl.

Pokud vím, potopení USS Reuben James se obešlo z pochopitelných důvodů bez zajmu médií na obou stranách. USA neměly důvod se chlubit porušením neutrality a Němci potopením válečné lodi země, s niž nebyli a patrně tehdy ještě nechtěli být ve válce.

Řekl bych, že historie není Vaším koníčkem ... ;-)

J. Lukavsky 14.10.2022 7:21

"historie není Vaším koníčkem" není, naštěstí jsou tací co se v tom rochní s potěšením, naštěstí. Děkuji za poučení. J.L. end

J. Vintr 13.10.2022 15:16

Je fakt, že Roosevelt Ameriku do války dostat rozhodně chtěl a potřeboval tímto směrem obrátit veřejné mínění. Zní to absurdně, ale není vyloučené, že si ten Pearl Harbour u Japonců přímo "objednal". Existují pro to důvody. Jednak byl z hlediska Japonska naprostý nesmysl začít válku se Spojenými státy, jednak bylo nesmyslné samotné provedení útoku, kdy Japonci Američanům prakticky nijak zvlášť neuškodili a jen je hrozně naštvali. Za druhé, admirál Jamamoto, který celou akci naplánoval a zřejmě k ní i přemluvil japonskou generalitu, studoval v USA. A Američani se během války postarali, aby se nedožil jejího konce....

M. Vaněk 13.10.2022 17:57

To nebyl americký prezident, kdo dostal USA do války (ostatně prezidenti jsou jen loutky), ale ti, kdo USA vlastní... (jsou to ti samí, kteří sponzorovali hitlera po celou dobu války, a pomáhali americkým koncernům s obchodováním s Říší...)

J. Vintr 13.10.2022 18:02

Ano, to bude pravda. Ti, co skutečně vládnou, memaji potřebu se ukazovat. Když se pak něco nepovede, stačí jim pro oklamání lidí jen vyměnit nastrčenou figurku politika.

L. Písařík 13.10.2022 11:17

Račte si představit sám sebe řešícího _!malicherný" problém - umřít pod bombou za Putina - víte, o čem píšete? Co má větší cenu než vlastní život?

V. Kučer 13.10.2022 13:31

V TV mluvil starý Američan, měl být v prvním sletu při útoku na Japonsko a počítali s tím že tam padnou. Říkal že je vděčný že tam tu bombu hodili ne proto že zachránila miliony životů ale že zachránila jeho život.