27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

BILANCE: Třicet let se Zemanem

Období kostkovaného saka a stylu něco mezi sňatkovým podvodníkem a lázeňským švihákem bral málokdo vážně. To až právě devátého února 1993 do toho pořádně šlápnul. Přestal si hrát na individualistického liberála a našel v sobě sociálního demokrata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 11.2.2023 15:52

Ano, já to vím, paní Lurenčíková. To byl Stalinův trik, který se tak chytil, že neustále tvrdil lež, že je nacismus pravicové hnutí, a ono je také levicové.

D. Laurencikova 11.2.2023 15:36

No bude to zajimave. V CDU uz se pomalu ozyvaji kriticke hlasy, lide, ktere by chteli skoncit s kurzem Merkelove, ale ti se zatim neprosadi. Naslednik Merkelove, Friedrich Merz, ta "konzervativni" nadeje, zklamal na cele care! Staci, aby na nej nekdo houknul a uz se svali a koriguje se! Je to smutne, je to ubohe! Lidem primym, kompetentnim, odvaznym jako je napr Hans-Georg Maaßen hrozi vyloucenim ze strany... Na jedne strane se divim, ze nejdou sami, na strane druhe chapu, ze jim to nesedi. Oni se nezmenili, oni zastavaji pozice, ktere jeste za Kohla byly standard. CDU se zmenila, at jde ona!

H. Lukešová 11.2.2023 15:57

No kdyby se CDU očistila od vlivu Merkel a vrátila se zpátky doprava, a vytvořila by koalici s AfD, jó to by skutečně nastaly zlaté časy pro Německo a celou Evropu, jenže to se asi nestane. Tak jak u nás je Okamurova SPD strana prašivá, tak v Německu má AfD pověst páriů...

Vemte si, jak socani vyšilovali s Tilo Sarazinem, když mluvil kriticky o islámu, vyloučili ho, pokud vím.

D. Laurencikova 11.2.2023 19:45

Mate skutecne prehled, pani Lukesova. Socialisti se ho snazili vyloucit snad 10 let, nez se jim to konecne povedlo. Myslim ze az po napsani knihy "Feindliche Übernahme", kde popsal, jak islam brani pokroku a ohrozuje spolecnost a vubec toto "nabozenstvi" a jeho Koran velmi analyticky rozebral. Je to velmi zajimave cteni. Ja mam Sarrazinovy knizky skoro vsechny. Neni to nez podrobna fakta, statistiky, zase fakta, cisla, citaty, logicke uvahy a shrnuti - nic co neni pravda, vsechno akribicky dolozene a hlavne, zadne stvani nebo nejake dehonestace. Proste naha realita! Klobouk dolu pred Sarrazinem. Takhle precizne myslici clovek, ktery se odvazi na tato temate je dnes v etablovanych stranach NO GO!

H. Lukešová 11.2.2023 19:58

Děkuji, paní Laurenčíková. To se stejně divím, že se mezi socialisty někdo jako Sarrazin našel...

Jo, ještě se mi vybavuje událost, že se někteří němečtí levicoví politici (?) zasadili, aby byla odstraněna z muzea historie pojednávajícího o dějinách nacismu fotku Hitlera s muftím Hajj Aminem Al- Husseinim, jak spolu spokojeně sedí. To totiž narušuje obraz o hodných nevinných tzv. Palestincích.

Strana AfD je v Německu jediná strana zdravého rozumu, a jak píšete, proto nejvíce pronásledovaná. A jak o ní média lžou.

D. Laurencikova 11.2.2023 21:14

Jeste k te pani Rybnicke se vratim. Jeji duvera v Angelu Merkelovou, ktera slibila, ze to "Nemecko a Evropa vse zvladnou", mi pripomina citat z Bible, presneji apel z evangelia svateho Matouse, aby si lide nedelali zadne starosti, protoze "ptackove take neseji a nesklizeji obili do sypek, ale nebesky Otec je zivi". Pani Rybnicka ma proste pevnou viru v bozske schopnosti pani Angely, ktera vsechno zaridi, o vsechno se postara, jak to asi udela, o tom pani Rybnicka nepremysli....Stastna to zena!

H. Lukešová 11.2.2023 21:26

Je to víra paní Rybnické a proti víře se bojovat nedá. Tak jak pan Mařák věří ve stejnost islámu s křesťanstvím a provolává slávu "matičky národů EU dobrotivé", tak jak kdysi lidé provolávali slávu Sovětskému svazu, tak na druhé straně paní Rybnická věří v zázračné schopnosti paní Angely, která vše zvládne, a nerada poslouchá, respektive čte, její kritiku.

Nevím, jestli mám právo jim to vůbec vyčítat, já mám také svou víru a své postoje, miluji Izrael, židovsko-křesťanské tradice, tradice vlasti, rodiny, miluji i naší zemi, svou vesnici a svůj domov. Věřím, že existují pouze dvě pohlaví, a nechci u nás islám.

D. Laurencikova 12.2.2023 9:22

Ja popisuju stav pani Rybnicke. Vubec ji ho nevycitam. A v tom, co pisete o sobe a o ni vidim rozdil. Pani Rybnicka ma ten problem, ze nepouziva vlastni mozek, ne ze se po seznameni s fakty a dukladne uvaze prikloni k tomu nebo onomu nazoru. Ona si to udela pohodlnym a prevezme nazor od druheho (Ch. Knobloch, A. Merkel a jiste by se jich naslo vic), aniz by vedela a namahala se zjistit, jestli ten druhy neplaca naproste nesmysly. To pak vlastne ani neni vira, to je obycejna hloupost.

V. Pavelka 12.2.2023 13:00

Kontejnerové lodě , na zpáteční cestě by jich mohly odvézt tisíce !Nějakej Bakšiš na cestu a bylo by to!

P. Brich 10.2.2023 15:45

Zemana jsem si všiml, když někdy v 80. letech v Technickém týdeníku vyšel jeho článek o hospodářských úspěších reálného socializmu. V závěru přirovnal naše oslavované "úspěšné" hospodaření k maratonci, který si může připadat jako vítěz, když doběhne do cíle sám v době, kdy už ostatní jsou ve sprše.

Pak ale přišlo zklamání, když se svými bonmoty na prknech Semaforu navážel do ODS a Klausových názorů. Dokonce se snížil k tomu, že řekl, že obíhal s manifestem Několik vět v Prognostickém ústavu a hádejte, kdo nepodepsal? Klaus. Po rozpadu OF ( Havlova Občanského Fóra) se stal jedním ze zakladatelů OH (Občanské Hnutí) a domníval se, že ve volbách převálcuje Klausovu ODS, vzniklé rovněž z OF. Dopadl jak sedláci u Chlumce.

Pak se najednou zjevil, aniž byl jediný den členem, v čele obnovené SD (Sociální Demokracie). To byla po KSČ v té době finančně nejsilnější strana (protože ještě před sloučením s KSČ stačila nějaké prostředky ulít k rakouské SD /Janýr/, která jim je začátkem 90. let vrátila), ovšem s volebním elektorátem jen 2%. Přeživší „socani“ rozprchnutí po 48. po světě se začali vracet a být Zemanovi nevítanou konkurencí. Těch se zbavil na sjezdu s heslem, že se nemá volit urologická klinika. Takže se pak pevně usadil v čele. Přibývalo i členstva po výzvě směrem ke komunistům, které nazval zdivočelými sociálními demokraty. Ti zavětřili svou šanci. A tak se na politickém nebi objevila silná strana ČSSD (protože pár socanů bylo i na Slovensku – po odtržení Slovenska nevymazala S, aby nebyla zaměňována za státní dráhy) schopná konkurovat ODS.

P. Brich 10.2.2023 15:46

Zeman vymyslel heslo, že po volbách bude stranické legitimace ČSSD vázat do kůže ódéesáků. Napoprvé to byla jen druhá strana v Parlamentu (předseda Zeman). Vítězství až napodruhé. Poté ČSSD vyhrála soud o dědictví Lidového domu v Hybernské, i když to už před válkou nebyl její majetek. Vysoudil advokát Altner, jehož dědicům za to socani dluží snad dodnes. Pak s Klausem prohrál prezidentské volby, kdy ho podtrhli vlastní straníci a Zeman po volbě zmizel zadním vchodem. Logicky se pak s touto stranou rozešel a strana začala upadat do bezvýznamnosti (ostatně jako bývalá Klausova ODS). Na Hrad ho pak vyneslo na štěstí lidové hlasování, jednou proti pánu na Orlíku, podruhé proti stahovači králíků.

O jeho následujícím curriculu vitae toho bylo a určitě ještě bude napsáno dost. Ať k němu máme jakýkoliv vztah, je posledním z velikánů doby z porážky vlády jedné strany. S ním končí doba svobodného nadechnutí a pár nádechů ještě potom. Zarytí „antikomunisté“ jásají nad volbou 5kolky se 108 v parlamentu a rozvědčíka – předsedy ZO KSČ na Hrad. Je to symbolem návratu do doby daleko před okamžik, z něhož jsme před více jak 30 lety vyšli ...

J. Majzlík 10.2.2023 22:53

R^

P. Han 10.2.2023 19:03

Zeman nastoupil do Prognostického ústavu v roce 1990, to už bylo Několik vět pasé.

V. Machálková 10.2.2023 15:21

Já jsem Miloše Zemana zaregistrovala v Technickém magazínu v roce 89. V pozdějších letech jsem jsem jeho názory většinou nesdílela a přesto jsem jej v prezidentských volbách 2x volila, z důvodu jeho protiislámského postoje v Evropě, což je v mém hodnotovém žebříčku velmi vysoko.

Od Vrbětic jeho postoje nemůžu pochopit. Myslím, že mu přestalo rozumět víc lidí, ale raději se o tom mlčí.

P.S. Vrbětice slíbil vyšetřit, dodnes na to čekám.

M. Valenta 10.2.2023 15:39

Proizraelský postoj je sice chvályhodný, ale za deset let ostudy to opravdu nestálo. Aspoň mohu lépe pochopit jak se Zeman ocitl na Hradě.

M. Valenta 10.2.2023 15:39

Proizraelský postoj je sice chvályhodný, ale za deset let ostudy to opravdu nestálo. Aspoň mohu lépe pochopit jak se Zeman ocitl na Hradě.

P. Brich 10.2.2023 16:00

Paní Machálková, důvody budou asi stejné jako u Beneše, proč to komunistům v roce 1948 podepsal: zdravotní stav.

Dějiny se opakují. Jednou jako tragedie, podruhé jako fraška. Možná bude krutá ...

P. Diviš 10.2.2023 16:00

S islámem nic nenadělal (ani nemohl, není to v presidentských pravomocech), zato ostudy kopec a dorazil to nominacemi do Rady ČNB.

P. Hák 10.2.2023 18:22

Vyšetřit Vrbětice není v Zemanově moci. Ti, v jejichž moci to je, na tom asi nemají zájem, "jediná vyšetřovací verze" jim zcela vyhovuje.

V. Loula 10.2.2023 21:55

Moment, Zeman nemůže nic vyšetřovat. Vyšetřit Vrbětice slíbil v srpnu 2021 policejní šef s tím, že předpokládá ukončení vyšetřování do konce roku 2021. Od té doby uplynulo puldruhého roku, a Vrbětice vyšetřeny nebyly. Zůstává pouze nedoložené obvinění Koudelky.

V. Machálková 10.2.2023 22:35

Samozřejmě jsem nemyslela, že Zeman bude vyšetřovat. Říkal, že Vrbětice budou vyšetřeny.

V. Povolný 10.2.2023 13:43

Souhlasil bych s hodnocením, že Miloš Zeman je mimořádnou osobností na naší politické scéně, inteligentní a obratný politik, který se v politickém prostředí pohyboval jako ryba ve vodě a pro kterého politika také představovala zábavu a hobby. Na druhou stranu také sebestředný a arogantní člověk, který často nevyužíval svůj politický talent ve prospěch celku, jak by bylo možno očekávat od vysoce postaveného politika. Já jsem jeho vidění světa nikdy nesdílel a jeho prezidentské období pokládám za nejslabší.

D. Stirsky 10.2.2023 17:02

ANO!

V. Kolman 11.2.2023 6:25

Dobře a výstižně napsáno!!

J. Vavrochová 10.2.2023 12:20

Výstižné.R^

P. Smetana 10.2.2023 11:47

Blábol. Nikdo se s tím vyrovnávat nebude. Jen si všichni oddechnou.

J. Jurax 10.2.2023 14:00

I oddechnutí je jednou z možných forem vyrovnání ... :-)

I. Viteker 10.2.2023 14:01

R^

R. Langer 10.2.2023 16:55

Vy jste všichni? 8-o

L. Machala 10.2.2023 11:24

Čím hůře, tím lépe - to vždy byla základní linie politiky pana prezidenta a partičky jeho Hradních šejdířů; cílem pak bylo jednak ukájení choutek jeho nepěkného charakteru, ale též plnění příkazů z Východu. Vášeň páchat zlo a škodit této zemi neopustila pana prezidenta, ani když už byl skoro na smrtelné posteli. Ze Zemana se tak stalo ještě mnohem odpudivější individuum, nežli byli jeho komunističtí předchůdci dosazovaní do prezidentského úřadu přímo Moskvou. Nejtragičtějším odkazem jeho politického působení tak zůstane těžký rozvrat právního a morálního vědomí národa.